Februarinummer 1018 Magazine

Artikelen in het februarinummer 2019 van 1018 Magazine:

  • Stiching Kunst en Cultuur Amsterdam-Centrum na jaar alweer ter ziele?

  • Kort nieuws, o.a.: Magere brug op afstand bediend, verzet tegen ‘verkameren’ appartementen, Werkgroep Buurt op de Kaart, Verslag Open Platform Oostelijke Eilanden 15 januari.

  • Interview met Paul Verberne, voormalig uitbater van café Eik en Linde

  • Het trauma van Wittenburg

  • Netwerk Plantage zet buurt ‘in de etalage’

  • Oproep herdenking februaristaking 25 februari 16:45 uur

  • Dock: o.a. Buurtbudget, ondersteuning, Witte Boei ook open in het weekend, nieuw programma naschoolse activiteiten

  • Afscheid wijkagent Jan Sluyters, Plantagebuurt

  • SOOP: expositie Hans Gritter Kleur, Licht en Beweging

  • Van de Straat (nieuwe fotoserie): Anna Bremner, bewoonster Admiraliteitsstraat

    Lees hier het complete februarinummer

Holocaust Namenmonument: beroepschrift ingediend

Na de negatieve beschikking op het bezwaarschrift , eind november 2018, hebben de bezwaarmakers uit de buurt besloten in beroep te gaan. Op 5 februari werden de gronden van het beroep bij de rechtbank ingeleverd. De belangrijkste punten waarop wordt gefocust zijn de gebrekkige besluitvormingsprocedure, het feit dat het ontwerp zich niet aan gestelde randvoorwaarden heeft gehouden en dat er nooit enige inspraak is geweest noch enig onderzoek naar draagvlak. Ook gaat het beroepschrift in op elementen als veiligheid en verkeer, en een aparte paragraaf word besteed aan de kapvergunning. En tenslotte wordt gesteld dat er geen behoorlijke belangenafweging heeft plaatsgevonden.

De gemeente heeft aangekondigd op 1 maart te willen gaan beginnen met kappen. Daarom heeft de buurt een voorlopige voorziening moeten aanvragen, een verzoek aan de rechtbank om de gemeente te verbieden met kap en bouw te beginnen voor een rechter inhoudelijk op het beroepschrift heeft beslist. De zitting zal eind februari plaatsvinden.

Alle stukken zijn te vinden op https://www.buurtorganisatie1018.nl/holocaust-namenmomument/ onder documenten.

Expositie 'The Art of Resistance' in galerie 'The Power of Art House', Entrepotdok 26

In de voormalige Italiaanse boekwinkel Libreria Bonardi aan het Entrepotdok 26 is sinds vorig najaar galerie ‘The Power of Art House‘ gevestigd. De galerie wil een internationaal platform zijn voor geëngageerde kunst, kunst die nieuwe perspectieven opent op sociale en politieke kwesties. Kunst als wapen tegen onverschilligheid. De galerie werkt op non-profitbasis. Door kunst te kopen steunt u hun werk en dat van de kunstenaars.

Van 2 februari t/m 18 mei is de expositie ‘Art of Resistance’ te zien, met kunst van kritische kunste1naars uit Brazilie, Noord-Korea, Rusland en Soedan.

Verslag Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden 15 januari over Jeugd en Veiligheid

Op 15 januari is de eerste bijeenkomst van het Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden gehouden. Dit is een in initiatief van stadsdeel Centrum om bewoners beter te informeren wat het stadsdeel, welzijnsorganisaties, politie en andere instanties allemaal doen op de Oostelijke Eilanden. Zowel de keuze van de thema’s als de agenda van die bijeenkomsten worden tevoren met bewonersvertegenwoordigers besproken. Het is de bedoeling om eens in de twee maanden een bijeenkomst te organiseren.

