Artis Zoomeravonden in juni, juli en augustus met verhalen, activiteiten en muziekoptredens

In juni, juli en augustus is ARTIS weer iedere zaterdag open tot de zon ondergaat. Er zijn activiteiten voor kinderen, optredens van aanstormende muziektalenten en bekende artiesten en in het Planetarium zijn speciale voorstellingen te zien. Picknick in het gras, haal een curry bij de Hazelaar of bestel pizza bij de buitenkeuken. Ontdek hoe planten jou en de wereld om je heen gezond houden, of ga zelf aan de slag met groen tijdens de workshops. Sluit de avond af met een rondleiding door een schemerend park.

Programma (Klik op de datum voor het hele programma)
1 juni Buttons maken, de ARTIS-dierenarts vertelt over planten en gezondheid en optreden van ParHasard..
8 juni Poppenkast, de collectiebeheerder vertelt over planten en kunst, en optreden van MORADO. In het Planetarium: Arabische sterrenkunde; de astronomie van de ramadan.
15 juni Buttons maken, de ARTIS-hovenier vertelt over bomen, eetbare tuin maken. Optreden: Jan Terlouw Jr.
22 juni Poppenkast, de Micropia-bioloog vertelt over munt, mest en microben, Optreden van Darlyn.
29 juni ARTIS-Ateliers, planten en bloemen tekenen, de ARTIS-hovenier vertelt over de theetuin.. Optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig.
6 juli ARTIS-Ateliers, planten en bloemen tekenen. Optreden van Van Common
13 juli Kinderyoga, de ARTIS-hovenier vertelt over de bomen in ARTIS, Optreden van Tim Dawn.
20 juli Kinderyoga, de ARTIS-astronoom vertelt over planten op de maan. Optreden van Dry Riverbed Trio. Speciale programmering in het Planetarium: 50 jaar Maanlanding.
27 juli Pride rondleiding, poppenkast, Optreden: Benjamin Herman Trio met Ernst Glerum en Sun Mi Hong.
.3 augustus Pride rondleiding, kinderyoga, de ARTIS-bioloog vertelt. Optreden van Ohslo.
10 augustus Poppenkast, de Micropia-microbioloog vertelt.. Optreden van Sofie Winterson.
17 augustus Poppenkast, de ARTIS hovenier vertelt over eetbare planten. Optreden van Stephanie Struijk.
24 augustus Kinderyoga, de ARTIS-vrijwilliger vertelt over vleermuisspotten. Optreden van Jeangu Macrooy. Nacht van de Vleermuis: kom zelf vleermuizen spotten met een batdetector.
.31 augustus Poppenkast, de ARTIS-astronoom vertelt over wat we dit seizoen eten. Optreden van Rabasa. 

Meinummer 1018 Magazine

Artikelen in het meinummer 2019 van 1018 Magazine:

  • Zonder diploma het diepe in bij Codam (Programmeerschool Marineterrein)

  • Kort nieuws, o.a.: Namenmonument, Luther Museum 22 juni open, Oosterkerk in de verkoop, Oostenburg-Noord en Touwtrekken 8 juni 13:30 u Kippebrug.

  • Titus Dekker, de reddende engel van Oostenburgs industriele verleden

  • Van drijfsijssie naar sijssie en andersom. Gesprek met de voorziters van WSV De Oostvaarders en WSV Albatros.

  • Vera’s blik op de buurt met o.a. Van Wereldshuis naar Huis van de Tijd, De Swiftkantine en herinrichting Amstel.

  • ‘Voel je Fit week’ 27-31 mei in De Witte Boei

  • Amsterdam Lightfestival dit jaar in 1018

  • BO 1018 wil nog meer buurtgenoten bereiken met website en nieuwsbrief.

  • Nieuws van Dock: jongerencentrum Oostelijke Eilanden, Daklozenvakbond in De Witte Boei., huurverhoging 2019, rommelmarkt 29 juni 12:00-17:00 u speeltuin Wittenburg

  • Bewoners kleuren de Eilanden groen en nieuwe opbouwwerker Groen bij Dock.

