Muiderpoortbrug wordt Henriëtte Pimentelbrug

Burgemeester Femke Halsema heeft op 19 april de brug tussen de Muiderpoort en het Koninklijk Instituut voor de Tropen officieel herdoopt in Henriëtte Pimentelbrug. Al in december 2021 was bekend gemaakt dat de brug uit 1902, die tot op dat moment door het leven ging als brug 265, genoemd zou worden naar de verzetsvrouw die in de oorlog als directeur van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg het leven van ongeveer zeshonderd Joodse kinderen heeft gered.

Foto: BO1018

Terwijl ouders in de Hollandsche Schouwburg wachtten op deportatie naar Westerbork, werden de kleine kinderen tijdelijk verzorgd in de crèche aan de overkant van de Plantage Middenlaan. Samen met schouwburgdirecteur Walter Süskind, directeur Johan van Hulst van de naast de crèche gelegen kweekschool en de verzetsstrijders Piet Meerburg en Felix Halverstad slaagde Henriëtte Pimentel erin om in 1942 en 1943 zo’n zeshonderd kinderen uit de crèche weg te smokkelen en met de hulp van andere verzetsgroepen kwamen de kinderen terecht bij onderduikadressen her en der in Nederland.

De genoemde mannen hadden inmiddels allemaal een brug in de Plantage-Weesperbuurt naar zich vernoemd gekregen, maar de directeur van de crèche moest het doen met een fietsbrug in Nieuw-West. “Henriëtte Pimentel was een heel stille, onbaatzuchtige vrouw en daarom vinden wij dat ze een van de mooiste bruggen van Amsterdam verdient”, zei Frank Hemminga op 19 april. Hij schreef samen met Ester Shaya de biografie ‘Wacht maar – Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel’ en nam, ook samen met Shaya, het initiatief om deze brug aan de rand van de Plantagebuurt naar haar te vernoemen.

In ‘Wacht maar’ wordt uitgebreid stilgestaan bij de pedagogische kwaliteiten van Pimentel, die in 1926 directeur van de crèche werd en er zeer moderne opvattingen op nahield. Zo liet zij de verzorgsters, zoveel mogelijk in de buitenlucht, gymnastiekoefeningen met de kinderen doen. Als de kinderen buiten hadden gespeeld konden ze bij speciaal daarvoor aangebrachte kraantjes hun handen wassen, zodat ze geen zand mee de crèche in namen. Met name op die kant van Pimentel zal Esther Shaya op 28 april ingaan in de SOOP-lezing van de Vereniging Vrienden van de Plantage. Aanvang 16.30 uur in de SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124.