De bijeenkomst op 15 januari had als thema ‘Jeugd en Veiligheid’. Er waren circa 50 bewoners. Tijdens de plenaire opening werd toegelicht wat stadsdeel, politie, Dock, Streetcornerwork en Sciandri allemaal gedaan hebben het afgelopen jaar en hoe in de nabije toekomst daaraan verder gewerkt wordt. Klik hier voor de presentatie. Daarna werd in twee rondes in kleinere groepen doorgepraat over de deelthema’s ‘Op straat en veiligheid’, ‘Zorg’ en ‘Samen activiteiten’. Lees hier de gespreksverslagen van de deelthema’s.

Na de vergadering is ook een lijst met telefoonnummers en emailadressen verstuurd van instanties waar jeugdoverlast gemeld kan worden.

Overlast Alexanderplein na alcoholverbod Oosterpark

Het Parool van 4 februari meldt dat de groep overlastgevers uit het Oosterpark na het invoeren van een alcoholverbod daar ‘s winters, is neergestreken op het Alexanderplein. Ze dirnken alcohol, gebruiken drugs en zijn afgressief tegen buurtbewoners. Er zijn veel klachten van omwonenden:bierkratten uit de tuin gestolen, spuiters in portieken, kerstbomen in brand gestoken. De groep is inmiddels gegroeid tot wel twintig man..

Zowel politie als gemeente, i.c. de gebiedsmakelaar, is attent op de ontwikkelingen aldaar (alcohol en drugs gebruik gerelateerd). Zij verzoeken omwonenden te melden als zij overlast ervaren zodat zo mogelijk dan snel actie kan worden ondernomen. De gemeente zet extra handhavers en extra reiniging in

Melden kan via de gangbare politie telefoonnummers, bij de gemeente (website of bel 14020) of het wekelijkse buurtspreekuur op woensdag 11.00 - 12.00 uuur in Eik & Linde. Daar is regelmatig ook de wijkagent aanwezig.

Studenten met zachte drang en dwang naar nieuwe fietsenstalling Roetersstraat

De RoetersEilandCampus (REC) genereert dagelijks vele duizenden voetgangers en fietsbewegingen. Het fietsparkeren levert voor veel direct omwonenden en buurtgenoten veel overlast. Het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) en BAC hebben daar enige tijd terug contact over opgenomen met de UvA. Het probleem was daar bekend en men was al bezig met stappen die tot verbetering moeten leiden. Een van die zaken is de nieuwe fietsparkeergarage onder de gebouwen aan de Roetersstraat.
In samenwerking met de gemeente is ook signalering op het wegdek aangebracht en wordt een fietsverbod, inclusief het handhaven daarvan, de komende periode ingevoerd. Om de - vaak stugge - fietsers te verleiden gebruik te maken van de fietsparkeergarage, wordt momenteel zelfs gratis koffie aangeboden. Hoe luxe wil je het hebben?
Zoals op meer plekken in Centrum Oost blijft het fietsparkeren ook op en rond het Roetereiland een zaak die aandacht verdient. Met deze parkeergarage, de wegsignalering en geleidelijke invoeren handhaven "fietsen we wel een goede kant op". Aldus het PWO. Het PWO waardeert de medewerking en inzet van UvA en gemeentelijke diensten maar zegt ook “Let op: we zijn er nog niet”.

Weesperstraat speelstraat op zondagochtend

Wibautstraat, Weesperstraat, Valkenburgerstraat, IJtunnel en Nieuwe Leeuwarderweg elke zondag tussen 7.:00 en 13:00 uur autovrij. Daarvoor pleiten actiegroep ‘Wibaut vrij’ en de Fietsersbond Amsterdam. Op de linkerbanen kunnen de snelle fietsers en wielrenners. Op de rechterhelft leren kinderen fietsen en rolschaatsen en kan je joggen, nordic walken en acrobatieken Al deze groepen krijgen te weinig ruimte in de volle stad. Amsterdam is al jaren niet meer fietsstad nummer 1. Steden in het buitenland hebben Amsterdam ruimschoots ingehaald met met ontspannende straatinitiatieven.

De Noord-Zuidas is een achterhaald stedenbouwkundig concept die heel Amsterdam doorsnijdt en de stad verdeelt. De initiatiefnemers willen dat de weg op zondagochtend juist verbindt. De grote winst: meer beweging, rust, schone lucht en kilometers plezier.
Reageren kan naar amsterdam@fietsersbond.nl en wibautvrij@xs4all.nl

Nieuwe kansen voor herinrichting Plantage Middenlaan e.o.