  • 7 juli kunt u uw mening geven over Magazine 1018 tijdens het Plantage Weesperbuurtfeest

  • Fotoproject Van de Straat: Otis Hornesby

Lees hier het complete meinummer 2019.

Funenhof genomineerd voor Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019

Elk jaar maakt de gemeente in december bekend wat het meest populaire nieuwbouwproject is in Amsterdam. Tot en met woensdag 12 juni kun je via de Nieuwbouwprijspagina op de website van !WOON stemmen op jouw favoriete Amsterdamse nieuwbouwproject. Er zijn tien projecten genomineerd. Het enige project in postcodegebied 1018 is het Funenhof (Blankenstraat 390) , dat verscholen ligt aan de rand van het Funenpark in de Czaar Peterbuurt. De architecten zijn Arons en Gelauf. Bekijk hier het project Een filmpje laat zien hoe de bewoners het project waarderen.

Het Funenhof is een modern kleinschalig hofje van 8 eengezinswoningen met een gemeenschappelijke binnentuin. Er is een directe toegang tot een groot park waar kinderen veilig op verkenning kunnen.

Er zijn twee typen woningen: Parkwoningen met tuin, woonoppervlakte 105 m2 met twee verdiepingen en 3 of 4 slaapkamers met uitzicht op het park en Hofwoningen met tuin en terras met een oppervlakte van 130 - 155 m2 met twee verdiepingen en 3 of 4 slaapkamers aan de binnentuin. De woningen hebben een houten luifel die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast. Hierdoor kan de gevel maximaal transparant blijven, zonder dat er al te veel inkijk ontstaat.

Aanvraag kapvergunning voor 21 bomen in 1018 vanwege veiligheid

De gemeente heeft op 22 mei bekendgemaakt dat 1796 bomen om veiligheidsredenen gekapt moeten worden op basis van inspectie van de helft van de 300.000 bomen in gemeentelijk beheer.. Daarvan staan er 21 in postcodegevbied 1018. Lees voor meer details https://bekendmakingen.amsterdam.nl/bekendmakingen/stadsdeel-centrum/2019/week-21/aanvragen/aanvraag/

De andere helft van de bomen wordt dit jaar nog onderzocht. Daarbij wordt een soortgelijk aantal te vervangen bomen verwacht.

De bomen waar het nu om gaat, zijn te bekijken op https://maps.amsterdam.nl. Daar staat een kaart met de titel ‘Vervangen bomen vanwege veiligheid Amsterdam’. Ook de omstreden kap van de monumentale kastanjboome aan het Entrepotdok naast de verzakte kade lijkt erin opgenomen.

Heeft u vragen over een boom bij u in de buurt, dan kunt u mailen naar bomen@amsterdam.nl. Vergeet hierbij niet het boomnummer te vermelden. Het boomnummer kunt u vinden op bovenvermelde kaart. Als u in uw mail aangeeft dat u graag telefonisch geïnformeerd wilt worden, geef dan ook uw contactgegevens door. Dan zult u zo spoedig mogelijk teruggebeld worden.

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u een zienswijze indienen, of bezwaar maken. Bij een reguliere procedure geldt, dat een belanghebbende binnen 6 weken schriftelijk bezwaar kan indienen, nadat het besluit kenbaar is gemaakt aan de aanvrager. Bij een uitgebreide procedure kunnen zienswijzen worden ingediend, vanaf het moment dat een ontwerpbeschikking is gepubliceerd.

Op een andere kaart van https://maps.amsterdam.nl i is te zien dat in postcodegebied 1018 geen Canadese populieren gekapt worden. Dat gebeurt elders in Amsterdam wel op grote schaal vanwege het gevaar van vallende takken..

Laatste kans inschrijving 52-65 jarigen voor woning op Oostenburg bij wooncooperatie Noorderzon

in 2022 zijn de 30 seniorenwoningen klaar die woningcorporatie Stadgenoot op Oostenburg-Noord gaat bouwen voor wooncooperatie Noorderzon.Ze liggen dicht tegen de Czaar Peterbuurt aan. Het zijn 25 sociale huurwoningen van circa 50 m2 en 5 middeldure huurwoningen van 60 m2. Het worden allemaal zelfstandige woningen, maar wel in een gebouw waar van de bewoners wordt verwacht dat ze op elkaar betrokken willen zijn en dat ze een positieve bijdrage leveren aan de realisatie van het project. Er komt ook een gemeenschappelijke ruimte.

