Buurtinitiatief Werkspoorhal op Oostenburg in NRC en Parool

In de NRC van 12 juni en Het Parool van 14 juni is onderstaand artikle van de initiatiefnemens van het Buurtplan voor de Werkspoorhal opgenomen:

Werkspoorhal, motor voor ontmoeting

NRC, 12 juni 2018

Het moet en kan beter gaan op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Het doodschieten van twee jonge buurtgenoten heeft de buurt diep geraakt. De Gemeente en de buurt pakken groot uit om het tij te keren. De werkgroep  'Buurt op de Kaart' heeft een hele lijst met initiatieven. Op die lijst staat ook het initiatief  ‘de Werkspoorhal’. Een groep enthousiaste buurtbewoners heeft zich daarop gestort. Ze willen van de hal een uitnodigend ontmoetingscentrum voor de buurt maken. Zo’n centrum is hard nodig.

Er gebeurt heel veel op de Oostelijke eilanden. Op Oostenburg Noord worden 1.500 woningen en een groot hotel gebouwd. Er komen 3000 nieuwe inwoners bij. Dat is maar liefst één nieuwe bewoner erbij, op elkaar vier huidige bewoners. Dat vraagt om extra voorzieningen bovenop de maatregelen die nu al nodig zijn.

De Werkspoorhal gaat een grote rol spelen. In het plan van de buurt wordt de hal het nieuwe centrum van de Oostelijke Eilanden, Kadijken en Czaar Peterbuurt.

In het bestemmingsplan werd bepaald dat de drie Werkspoorhallen zouden worden afgebroken. Een buurtbewoner heeft ervoor gezorgd dat de oudste hal, uit 1929, bewaard is gebleven. Die hal is nu gemeentelijk monument en biedt ongekende mogelijkheden. In de hal werden enorme scheepsmotoren gebouwd. Nu moet daar de motor voor ontmoeting komen.

De buurt kent heel veel groepen bewoners van zeer diverse herkomst. Ieder leeft in zijn eigen groep. De herkomstgroepen mengen heel weinig. Een groep buurtbewoners wil daar verandering in brengen. In hun plan wordt de Werkspoorhal een ontmoetingscentrum waar iedere groep uit de buurt zich uitgenodigd voelt. In het plan staat hoe de hal eruit gaat zien en wat erin komt. Er komt een Leeshuis, een Muziekhuis, een Filmhuis, speelruimte voor kinderen en er zal gesport worden. Natuurlijk komen er ook commerciële functies.Maar zoveel mogelijk activiteiten worden door vrijwilligers uit de buurt gedaan. Ook daarmee worden de contacten in de buurt versterkt.

De hal en de grond er omheen, worden binnenkort verkocht. Voordat projectontwikkelaars plannen maken, heeft de groep buurtbewoners zelf een plan gemaakt. Zij hebben dat plan al aan een mogelijk toekomstige projectontwikkelaar gepresenteerd. Die vond de ideeën best goed en daarover lopen nu verdere contacten.

De buurt kan best wat steun gebruiken van het nieuwe college van B&W, het bestuur van het Stadsdeel en de projectontwikkelaars. Help de Oostelijke Eilanden aan een nieuw Centrum waar de diverse groepen uit de buurt elkaar tegenkomen, bijvoorbeeld op elkaars feestdagen. Bouw een fijne buurt met een uitnodigend ontmoetingscentrum in de Werkspoorhal, waar iedere buurtbewoner graag naartoe gaat. De plannen zijn er al.

Lex Gründeman, Marius Ernsting en Rob van Dijk24 t/m 26 augustus opnieuw Uitmarkt rond Marineterrein en Oosterdok

De Uitmarkt vindt evenals vorig jaar plaats rond het Oosterdok en het Marineterrein Amsterdam. Traditiegetrouw in het laatste weekend van augustus, dit jaar van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus. Gedurende deze drie dagen zijn er op zo’n 25 podia circa 300 optredens te bewonderen, met op zondagavond de populaire Musical Sing a Long als afsluiter.

