PWO

In memoriam Karel Warmenhoven (1936-2021)

Op 25 augustus is in zijn slaap Karel Warmenhoven (1936) overleden. Als daadkrachtig voorzitter van zowel de Plantage Weesperbuurtvereniging als het Plantage Weeperbuurtoverleg en als hoofdredacteur van de Plantage Weesperbuurtkrant heeft hij vele jaren zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van de buurt, die hij sinds zijn komst naar Amsterdam in zijn hart had gesloten.

Voornemen van de gemeente voor herinrichting Plantage Parklaan

Begin december stuurde de gemeente plannen met betrekking tot de herinrichting van de Plantage Parklaan naar direct omwonenden, met een 14 dagen termijn om een antwoordformulier met 3 vaste vragen in te sturen (zie nieuwsbericht van 16 december). Dit was voor de gemeente voldoende als inspraaktraject. Het PWO was in het geheel niet geinformeerd over de plannen, en de tijd was te krap om een overleg te organiseren.

Op 14 januari vond op verzoek van de voorzitter van het PWO een gesprek plaats met het DB. Er werd afgesproken dat de gemeente antwoord zou formuleren op de eind december binnengekomen reacties, waarna het PWO op basis daarvan nog een keer zou kunnen spreken. Wel stelde de gemeente de inspraaktermijn niet zou worden verlengd. In hoeverre de gemeente zich wat wil aantrekken van de wensen of de bevindingen van het PWO is niet duidelijk.

Op 19 februari ontving het PWO de reactie van de gemeente op de binnengekomen formulieren, en tevens een iets beter gedetailleerde kaart van het plan dan eerder was verspreid. [link] Het PWO zal op 8 maart in een ZOOM-vergadering over de plannen spreken. De gemeentelijk projectleider zal ook aanwezig zijn.

Start verhuur nieuwbouw Sint Jacob Plantage Middenlaan 2e kwartaal 2021

De ontwikkelaar van ‘De Nieuwe Sint Jacob’ aan de Plantage Middenlaan meldt dat de 325 woningen in het eerste kwartaal van 2022 worden opgeleverd. In het tweede kwartaal van dit jaar start de verhuur. De woonoppervlaktes variëren van circa 58 tot 147 vierkante meter en u kunt kiezen voor een woning met 1, 2, 3 of 4 slaapkamers. De woningen worden opgeleverd met een luxe keuken en een complete badkamer. Alles is gelijkvloers.

Steun de Buurtvisie Marineterrein met Centraal Park. Reactietermijn is verlengd.

Op 24 december plaatsten wij een oproep om steun te geven aan de Buurtvisie Marineterrein via het reactieformulier op de gemeentelijke website. Helaas was deze pagina op dat moment niet meer aanwezig. Op ons verzoek is het reactieformulier inmiddels weer teruggeplaatst en is de reactietermijn verlengd tot eind januari.. Klik hier voor het reactieformulier. U kunt daar aangeven dat u de Buurtvisie van het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein steunt en eventuele andere opmerkingen plaatsen over de gemeentelijke visie zoals beschreven in de informatiekrant.over het Marineterrein

Het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein vindt dat het plan veel te weinig aaneengesloten groen bevat en pleit daarom voor bebouwing rond een groot Centraal Park. De strokenbouw maakt het gemeenteplan saai en te weinig flexibel, met alleen versnipperd groen. Er wordt veel te dicht op elkaar gebouwd en veel te hoog, tot wel 50 meter.

De Buurtvisie zoals afgebeed in ons bericht van 24 december is inmiddels na reacties van Kattenburgers opnieuw aangepast. De defensiegebouwen liggen nu langs de Dijksgracht en er is lage bebouwing aan de Kattenburgerstraat opgenomen, bestemd voor buurtvoorzieningen en woningen, met meer doorgangen naar het Marineterrein. Het niet-monumentale deel van de muur wordt gesloopt.

Lees hier de complete Buurtvisie van het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein.

Oproep aan bewoners: steun de Buurtvisie Marineterrein met Centraal Park

Op 5 december plaatsten wij een bericht over de Buurtvisie Marineterrein die gemaakt is in reactie op het gemeenteplan voor het Marineterrein zoals afgebeeld in de informatiekrant die de hele wijk in de brievenbus heeft gekregen. Zie ons bericht van 27 november over de buurtraadpleging door de gemeente.

