Dijkgracht Oost: Bestuur voert de druk op en stadsdeelcommissie aarzelt.

Op 6 juni lag in de stadsdeelcommissie Centrum (SDC) opnieuw de vraag voor in het dossier ligplaatsen in de Dijkgracht Oost, of de leden kunnen instemmen met het besluit van het college om het concept bestemmingsplan nu formeel in procedure te brengen. Op 21 februari had de SDC diezelfde vraag beantwoord met een advies aan het college, waarin men schreef dat eerst belangrijke aspecten van het plan verduidelijkt zouden moeten worden (zie het bericht van 24 april op deze site). Die verduidelijking is nooit gekomen, maar de commissie werd nu wel opnieuw om instemming gevraagd. Tot een uitspraak kwam het nog niet. Op 4 juli wordt de bespreking vervolgd.

Aan het begin van de bespreking op 6 juni gingen vijf insprekers uit de buurt in op de grote nadelen en de onduidelijkheden van het hele plan. De leden van de commissie namen alle bezwaren duidelijk serieus, maar zij worstelen met de grote druk die op hen uitgeoefend wordt. Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel (DB) haalde nogal wat uit te kast om de commissieleden ervan te overtuigen dat uitstel tot grote problemen zou leiden.

De middag voor de vergadering hadden de leden van de SDC de reactie van het college ontvangen op het advies van februari en hun verzoek om verduidelijking. Het college gaat in het antwoord echter niet in op de vragen van de SDC. Er wordt voornamelijk benadrukt dat alles in orde is, dat de plannen voldoende zijn onderbouwd, dat er aan bewoners genoeg participatie en inspraak is geboden en dat Dijkgracht Oost de enig mogelijke locatie is.

Het draait bij de noodzaak van het project in het bijzonder om de vraag hoeveel meer lange boten, want daar zit het grote knelpunt, in de komende jaren een vergunning zullen krijgen en dus een ligplaats nodig zullen hebben. De cijfers in de verschillende gemeentelijke stukken hierover zijn niet consistent. Vragen van bewoners aan ambtenaren hierover hebben tot nu toe niet tot duidelijkheid geleid, en ter vergadering zei Micha Mos, portefeuillehouder van het DB, dat het allemaal eigenlijk te ingewikkeld is om goed aan de leden van de stadsdeelcommissie uit te kunnen leggen.

Het DB legde nogal grote druk op de SDC om op vrij korte termijn tot een positief advies te komen. De haast komt onder meer omdat per 1 januari de nieuwe omgevingswet ingaat, iets wat gevolgen zal hebben voor de procedure bij het vaststellen van bestemmingsplannen. Ook werden als gevolg van eventueel uitstel van het project problemen voorspeld die nog nooit eerder waren genoemd, zoals grote drukte die de grachten in de binnenstad zou doen dichtslibben.

Insprekers hadden aangegeven dat omwonenden een veelheid van overlast op zich zien afkomen. Naast het project Dijkgracht Oost met de rondvaartboten, de dekschuiten met overslag en het fietspad met de veegwagens, krijgt men bijvoorbeeld ook te maken met het Project Hoogfrequent Spoor (meer en sneller rijdende treinen met geluidsoverlast die maar nauwelijks binnen de marge van de maximale geluidsnorm blijft) , de 7 nieuwe terrassen aan de VOC kade, en alle boten en bootjes van en naar Oostenburg Noord, vooral straks naar de nieuwe publiekstrekker de Van Gendthallen. Bewoners hadden zich afgevraagd of er wel ergens binnen de gemeente een plek is waar men kijkt naar zo’n optelsom? Is er een overkoepelende sturing vanuit de gemeente, of misschien een visiedocument over de buurt? Navraag bij ambtenaren leverde alleen twee beleidsstukken op, een uit 2004 en een uit 2005.

Groen Links en PvdA wezen, juist vanwege de te verwachten stapeling aan overlast voor de buurt, op het belang van een werkelijke brede belangenafweging. Het DB suggereerde een brede informatiebijeenkomst, doch koppelde daaraan de voorwaarde dat de SDC nu al zou toezeggen dat men begin oktober een positief advies zal geven als het bestuur dan de procedure wil starten om tot vaststelling van het bestemmingsplan te komen. Het was duidelijk dat de fracties nog altijd niet gelukkig zijn met de onderbouwing én zich zorgen maken over de stapeling van overlast voor de bewoners. Maar zij leken te worstelen met de vraag hoeveel ruimte hun positie in het politieke stelsel hen biedt.

Bespreking in de SDC wordt voortgezet op 4 juli. Dan zal men besluiten of men het bestuur steunt bij het besluit nu te beginnen met de vaststellingsprocedure.

De werkgroep Dijkgracht Oost en Buurtorganisatie 1018 stuurden op 15 juni een brief aan de SDC als reactie op de notitie van het college.