Indienen plannen Centrum Begroot gesloten. Stemmen kan nog t/m 22 mei

Dit bericht is een update van ons bericht van 12 mei. Indienen van plannen kan niet meer, maar er zijn sinds 12 mei wel plannen uit 1018 bijgekomen. Er kan nog gestemd worden, t/m 22 mei.
Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 144 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeventien over postcodegebied 1018 gaan. Tien daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Zeven andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Veel positieve geluiden bij Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden op 18 april over verbinding en sociale cohesie

Het tweede Open informatieplatform Oostelijke Eilanden vond plaats op 18 april in speeltuingebouw Wittenburg.. Het thema was deze keer ‘Verbinding en Sociale Cohesie’. Opkomst: ca. 40 bewoners en stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate.

Een heel scala aan nieuwe buurtinitiatieven passeerde de revue:

  • community builders Kattenburg voeren vanaf september vorig jaar tot juni 2019 gesprekjes op straat en organiseren ontmoeteingen van oudere en jongere Kattenburgers

  • Bewoners op de Kadijken en Kattenburg willen informatieborden plaatsen om niet-digitaalvaardige bewoners te bereiken

  • Buurtcomite Oostelijk Eilanden organiseert op 30 mei weer het voetbaltoernooi voor jongeren en op 29 september de Burendag. Ze organiseren ook ‘meet and greet’s met jongeren.

  • Werkgroep Buurt op de Kaart is blij met de verbeterde samenwerking met DOCK. De werkgroep organiseert op 8 juni een touwtrekwedstrijd op de Kippebrug met een maaltijd in De Witte Boei.

  • Bewoners Wittenburg proberen een markt op het Marie Altelaarplein te krijgen

  • Speeltuin Wittenburg heeft veel nieuwe activiteiten, oa. brunch op zondag. Met de komst van de nieuwe speeltuinwerkster Arlinie Verburg is de toeloop sterk toegenomen. Deze zomer wordt ook de nieuwe Oosterspeeltuin aangelegd.

  • 50-60 bewoners gaan ca. 20 groeninitiatieven uitvoeren in het kader van het Groenplan Oostelijke Eilanden. Groene opbouwwerkster Brenda Hey organiseert een Groenploeg om mensen te helpen bij tuinonderhoud.

  • Buurtbewoners hebben het initiatief genomen om op 27 t/m 29 augustus de Amsterdamse Waterspelken te organiseren op het Marineterrein

  • Vanuit de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord hebben vier bewoners het initiatief genomen voor een buurtontmoetingscentrum, bedoeld om de 3000 nieuwe bewoners op Oostenburgh-Noord te verbionden met de de huidige bewoners van de Oostelijke Eilanden.

  • Het Eilandenoverleg en Stichting Oosterkerk strijden tegen verkoop van de Oosterkerk aan Stadsherstel om de buurtfunctie te behouden. Het buurtrestaurant gaat ook gebruik maken van de Oosterkerk. Er komt een maaltijd voor bouwvakkers.

Het Eilandenoverleg verzamelt buurtwensen voor Gebiedsplan 2020 Centrum-Oost

Het Eilandenoverleg probeert elk jaar invoed uit te oefenen op het Gebiedsplan van stadsdeel Centrum, dat de basis vormt voor de gemeentebegroting van het volgend jaar. Het gaat daarbij niet om de vaste werkzaamheden of onderhoud, maar om uitbreiding van taken of nieuwe projecten. Daar gaat heel wat meer geld in om dan de € 200.000 die straks verdeeld mogen worden over 114 ingediende projecten in het kader van ‘Centrum Begroot’ ( zie ons bericht van 12 mei).

Bewoners van de Oostelijke Eilanden (inclusief Czaar Peterbuurt, Funen en Kadijke) met wensen en ideeen voor het Gebiedplan 2020 worden verzocht om die door te geven via eilandenoverleg@buurtorganisatie1018.nl. U kunt ook naar het Buurtoverleg komen a.s. dinsdag 12 mei 11:30 -12:30 uur in De Witte Boei. Alle ingebrachte ideeen worden besproken in het Eilandenoverleg van 19 juni 20:00 uur in De Witte Boei.

