Stadsdeelcommissie vergadert in de Oosterkerk

De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) was op 8 november ‘op locatie’ in de Oosterkerk om daar met bewoners en organisaties op de oostelijke eilanden van gedachten te wisselen. Er werd uitvoerig gesproken over de sociale cohesie en de veiligheid in de buurt, maar ook kwamen onderwerpen aan bod zoals verkeersveiligheid, geluidsoverlast van het spoor, parkeren en het noodzakelijk onderhoud van garages aan de Kattenburgerstraat. Er waren zo’n 35 mensen aanwezig.

Als eersten kregen vertegenwoordigers van actieve organisaties in de buurt het woord. Zij gaven de leden van de SDC een beeld van de veelheid aan initiatieven en activiteiten in de buurt die zijn gericht op sociale samenhang, waarbij ook speciaal aandacht is voor vrouwen en jongeren. Sommige sprekers dachten dat de drugscriminaliteit in de buurt is toegenomen, maar de aanwezige vertegenwoordiger van de politie zei die trend niet te zien. De nieuwe locatie voor jongeren blijkt goed te functioneren. Ook is er door actieve bewoners een organisatie opgezet om in het nieuwe Oostenburg Noord jongeren te bemiddelen naar banen. Een goed en zinvol maar niet eenvoudig initiatief.

Tijdens het tweede deel van de avond werden door bewoners andere onderwerpen aangekaart. Zo werd uitdrukkelijk aandacht gevraagd voor de overlast die voortkomt uit de plannen van ProRail om meer treinen harder te laten rijden. Er zijn nog altijd geen maatregelen genomen om de geluidsoverlast te beperken. Overal langs het spoor zijn geluidswallen aangebracht behalve op het traject langs de Dijksgracht. Bewoners vroegen de gemeente uitdrukkelijk om eisen te stellen aan ProRail, en ervoor te zorgen dat passende maatregelen genomen worden.

Er werd verder aandacht gevraagd voor het in de ogen van bewoners onveilige kruispunt bij de Oosterkerk. Er zijn daar in het recente verleden te veel ongelukken gebeurd. Het stadsdeelbestuur zei dat het onderwerp de aandacht heeft en dat de werkgroep BlackSpots om advies is gevraagd. Ooit was beloofd dat het stoplicht na voltooiing van de herinrichting van de Eilandenboulevard terug zou komen. Dat lijkt nu toch niet makkelijk te gaan.

Het bestuur werd gevraagd om ervoor te zorgen dat het Marineterrein zijn groen behoudt. Een en ander zal volgend jaar aan de orde komen bij de behandeling van het stedenbouwkundige ontwerp. En ook lieten bewoners weten dat zij graag betrokken willen zijn bij het opstellen van het terrassenplan voor de VOC-kade. Het is zo veel beter om bij het begin van een dergelijk traject betrokken te worden, dan achteraf bezwaar te moeten maken. Het bestuur beloofde hier later nog op terug te komen en heeft dat inmiddels ook al gedaan (zie het afzonderlijke bericht daarover).

Een bewoner van een groot complex op Kattenburg met 400 woningen meldde dat onderzoek heeft uitgewezen dat er bouwkundige problemen bestaan met de laag gelegen parkeergarages. De nodige herstelwerkzaamheden zullen ertoe leiden dat sommige tuinen op de schop moeten. Kan de gemeente de bewoners bijstaan bij dit proces? De eigendomsstructuur is ingewikkeld, zo bleek in de discussie. De gemeente heeft een eigen rol, en het is het de bewoners niet altijd helder wie welke verantwoordelijkheid heeft. Het stadsdeel gaat er mee aan de slag en zal de bewoners informeren.

Bewoners bleken zo’n avond met het stadsdeel in hun buurt zinvol te vinden. En datzelfde geluid klonk bij de afronding van de avond eensgezind uit de mond van de leden van de SDC en ook van het dagelijks bestuur.