1018 Magazine, juni 2015

 Klik op de afbeelding om het hele nummer te lezen

Klik op de afbeelding om het hele nummer te lezen

In het juni-nummer van Buurtmagazine 1018 vindt u onder meer:

  • een interview met Tom Buys over plantenverzorging in de Hortus; 
  • Kinderen van de Boekmanschool figureren in de Nationale Opera;  
  • Een nieuw schoolplein voor De Pool;
  •  Stadsdorp Centrum-Oost;
  • De bolfontein in het Oostenburgerpark;
  • Napoleon en de Oranje Nassaukazerne;
  • Piet Zeilstra sluit zijn sigarenzaak aan de Plantage Middenlaan;
  • Reinwardt Academie verhuist naar monumentaal schoolgebouw
  • Hortusplantsoen;
  • Kunst op de Kadijken: Eva van Diepen; 

Redactioneel

Dit wordt het laatste editie voordat we de zomer ingaan. In het afgelopen jaar hebben we een serie spraakmakende instituten in ons gebied belicht. Na Het Scheepvaartmuseum, Carré, de Hermitage, het Amstel Hotel en Artis, is in dit nummer de Hortus Botanicus aan de beurt. Maar er zijn meer redenen om als bezoeker naar de Oostelijke Binnenstad te trekken. Daarover berichten we na de zomer.

Een bijzondere bezoeker was de koning die op 23 april de nieuwe tentoonstelling in het Verzetsmuseum kwam openen: Geen Nummers maar Namen. De geschiedenis van onze wijken komt ook in dit nummer weer aan bod, nu gerelateerd aan een andere hoge bezoeker die dit jaar vanwege de slag bij Waterloo, precies twee eeuwen geleden, veelvuldig herdacht wordt: Napoleon. De sporen die hij vooral in de Plantage heeft nagelaten worden in dit nummer nagetrokken. Dat sluit aan bij een grote tentoonstelling in de Hermitage over hem en zijn ambivalente relatie tot de Russische Tsaar, terwijl er in de Hortus aandacht wordt besteed aan Josephine die een hartstocht voor het tuinieren bleek te hebben. Sigarenman Zeilstra heeft na 40 jaar de pijp aan Maarten gegeven. We maken ons zorgen over de prachtige oude inrichting van zijn zaak. De Oosterkerk zoekt al een tijdje naar een nieuwe bestemming. Daar de interieurs van monumentale Amsterdamse winkeltjes die verloren dreigen te gaan nabouwen? Onder het mom van een straatje van weleer?

 

De redactie van 1018 gaat nu met zomerreces en wij wensen alle buurtbewoners een hele goede zomer toe met hopelijk mooi weer. Tot ziens in september!