Tijdens het Plantage Weesperbuurtoverleg van 4 februari hebben gemeenteambtenaren de laatste stand van zaken van het plan voor herinrichtiung van de Plantage Middenlaan, Plantage Parklaan, Anne Frankstraat en Plantage Kerklaan toegelicht en laten zien hoe zij na afweging van vele varianten tot hun keuzes gekomen zijn. De avond was niet bedoeld als inspraak of voor discussie. Buurtbewoners krijgen in maart de kans om deel te nemen aan een werkatelier om te zien of andere oplossingen mogelijk zijn.

Het buurtverzet richt zich met name tegen het eenrichting verkeer op de Plantage Middenlaan tussen Plantage Parklaan en Plantage Kerklaan, waardoor de Plantage Doklaan sluipverkeerroute zou kunnen worden.

De laatste versie van het Voorlopig Ontwerp, de notitie over de afweging van varianten en artistst impressions van onderdelen van het plan zijn opgenomen in het dossier ‘Plantage Middenlaan e.o. herinrichting’ op onze website.

Agenda SOOP februari en maart

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Donderdag 7 februari 16:30 u : Feestelijke opening van de expositie ”KLEUR, LICHT en BEWEGING” van beeldend kunstenaar en buurtgenoot HANS GRITTER Muzikale begeleiding Trio Blue Band.
De tentoonstelling is te bekijken t/m 3 april.

Donderdag 14 februari 16:30 u SOOPSALON Maud Sauer (hobo) en Monique Copper (piano) spoelen muziek uit Oost-Europa.

Zondag 24 februari 13:30 u SOOPCINEMA Italiaans misdaaddrama. Toegang € 3,50 (inclusief hapjes)

Donderdag 28 februari 16:30 u Lezing Carlien Blok, directeur Hortus, over haar plannen voor de komende jaren, o.a. de renovatie van de klimatenkas. Aansluitend 17:30 u: Buurtborrel i.s.m. Vrienden van de Plantage

Donderdag 14 maart 16:30 u SOOP Salon: Concert van pianiste Joke Muller. Werken van mozart, Bach, Sciabrin en Granados.

Donderdag 28 maart 16:30 u Lezing Pienke Kal over de geschiedenis van het Tropenmuseum

Zondag 31 maart 13:30 u SOOPCINEMA Frans feelgood film. Toegang € 3,50 (inclusief hapjes)

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl

Concerten Oosterkerk t/m 5 maart

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.

Dinsdag 5 februari 20:00 u Jong Talent: Mrna Ackers (fluit) en Vital Stahlevitch (piano) spelen muziek van mozart, Scriabin, Taktakisjvili, Haydn en Prokoviev.

Zaterdag 9 februari 20:15 u Koor Kantarell zingt o.l.v. Lieke Moonen en onder begeleiding van Aries Saxophone Quartet liederen over land en zee, o.a. ‘Hymns from the Western Coast’ ('Hümnid Läänerannikult') van de hedendaagse Estse componist Tõnu Kõrvits (1969) voor vierstemmig koor en saxofoonkwartet, liederen van Veljo Tormis (Estland, 1930-2017), Felix Mendelssohn Bartholdy (Duitsland, 1809-1847) en Gustav Holst (Engeland, 1874-1934).
Kaarten kosten €8,- en zijn een half uur voor aanvang te koop aan de deur. Online reserveren kan via kaartjes.kantarell@gmail.com

Zondag 17 februari 12:00 - 13:30 u Luna Kamerkoor o.l.v. Wolfgang Lange zingt Joby Talbot’s ‘Path of Miracles’, een a cappella werk gebaseerd op de de grote pelgrimage naar Santiago.