Kijk voor een indruk van het type buurtwensen dat u kunt inbrengen naar de inbreng die het Eiolandenoverleg vorig jaar leverde voor het Gebiedsplan 2019 en bekijk hier het Gebiedsplan 2019 dat vorig jaar door het stadsdeel is opgesteld.

Nieuw elan in het Scheepvaartmuseum met overdekt buurtplein en koffiecorner

Directeur Michael Huijser laat een nieuwe wind waaien door het Scheepvaartmuseum, na een periode van dalende bezoekersaantallenen en na het weinig succesvolle directeurschap van Paulien Krikke.

Na de bezuinigingen van het rijk op musea was het verdienmodel gebaseerd op het museum als partycentrum. Dat stortte in elkaar toen het Scheepvaartmuseum na de criminele afrekening tijdens een danceparty in mei 2013 van burgemeester Van der Laan geen feesten meer mocht huisvesten. Dat veroorzaakte grote financiele tekorten en uiteindelijk een bestuurscrisis.

Directeur Huijser, aangesteld in 2016, verlegt het accent van partycentrum naar de museale collectie en maakt het museum meer open naar stad en buurt. De museale zalen en de ruimtes voor evenementen komen dichter bij elkaar, zodat bezoekers van de evenementen ook het museum ervaren. De meest zichtbare ingreep wordt een vleugel op de begane grond, die wordt ingericht als hoofdgalerij. Hier komen de topstukken van het museum bij elkaar.

Het overdekte plein wordt veranderd in een ontmoetingsplek, met een koffiecorner en zitjes. Huijser wil iets vergelijkbaars als het buurtplein achter de Plantage bij Artis: een gratis toegankelijk plein dat ook heel goed werkt voor de buurt. De balie voor de kaartverkoop, het utgiftepunt voor headsets en een aantal banieren met informatie over het museum gaan allemaal weg.. 

Lees voor meer innformatie het Paroolartikel van 7 mei en het Volkskrantartikel van 13 mei.

28 mei: erop of eronder voor Namenmonument

Dinsdag 28 mei staat al een tijdlang met rood omcirkeld in de agenda van bewoners van de Plantage Weesperbuurt. Die dag behandelt de Amsterdamse rechtbank in een bodemprocedure het door verschillende buurtorganisaties aangespannen beroep tegen het toekennen van een vergunning voor de bouw van een Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. Zij hebben geen bezwaar tegen het monument als zodanig, maar verzetten zich tegen dit specifieke ontwerp op deze specifieke locatie.

In een column in de Volkskrant werden de buurtbewoners onlangs afgeschilderd als verwende grachtengordelbewoners die nimby (not in my backyard) gedrag vertonen. In een lezenswaardig overzichtsartikel in het meinummer van Vrij Nederland (tinyurl.com/y3nav365) maakt voorzitter Petra Catz van de Plantage Weesperbuurtvereniging korte metten met deze aantijging, die zij kwaadsprekerij en stemmingmakerij noemt. De behandeling van het beroep start op 28 mei om 9 uur in de rechtbank aan de Parnassusweg. Een uitspraak wordt zes weken later verwacht. Meer informatie is te vinden in het dossier Holocaust Namenmonument op onze website..

Luther Museum in De Wittenberg gaat op 22 juni open

Het Luther Museum opent op 22 juni zijn deuren; Het tijdstip van de openingsceremonie is nog niet bekend. Het museum wordt gevestigd in de bestuurskamers, gang en aanpalende kerkzaal van gebouw De Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht 570. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie. Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde destijds een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen. De tijden veranderen, want nu wonen er expats in short-stay appartementen.

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking Luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed. 

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Het Luther Museum is nog op zoek naar vriendelijke, enthousiaste vrijwilligers. Als het u leuk lijkt om betrokken te zijn als gastheer of gastvrouw, stuur dan een mail naar info@luthermuseum.nl.