Het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein vindt dat het plan veel te weinig aaneengesloten groen bevat en pleit daarom voor bebouwing rond een groot Centraal Park. De strokenbouw maakt het gemeenteplan saai en te weinig flexibel, met alleen versnipperd groen. Er wordt veel te dicht op elkaar gebouwd en veel te hoog, tot wel 50 meter.

De Buurtvisie is na het Eilandenoverleg van 9 december aangepast: nog meer groen, geen hoogbouwaccenten, gemiddelde bouwhoogte 15 meter, geen bebouwing langs de Dijksgracht en bebouwing verder van de Kattenburgerstraat en meer verspringend. Lees hier de Buurtvisie met kaart.

De digitale Buurtgesprekken zijn al voorbij. Ze waren maar voor een beperkt aantal bewoners toegankelijk, maar iedereen heeft nog de mogelijkheid om schriftelijk te reageren. Dat kan nog tot begin januari. Het Buurtplatform roept alle bewoners van postcodegebied 1018 en wijdere omgeving op om een schriftelijke reactie te plaatsen op de gemeentelijke website en daarin aan te geven dat u de Buurtvisie Marineterrein met Centraal Park ondersteunt. Klik hier voor het reactieformulier op de gemeentelijke website: https://formulier.amsterdam.nl/thema/bouwprojecten/reactieformulier-meepraten-toekomst/Vragen/

Monument van de Joodse Erkentelijkheid keert terug naar het Weesperplein

Het Monument van de Joodse Erkentelijkheid komt in februari 2021 in de groenstrook op het Weesperplein. Op 14 december starten de voorbereidende werkzaamheden.

In 1950 werd het monument op het Weesperplein onthuld. Het was een dankbetuiging voor de Amsterdammers die de Joodse bevolking hebben geholpen in de Tweede Wereldoorlog. Toenmalig burgemeester d’Ailly zei bij de onthulling het monument met trots te aanvaarden, maar ook met schaamte. Zoals bekend hebben de meeste Joden de oorlogsjaren niet overleefd. Vanwege de beladen geschiedenis komt er bij het monument een bordje met een toelichting.

Het monument heeft maar kort op het Weesperplein gestaan. In de jaren ’60 verhuisde het naar de tijdelijke locatie aan de Weesperstraat, vanwege de bouw van de metrolijn. Het bleef daar staan tot afgelopen zomer. Toen moest het worden verwijderd vanwege de bouw van het Nationaal Holocaust Namenmonument. Na een participatietraject waarin verschillende locaties aan bod zijn geweest, is door het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum besloten het terug te plaatsen op het Weesperplein.

Vanaf 14 december worden bouwhekken geplaatst. Vanaf 11 januari 2021 start de gemeente met funderingswerkzaamheden. De plaatsing van het monument zal eind januari of begin februari gebeuren.

De projectorganisatie Knowledge Mile Park gaat kort na de terugplaatsing van het monument een participatieproces starten over de herinrichting van het Weesperplein.

Op 9 januari je eigen wens voor 2021 geprojecteerd op de Oosterkerk

Helaas is het dit jaar niet mogelijk om bij elkaar te komen in de Oosterkerk voor de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie. Om elkaar toch de beste wensen voor 2021 te kunnen geven, zal de Stichting Oosterkerk in samenwerking met lichtkunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes in de avond van 9 januari 2021 jullie aller wensen op de gevel van de kerk projecteren. De Stichting Oosterkerk nodigt jullie daarom uit om je wens voor de buurt via tekst of tekening in je eigen handschrift met zwarte pen of stift op te tekenen (mag in je eigen taal).

Inspraak over herinrichting Plantage Parklaan en omgeving t/m 24 december

De Plantage Parklaan, de Anne Frankstraat, de Roetersstraat, de Pantage Kerklaan, en het tussengelegen deel van de de Plantage Middenlaan worden ingericht als 30 km per uur-zones. Dat gebeurt door aanleg van verkeersdrempels. Verder wil de gemeente op de Plantage Parklaan de rijbaan - van Anne Frankstraat richting Plantage Middenlaan - verschuiven naast de huidige rijbaan richting de Anne Frankstraat. Hierdoor ontstaat er ruimte om het Wertheimpark te vergroten. De vrijgekomen ruimte wordt ingezaaid met gras. Als meer duidelijk is over de definitieve parkuitbreiding worden de buurtbewoners betrokken bij het ontwerp.
Om de vrijgekomen ruimte mogelijk te maken verdwijnen op de Plantage Parklaan en in de Anne Frankstraat in totaal 15 parkeerplaatsen. Alle bomen blijven behouden.