Vrijdag 22 februari 14:30 - 15:15 u GenesisEnsemble speelt o.a. strijksextet nr. 1 op. 18 van Brahms

Dinsdag 5 maart 20:00 - 21:30 u Blazersensemble CvA-Brass o.l.v. Pierre Volders

 Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden  http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

De Jodenvervolging in foto's. Tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum

Op 27 januari is na de Holocaustherdenking in het Wertheimpark de fototentoonstelling ‘De Jodenvervolging in foto’s’ geopend in het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan 27. Tegelijkertijd is het eerste exemplaar van het gelijknamige fotoboek uitgereikt aan een nabestaande en aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

De foto’s hebben betrekking op de Jodenvervolging in Nederland en zijn verzameld uit archieven in binnen- en buitenland. Een groot aantal foto's is gemaakt door professionele fotografen, meestal in opdracht van Duitse instanties voor gebruik als propaganda. Daarnaast waren er ook talloze amateurs, die de vervolging en de deportatie van de Joden fotografeerden.

De tentoonstelling is te zien t/m 6 oktober 2019

Steun zangkoor Stadsdorp Centrum-Oost en stem

Het zangkoor van Stadsdorp Centrum-Oost, Stadsdorpkoor 10acht10, zoekt fondsen om het koor toegankelijk te houden voor leden met verschillende portemonnees. Nu doet zich een kans voor via een wedstrijd van het ING Nederland Fonds . Per regio zijn vijf maatschappelijke initiatieven in de race, waaronder het zangkoor. Iedereen wint die 50 stemmen krijgt, maar het aantal stemmen bepaalt of je de andere initiatieven verslaat en dus hoeveel je wint.

Stem op www.helpnederlandvooruit.nl op het zangkoor van \Stadsdorp Centrum-Oost.

Indrukwekkende herdenking Mohamed Bouchikhi in de Oosterkerk en onthulling gedenksteen

De Oosterkerk was afgeladen vol bij de herdenking van de gewelddadige dood van Mohamed Bouchikhi, precies een jaar geleden op 26 januari 2018.

Indrukwekkend waren de verhalen van burgemeester Halsema, familie en vrienden van Mohamed Bouchihi, een imam en een betrokken buurtbewoonster.

Vanuit de Ooterkerk trokken de aanwezigen in een stille tocht naar het speeltuingebouw Wittenburg, waar een gedenksteen werd onthuld door de familie Bouchikhi en burgemeester Halsema.


Groot NRC-artikel over buurtfunctie Oosterkerk

In NRC Next van 26 januari is een groot artikel van twee pagina’s verschenen over het verzet van de buurt tegen verkoop van de Oosterkerk aan Stadsherstel, geschreven door Kester Freriks. Hij beschrijft hoe de gemeente in de tachtiger jaren van de Oosterkerk een icoon van de buurt wilde maken door er welzijnsinstellingen in te plaatsen en het beheer te laten doen door de Stichting Oosterkerk, bestaande uit vrijwilligers uit de buurt. De laatste twaalf jaar was het gemeentelijk beleid tegengesteld: de buurtfuncties wreden uitgeplaatst en er moetsen andere functies komen in de Oosterkerk. Daarvoor werd een koper gezocht.De gemeente zag voor de Oosterkerk een rol in de toeristische ontwikkeling van de Eilandenboulevard, midden tussen het Scheepvaartmuseum en de Funenmolen en Brouwerij ‘t IJ. Daar past de inbouw van een Grand Café in de Oosterkerk in.

Buurtbewoners zijn bang dat met de komst van Stadsherstel het laagdrempelig karakter van de Oosterkerk zal verdwijnen. De concerten in de kerken van Stadsherstel zijn duur. In de Oosterkerk zijn ze gratis. Bij Stadsherstel zal de huur van de Oosterkerk te hoog worden voor buurtbijeenkomsten zoals de nieuwjaarsreceptie, afscheidsceremonies, vrijheidsmaaltijden, herdenkingen en andere grote buurtmanifestaties.

Eilandenoverleg en Plantage Weesperbuurtoverleg wijzen op het Collegeprogramma van de nieuwe coalitie. Daarin staat klip en klaar dat de gemeente het eigen vastgoed niet meer wil verkopen, maar een maatschappelijke functie wil geven. Het verkoopplan stamt nog uit het beleid van het vorige College van B&W.