Met toegang tot onder andere het Scheepvaartmuseum, NEMO Science Museum en het Marineterrein Amsterdam heeft deze locatie de bezoeker veel variatie te bieden. Meer nog dan vorig jaar, door de uitbreiding met een extra stuk terrein, omdat Defensie daar vertrekt.. Het Scheepvaartmuseum vormt opnieuw het prachtige decor van het hoofdpodium.
 ‘Bezoekers hebben vorig jaar enthousiast gereageerd op de nieuwe locatie. Dit in combinatie met de goede infrastructurele voorzieningen, was het voor ons reden genoeg om dit gebied opnieuw in te richten voor de 41ste editie van de Uitmarkt’, zegt Jan de Rooij, voorzitter Stichting Uitmarkt.·                   
Artiesten vanuit het hele land en van verschillende genres zijn aanwezig. Naast de gevestigde orde is er ook volop ruimte voor nieuwkomers. Bijvoorbeeld in de Remix Area waar urban talent uit de verschillende Amsterdamse stadsdelen zich presenteren of de jonge theatermakers op het Fringe podium.

Klik hier voor meer info en veel foto's van de Uitmarkt 2017.

Vanaf 16 september 2018 nieuw seizoen concerten bij Janssenbeton in het vooronder, Wittenburgergracht 18

In een woonboot aan de Wittenburgergracht 18 heeft pianist Ivo Janssen een concertzaal ingericht waarin hij zelf pianoconcerten geeft. Entree € 25 per concert of goedkoper met passepartout. Reserveren op www.voidclassics.com.

Concertagenda:2018:
Zondag 16/09 16:00 Bach Partitas 1-3-4 
Zondag 21/10 16:00 Groeneveld-Janssen 
Zondag 18/11 16:00 Brahms - Debussy - Ten Holt 
Zondag 16/12 16:00 Bach Die Kunst der Fuge

2019: 
Zondag 20/01 16:00 Bach Partitas 2-5-6 
Zondag 24/02 16:00 Brahms 
Donderdag 21/03 20:00 Happy Bachdag 
Maandag 22/04 16:00 Das Wohltemperierte Klavier 
Zondag 12/05 16:00 Canto ostinato 
Zondag 16/06 16:00 Bach Goldbergvariaties

SCIANDRI organiseert jeugdvoetbaltoernooi Marineterrein 7 juli 11:00 - 16:00 uur

SCIANDRI organiseert op zaterdag 7 juli 11:00 - 16:00 uur een uniek jeugdvoetbaltoernooi op het Marineterrein, op het voetbalveld wat normaal afgesloten is. De teams spelen 6 tegen 6 en in drie verschillende leeftijdscategorieën namelijk, 6-9 jaar, 10-12 jaar en 13- 15 jaar.  Ingang Marineterrein: Kattenburgerstraat 7.

 Lijkt het jou leuk om samen met je team op een gave plek in Amsterdam mee te doen aan dit voetbaltoernooi? Schrijf je dan nu in via Anouk@sciandri.com!! Mocht je nog geen team hebben maar wil je wel graag mee doen, ook dan kun jij je aanmelden. Deelname is gratis! Legitimatie meenemen is verplicht.

Het eerder aangekondigde voetbaltoernooi voor volwassenen gaat dit jaar niet door.

Monumentenstatus aangevraagd voor werfterrein Koning William, Hoogte Kadijk 145 B

Buurtorganisatie 1018 heeft in overleg met de Buurtwerkgroep Wakkere Kadijkers de monumentenstatus aangevraagd voor drie onderdelen van Hoogte Kadijk 145 B, de voormalige scheepswerf Koning William. Deze onderdelen hebben op dit moment de status 'Orde 3':

 • Werkplaats / botenloods

 • Schuur tegen de muur Hoogte Kadijk

 • Kantoor

Een dergelijke aanvraag kan alleen worden ingediend door een rechtspersoon. De Stichting Buurtorganisatie 1018 voldoet daaraan en heeft als één van haar doelstellingen in de statuten staan 'Het bevorderen van het natuur- en stadsschoon en het behoud van historisch erfgoed'.