Klik hier voor de kaart in kleur van het ontwerp. Helaas ontbreekt hier de maatvoering.
U kunt per punt (A-B-C) uiterlijk 24 december reageren naar omgevingsmanager Geesje Albrecht, g.albrecht@amsterdam.nl

Knip Weesperstraat 6 in plaats van 8 weken en niet 's nachts

De gemeenteraad heeft op 25 november twee moties aangenomen over de pilot knip Weesperstraat, gepland van 15 maart tot 10 mei 2021::

Motie Vroege (D’66): duur van de pilot beperken tot 6 weken in plaats van 8;

Motie Vroege (D66) en Boutkan (PvdA): Geen knip tussen 23:00 uur ‘s avonds en 6:00 uur ‘s ochtends, zodat nachtbussen en taxi’s niet nodeloos gehinderd worden.

7-18 december consultatie van bewoners over Nota van Uitgangspunten Marineterrein

Vanaf 27 december heeft de gemeente huis aan huis in heel postcodegebied 1018 een informatiekrant verspreid over de plannen voor het Marineterrein. Ze moesten aangepast worden omdat Defensie toch een deel van het terrein in bezit wilde houden.Het plan gaat uit van zeer dichte bebouwing met 800 woningen in stroken met een bouwhoogte van gemiddeld 30 meter (7 lagen) en enkele torens van 50 meter. Het centrale park verdwijnt en een groot aantal bestaande gebouwen wordt gesloopt. Lees hier meer over het plan en download vanaf deze pagina de informatiekrant. Klik hier om u aan te melden voor de digitale consultatiegesprekken. Per gesprek is er maar plaats voor maximaal 15 personen.

Buurtgesprek Kattenburg-Wittenburg-Oostenburg en Czaar Peterbuurt: 14 dec 14:00 u en 16 dec 19:00 u.
Buurtgesprek Kadijken en Plantagebuurt: 8 dec 19:00 u en 17 dec 13:00 u.
Buurtgesprek Dijksgracht, Marineterrein en Oosterdok: 8 dec 15:00 u en 10 dec 19:00 u.

Het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein buigt zich op 3 december over de plannen en zal daarna haar standpunt bekendmaken, o.a. op onze website.

Gebiedsplan Centrum-Oost 2021 is op 3 november behandeld in de stadsdeelcommissie

De stadsdeelcommissie Centrum heeft al in de zomer input geleverd voor de Gebiedsplannen. Op 3 november besprak de commissie het voorlopig resultaat. In de volgende vergadering. Op 17 november zal ze advies uitbrengen over de concepten.

Focus opgaven in het Gebiedsplan Centrum Oost 2021:

  1. Aanpak Binnenstad: vooral gericht op tegengaan van overlast en drukte, met name in het Wallengebied. Ook: aanpak overlastgevende horeca, o.a. met extra avondcomntroles. De taxi aanpak is gericht op pop-up standplaatsen en regeulering.;

  2. Verbetering openbare ruimte: terugdringen van het overwicht van auto’s en meer ruimte voor langzaam verkeer, met name ten oosten van de Amstel. Daarbij worden knip Weesperstraat en herinrichting Kattenburgerstraat genoemd;

  3. Wonen: woningen geschikt maken ovor ouderen, geculsterd wonen voor ouderen. Uitbreiden verbod op vakantieverhuur naar de hele binnenstad, behalve de Oostelijke Eilanden;

  4. Aanpak Oostelijke Eilanden: meer ambulant jongerenwerk, meerdere buurtschouwen samen met bewoners, preventieprogramma jeugdcriminaliteit ‘Kapot Sterk’ op twee basisscholen, opvoedgesprekken met migrantenvaders en -moeders, inzet flexibel cameratoezicht, uitvoeren groeninitiatieven in zelfbeheer, lichtkunst in tunnel Kattenburgerstraat, nieuw ontwerp voor het Wittenburgerplein, communitybuilding op Kattenburg en Wittenburg en verduurzaming Groot Kattenburg. Voor dit laatste worden gesprekken gevoerd met VVE en corporatie.

  5. Groen en Duurzaamheid: aanleg van meer groen in de binnenstad, vergroenen van gevels en daken, zonnepanelen en energiebesparing, vergroening Knowledge Mile, samenwerking met de culturele instellingen verenigd in de ‘Duurzame Planatage’., duurzaam vervoer per ferry (start gepland in zomer 2021), waterberging en vergroening op het Marineterrein.