Lees hier het hele NRC-artikel.

Teken de petitie 'Red de stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum

De Werkgroep Kunst & Cultuur Centrum Oost is in 2018 opgegaan in de Stichting Kunst & Cultuur Amsterdam Centrum. De vrijwilligers van de stichting zijn betrokken buurtbewoners. Zij verdelen de stadsdeelsubsidies voor kunst en cultuur, stimuleren nieuwe initiatieven en ondersteunen bewoners bij het doen van aanvragen.

Het stadsdeel heeft de vorming van de nieuwe stichting gestimuleerd, maar trekt er nu al binnen de jaar de stekker uit op formeel-juridische gronden. Zie ons eerdere bericht van 15 december. Subsidies moeten nu rechtstreeks bij het stadsdeel worden aangevraagd via a.muggen@amsterdam.nl .

De stichting Kunst & Cultuur Centrum maakt hiertegen bezwaar en vraagt nu uw steun door ondertekening van een petitie waarin de gemeente gevraagd wordt om de Stichting Kunst & Cultuur haar werk te laten voortzetten ten behoeve van kleinschalige buurtgebonden activiteiten.

Teken hier de petitie.

Zie voor meer informatie, o.a. het jaarverslag 2017, het dossier van de Werkgroep Kunst en Cultuur op onze website.

Vaststelling Nota van Uitgangspunten Czaar Peterstraat uitgesteld wegens aanpassing aan meer fietsers

De gemeente Amsterdam heeft onder de insprekers op de Nota van Uitgangspunten Czaar Peterstraat een nieuwsbrief verspreid om bekend te maken dat de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten Czaar Peterstraat wordt uitgesteld omdat eerst onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke toename van het fietsverkeer als gevolg van een fietsverbinding naar de Sluisbuurt. Dit onderzoek wordt in het eerste kwartaal van 2019 afgerond. De toename leidt tot een andere voorkeursvariant, met een breder fietspad en autoluw maken van de straat. De gemeente blijft ondanks alle bezwaren vanuit de buurt uitgaan van samenvoeging van de twee tramhaltes tot één tramhalte.

De gemeente zegt informatie toe als de gevolgen voor de Nota van Uitgangspunten duidelijk zijn, maar geeft niet aan dat de bewoners dan opnieuw betrokken worden bij de gewijzigde nota.

Vragen kunnen gericht worden aan Czaarpeterstraat@amsterdam.nl of tel. 06-53246260.

Zaterdag 26 januari 16:00 u Herdenking Mohamed Bouchikhi en ceremonie gedenksteen

Op 26 januari is het precies een jaar geleden dat Mohamed Bouchikhi bij de schietpartij in speeltuingebouw Wittenburg om het leven kwam.

Op zaterdag 26 januari 16:00 - 17:00 uur organiseert de gemeente Amsterdam een herdenking in de Oosterkerk. Alle direct betrokkenen, waaronder de familie van Mohamed, zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Ook andere buurtbewoners zijn welkom.

In het bijzijn van onder andere burgemeester Femke Halsema wordt in de Oosterkerk stilgestaan bij deze noodlottige gebeurtenis. Aansluitend wordt in de gevel van het speeltuingebouw een gedenksteen onthuld, als blijvende herinnering aan het overlijden van de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi.

  • 15.30 uur: inloop in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1

  • 16.00 uur: herdenkingsbijeenkomst met onder andere burgemeester Femke Halsema

  • 16.30 uur: stille tocht naar speeltuingebouw Wittenburg, Fortuinstraat 4

  • 16.45 uur: ceremonie bij gedenksteen voor Mohamed Bouchikhi

  • 17.00 uur: gelegenheid om na te praten in de Oosterkerk

Wilt u bij de herdenking aanwezig zijn? Aanmelden is gewenst en kan via aanmelden26januari@amsterdam.nl.