De Wakkere Kadijkers verzetten zich tegen de nieuwbouwplannen op het terrein van Koning William: "Met de voorgenomen kolossale nieuwbouw vervalt een groot deel van het cultuurhistorisch landschap. De monumentale brug (nr. 80) biedt zicht op de twee werven (de grote monumentale werf Het Kromhout en werf Hoogte Kadijk 145 B) en de monumentale Oosterkerk. Bezoekers en bewoners genieten van dit unieke stukje oud Amsterdam. Vanaf de toekomstige Eilandenboulevard is dit het laatste mooie beeld van de geschiedenis van de eilanden, dat verder bestaat uit een veelheid aan grote panden."

Lees meer over de plannen in ons eerdere nieuwbericht.

Lees hier de complete aanvraag monumentenstatus.

7 juni 19:00 uur Buurtschouw Wittenburg / 11 juni 19:00 u Buurtschouw Kattenburg

Stadsdeel Centrum  organiseert samen met woningcorporaties twee schouwen, waarbij buurtbewoners kunnen meelopen en punten van aandacht in de openbare ruimte kunnen aanwijzen en toelichten, ook punten die te maken hebben met veiligheid. De schouw duurt maximaal twee uur.

Tijdens de schouw wordt ook de vorige schouwverslagen doorgenomen en gecheckt of het probleem is verholpen. De zaken die worden genoemd tijdens deze schouw worden genoteerd en opgenomen in het schouwverslag.

Donderdag 7 juni 19:00 u Schouw Wittenburg. Vertrekpunt Buurthuis De Witte Boei.

Maandag 11 juni 19:00 u Schouw Kattenburg. Vertrekpunt Buurthuis De Witte Boei.

U kunt zich voor de schouw aanmelden via k.lauterslager@amsterdam.nl en u kunt zich ook op de mailinglist laten zetten voor volgende schouwen.

Elke zaterdagavond in juni, juli en augustus Zoomeravond met muziek in Artis

In juni, juli en augustus is Artis iedere zaterdag open tot zonsondergang. Iedere avond is er een ander programma, 

Elke zaterdagnamiddag om 16:30 uur vertelt een Artismedewerker vanuit zijn eigen expertise.

Vanaf 19:00 uur is er een optreden, meestal in de Hollandse Tuin

 • 9 juni: Blackbird

 • 16 juni Nina June

 • 23 juni Daniel von Piekartz (vocals/keys) en Tiss Rodriquez (drums) 

 • 30 juni Dr. Meraki

 • 7 juli The Howlin'

 • 14 juli Ikarai (viool, altviool, cello, contrabas, piano en drums)

 • 21 juli Arp Frique

 • 28 juli Charl Delamarre

 • 4 augustus MOOON

 • 11 augustus Kris Berry

 • 18 augustus Ntjam Rosie

 • 25 augustus voorstelling Herman in een bakje Geitenkwark.

Zie voor meer info www.artis.nl/nl/te-doen-artis/dagagenda-activiteiten/zoomeravonden   

Petersburgjournaal #7, mei 2018

Uitgave stadsdeel Centrum in samenwerking met Stadgenoot.
Artikelen in het meinummer:

 • Waar gebeurt wat? O.a. vervanging brugdek Mariniersbrug in juli/augustus, Ruimtelijke uitgangspunten Zeeburgerpad in juni ter inzage en na de zomervakantie eerste paal Inntel Hotel Oostenburg

 • Drie vragen aan Nelleke Hilhorst, gemeentelijk Actiecentrum Veiligheid en Zorg en gemachtigde namens de burgemeester

 • Omleiding buslijn 22: een jaar lang vanaf 9 juli niet meer overd e Eilandenboulevard

 • Werkzaamheden Cruquiuskade: doortrekken tweerichtingfietspad langs de huizenkant en aanleg oversteekplaats bij spoorviaduct. Aanleg rammelstrook in het midden van de weg

 • Inspraakreacties Fietspad Dijksgracht-oost. Aanleg in 2019.

 • Inspraak Czaar Peterstraat: vervangen strengelhalte door een of twee haltes? 25 juni 18:00 - 21:00 u inspraakavond NewWerktheater, Oostenburgergracht 75. Inspraaktermijn tot 17 juli.

