Woonbeleid

Stadgenoot gaat deel grond Oostenburg-Noord verkopen

Het Parool bericht dat Stadgenoot van plan is om circa 150.000 m2 aan woningen, bedrijfsruimte en horeca te realiseren op Oostenburg. Daarvoor worden nu partijen aangetrokken. 'Vanwege de nieuwe Woningwet die zegt dat corporaties alleen nog sociale huurwoningen mogen bouwen mogen we dat niet meer zelf doen', zegt woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot. 

Stadgenoot wil in Oostenburg nog wel zelf 250 kleine sociale huurwoningen bouwen, bedoeld voor starters of juist ouderen, maar besteedt de rest uit aan 'partijen die de visie van Stadgenoot op de transformatie van het eiland delen'. Zo'n 135.000 vierkante meter blijft voor hen over. De verkoop gaat na de zomer van start.

Wat er met horecagelegenheid Roest gaat gebeuren is nog onduidelijk. Volgens Stadgenoot is het een van de partijen die zou kunnen kopen.

Nieuwbouw Sint Jacob, Plantage Middenlaan

Op 4 november 2015 organiseerde  de projectontwikkelaar  van de nieuwbouw die in plaats komt van voormalig verpleeghuis Sint Jacob een informatieavond voor omwonenden. De Tijgerzaal van Artis zat vol. Architect Pi de Bruijn van de ArchitectenCie lichtte het ontwerp toe: 325 luxe vrijesectorhuurwoningen voor senioren in 7 verdiepingen, 32 wooneenheden  met PG-zorg, een parkeerkelder voor 220 auto's (in- en uitrit Plantage Muidergracht) en een fietsenstalling. De kapel op het binnenterrein wordt gerestaureerd; het is een monument. Op de eerste verdieping ligt een theaterzaal van 1000 m2 die behouden blijft.  Er is ruimte voor voorzieningen en de buurt wordt gevraagd om met ideeën te komen voor een mogelijke invulling (mail naar jimmy@mooilostop.nl). Het bestemmingsplan staat geen winkels toe in het complex.
De tuin op het binnenterrein wordt openbaar toegankelijk via de centrale entree aan de Plantage Middenlaan. 
De sloop start medio 2016. De nieuwbouw zal eind 2019 afgerond zijn.

Kritiek vanuit de zaal was er op het te hoge (22m) en te massale bouwvolume), de locatie van de in- en uitrit van de parkeergarage en de te geringe breedte ervan, het ontbreken van sociale huurwoningen, de kleur van de baksteen en de 16 niet-aanpasbare maisonnettewoningen .
Bekijk hier de presentatie die tijdens de informatieavond werd vertoond.

Plantage Weesperbuurtoverleg dient bezwaren in tegen short-stay vergunningen De Wittenberg

Het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) heeft op 23 september een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de Aanvraag voor een woningonttrekkingsvergunning voor De Wittenberg d.d. 2-9-2015. Het gaat hier om het onttrekken van een woonfunctie ten behoeve van 116 'short-stay' appartementen voor het voormalige verpleeghuis De Wittenberg, gelegen op de hoek Nieuwe Kerkstraat 159/ Nieuwe Keizersgracht. Eigenaar is de Evangelisch Lutherse Diaconie. Het quotum van 450 short-stay appartementen voor het Centrum is allang overschreden. Het PWO roept op om het gebouw te behouden voor ouderenhuisvesting. Lees hier de zienswijze

Tegelijkertijd heeft het PWO samen met de Plantage Weesperbuurtvereniging een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor de verbouw van De Wittenberg omdat hier  sprake is van omzetting naar een bedrijfsfunctie. En dat is in strijd met het bestemmingsplan Oostelijke Binnenstad. De aanvraag is bovendien onvolledig omdat een aantal noodzakelijke bijlagen en ook de sloopvergunning ontbreekt. Lees hier de zienswijze.