Cartesius 2 Lyceum komt toch niet aan de Plantage Muidergracht

Het Parool van 23 januari bericht dat de gemeente de renovatie van de gebouwen aan de Plantage Muidergracht 14 te duur vindt om daar het Cartesius 2 Lyceum te vestigen. Het zou 75 % duurder worden dan wat zo’n gebouw normaal kost. Er was ook geen aannemer voor de klus te vinden. De gemeente stelt nu het gebouw van IJburg 2 voor, de tweede locatie van het IJburg College. Daar is nog ruimte over. Het IJburg College ziet niets in dit plan, want denkt de ruimte zelf nodig te hebben.

Oproep voor zelfbeheerinitiatieven in kader Groenplan Oostelijke Eilanden

Om in het voorjaar gereed te zijn voor het aanleggen van de nieuwe zelfbeheer(gevel)tuinen en het aanplanten van nieuw groen, is het van groot belang dat Carlinde Adriaanse, projectleider van het gemeentelijke Groenplan, in de komende paar weken uw initiatief ontvangt.

De initiatieven kunnen betrekkieng hebben op geveltuinen, buurttuinen, plantenbakken voor op straat of balkon/galerij of voorstellen voor aanpassing/uitbreiding van gemeentelijke groen. Er is nu eenmaling € 150.000 beschikbaar voor groeninitiatieven binnen het gebied tussen Kattenburgerstraat, Czaar Peterstraat, Eilandenboulevard en spoorlijn.

Met elke (groep) initiatiefnemer(s)maakt Carlinde Adriaanse afspraken om de plannen verder uit te werken, zodat op korte termijn de haalbaarheid ervan getoetst kan worden door de gemeente. Zo mogen bv. kabels en leidingen niet in de weg zitten, moet er voldoende stoep overblijven (1,5 meter) als een geveltuin wordt aangelegd en moet de aanvraag worden ingediend door meer dan één huishouden.  Zo nodig worden de plannen verder uitgewerkt en voorzien van een professionele ontwerptekening, een beplantingsplan, een zelfbeheercontract. Half-stam- fruitbomen zijn ook mogelijk voor uw zelfbeheerinitiatief, andere bomen niet. Lees hier vragen en antwoorden over zelfbeheer.

Aanvraag geveltuin: online formulier invullen klik hier en bericht sturen aan carlindeadriaanse@balance.nl

Aanmeldformulier buurttuin klik hier. Maar eenvoudige tekening op ruitjespapier Klik hier. Stuur op naar carlindeadriaanse@balance.nl

Luthermuseum in De Wittenberg en concerten in de kerkzaal

In het gerenoveerde voormalige verpleeghuis De Wittenberg, op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat en de Nieuwe Keizersgracht, komt binnen afzienbare tijd een Luthermuseum. Zes zalen worden gewijd aan het Luthers erfgoed en de geschiedenis van Maarten Luther..

Wanneer het museum precies opengaat, is nog niet bekend. Het is gevestigd aan de Nieuwe Keizersgracht 570, in de regentenvleugel en de kerkzaal van De Wittenberg. In een ander deel van het pand zitten shortstayappartementen.

De kerkzaal van De Wittenberg wordt nu al gebruikt voor concerten. De concertagenda is samen met andere concerten van de Geelvinckmusea hier te vinden . Op deze website kunt u kaarten bestellen. Kosten € 18, met Stadspas of Museumkaart € 15.

Zondag 27 januari 16:45 uur: ‘Mozarts Verjaardag’ met I Musici Giovani en Julia Nefodov – piano & Jorgos Andreadis – altviool: Mendelssohn, J.C. Bach, Elgar en natuurlijk Mozart.

Zondag 3 februari 16:45 uur: Trio Julia Bronkhorst(  zangeres) met fluitiste Else Schraaij en pianist Peter Le Feber: Nederlands repertoire van de mid-19de eeuw en de Belle Époque tot de Roaring Twenties en daarna.

Zondag 17 februari 14:00 uur Liedklas van het Conservatorium van Amsterdam – duo’s zang en fortepiano – met Lieder van Robert Schumann.

Zondag 3 maart 16:45 uur: Chopin’s Verjaardagsconcert met Tomasz Ritter – 1ste Prijswinnaar Chopin Concours Warschau 2018.