 • Van korrel tot borrel: beperken overlast bij nieuwbouw Oostenburg-Noord

 • Suggesties verbetering openbare ruimte Oostelijke Eilanden

 • Summer Camp Oosterdok (Marineterrein) 23-26 juli voor jongeren 12 t/m 15 jaar

 • Meet-up Marineterrein innovatief tijdelijk wonen 19 juni 19:30 - 21:30 u Marineterrein

 • Kunstwerk Mbulu Ngula van Alexander Schabracq verdwijnt niet

(N.B. Het voor 7 juli aangekondigde sportevenement 'Bijltjesdag'op het Marineterrein gaat niet door.)

Klik hier om het hele nummer te lezen

1018 Magazine juninummer 2018

Artikelen in het juninummer 2018 van 1018 Magazine:

 • Gemeente helpt woningzoekende ouderen met speciaal programma

 • Blik op de buurt met o.a. SOOP 20 jaar, receptie 6 juni 16:00 u VOX-POP, Binnengasthuisstraat 9. Ook: Swift 100 jaar en nieuwe tennisbaan PST.

 • Namenmonument en Sint Jacob: gemeente heeft lak aan bewoners

 • Bekend in 1018: interview met Lucky Fonz III, muzikant

 • Rob Zwetsloot: Ideeen voor het Marineterrein

 • Werk in de Wijk: rioolvervanging Sarphatistraat

 • Muziek in 1018: ACCU, interview met Jos Zandvliet

 • Onze vertegenwoordigers in de Stadsdeelcommissie: Neeria Oostra (GL) en Pia de Bruin (D66)

 • Drijvend Yland cultureel erfgoed?

 • SOOP: interview met schilderes Madeleine van Drunen, expo 7 juni t/m 1 aug. SOOP

 • art=Artis kunstroute

 • Huis van de Buurt: 14 juni 19:30 wandeling buurt- en geveltuinen vanuit de Witte Boei
  28 juni 19:30 Buurtkracht in De Witte Boei
  Nextdoor & Buurtwhatsapp Oostelijke Eilanders

 • Symposium Kunst en Cultuur 8 juni 15:00 - 19:00 u Uilenburgersjoel, Nwe Uilenburgerstr. 91

 • Nieuws van het eilandenoverleg: Werkgroep Wakkere Kadijkers, Werkgroep Stelplaats 3 en Werkgroep Buurt op de Kaart. Volgend Eilandenoverg 13 juni 20:00 u Witte Boei

 • Luxe Wormenhotel bij de Nijlpaardenbrug / Mahatma Gandhipark

 • Het gezicht van 1018: Serafina Militello (12), Kazernebuurt

Lees hier het complete juniinummer.

Share

Agenda SOOP 31 mei t/m 28 juni 2018

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

De zomersluiting dit jaar is van 16 juli tot en met 3 augustus. Dan zijn wij open van 11.00 tot 14.00 uur en van 6 augustus tot en met 24 augustus zijn wij 's middags open van 14.00 tot 17.00 uur.

 • Donderdag 31 mei 17:30 uur SOOP-borrel. 
  Maandelijkse buurtborrel in de Gelaghkamerof in de tuin op de laatste donderdag van de maand. In samenwerking met de Plantage Weesperbuurtverenigingen de Vrienden van de Plantage.

 • SOOP-expositie Een nobel perspectief’ van beeldend kunstenaar Hanneke Nobel is nog te bewonderen tot en met woensdag 6 juni. Voor een interview met haar of met eerdere exposanten: klik hier.

 • In het trappenhuis hangt ook nog de tentoonstelling van de SOOP-fotoclub.

