Sociaal

Elke donderdag 17 - 18 u inloop mindfullness in De Witte Boei

Bij 'Mijn Vierkante Meter' ben je van harte welkom om mee te doen met de  inloop Mindfullness, elke donderdag van 17-18 uur in Buurthuis De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201.  Je kunt je tevoren hier opgeven, maar het hoeft niet. Na aanvang van de sessie is geen deelname meer mogelijk. Deelname kost € 5.

Mindfulnessbetekent: volledig bewust van de huidige ervaring. Je kunt het vertalen als ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Tijdens de inloop oefen je in stilte aanwezig te zijn in het ‘hier en nu’, gedachtenstromen te onderbreken, gevoelens te herkennen en niet weg te drukken. Een vierkante meter van stof is jouw eigen veilige plek. Hierop doe je niets anders dan ‘zijn’ en ervaren welke gevoelens en gedachten zich in jou aandienen. Wil je verder praten over iets dat vragen oproept, dan kan dat buiten de inloop.
Het gaat om een inloop, geen cursus. De inloop ondersteunt de beoefening van mindfulness en de discipline van het stilzitten, zodat je het ook thuis kunt beoefenen. 

Zie voor meer informatie www.psycholoog-amsterdam-mijnm2.nl

In memoriam Leon Deben

Leon Deben, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Plantage en van Stadsdorp Centrum Oost en redactielid van buurtmagazine 1018 is op 4 augustus aan de gevolgen van een hartstilstand overleden. Deben werd 74 jaar.

Na een studie sociologie in Utrecht kwam Leon Deben in 1970 naar Amsterdam, waar hij tot zijn pensionering in 2007 als stadssocioloog werkte bij de Universiteit van Amsterdam. Aanvankelijk legde hij zich vooral toe op de sociologie van bouwen en wonen, maar gaandeweg verbreedde hij zijn interesse naar de sociologie van de openbare ruimte. Zo verrichtte hij uitvoerig onderzoek naar dak- en thuislozen in Amsterdam en liet hij zijn studenten 's nachts door de binnenstad wandelen om zwervers te tellen.

Ook na zijn pensioen bleef Leon Deben college geven en scripties begeleiden. Daarnaast werd hij nog actiever in de buurt dan hij al was. Van 2002 tot 2006 was hij fractieleider van de PvdA in Centrum, het stadsdeel waarvan hij volgens het Parool als de architect kan worden beschouwd. In 2013 richtte hij Stadsdorp Centrum Oost op met als doel om ouderen de kans te geven zo lang mogelijk actief, gezond en veilig in hun eigen buurt te blijven wonen.

De buurt was belangrijk voor Leon Deben. Hij zag de grote behoefte aan buurtverenigingen, juist op het moment dat ze een kwijnend bestaan leidden. Vandaar dat hij actief lid was van de Plantage/Weesperbuurtvereniging. Daarnaast organiseerde hij de maandelijkse lezingen van de SOOP, de Ontmoetingsplek voor Ouderen in de Nieuwe Kerkstraat.

Ook speelde hij een belangrijke rol bij het samengaan in 2014 van de Eilander en de Plantage/Weesperbuurtkrant in het nieuwe buurtmagazine 1018. In dat nieuwe blad verzorgde hij de UIT-agenda en schreef hij artikelen over bijzondere gebouwen en kunstwerken in de buurt. 

Leon Deben was niet alleen bijzonder actief tot het einde van zijn leven, hij was ook een buitengewoon aimabel mens. De website van de UvA noemt hem ‘een zeer geziene collega, niet in de laatste plaats vanwege zijn ‘onvermogen om ruzie te maken’: hij was gedreven, maar vooral ook beminnelijk, zachtaardig, en humorvol.’ In de Plantage/Weesperbuurt zal Leon Deben erg worden gemist. 

