Plantagebuurt

Agenda SOOP januari

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

EXPOSITIES
Fotograaf en journalist ANNELIES RIGTER. Titel: India en zijn rituelen.

 Langs de trappen naar de eerste etage:
foto’s met als titel BEWEGEND WATER, gemaakt door de SOOP-Fotoclub.

Concert donderdag 17 januari 16:30 uur door muziekstudenten van het conservatorium

SOOPCINEMA 27 januari 14:00 u Frans oorlogsdrama uit 1982

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Agenda SOOP december

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

EXPOSITIES gedurende de hele maand december
Fotograaf en journalist ANNELIES RIGTER. Titel: India en zijn rituelen.

 Langs de trappen naar de eerste etage:
foto’s met als titel BEWEGEND WATER, gemaakt door de SOOP-Fotoclub.

 MUZIEK LEZING op donderdag 20 december om 16.30 uur: SOOPsalon 

Een muziek lezing door Harald Kunst over Ernste Gesänge van Hanns Eisler. Ernste Gesänge voor bariton en strijkorkest is de laatste compositie van Hans Eisler (1962). In de lezing zal zowel op de muziek als op de teksten nader worden ingegaan.  

KERST- INLOOP in de Gelaghkamer op woensdag Tweede Kerstdag 26 december van 14.00 - 20:00 uur, met van alles wat bij die dag hoort, zoals muziek, verrassingen en lekkernijen.

Amsterdam Lightfestival t/m 20 januari 2019

Van 29 november t/m 20 januari wordt voor de zevende keer het Amsterdam Lightfestival gehouden. Kunstenaars uit binnen- en buitenland maakten speciaal voor Amsterdam dertig lichtkunstwerken. De 53 dagen durende tentoonstelling staat dit jaar in het teken van het thema ‘The Medium is the Message’, de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. Jeroen Henneman is eregast van het festival. 

De totale wandelroute is 8,5 km en start op het Beursplein. Liever een kortere route? Je kunt ook vanaf de verschillende metrostations een kleiner deel van de route lopen. In postcodegebied 1018 loopt de route weer langs de Nieuwe Herengracht.
De vaarroute is vrijwel gelijk aan de wandelroute. Ga naar de website van het festival om een vaartour of begeleide wandeltour te boeken. Je kunt uiteraard ook op eigen gelegenheid gaan. Bij de Hoftuin en bij de VVV bij CS is een kaart en een boekje verkrijgbaar. Wie niet naar buiten wil, kan alle kunstwerken hier bekijken.

Verkeersonderzoek Weesperstraat en Kattenburgerstraat 13 december in raadscommissie MLD-Verkeer

De gemeenteraad heeft bijna een jaar geleden bij de vaststelling van het Beleidskader Verkeersnetten bij motie gevraagd om in overleg met betrokken (bewoners)organisaties te onderzoeken of de Weesperstraat verkeersluwer en aantrekkelijker gemaakt kan worden. Tegelijkertijd vroeg de gemeenteraad om een onderzoek naar de kruising Prins Hendrikkade - Valkenburgerstraat en in dat verband ook te bezien of de Kattenburgerstraat - nu ‘Plusnet-corridor Auto’ afgewaardeerd kan worden naar een gewone straat.

Op 13 december komen beide onderzoeken als agendapunt 20 aan de orde bij de gemeenteraadscommissie MLD, onderdeel verkeer. Lees hier alle stukken (klik op rood pijltje achter agendapunt 20). De vergadering is om 9:00 uur in de commissiezaal van het stadhuis.

In het rapport over de Weesperstraat zijn varianten onderzocht van verkeersmaatregelen en hun effecten op de omgeving, met een indicatie van de gevolgen voor geluidshinder en luchtkwaliteit.

Er is onder meer gekeken naar een knip ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht en knip bij het Rhijnspoorplein. Interessant is dat een variant met knip ter hoogte Nieuwe Keizersgracht gekombineerd is met knips in de Anne Frankstraat, Entrpotdok, Hoogte Kadijk en Kattenburgergracht.