 • donderdag 7 juni, 16:30 uur 'Hart gelagh' vernissage
  Een feestelijke opening van de tentoonstelling van het werk van Madeleine van Drunen, beeldend kunstenaar. Werk in meerdere diciplines, o.a. landschappen in olieverf en collages van gescheurd papier. Klik voor een interview hier

 • Woensdag 6 juni 16:00 - 18:00 uur in het gebouw van VOXPOP, Binnengasthuisstraat 9: Feestelijke receptie 20 jaar SOOP. Aanmelden via SOOP@xs4all.nl

 • Donderdag 28 juni 17:00 uur SOOP-borrel.
  Maandelijkse buurtborrel in de Gelaghkamerof in de tuin op de laatste donderdag van de maand. In samenwerking met de Plantage Weesperbuurtverenigingen de Vrienden van de Plantage.

Wandelingen: inschrijven bij wjclaassen@hetnet.nl Kosten € 5,10 voor drie wandelingen.
Korte wandelingen (5-6 km) elke tweede dinsdag van de maand in de middag.
Middellange wandelingen (8-10 km) elke vierde dinsdag van de maand in de middag

Zie voor info en aanmelding voor nieuwe cursussen de SOOP-Nieuwsbrief. Klik hier.

Concerten Oosterkerk t/m 7 augustus

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.

woensdag 30 mei 20:00 u Orgelconcert door Henk Verhoef met muziek van Johann Sebastian Bach, Johann Ludwig Krebs, Carl Czerny, César Franck, Charles Tournemire, Hendrik Andriessen & Marius Monnikendam.

dinsdag 5 juni 2018 - 20:00 uur Jong Talent – The Devil on the Dance Floor
Het jonge tangocollectief Quinteto del Diablo en danseres Goda Žukauskaitė bouwen een brug tussen Argentijnse tango, eigentijdse muziek en de wereld van de dans en creëren zo een explosie van energie.

vrijdag 8 juni 20:15 -22:00 uur Projectkoor Erato - Reqiuem van Mozart.
In het voorprogramma onder meer een a capella versie van psalm 130. 
​​​​​​​Entreeprijs: €10,- // Klik hier om kaarten te bestellen

zondag 17 juni 2018 - 12:00 uur Koffieconcert – Trio Yoffi
Trio Yoffi – bestaande uit Rami Koch (viool), Daniela Zlatkin (cello) en Jetze Dubbelman (piano) – met muziek van Beethoven, Mendelssohn en Piazzolla. 

vrijdag 22 juni 2018 - 14:30-15:15 uur Vrijdagmiddagconcert – Pianiste Joanna Rotberg
Joanna Rotberg speelt een reeks minder bekende stukken van beroemde componisten. Het repertoire is heel divers qua stemmingen en toont het enorme bereik in expressie van de piano.

woensdag 27 juni 2018 - 20:00 uur Orgelconcert in de Oosterkerk – Henk Verhoef
Onderdeel van orgelconcertreeks, vier orgelconcerten door Henk Verhoef met muziek van o.a. Buxtehude, Bach, Haydn en Brahms.

dinsdag 3 juli 2018 - 20:00 uur Jong Talent – Ooster Trio
Het Ooster Trio, bestaande uit Lotte Grotholt (altviool), Sophie Schreurs (klarinet) en Aaron Ormaza Vera (piano), speelt muziek van M. Bruch, P. Hindemith, W.A. Mozart, C. Saint-Saëns, R. Schumann & R. Shchedrin. 

zaterdag 14 juli 2018  10:00 - 17:00 uur Workshop boventoonzang
Verken de buitengewone mogelijkheden van je stem onder begeleiding van Mark van Tongeren. Je begint met je lichaam via de adem en opwarmoefeningen. Van daaruit laat je je stem klinken, in allerlei vormen. We richten ons vervolgens op resonantie, boventonen en op improvisatie. 
Deelname kost €40,- en inschrijven kan via de website van de Oosterkerk. Er is een maximum aantal deelnemers. Op zondag 15 juli geeft Mark van Tongeren (samen met Sinan Arat) een koffieconcert in de Oosterkerk.

zondag 15 juli 2018 - 12:00 uur Koffieconcert – Mark van Tongeren & Sinan Arat
Koffieconcert in twee delen door Mark van Tongeren (boventoonzang) & Sinan Arat (ney). 

vrijdag 20 juli 2018  14:30 - 15:15 uur Vrijdagmiddagconcert – Gitaarduo Silvan de Smit & Iasonas Daskalakis. Op het programma muziek van E. Gismonti, Pixinguinha, I.Daskalakis, D. Scarlatti, A. Piazzolla & P.M. Davies. 

dinsdag 7 augustus 2018  20:00 uur Jong Talent – Pianiste Vivianne Cheng
Pianiste Vivianne Cheng speelt onder andere Beethoven’s Sonata Op. 111 en Chopin’s 24 Preludes. 

 Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden  http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

Groot artikel in Trouw over situatie Oostelijke Eilanden na schietpartij

In het dagblad Trouw van 26 mei is een uitgebreid artikel verschenen over de schietpartij, hoe dit op de Oostelijke Eilanden is ervaren en wat er voor acties uit zijn voortgekomen. Titel: 'Een gewone buurt waar iets vreselijks gebeurt'.
​​​​​​​Verslaggever Hanne Obbink heeft minutieus onderzoek gedaan. Hij interviewde onder meer Dock-manager Frank van den Hoff, stadsdeelbestuurder Roeland Rengelink, gemachtigde namens de burgemeester Nelleke Hendriks, voorzitter Eilandenoverleg Bart Uitdenbogaart en Moon Rijven van de werkgroep Buurt op de Kaart.

Lees hier het compete Trouw-artikel.

Hotel gemengd met kinderdagverblijf De Kleine Wereld, Plantage Middenlaan

In De Volksrant van 22 mei staat een column van Margriet Oostveen met als titel 'Toeristen in de creche'. In twee wit geschilderde panden rechts van creche De Kleine Wereld aan de Plantage Middenlaan is sinds kort hotel Quentin Zoo gevestigd. Dit hotel heeft ook kamers op de bovenverdiepingen van het door Aldo van Eyck ontworpen pand van De Kleine Wereld. Hotelgasten lopen samen met peuters door de gang en op de trap. Hotelgasten gooien peuken uit het raam die de leidsters uit de binnentuin moeten oprapen..

Vier jaar geleden is hiervoor een Omgevingsvergunning afgegeven, maar niet voor het deel waar het kinderdagverblijf zit. Wethouder Kock heeft nu toegezegd  dat Bouw- en Woningtoezicht er zo snel mogelijk naar gaat kijken.

Lees hier het complete Volkskrantartikel.

Uitwerkingsplan deelplan Dijksgracht Oostenburg-Noord ter visie t/m 4 juli

Van 24 mei t/m 4 juli 2018 ligt het Uitwerkingsplan Dijksgracht ter visie. Dat betreft een blok naast het hotel aan de Dijksgracht, bestemd voor wonen (Kavel 2),  en een blok tussen het INIT-gebouw en de spoorbaan, bestaande uit twee kavels voor wonen (Kavel 6 en 8) en in het midden een parkeergarage (Kavel 7). In- en uitrit van de garage liggen aan de Dijksgracht.
Het uitwerkingsplan wordt het toetsingskader voor omgevingsvergunningen.
Gebouwen mogen niet hoger zijn dan 26 meter (acht bouwlagen), met uitzondering van een toren van maximaal 42 meter die mag worden gerealiseerd op de hoek van Dijksgracht en de Oostenburgermiddenstraat.

Tegelijkertijd ligt een ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden Wet geluidhinder ter visie. Dat is nodig omdat de voorkeurswaarden voor geluid op een aantal plaatsen worden overschreden.

Op een aantal plaatsen (kavel 7 en woningen op verdiepingen lager dan 20 meter) moeten vanwege de geluidshinder 'dove gevels'(zonder te openen ramen) worden toegepast. Op andere plaatsen geluiddempende uitblaasroosters.
Alle documenten (totaat 900 blz.) zijn te vinden in het dossier Oostenburg-Noord op deze website onder 'Documenten'.
Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingedien bij het College van B&W van Amsterdam, Per adres: Directeur Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam. Voor mondelingen zienswijzen kunt u bellen met team Centrum van Ruimte en Duurzaamheid, tel. 020-2564416.