Het museum is open van donderdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Website: http://www.luthermuseum.nl/

Vrijdag 17 mei: bus KAREL gaat in gesprek met bewoners 1018

‘Amsterdam spreekt 750X’ gaat op pad om met Amsterdammers in gesprek te gaan over de toekomst van de stad. Met elektrische bus KAREL toeren ze door buurten en staan stil op druk bezochte plekken. Vrijdag rijden ze de hele dag door 1018, Kadijken, Witteburg en sluiten af bij de Molen aan de Zeeburgerstraat.

 “750 Amsterdammers” is een project in het kader van het 750 jarige bestaan van Amsterdam in 2025 om met 750 Amsterdammers in gesprek te gaan, een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse bevolking om zo een beter beeld te krijgen van hoe Amsterdammers de toekomst van hun stad zien.

Vragen als ‘wanneer voel jij je thuis?’ en ‘wat heb jij te zeggen in de stad?’, ‘hoe wil jij betrokken worden?’ passeren de revue. Als je bus KAREL ziet staan, kom dan langs voor een kopje koffie. Naast de gesprekken in KAREL organiseert ‘Amsterdam spreekt 750X’ nog meer activiteiten met bewoners om in kaart te brengen wat Amsterdammers nu van hun stad vinden en wat ze willen behouden en veranderen, onder het motto ‘Samen maken wij de stad!’.

Kalender buurtevenementen in de komende maanden

Klik op de rode tekst voor meer informatie.

  • zondag 19 mei 12:00 - 18:00 u  Expeditie Oosterdok. Feestelijke open dag 20 culturele instellingen en bedrijven op het Marineterrein en aan het Oosterdok

Nog meer buurtplannen die uw steun vragen in Centrum Begroot

Dit bericht is een update van ons bericht van 6 mei., nodig omdat er intussen nog meer plannen uit de buurt zijn gekomen waar u steun aan kunt geven.
Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 114 plannen ingediend (klik hier), waarvan dertien over postcodegebied 1018 gaan. Acht daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Vijf andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Amsterdam Light Festival 2019-2020 grotendeels in gebied 1018

Van 28 november 2019 t/m 19 januari 2020 wordt de 8e editie van het Amsterdam Light Festival gehouden. Dat is nu nog ver weg. Maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Er komen circa 20 lichtkunstwerken te staan langs de vaar-, fiets- en wandelroute die grotendeels al geselecteerd zijn.

Reden om het nu vast te melden is dat de route dit jaar grotendeels door postcodegebied 1018 voert: van het Oosterdok via Oude Schans, Amstel met lus naar Carré, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht rond Artis, Entrepotdok, Nieuwe Herengracht via Marineterrein terug naar Oosterdok . Dat zal gedurende 53 dagen een stroom van boten, fietsers en wandelaars met zich meebrengen. De kunstwerken zijn van 17:00 uur tot 23:00 uur verlicht. Ze worden vanaf het water opgebouwd. Ze maken geen geluid en er wordt rekening gehouden met lichthinder voor bewoners.

Alle bewoners aan de route ontvangen nog een informatiebrief. Waarschijnlijk wordt er ook een presentatie met gelegenheid voor vragen gehouden in het Plantage Weesperbuurtoverleg van 2 september, waar dan ook de bewoners van het Entrepotdok welkom zijn.

Meer info op www.amsterdamlightfestival.nl/bewoners. Heeft u vragen, tips of suggesties? Neem dan contact op via  bewoners@amsterdamlightfestival.com.

10 mei (middag) opening nieuwe broedplaats in de Czaar Peterbuurt

Op vrijdag 10 mei opent broedplaats REMISE voor kunstenaars en ambachtslieden in de Czaar Peterbuurt, Tweede Leeghwaterstraat 5B. De komende vijf jaar kunnen zij aan de slag in vier grote studio's. De buurt is welkom voor een middag vol optredens, expo, workshops en meer.

Het monumentale gebouw op de Tweede Leeghwaterstraat 5b in de Czaar Peterbuurt is in 1884 gebouwd als paardentramremise. De afgelopen decennia heeft het gebouw dienst gedaan als jongerencentrum. De komende vijf jaar gaat broedplaats REMISE nu plek bieden aan vier grote studio's die gedeeld worden door verschillende creatieve bedrijven, organisaties en kunstenaars. Deze periode kan verlengd worden. Ook is er een inloopatelier waar tientallen mensen schilderen, tekenen, fotograferen, ontwerpen en creëren.