Lees hier het complete Gebiedsjaarpan 2021 Centrum Oost

Vuilcontainerplekken Plantagebuurt in stadsdeelcommissie 20 oktober

Er is in 2019 inspraak geweest over de plek van de ondergrondse afvalcontainers in de Plantagebuurt. De reacties zijn zoveel mogelijk verwerkt in het voorlopig ontwerp. Dit ontwerp, met in totaal 16 containerplekken voor in totaal 45 containers, heeft ter inzage gelegen. Alle 26 zienswijzen zijn beantwoord in een nota. Ook is er een nieuw ontwerp gemaakt waarin, mede door de zienswijzen, zeven containerplekken zijn aangepast. Op vijf plekken zijn wel zienswijzen van bewoners ontvangen maar past het stadsdeel de containerplek niet aan. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum laat tien plekken uit het nieuwe plan vaststellen. Voor de zeven overige plekken wordt binnenkort een nieuwe inspraakprocedure gestart.

Klik hier naar de plattegrond met containerlocaties.

Light Walk van Amsterdam Lightfestival gaat niet door wegens corona

Op 25 september meldden wij de sterk ingekrompen opzet van het Amsterdam Ligh Festival. Nu moeten wij melden dat ook die opzet komt te vervallen wegns de coronamaatregelen. De Light Walk over het Roeterseiland gaat niet door.

Amsterdammers treffen deze winter nog wél lichtkunst aan in de stad. Deze lichtkunstwerken komen voort uit bijzondere samenwerkingen met partners, zoals de Gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Provincie Noord-Holland en vele anderen. De lichtkunst zal vooral gezien worden door omwonenden en passanten, maar de verhalen van Lucas De Man en de kunst verlichten online een veel breder publiek.
Samen met de kunstenaars en hun partners steken de organisatoren nu al hun energie in deze nieuwe benadering, zodat ze toch verlichting kunnen brengen in donkere dagen.

Uitspraak Raad van State in hoger beroep bezwaar Namenmonument

Op 28 oktober is de uitspraak verschenen in het hoger beroep dat de Plantage Weesperbuurtvereniging en Stichting De Groene Plantage hadden aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank d.d. 9 juli 2019 inzake de bezwaren tegen de oprichting van het Holocaust namenmonument aan de Weesperstraat.

De Raad van State bevestigt de rechtmatigheid van het handelen van de gemeente Amsterdam en verklaart het beroep ongegrond: “Stichting De Groene Plantage en Plantage-Weesperbuurtvereniging hebben voor het overige volstaan met een verwijzing naar hetgeen door henin bezwaar en beroep is aangevoerd. Zij hebben niet betoogd, dat en waarom de desbetreffende overwegingen van de rechtbank onjuist, dan welonvolledig zijn. Het aangevoerde kan daarom evenmin tot vernietiging van de aangevallen uitspraak leiden.” Lees hier de volledige uitspraak.

De Plantage Weesperbuurtvereniging heeft een schriftelijke reactie opgesteld en schrijft daarin: “Wij hebben ingebracht dat op allerlei punten zijn dingen niet netjes zijn verlopen. Zo is uitdrukkelijk beloofd dat er inspraak en ook dat er een onderzoek zou komen naar draagvlak. Niet gebeurd. De Raad van State vind een informatiebijeenkomst voldoende als draagvlakonderzoek. Ook stelden wij dat onjuist is afgeweken van het bestemmingsplan”. De PWV betreurt vooral dat het herdenken van de Holocaust zeer veel mensen diep raakt en dat de vormgeving van het monument door een heel kein groepje is bepaald zonder te luisteren naar andere geluiden. Lees hier de complete reactie