Op woensdagavond 27 juni 18:00 - 19:00 uur is er gelegenheid om vragen te stellen aan medewerkers van de gemeente en van Stadgenoot over Uitwerkingsplan Dijksgracht in het INIT-gebouw aan de  Bontiusplaats, Manifestatieruimte, niveau 2.

8 juni 15:00 u Nieuwe Stichting Kunst en Cultuur Centrum organiseert symposium over kunst en cultuur in de buurt

De nieuwe Stichting Kunst en Cultuur Amsterdam Centrum gaat als rechtspersoon fungeren voor de werkgroepen Kunst en Cultuur in de diverse wijken van stadsdeel Centrum.

De stichting subsidieert lokale kunst en cultuurprojecten in het centrum van Amsterdam en is sinds kort verantwoordelijk voor een deel van de subsidies van stadsdeel centrum.

Op 8 juni van 15:00 - 19:00 uur presenteert de nieuwe stichting zich en gaat het gesprek aan met het stadsdeel, aanvragers en publiek/bewoners onder leiding van Sandra Rottenberg over de mogelijkheden van subsidies. Locatie: Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91.

Zie ook de Facebookpagina van de nieuwe stichting

Coalitieakkoord 2018-2022 is klaar. Nieuw DB stadsdeel Centrum

Op 24 mei hebben GroenLinks, D66, PvdA en SP hun coalitieakkoord gepresenteerd. Titel: "Een nieuwe lente en een nieuw geluid'.
Interessante punten voor postcodegeied 1018:

(blz. 11) We zetten flink in op jongerenwerk, met name in buurten waar jongerenwerkers nu capaciteit tekort komen. In buurten waar met veel kinderen uit kwetsbare gezinnen zetten we ecxtra in op naschoolse activiteiten.

(Blz. 28) Bewoners en ondernemers krijgen meer zeggenschap over de veiligheid in hun buurt. (...) We versterken netwerken in de wijk en op school om vroegsignalering van problematisch gedrag mogelijk te maken.. (...) We onderzoekn of jongeren kunnen worden opgeleid tot buurthandhavers.

(Blz. 32) Van de 7.500 jaarlijks te bouwen woningen worden 2500 (33 %) gebouwd als sociale huurwoningen van corporaties.. Dit maakt het mogelijk om jaarlijks 1300 corporatiewoningen te verhuren in het middensegment (tot 971 euro). Ook worden er jaarlijks 1670 woningen nieuw gebouwd in het middensegment. Het middensegment is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen tot 60.000 euro.
Wanneer in een buurt (= een van de 22 gebieden in Amsterdam) het percentage sociale huur onder de 45 % daalt, dan is liberalisatie van corporatiewoningen in idie buurt niet mogelijk.
Huiseigenaren mogen hun huis niet langer dan dertig dagen per jaar verhuren aan toeristen. Er komt een vergunningstelsel voor Bed & Breakfast. Short-stay verdwijnt

(Blz. 35) Voor het verbeteren van de leefbaarheid in ontwikkelbuurten wordt 40 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Het Marineterrein wordt de komende jaren in samenspraak met het rijk ontwikkeld. Er is ruimte voor wonen, recreeren, culturele voorzieningen, innovatie en ondernemen. Het wordt een plek met een internationaal karakter waar bedrijven kunnen ontstaan en doorgroeien..

(Blz. 36) Wijkaanpak: We versterken de netwerken in de buurten en creeren voldoende fysieke plekken voor buurtbewoners om samen te komen.

(Blz. 42) Er komt een stedelijke visie voor groen in de stad (...) Groen en parken worden verbonden door netwerken van groene stadsstraten en groene verbindingen. (...)
Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor meer uitlaat- en losloopgebieden voor honden.

(Blz. 46) Er komt een ambitieuze agenda 'Amsterdam Autoluw' met knips in plus- en hoofdnet auto en onderzoek naar de mogelijkhedi om in acht jaar tijd 7000- 10.000 parkeerplaatsen op te heffen. Er komt meer geld voor de fiets; het huidige Meerjatrenplan Fiets wordt aangescherpt.