Steun de plannen voor uw buurt in Centrum Begroot

Stadsdeel Centrum stelt € 200.000 beschikbaar voor bewonersplannen die de meeste steun van de bevolking krijgen. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Stadsdeel Centrum kunnen via https://centrumbegroot.amsterdam.nl/  een plan indienen, nog t/m 15 mei. Als het plan 50 likes of meer krijgt, wordt getoetst of het financieel haalbaar en uitvoerbaar is. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie op 9 juli de beste inzendingen. Die mogen meedoen met de stemronde door bewoners in september.

Er zijn tot nu toe 89 plannen ingediend (klik hier), waarvan zeven over postcodegebied 1018 gaan. Drie daarvan hebben nu al voldoende (50 of meer) likes:

Vier andere plannen hebben nog extra stemmen nodig:

U kunt nog stemmen t/m 22 mei.

Brenda Hey stelt zich voor, de nieuwe groene opbouwwerkster voor Centrum-Oost

Ik ben Brenda Heij en sinds afgelopen maart ben ik opbouwwerker Groen bij DOCK.

Het groener maken van de buurt heeft natuurlijk vele voordelen voor mens, dier, plant en klimaat. Mijn rol als opbouwwerker is ondersteunend en activerend, ik gebruik groen als middel om de leefbaarheid in de wijk te vergroten.  

De sociale impact van meer groen in de buurt kan heel groot zijn. Ik probeer mensen te bereiken die ‘iets met groen’ willen, maar niet precies weten hoe te beginnen of wat er mogelijk is. Hierbij heb ik als buurtwerker een verbindende rol. Ook kan ik ondersteuning bieden in het opzetten van diverse groeninitiatieven, zelfbeheer projecten of buurttuintjes. Op het gebied van openbaar groen wordt door de gemeente veel gefaciliteerd en ook gesubsidieerd, maar nog veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Hierbij wil ik helpen door de drempel te verlagen voor buurtbewoners om met groen te starten. Zo gaan we bijvoorbeeld vanuit de Witte Boei tuingereedschap uitlenen. Daarnaast ben ik naar het voorbeeld uit de Jordaan ook bezig met de ontwikkeling van een Groenploeg op de Oostelijke Eilanden, bestaande uit een team van vrijwilligers die zich inzetten voor tuinklusjes bij mensen die dit niet meer zelf kunnen.

Wil jij ook een (groen) steentje bijdragen aan de buurt? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Brenda Heij, opbouwwerker Groen DOCK Amsterdam Centrum-Oost via bheij@dock.nl

11 mei 12:00 - 16:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het plein op Wittenburg

Let op: gewijzigde begin- en eindtijd!

Op 11 mei 12:00 - 16:00 uur wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt op het plein achter de Oosterkerk. Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport en spel, ACCU fanfare, Put & Pits muziek..

Lees hier het complete programma.

Agenda SOOP t/m augustus 2019

De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Maand mei t/m 5 juni Expositie ‘Poezie in Verf’ van beeldend kunstenaar Ben Vollers in de Gelaghkamer en de garderobe.
donderdag 23 mei 17:30 uur: buurtborrel in samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.
donderdag 6 juni 16.30 uur: feestelijke opening van de expositie ‘Imaginaire Landschappen van beeldend kunstenaar en zangeres Naqiba Bergefurt.
donderdag 27 juni 17:30 uur: buurtborrel in samenwerking met de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.
Wegens verbouwing is de SOOP drie weken gesloten van maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus. Maandag 12 augustus is de SOOP weer open.
Voor het overige is de SOOP  tijdens de maanden juli en augustus (op werkdagen) open.
Maar: De zomercursussen worden gegeven van maandag 1 juli t/m vrijdag 19 juli en van maandag 12 augustus t/m vrijdag 30 augustus. (tussendoor verbouwing van de SOOP).

Zie voor meer informatie over cursussen www.soopnet.nl