Knip Weesperstraat uitgesteld naar 15 maart. Plan van Aanpak gereed

Het Plan van Aanpak Pilot Knip Weesperstraat is op 6 oktober door B&W vastgesteld. Hierin worden de locaties van de knip en de drie aanvullende knips beschreven. (zie ook presentatie projectteam in ons eerdere bericht). Nabij de knips komt een keerlus, de maximum snelheid is 30 km/u. Rondom de knips komt veel tijdelijk groen.
Tijdens de pilot die acht weken duurt, van 15 maart tot 10 mei 2021, wordt de verkeerssituatie voortdurend gemonitord, zodat steeds bijgestuurd kan worden, bijvoorbeeld dorr aanpassing verkeerslichten, inzet verkeersregelaars, tegengaan sluipverkeer, etc. Verwacht wpordt dat het verkeer na ongeveer drie weken gewnd is aan de nieuwe situatie.. Als gevolg van de knips wordt een toename van het autoverkeer verwacht op de A10 en de S100-oost. Het wordt veel rustiger op de Wibautas, de Eilandenboulevard, de Plantagebuurt en de Anne Frankstraat. De reistijd per fiets verbetert, voetgangers kunnen makkelijker oversteken.
Een op te stellen Stedenbouwkundige Visie Oostelijke Binnenstad moet de kansen laten zien wat de knips voor de leefbaarheid en kwaliteit van de openbare ruimte kunnen opleveren.
Het projectteam zorgt voor kaartmateriaal (digitaal en op papier), info via routeplanners en sociale media, bewonersbrieven, informatieavonden en nieuwsbrieven.
Het uitstel van de knip is mogelijk omdat de sluiting van de Piet Heintunnel voor 1,5 jaar uitgesteld is naar eind juni.
Op basis van monitoring van verkeersgegevens, geluid en luchtkwaliteit wordt na afloop van de pilot een evaluatierapport opgesteld. Vlak voor invoering van de pilot wordt een nulmeting uitgevoerd.
De kosten van de pilot bedragen bijna 2 miljoen Euro.

Lees hier het complete Plan van Aanpak. In de ochtend van 29 oktober bespreekt de raadscommissie MLW het Plan van Annpak.

Light Walk van Amsterdam Lightfestival gaat niet door wegens corona

Op 28 september plaatsten wij onderstaand bericht. Op 6 november werd echter bekend dat dit programma komt te vervallen als gevolg van de corona-maatregelen.

Ons bericht van 28 augustus dat het komende Amsterdam Lightfestival zou lijken op dat van vorig jaar, klopt niet meer. Het festival is kleiner - 10 in plaats van 20 kunstwerken - en korter: 3 weken in plaats van 8 weken. Het programma is volledig Corona-proof. Geen vaarroute, maar alleen een wandelroute. Geen route door de hele oostelijke binnenstad, maar alleen in de Plantagebuurt rond het Roeterseiland. Het festival duurt van 10 december t/m 3 januari en is geopend tussen 17:30 en 23:00 uur. Bezoekers zullen online een tijdslot moeten reserveren en een kaartje moeten kopen voor € 12,50 (geen cash-betaling).

De start is bij het CREA-gebouw op de Nieuwe Achtergracht. Alle informatie ontvangen de bezoekers via een app. Er zijn geen informatieborden. en de route wordt niet vermeld op de website. Om hinder voor omwonenden te voorkomen , moeten de bezoekers gebruik maken van oordopjes. De kunstwerken maken ook geen geluid.
Klik hier voor meer informatie.

De omwonenden zijn al per brief geinformeerd . Na de lichttest worden de bewoners opnieuw uitgenodigd voor een digitale informatieavond (op 29 oktober). Op 3 en 4 december om 16:30 en 20:00 uur zijn er try-outs voor genodigden. Mensen die langs de route wonen ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. Wie als vrijwilliger wil meewerken, kan zich melden bij vrijwilligers@amsterdamlightfestival.com.

Winnende buurtplannen in Centrum Begroot

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum maakte op 8 september 2020 de uitslag bekend van de stemming op de buurtplannen van Centrum Begroot. Van de zeventien plannen vanuit de Oostelijke Eilanden zijn er zes gekozen:

  • Drijvende tuinen Oostelijke Eilanden € 50.000

  • Uitbreiding Plukbos € 8.000

  • Tof in de Kattenburgerhof € 5.000

  • De Amsterdamse Waterspelen € 20.000

  • Vrouwenhuis Oostelijke Eilanden € 5.100

  • Opknapbeurt speeltuin Olifantswerf en Leeuwenwerf € 50.000

Opgeteld is dit 138.100. Er is dus van het budget van € 150.000 vooralsnog € 11.900 onbesteed gebleven. Daarvan hadden enkele plannen met een veel lager budget betaald kunnen worden.
Doordat twee hele dure plannen werden gekozen, vielen veel kleinschaliger plannen buiten de boot.
Het Eilandenoverleg sprak hierover op 15 september en gaat een evaluatie naar het stadsdeel sturen. Lees hier wat het Eilandenoverleg vond onder agendapunt 6 van het verslag Eilandenoverleg van 15 september.