Helaas levert al dit onderzoek volgens de conclusies in de voordracht van B&W vrijwel niets op:

  • de variant met 2x1 rijstroken op de Weesperstraat leidt niet tot substantieel minder autoverkeer;

  • De onderzochte knipvarianten verminderen het autoverkeer op de Weesperstraat wel substantieel, maar de knipvarianten zorgen voor het uitwijken van het autoverkeer naar de omliggende woonstraten die daar niet geschikt voor zijn. Om dit te voorkomen is ook een knipvariant beschouwd waarbij aanvullende knippen in het omliggende deel van het autonetwerk zijn aangebracht;

  • De knipvarianten zorgen voor een zodanige verschuiving van het autoverkeer dat het functioneren van andere delen van het autonetwerk (verder) onder druk komen te staan. Het autonetwerk is op dit moment niet geschikt voor deze varianten. Het zal opnieuw, in een grotere samenhang, bekeken worden in het kader van de Agenda Autoluw.

Uit het onderzoeksrapport naar het kruispunt Prins Hendrikkade blijkt volgens B&W dat afwaardering van de Valkenburgerstraat en de Kattenburgerstraat door het verlagen van de maximumsnelheid van 50 km/uur naar 30 km/uur nu niet mogelijk is, omdat de intensiteiten voor het autoverkeer op met name de Valkenburgerstraat dan nog steeds te hoog zijn voor een duurzaam veilige 30km/uur-straat.

Bezwaren omwonenden tegen locatiekeuze Namenmonument afgewezen

Op 27 november heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum groen licht gegeven voor de bouw van het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat en de daarvoor benodigde kap van 25 bomen. Het Dagelijks bestuur volgt daarmee het advies van de Bezwaarschriftencommissie, die daar een half jaar aan had gewerkt.

De bezwaarmakers hebben nu zes weken de tijd om in beroep te gaan. Daarna is alleen nog een gang naar de rechter mogelijk.

Lees hier het Parool-artikel van 28 november over de afwijzing van de bezwaren.

17 december 12:00 u Buurtlunch voor ouderen Plantage en Weesperbuurt bij Swift

Op maandag 17 december om 12 uur is er in het clubhuis van Swift, Plantage Parklaan 20A, een buurtlunch voor 65-plussers uit de Plantage en Weesperbuurt.

Korfbalvereniging Swift heeft de ambitie om meer maatschappelijk betrokken te worden en wij dit is opgepakt door drie ergotherapie-studenten van de Hogeschool Amsterdam. Het doel is om mensen samen te brengen, met als accommodatie het clubhuis van Swift! Ondanks dat Swift een sportvereniging is hoeft het niet te betekenen dat het om sportactiviteiten gaat.

Omdat het clubhuis op maandagen overdag leeg staat, is dit een geschikte dag om mensen samen te laten komen. Wat voor activiteiten er ondernomen zullen worden is afhankelijk van de wensen van de groep. Voor de eerste bijeenkomst hebben de studenten iets bedacht.

Kent of bent u iemand die hier bij wilt zijn, of wilt u met iemand samen komen? Laat het weten via meike.ploem@hva.nl of via 06-14872412.

Gebiedsplan 2019: PWO wil meepraten over herinrichting Plantage Middenlaan

Bewoners van de Plantage willen nauw betrokken worden bij de planvorming over de herinrichting van de Plantage Middenlaan. Dat is de belangrijkste wens in de schriftelijke inbreng voor het Gebiedsplan Centrum-Oost 2019 die het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) begin november naar het stadsdeelbestuur Centrum heeft gestuurd.

De dringende wens om mee te mogen praten over de herinrichting van de Plantage Middenlaan  vloeit voort uit de frustratie van veel buurtbewoners over de gang van zaken tot nu toe. Ondanks de stellige bewering van de gemeente dat inspraak van de bewoners op prijs wordt gesteld, zijn de door hen aangedragen suggesties in de afgelopen twee jaar stelselmatig genegeerd. De bewoners maken vooral bezwaar tegen het voornemen van de gemeente om op het stuk Middenlaan tussen de Plantage Kerklaan en de Plantage Parklaan eenrichtingsverkeer in te voeren. Volgens hen zal dit een sterke toename van autoverkeer met zich meebrengen in niet voor doorgaand verkeer bedoelde, smalle straten zoals de Plantage Doklaan en de Nieuwe Kerkstraat.   

