Buurtcommissie Zeeburgerpad-Centrum

De Buurtcommissie Zeeburgerpad-Centrum is in 2014 opgericht uit ongenoegen over de verloedering van het gebied. Een aantal bedrijfsruimten was gekraakt of aan overlastgevende bedrijven verhuurd. Dit leidde tot een toeloop van (buitenlandse) drugsdealers en drugsgebruikers en veel overlast en vervuiling. Met medewerking van het stadsdeel lukte het om de onveiligheid het hoofd te bieden. Ook de verkeerssituatie werd verbeterd door de aanleg van een reeks verkeersdrempels.

In het aangrenzende oostelijke deel van het Zeeburgerpad (aan de andere kant van het spoor) was stadsdeel Zeeburg (nu stadsdeel Oost) al bezig met een nieuw bestemmingsplan dat moest leiden tot de transformatie naar een woon-werkgebied. Dit ging gepaard met plannen voor relatief hoge bebouwing. De bewoners hebben zich vervolgens met steun van architect Hein de Haan met succes hiertegen verzet. De plannen werden aangepast en in oktober 2016 werd het bestemmingsplan definitief vastgesteld.

Foto Gemeente Amsterdam

Stadsdeel Centrum wil ondertussen zijn deel van het Zeeburgerpad eveneens transformeren naar een woon-werkgebied. Dat past echter niet in het geldende bestemmingsplan en daarom is een nieuw ruimtelijk kader nodig. Daarvoor wordt een Stedenbouwkundig programma van Eisen (SPvE) opgesteld. Dit programma van eisen zal gebruikt worden als toetsingskader voor concrete bouwinitiatieven.

In september 2018 presenteert de gemeente haar visie op de toekomstige ontwikkeling. Het plan gaat uit van maximaal 15 m bouwhoogte in maximaal vier lagen. Een vijfde bouwlaag is toegestaan op maximaal 45 % van het gebouwoppervlak. Op de kop en aan het eind bij het spoor is maximaal 12 meter toegestaan in maximaal drie lagen met een terugliggende vierde laag. Daarnaast zijn twee ondergrondse lagen toegestaan voor parkeren. Minimaal 25 % van het terreinoppervlak moet bestemd blijven voor werkfuncties. De rest kan gebruikt worden voor wonen, maar niet op de begane grondverdieping. De horecavestiging op de kop past in het plan.

Bewoners zijn het op verschillende punten niet eens met de plannen. Ze dringen onder meer aan op gevarieerde bebouwing - ook qua hoogte - met daarin ook sociale en middenhuur en ruimte voor kunstenaars. Men wil wel meer levendigheid, maar vraagt, vanwege te verwachten geluidsoverlast, terughoudend te zijn met nog meer horeca. Ook pleiten de bewoners voor inpandig parkeren van auto’s en fietsen en meer ruimte voor voetgangers. Men heeft echter het meeste bezwaar tegen een bouwhoogte van meer dan twaalf meter. Een enkel accent tot 16 meter vindt men nog wel acceptabel, maar deze zijn er nu al genoeg, aldus de bewoners. Dit bezwaar wordt gedeeld door bewoners aan de Cruquiuskade en de Zeeburgerdijk.

In april 2020 is het SPvE definitief door de gemeenteraad vastgesteld, zonder dat er één enkele inhoudelijke verandering is aangebracht naar aanleiding van de inspraakreacties.

Contactpersoon Buurtcommissie Zeeburgerpad-Centrum: Thomas van Montfort vofmeyerhold@yahoo.de 

Documenten

AGENDA

 Nieuws

Vergunning voor twee restaurants Zeeburgerpad nr. 1, 2 en 3

BO1018 

 July 7, 2016 

 OverlastZeeburgerpadStadsdeel Centrum

Zeeburgerpad nr. 1, 2 en 3 wordt horeca

De uitbaters van Hannekes Boom, Cannibale Royale en De Vergulden Eenhoorn krijgen vergunning voor twee nieuwe restaurants aan het begin van het Zeeburgerpad. Dat heeft de Bestuurscommissie Centrum op 5 juli besloten. Zeeburgerpad 1 met 150 m2, een ruimte die tot voor kort door de Coffee Company werd gebruikt, wordt een laagdremelig restaurant in Amsterdamse sfeer. De andere ruimte, de voormalige VERF-zaak meet 300 m2 en biedt een meer gevarieerd menu uit de Franse, Italiaanse en Oosterse keuken. Daarbinnen ligt een entresol van 100 m2 met een Italiaanse sfeer. Aan het water komt een smalle strook terras dat tot 23:00 uur open is. Openingstijden van de restaurants zijn zondag t/m donderdag tot 1:00 uur en vrijdag en zaterdag tot 3.00 uur. Lees hier het plan van de ondernemers. 

In 2014 ontstond grote bezorgdheid bij de bewoners van het Zeeburgerpad en het stadsdeel over de verloedering en schimmige activiteiten. Het idee is dat een horecazaak kan bijdragen aan het verbeteren van de sociale veiligheid op het Zeeburgerpad.

I n meerdere overleggen met de aanvrager, het stadsdeel en de buurtcommissie is het plan zoals het in eerste instantie is ingediend aangepast op potentieel overlast gevende zaken:

  • De gewenste horeca-3 (café) vestiging (oorspronkelijke aanvraag 26 oktober 2015) op Zeeburgerpad 1 is veranderd in een horeca-4 concept (restaurant), dit pand heeft al een horeca-4 bestemming;

  • De gewenste uitbreiding van de terrassen aan het water is ingeperkt tot de uitbreiding met een klein hoekje, waarbij tevens is geëist dat het terras wordt omheind met een glazen wand.

  • De gewenste avondzaaktijden worden niet toegekend en zijn veranderd in dagzaaktijden;

  • Er is een oplossing gevonden voor het fietsparkeren;

  • De terrassen dienen ook in de zomer om 23.00 uur te sluiten;

  • De ondernemer blijft in overleg met de buurtcommissie om overlast te voorkomen dan wel direct maatregelen te kunnen treffen indien overlast zich voordoet.

  • De aanvragers moeten nog een akoestisch rapport aanleveren, wat kan leiden tot aanvullende geluids(isolatie)eisen.

AGENDA