Van de plannen uit de Czaar Peterbuurt, de Kadijken en de Plantage-Weesperbuurt is geen enkele in de prijzen gevallen.
U kunt alle winnende en alle ingediende plannen nog bekijken op de website Centrum Begroot; selecteer als gebied ‘Oostelijke Eilanden’ of ‘Centrum Oost’.

Bewoners vragen verlenging pilot knip Weesperstraat van acht naar zestien weken

Bewonerscommissie CERES, bewonersplatform Weesperwijs, Wijkcentrum d'Oude Stadt en de Bewonersraad Nieuwmarkt Groot Waterloo hebben op 13 september een adres naar de gemeenteraad gestuurd met het verzoek om de voorgenomen pilot van acht weken te verlengen naar zestien weken. Zij verwijzen daarbij naar de aangenomen raadsmotie van 23 januari, waarin de raad aandringt op een zo goed mogelijke uitvoering van de pilot. Een langere duur van de pilot geeft weggebruikers langer de kans om aan de situatie te wennen en alternatieve routes of vervoerswijzen te kiezen. Een langere periode levert ook meer en betere meetgegevens op.

Een langere pliot dan acht weken leekt tot voor kort niet mogelijk omdat de pilot klem zat door de sluiting van de Piet Heintsnnel per april 2021. Nu bekend is geworden dat de sluiting wordt uitgesteld naar 25 juni 2021, is dit beletsel weggevallen. Lees hier het raadsadres van de bewonersgroepen.

Twee nieuwe bestuursleden Buurtorganisatie 1018

Met ingang van 10 september zijn Bob Soer en Loes Lauteslager toegetreden tot het bestuur van de Stichting Buurtorganisatie 1018.

Bob Soer is voorzitter van het Plantage-Weesperbuurtoverleg (PWO) en voorzitter van de bewonerscommissie CERES, een groot wooncomplex op de hoek Weesperstraat en Nieuwe Kerkstraat. Hij is sinds de jaren tachtig actief in 1018, o.a. als lid van het Kadijkencomité en bestuurslid van Wijkcentrum De Eilanden. Hij is werkzaam geweest als woonconsulent bij diverse woningcorporaties.

Loes Lauteslager woont sinds 2000 in de Plantagebuurt en neemt deel aan het Plantage-Weesperbuurtoverleg. Zij was lerares en rector in het voortgezet onderwijs en is nu coach van leidinggevenden in het onderwijs.

Het bestuur bestaat nu uit zeven leden. Met de komst van Bob en Loes is de Plantage-Weesperbuurt beter vertegenwoordigd in het bestuur. Klik hier om alle bestuursleden te zien en lees hier waarmee Buurtorganisatie 1018 zich bezighoudt.

26 november t/m 17 januari Amsterdam Lightfestival opnieuw in 1018

Stichting Amsterdam Light Festival vraagt een evenementenvergunning aan voor de negende editie van het Amsterdam Light Festival.. Tijdens het evenement kunnen op diverse locaties in de binnenstad 25-30 lichtkunstwerken worden aanschouwd. Daarnaast worden enkele andere objecten geplaatst. Er is een vaarroute en een wandel/fietsroute.

Het evenement wordt gehouden van 26 november 2020 tot en met 17 januari 2021 en vindt dagelijks plaats van 16:30 – 23:00 uur, met uitzondering van 31 december (16:30 – 20:00 uur). Dit jaar kan, indien noodzakelijk door ontwikkelingen op het gebied van Corona, het evenement worden ingeperkt tot alleen een wandelroute of beperkt tot ‘een noodsituatie’ waarin een viertal lichtkunstwerken wordt geplaatst in gebied Roeterseiland.

De vaarroute loopt van het Oosterdok naar de Oudeschans, Zwanenburgwal, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, r0ndom Artis, Entrepotdok, Schippersgracht en terug naar het Oosterdok.

De wandelroute loopt van het Wertheimpark via het JW van Overloopplantsoen, de Roeterstraat, Nieuwe Achtergracht, de Plantage Muidergracht, terug over de Sarphatistraat, via de Nieuwe achtergracht door de lepelkruisstraat, Manegestraat, Nieuwe Kerkstraat, brug over de Weesperstraat, Nieuwe Keizersgracht, Hortusplantsoen terug naar het Wertheimpark.