Niet alle wensen op het lijstje van het PWO zijn even controversieel. Zo wordt er gevraagd om meer aandacht voor de bestrating van straten en fietspaden met speciale aandacht voor de Nieuwe Kerkstraat, een voornemen dat ook in de gemeentelijke plannen is terug te vinden. Datzelfde geldt voor de wens om ondergrondse afvalcontainers in de buurt te plaatsen. Nieuw is een verzoek om openbare toiletten met daaraan gepaard een striktere handhaving van het verbod op wildplassen. Met name op de Schaduwkade aan de zijkant van de Hermitage is dit ’s zomers een groot probleem.

Zowel het concept-Gebiedsplan zelf als de wensenlijst van het PWO zullen in de hoorzitting van de stadsdeelcommissie van 20 november worden besproken.

Agenda SOOP t/m 6 december

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Zondag 28 oktober 14:00 u SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Film over een jongeman die de opdracht krijgt om een professor te vermoorden. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes 3,50 euro verkrijgbaar bij de bar.

  • T/m 5 december SOOP - EXPOSITIE. “Ontmoeting tussen Natuur en Cultuur” van Buurtgenoot Vera Amende.

  • Donderdag 8 november 16:30 u SOOP -  SALON: piano-recital. Caesar Uwono speelt Mozart, Chopin, Liszt en Brahms.

  • Zondag 25 november 14:00 u SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Vier Britse gepensioneerden vertrekken naar India om daar in een luxe hotel de oude dag door te brengen. Dat pakt anders uit! Kaartjes 3,50 euro verkrijgbaar bij de bar.

  • Donderdag 29 november 16.30 uur: SOOP - UUR: Hans van Dalfsen organiseert lezing over de geschiedenis van de Z-krantBuurtgenoot René Mentink vertelt over geschiedenis en doelstelling van het Koninklijk Instituut van de Tropen..

  • Donderdag 29 november vanaf 17.30 uur SOOP - BUURTBORREL i.s.m. de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

  • Donderdag 6 december 16:30 u: Vernissage opening SOOP - EXPOSITIE fotograaf en buurtgenoot Annelies Rigter

    SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Buurtbewoners zetten strijd tegen omvang nieuwbouw St. Jacob voort in hoger beroep

De omwonenden van Sint Jacob gaan in hoger beroep om te voorkomen dat de neiuwbouw op de plek van Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan te massaal wordt. De bewoners zijn niet tegen nieuwbouw, maar willen wel dat de gemeente het beschermd stadsgezicht serieus neemt. Ze eisen dat de gemeente de nieuwbouw opnieuw toetst, dat er een bouwlaag af gaat en dat er geen grote loggia’s en balkons rondom komen.

Ze vragen de buurtbewoners om hun rechtsgang financieel te steunen. Er is € 3.000 nodig. Daarvoor is een crowdfundingsactie opgezet onder het motto ‘Help de Plantage mooi te blijven’.

Agenda SOOP t/m 28 oktober

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

  • Donderdag 4 oktober, 16.30 uur: SOOP - EXPOSITIE. Feestelijke opening van de expositie “Ontmoeting tussen Natuur en Cultuur” van Buurtgenoot Vera Amende. Muzikale begeleiding: Trio Blue Band.

  • Donderdag 11oktober 16:30 u SOOP -  SALON: concert i.s.m. Conservatorium Asd.

  • Donderdag 25 oktober, 16.30 uur: SOOP - UUR: Buurtgenoot René Mentink vertelt over geschiedenis en doelstelling van het Koninklijk Instituut van de Tropen..

  • Donderdag 25 oktober, vanaf 17.30 uur SOOP - BUURTBORREL i.s.m. de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

  • Zondag 28 oktober SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Film over een jongeman die de opdracht krijgt om een professor te vermoorden. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes ad 3,50 euro en meer info verkrijgbaar bij de bar van de SOOP.

    SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Bouw Cartesius 2 Lyceum aan Plantage Muidergracht uitgesteld

Het Parool van 17 september meldt dat de gemeente Amsterdam de bouw van het Cartesius 2 Lyceum aan de Plantage Muidergracht moet uitstellen omdat geen enkele aannemer zich heeft ingeschreven voor de aanbesteding. Aannemers zitten vol met werk en kunnen geen nieuw werk meer aan. Daarbij spelen ook tekorten aan personeel en materiaal als heipalen een rol. Daardoor gaan ook de prijzen omhoog.