(Blz. 58) Democratisering: Zeggenschap van bewoners vergroten, niet door nieuwe stelsels, maar door het gesprek en debat aan te gaan. Beleidsstukken krijgen standaard een participatiepagraaf. We leggen buurtrechten vast. Buurtbegroten wordt ingevoerd en er komt per buurt een buurtbudget waarover het stadsdeelbestuur in overleg met de buurt beslist.

Lees hier het complete coalitieakkoord.

Nieuw DB stadsdeel Centrum
Stadsdeelvoorzitter wordt Mascha ten Bruggencate (nu gemeenteraadslid D66).
GroenLinks levert de twee andere portefeuillehouders: Mischa Mos, tot voor kort bestuurscommissielid stadsdeel Centrum, en Ilse Griek, nu nog directeur van de stichting Foodwatch, die opkomt voor gezond voedsel.

Inspraakreactie Eilandenoverleg op Voorlopig Ontwerp Dijksgracht-oost

Op 25 april vond in het INIT-gebouw een inspraakavond plaats over het voorlopig ontwerp van de nieuwe fiets- en wandelroute Dijksgracht Oost, onderlangs de spoordijk tussen Kattenburgerstraat en Oostenburg-Noord.

Het fietspad wordt 4.50 m breed (in rood asfalt) en het voetpad 1.80 m. De toegang bij de Kattenburgerstraat wordt verbreed en er komt een oversteek met een vluchtheuvel naar de Dijksgracht-West. Zodra de Oosterdoksdraaibrug over twee jaar weer open is, wordt dit voor fietsers uit de Czaar Peterbuurt en Oostenburg de kortste weg naar OBA en CS.
Bekijk hier het ontwerp voor het fietspad met een plattegrond, een dwarsdoorsnede, een aanduiding van toegepaste materialen en een detail van de kruising met de Kattenburgerstraat.

Complicaties zijn nog dat het fietspad ook gebruikt gaat worden door de veegautootjes van de Reiniging Centrum en dat rekening wordt gehouden met een nachtstalling voor rondvaartboten.

Mede naar aanleiding van daar gemaakte opmerkingen en bespreking in het Buurtoverleg van 15 mei heeft het Eilandenoverleg een inspraakreactie ingezonden. Het Eilandenoverleg is blij met de nieuwe verbinding en vindt de hoofdlijnen van het ontwerp prima, maar dringt er wel op aan om bromfietsen en snorscooters op deze recreatieve route te verbieden en maakt ernstig bezwaar tegen de geplande nachtstalling voor rondvaartboten aan de Dijksgracht.
Het Eilandenoverleg steunt ook de suggestie die tijdens de inspraakavond naar voren kwam om te onderzoeken of de verbinding van Dijkgracht-west en Dijksgracht-oost ongelijkvloers de Kattenburgerstraat kan kruisen door aanleg van een verdiept fietspad onder de Mariniersbrug door.

Lees hier alle elf gemaakte opmerkingen van het Eilandenoverleg.

Gemeente Amsterdam gaat € 3 miljoen bijdragen aan Namenmonument

Op 16 mei, de dag dat de hoorzitting plaats vond van de bezwarencommissie over de bezwaren tegen de Omgevingsvergunning voor het Namenmonument aan de Weesperstraat, besloot het College van B&W om drie miljoen Euro bij te dragen aan de kosten van het monument. ook gaat de gemeente € 200.000 per jaar betalen voor beheer en beveiliging.

Dit meldt Het Parool op zijn website op 16 mei 2018. Lees hier het hele bericht.

Enquete stadsdeel Centrum: wat moet de gemeente als eerste aanpakken?

In verband met het te maken Gebiedsplan Centrum-Oost 2019 vraagt het stadsdeel de mening van bewoners en ondernemers over verschillende onderwerpen. In de uitnodoging schrijft het stadsdeel:

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. De reacties die we via de enquête ontvangen, gebruiken we om de gebiedsagenda 2019 t/m 2022 en de gebiedsplannen voor 2019 te maken.
Tijdens het invullen kunt u altijd terug naar eerder gegeven antwoorden, door op de 'vorige' knop te drukken. Klik hieronder op de link om de vragenlijst op te starten.

Start de enquête