Werkgroep VOC-kade

Werkgroep VOC-kade vraagt om aanpassing plannen Van Gendthallen

De werkgroep VOC-kade heeft begin februari een zienswijze ingediend naar aanleiding van de omgevingsvergunning die de eigenaren van de van Gendthallen hebben aangevraagd. Er ligt inmiddels een ontwerpbesluit voor. Omdat de hallen juist over het water bereikbaar moeten worden is de werkgroep bang dat de grote aantallen in- en uitvarende boten straks voor veel geluidsoverlast in de buurt gaan zorgen. Om diezelfde reden zijn de leden van de werkgroep ook niet blij met de geplande horecagelegenheid tegenover het voormalige café Roest.

Café Amsterdam Roest verkocht

Café Amsterdam Roest is in andere handen overgegaan, zo hebben de leden van de werkgroep VOC-kade via verschillende kanalen vernomen. Daarmee komt er voor de omwonenden een einde aan jarenlange overlast, in het bijzonder geluidsoverlast maar ook hinder van stank van open vuren die met dubieus hout werden gestookt.

Onderteken de petitie tegen late openingstijden nieuwe horeca VOC-kade

De werkgroep VOC-kade van het Eilandenoverleg maakt al jaren bezwaar tegen de geluidsoverlast van Roest en evenementen aan de VOC-kade. Vooral aan de overkant, op Wittenburg, is de overlast groot.

In de nieuwbouw op Oostenburg komt nieuwe horeca. Om de overlast daarvan te beperken heeft de werkgroep VOC-kade een petitie opgesteld waarin aan stadsdeel Centrum gevraagd wordt om in de terrasvergunningen op te nemen dat de terrassen niet langer dan tot 23:00 uur open mogen zijn. Dat is het zogenaamde ‘Jordaanregime’. Oostenburg-Noord wordt nog dichter bebouwd dan de Jordaan, dus er is alle reden om dat regime ook hier toe te passen. Lees hier de petitie.

De werkgroepleden komen langs om de petitite te laten tekenen. Je kunt ook een steunbetuiging sturen naar vockade1018@gmail.com

27 oktober 20:00 u Thema-avond nieuw Evenementenbeleid Nwe Doelenstr 55

Wijkcentrum d'Oude Stadt nodigt bewoners van stadsdeel Centrum en andere delen van Amsterdam uit voor een stadsbrede bijeenkomst over het nieuwe Evenementenbeleid van de gemeente Amsterdam op donderdag 27 oktober 20:00 uur in het wijkcentrum, Nieuwe Doelenstraat 55.

Het nieuwe evenementenbeleid is bedoeld om evenementen in de hele stad goed te laten verlopen, zonder dat de omwonenden daar te veel overlast van ondervinden. 
Er zijn zogenaamde locatieprofielen opgesteld voor populaire plekken in alle stadsdelen. Deze profielen worden binnenkort in de gemeenteraad behandeld. Die locatieprofielen behoren een zekere bescherming voor de omwonenden te bieden, door een maximum te stellen aan frequentie, duur van evenementen op die plek en aan het geluidsvolume.
Evenementen op andere plekken blijven toegestaan. Bij de vergunningverlening wordt het evenementenbeleid toegepast, inclusief geluidsvoorschriften.

Geluidshinder
De laatste jaren wordt muziek in de buitenlucht steeds heftiger, met luide dj’s en bonkende bassen. Bewonersorganisatieszijn bang dat als dat niet verandert er steeds meer mensen last van evenementen krijgen. Daarom vragen zij aandacht voor die geluidbelasting die bewoners in alle delen van de stad kunnen ondervinden.

Podia met versterkte muziek in smalle straten, podia met verschillende muziek dicht bij elkaar,versterkte muziek op of aan het water, de bastonen die op grote afstand mensen uit hun slaap houden. Het is niet nodig, zoveel overlast voor omwonenden, als de juiste technieken maar worden toegepast. Tot nu toe gebeurt dat niet of nauwelijks.

Daar willen de organisatoren het over hebben: beperken van geluidshinder. En ook: wat zijn de mogelijkheden om verkeerde locatieprofielen en verkeerde geluidsrichtlijnen (die jarenlang kunnen blijven gelden) tegen te houden? Inspraakprocedures? Bezwaarschriften? De rechter?

Sprekers

Klik hier voor meer informatie over deze avond.

Lees hier de eisen van het Wijkcentrum en de NSG inzake geluidshinder aan de gemeente.