Agenda SOOP in september en nieuwe cursussen

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

  • Donderdag 20 september 16:30 uur SOOP-salon. Verrassingsconcert i.s.m. Conservatorium Amsterdam

  • Donderdag 27 september 16:30 uur Film Amsterdam Wildlife over natuur in Amsterdam (Lezing René Mentink over het Tropeninstituut UITGESTELD NAAR 27 OKT)

  • (Aansluitend) Donderdag 27 september 17:30 uur: Maandelijkse buurtborrel i.s.m. PWO/Vrienden v.d. Plantage.

  • 30 september 14:00 u (zaal open 13:30 u) SOOP-Cinema: Oh brother where art thou van Joel en Nathan Coen uit 2000. Toegang € 3,50.

SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Bewonersprotest tegen nieuwbouw UvA op Roeterseiland in Het Parool

Op vrijdag 24 augustus is in Het Parool in de rubriek 'Het hoogste woord' een paginagroot artikel verschenen over de bezwaren van bewoners tegen het UvA-plan voor de bouw van een nieuwe collegezaal op het enige postzegelparkje op het Roeterseilandde UvA . Michel Snoeren, voorzitter van bewonerscommissie Sarphatiblok,  betoogt dat 'Klein Versailles' voor de bewoners behouden kan blijven als de Universiteit de bestaande gebouwen efficienter gaat gebruiken. Hij heeft gehoord dat de UvA het nieuwbouwplan gaat voorleggen aan architect Pi De Bruin en roept hem op om de UvA te overtuigen dat dit plan in strijd is met het concept van een open campus op het Roeterseiland.

Lees hier het hele artikel.  

Plantage Weesperbuurtvereniging in verzet tegen verkeersplannen Plantagebuurt

In een brief aan verkeerswethouder Sharon Dijksma vraagt de Plantage Weesperbuurtvereniging om een open overleg met de wethouder en stadsdeel Centrum over de verkeersplannen voor de Plantage Mideenlaan, Plantage Kerklaan en Plantage Parklaan. De bewoners van de Plantagebuurt zijn keer op keer tegen een muur gelopen bij de inspraak op de ambtelijke plannen en wijst daarom de voorgenomen 'gewone' inspraakavond af. Er moet nu eerst naar de buurt geluisterd worden.

Wat er fout is aan de plannen wordt uitgebreid beargumenteerd. De verkeersveiligheid verslechtert en er worden onnodig bomen gekapt. De buurt bepleit eenvoudiger en goedkopere oplossingen. Lees hier de complete brief van de Plantage Weesperbuurtvereniging..

Omwonenden Sint Jacob door rechter in ongelijk gesteld

De Amsterdamse rechtbank heeft het beroep van bewoners tegen het verlenen van een vergunning voor de bouw van een appartementencomplex op de plaats van voormalig verpleeghuis Sint Jacob ongegrond verklaard. De bewoners kregen op al hun argumenten nul op het rekest.

Kern van hun bezwaar is dat het massieve en strenge ontwerp van architect Pi de Bruin vanwege zijn hoogte en uitstraling zal detoneren in de Plantage. Ook vrezen zij dat de geplande parkeergarage aan de Plantage Muidergracht in die smalle straat voor gevaarlijke situaties zal gaan zorgen.

Agenda SOOP 31 mei t/m 28 juni 2018

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

De zomersluiting dit jaar is van 16 juli tot en met 3 augustus. Dan zijn wij open van 11.00 tot 14.00 uur en van 6 augustus tot en met 24 augustus zijn wij 's middags open van 14.00 tot 17.00 uur.

Zie voor info en aanmelding voor nieuwe cursussen de SOOP-Nieuwsbrief. Klik hier.

Hotel gemengd met kinderdagverblijf De Kleine Wereld, Plantage Middenlaan

In De Volksrant van 22 mei staat een column van Margriet Oostveen met als titel 'Toeristen in de creche'. In twee wit geschilderde panden rechts van creche De Kleine Wereld aan de Plantage Middenlaan is sinds kort hotel Quentin Zoo gevestigd. Dit hotel heeft ook kamers op de bovenverdiepingen van het door Aldo van Eyck ontworpen pand van De Kleine Wereld. Hotelgasten lopen samen met peuters door de gang en op de trap. Hotelgasten gooien peuken uit het raam die de leidsters uit de binnentuin moeten oprapen..