Nationale Burendag 24 september

Op zaterdag 24 september is het weer Nationale Burendag.  Het Buurtcomité 1018, dat bestaat uit vrijwilligers van alle windstreken, heeft voor deze dag weer een prachtig programma georganiseerd voor jong en oud, gesponsord door ondernemers uit de buurt  en het stadsdeel . In samenwerking met de Witte Boei, de Clutch en Sciandri is er sport en spel, dans en muziek. Voor een kleine bijdrage  is er een heerlijke brunch in De Witte Boei. Het middagprogramma biedt voor elk wat wils:  bingo, dance- en drum workshops, een kickboks presentatie, schminken, knutselen, schilderen met henna, Oudhollandse spelletjes, springkussen, etc. Er komt een optreden van rappers en er kan worden gedanst op de livemuziek van Rosedale.

Een meer gedetailleerd programma volgt later.

Weesperflat 50 jaar

De studentenflat aan het begin van de Weesperstraat van architect Herman Herzberger bestaat 50 jaar. Dat wordt gevierd met een groot festival met alle (oud)bewoners op zaterdag 17 september. Verwacht wordt  dat er ongeveer duizend mensen naartoe zullen komen, bewoners uit 1966 tot en met 2016. Er zullen rondleidingen door de flat worden gegeven door huidige bewoners en gehoopt wordt  dat de architect van de flat, Herman Hertzberger, ook aanwezig zal zijn. Blijf op de hoogte via de facebookpagina van Weesperflat50 

Tot en met 8 augustus wordt onder het motto 'Back tot the Future' gelegenheid geboden aan oud-bewoners om op de 7e verdieping te overnachten. Informatie en aanmelden via  http://weesperflat50.nl/back-to-the-future

 

Welzijnsactiviteiten IJsterk definitief overgedragen aan Stichting Dock

Per 1 juli zijn alle welzijnsmedewerkers van IJsterk (Witte Boei, speeltuinen en jongerenwerk) overgegaan naar de Stichting Dock. 

Dock is een grote welzijnsinstelling die actief is in meerder steden: Amsterdam-Nieuw West en Noord, Rotterdam, Haarlem en Zaanstad.

In de week van 4 juli heeft een introductieweek plaatsgevonden, waarbij directeur Jan Hoefsloot heeft gezegd dat goed welzijnswerk ervoor zorgt dat de bewoners aan zet zijn.

Zie ook het persbericht van Dock van 12 juli 2016 en het nieuwsbericht van januari  2016 van IJsterk

Samenvatting Buurtenquete Plantage en Weesperbuurt stadsdeel Centrum

Stadsdeel Centrum heeft de Buurtenquete gehouden in april 2016. De resultaten worden gebruikt voor het gebiedsjaarplan 2017. Lees hier het volledige rapport. Hieronder volgt een samenvatting van de uitkomsten.

  • Meest gebruikt vervoermiddel 75% fiets, 13 % lopen, 6% OV, 3 % auto, 1 % bromfiets/scooter.
  • Meest onveilige verkeerssituaties: rond Mr. Visserplein, Weesperstraat, Weesperplein/Rhijnspoorplein, en Alexanderplein en de kruising Plantage Middenlaan-Plantage Parklaan. Als oorzaken worden genoemd: te druk en overlast scooters en toeristen op fietsen.
  • Voor de kwaliteit van de openbare ruimte moeten schoonhouden van de straat en handhaven fout aangeboden huisvuil voorrang krijgen.
  • 38% geeft de voorkeur aan Amsterdammertjes om parkeren op de stoepen tegen te gaan.
  • 62% van de bewoners van de Plantagebuurt en 41 % in e Weesperbuurt vindt de balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding in orde. In de Plantagebuurt vindt 26% dat er meer ruimte mag komen voor wonen en in de Weesperbuurt 36%. De behoefte aan vrijetijdsfuncties zoals horeca, cultuur en winkels is resp. 10 en 20%. Opmerkelijk is dat 35% van de Plantagebewoners en 28% van de Weesperbuurtbewoners zegt nooit een horecagelegenheid te bezoeken.
  • In de Plantage/Weesperbuurt ervaart 12% geen drukte. 25% vindt het gezellig druk en 19% in de Plantagebuurt en 34% in de Weesperbuurt vindt het vervelend druk. Voor het Centrum als geheel is dit 45%.