Verpleeghuis Sint Jacob verkocht. Sloop in 2016

Amstelring heeft verpleeghuis Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan voor 31 miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar Koopmans uit Enschede en Syntrus Achmea. Er wonen nu nog zeventig ouderen. Ooit waren het er 400. In april wordt het officieel gesloten. De sloop begint op zijn vroegst over een jaar.

Het monumentale middendeel wordt niet gesloopt. Hier gaat Amstelring na verbouwing 32 chronisch zieke of demente ouderen verzorgen. De vleugels maken plaats voor 317 seniorenwoningen.

Bewonersoverleg Entrepotdok 18 oktober: kritiek op De Alliantie

25-7 Entrepotdok.png

Behalve over de wateroverlast in de boxen aan de Laagte Kadijk, kwam er kritiek op het onderhoud door De Alliantie. Teveel klachten worden doorgeschoven naar de VVE en na 26 jaar zijn sanitair en keukens aan vervanging toe. Het verhuurbeleid zou erop gericht moeten zijn dat ouderen en mensen met een medische indicatie zonder forse huurstijging naar een benedenwoning kunnen verhuizen. Bij woningruil bestaan daarvoor wettelijke dwangmiddelen via een zgn. in-de-plaatsstelling. De Alliantie wil in het Entrepotdok 212 van de 415 woningen bij nieuwe verhuring overhevelen naar de vrije sector (huren € 1200-1300). Alleen de tweekamerwoningen blijven in de sociale verhuur. 
Voor de zittende huurders houdt de Alliantie alleen voor huurders met eeninkomen van maximaal € 34.000 de sociale huurgrens aan als limiet voor de huurstijging. Alle anderen stijgen door tot de maximaal redelijke huurprijs op basis van woningwaarderingspunten en komen daarmee veelal in de vrije sector. Lees hier een uitgebreide samenvatting.

Verzet tegen Shortstay in De Wittenberg

Het Plantage-Weesperbuurtoverleg (PWO) heeft op 22 oktober een adres geschreven aan de Bestuurscommissie Centrum. Tijdens een informatieavond op 15 oktober over de toekomst van het voormalige verpleeghuis De Wittenberg aan de Nieuwe Kerkstraat werd duidelijk dat de Evagelische Diaconie een akkoord had bereikt met een Engelse ontwikkelaar om het gebouw van binnen geheel te slopen en er 115 shortstay appartementen in te maken. Ook moeten er 25 parkeerplekken in de tuin komen. In het verleden was voorgespiegeld dat hier woningen voor ouderen zouden komen. Er komen ook al shortstay appartementen in gebouw Metropool in de Weesperstraat. De bewoners vinden dat nog meer shortstay geen positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van de buurt. Het PWO vraagt de Bestuurscommissie om dit tegen te houden en te onderzoeken of er geen ouderenwoningen kunnen komen. Lees hier het raadsadres.

Wateroverlast Entrepotdok en huurbeleid

Wanneer het flink regent lopen de bergingen van de Entrepotdokwoningen aan de Laagte Kadijk onder water. De Alliantie en Waternet ruziën over de schuldvraag, maar ondertussen gebeurt er niet meer dan dat men komt dweilen. Ook de Sibbelhuisjes van De Key blijken wateroverlast te hebben. 

Van hoog naar laag.

Als bewoners om medische redenen een benedenwoning nodig hebben moeten ze binnen het complex kunnen verhuizen, zonder te worden geconfronteerd met een gigantische huurverhoging.

Het huurbeleid.

Huurders dreigen door de bovengrens van de sociale huur te schieten, o.a. vanwege monumententoeslag. Wat vinden we hiervan en wat kunnen we er tegen doen?

Deze punten zijn voor de Bewonerscommissie Entrepotdok aanleiding om een bewonersoverleg te houden op zaterdag 18 oktober 14:00 uur in café 25Seven, Entrepotdok 64.