Vier jaar geleden is hiervoor een Omgevingsvergunning afgegeven, maar niet voor het deel waar het kinderdagverblijf zit. Wethouder Kock heeft nu toegezegd  dat Bouw- en Woningtoezicht er zo snel mogelijk naar gaat kijken.

Lees hier het complete Volkskrantartikel.

16 mei 9:00 uur rechtszaak van bewoners tegen nieuwbouw Sint Jacob

Op 16 mei 9:00 uur behandelt de meervoudige kamer van de Rechtbank Amsterdam het beroep dat door omwonenden is ingesteld tegen de Omgevingsvergunning voor de nieuwbouw op het terrein van Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan 52. De zitting vindt plaats in de F. Roeskestraat TOR. G. Het is een openbare zitting. De aanwezigheid van veel buurtbewoners laat de rechters zien dat dit een kwestie si die veel buurtbewoners aan het hart gaat.

Bewoners Sarphatiblok willen net aangelegd groen Roeterscampus niet laten volbouwen

‘Achterbaks en uitgenast’. Zo kwalificeren de bewoners van het Sarphatiblok de manier waarop ze de bouwplannen van de UvA moesten vernemen. Ze zijn niet te spreken over een mogelijk extra gebouw op Roeterseiland. ‘De gemeente moet de bouwdrift van de UvA afstoppen,’ vindt bewoner Michel Snoeren.

Bovenstaande alinea is de opening van een uitvoerig artikel in de digitale universiteitskrant Folia. Het is de reactie op de bewonersbiref van de UvA waarin de bouw van een onderwijsgebouw op het postzegelpark wordt aangekondigd. Zie ons eerdere bericht van 17 april hierover.

De Sarphatiblokbewoners, direct omwonenden van het bewuste terrein, waren verrast, verbaasd en geschokt door de mededeling. Het terrein van de nieuwe bouwlocatie is immers in het laatste kwartaal van 2017 door Arcadis – in opdracht van de UvA – definitief ingericht als groene, stille ontspanningsruimte: een ‘postzegelparkje’ dat één van de rustpunten binnen de bebouwing van de campus is.
Het zou de voltooiing worden van de, reeds tien jaar voortgaande, herontwikkeling van het RoetersEilandComplex.
Tijdens de talloze buurtoverleggen die de UvA heeft georganiseerd is diepgaand met de buurt overlegd en gediscussieerd over o.a. de definitieve invulling van het laatste stukje (bouw)terrein (de voormalige centrale bouwplaats). Er is zelfs door de UvA daarbij aan de direct omwonenden gevraagd welke invulling zij aan het terrein wilden geven. De omwonenden hebben laten weten vooral de openheid van de ruimte en de stilte van zo’n plek  op prijs te stellen. Met dit gegeven heeft UvA vervolgens ontwerpbureau Inside Outside (landschaps-architecten) het ontwerp van het terrein laten inpassen in het totale buitenontwerp voor de campus. De omwonenden waren blij met het gezamenlijk eindresultaat..

Amper een half jaar na voltooiing kondigt de UvA nu aan het terrein alsnog te gaan bebouwen. Dit is voor de Bewonerscommissie Sarhatiblok een onbegaanbare weg. De Commissie heeft met steun van het Plantage WeesperbuurtOverleg (PWO) een brief geschreven aan het CvB UvA waarin gevraagd wordt om een gesprek. De bewoners willen meedenken over een alternatieve oplossing voor het ruimteprobleem. van de UvA. Lees hier de brief.

Terrasvergunning restaurant Entrepot geweigerd

De gemeente heeft de aangevraagde terrasvergunning voor restaurant Entrepotdok (Entrepotdok 7) geweigerd. Lees hier het besluit. De gemeente noemt in de argumentatie ook dat het hier gaat om een zeer rustig deel van het Centrum dat gekenschetst kan worden als een woongebied. Dat is precies wat de omwonenden in hun bezwaar hadden aangegegeven. Zie ons eerdere bericht van 22 maart.

Er lopen nog bezwaren tegen de late openingstijden van 1 uur door de week en 3 uur in het weekend. De bewoners bepleiten 23:00 uur als sluitingstijd. Bij een latere sluitingstijd veroorzaken vertrekkende gasten vooral in de zomer veel geluidsoverlast.