Samenvatting Buurtenquete Oostelijke Eilanden en Kadijken van het stadsdeel

De Buurtenquête van stadsdeel Centrum is gehouden in april 2016. Op de Oostelijke Eilanden hebben 299 personen meegedaan en op de Kadijken 114. Lees hier het volledige rapport. Onderstaand een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten.

  • Meest gebruikt vervoermiddel 77% fiets, 9 % lopen, 7% OV, 4 % auto, 1 % bromfiets/scooter.
  • Meest onveilige verkeerssituatie voor fietsers: kruispunten kop Czaar Peterstraat, Zeeburgerstraat, rond Oosterkerk, Kattenburgerplein en kruispunten Prins Hendrikkade. Als oorzaken worden genoemd: te druk, door rood rijden en overlast scooters.
  • Voor de kwaliteit van de openbare ruimte moeten schoonhouden van de straat en handhaven fout aangeboden huisvuil voorrang krijgen.
  • Bijna de helft geeft de voorkeur aan Amsterdammertjes om parkeren op de stoepen tegen te gaan.
  • 36% van de bewoners van de Oostelijke eilanden vindt de balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding in orde. Op de Kadijken is dat 55%. Op de Oostelijke Eilanden vindt 47% dat er meer ruimte voor vrijetijdsfuncties zoals horeca, cultuur en winkels mag komen. Op de Kadijken is dat 18%. Het beeld van de Oostelijke Eilanden wijkt sterk af van het Centrum als geheel, want daar wil maar 11 % meer vrijetijdsfuncties. Van de bewoners van de Oostelijke Eilanden en Kadijkenvermijdt 46% bewust drukke plekken in de binnenstad
  • Op de Oostelijke Eilanden ervaart 42% geen drukte, op de Kadijken 24%. Voor het Centrum als geheel is dit 8%.

IJsterk concentreert zich op kinderopvang en stoot welzijnstaken af

IJsterk maakt in  een nieuwsbericht op de eigen website bekend dat de  stichting IJsterk zich wil concentreren op de buurtgerichte kinderovang en de welzijnstaken wil afstoten.  In postcodegebied 1018  gaat het dan onder meer om de activiteiten in Buurthuis De Witte Boei, de speeltuin Wittenburg, de speeltuin naast de BOE-school  en het jongerenwerk in De Clutch.

De medewerkers van IJsterk zijn deze week op de hoogte gebracht dat het bestuur van IJsterk verkennende gesprekken is gestart  om welzijnstaken over te dragen aan stichting DOCK Amstel & Zaan. Voor IJsterk Peuterspeelzalen zijn verkennende gesprekken gestart met stichting Dynamo Amsterdam.

Inschrijven voor Cultuurbudget 2015 vóór 13 april

Het stadsdeel heeft ook voor het jaar 2015 een cultuurbudget dat bestemd is cultuur, creatieve economie en evenementen in de openbare ruimte.  Het budget voor de periode  januari – juni 2015 is reeds verdeeld. U kunt nog een voorstel indienen voor activiteiten in de periode 1 juli tot en met 31 december 2015. Heeft u ideeen voor evenementen in de openbare ruimte of andere culturele activiteiten die de betrokkenheid in uw buurt versterken of bijdragen aan creatieve ondernemingsgeest? Dien dan vóór 13 april uw projectvoorstel in bij stadsdeel Centrum. Zie www.amsterdam.nl/subsidies/onderwerp/subsidies-kunst-0/cultuurbudget-2015/inschrijven/