Bomen op de Eilandenboulevard gekapt

De gemeente heeft aangekondigd tussen 25 september en 26 oktober 62 bomen langs de Eilandenboulevard te gaan kappen. Bewoners hebben lang gestreden tegen de voorgenomen kap van 85 kerngezonde bomen (zie ook het eerdere bericht op deze website van 4 juli 2022) en vinden dat geen van de argumenten van de gemeente hout snijdt.
Het voornemen vloeit voort uit besluitvorming uit 2010, het masterplan Eilandenboulevard, waarin men stelt dat kap nodig is om ‘meer zicht op het water’ te verkrijgen. Ook zegt de gemeente dat ze bomen moeten kappen om de toegangsvoorzieningen tot de woonboten te vervangen. Bewoners hebben steeds betoogd dat er géén reden of noodzaak bestaat.

Beeld: Bruno van Moerkerken

Tot tweemaal werd de kap door de voorzieningenrechter tegengehouden. Schouw ter plaatse had de rechtbank tot het inzicht gebracht dat kap niet zou leiden tot meer zicht op het water, alleen tot meer zicht op de woonboten. Maar de gemeente hield vast aan het al zo lang geleden genomen besluit. De rechtbank stuurde uiteindelijk aan op een schikking en daarmee werd het aantal te kappen bomen van 85 teruggebracht naar 62. Bewoners gingen akkoord omdat zij vreesden dat anders toch alle bomen het loodje zouden leggen. Zie voor een volledig verslag van een en ander de site van bomenbescherming Amsterdam.

Nog steeds zeggen bewoners dat kap helemaal niet nodig is, ook niet voor werkzaamheden aan de toegangsvoorzieningen. Tot nu toe waren steigers en loopplanken hun privé-verantwoordelijkheid. Maar zelfs als de gemeente daar zelf iets aan zou willen doen, zou daar geen boom voor hoeven te sneuvelen.

Relevant is natuurlijk dat veel van de uitgangspunten uit de nota van twaalf jaar geleden inmiddels achterhaald zijn. Het noodzakelijk geachte “zicht op het water” hield verband met het toen (maar nu niet meer) gestelde toeristische belang van de Eilandenboulevard. Ook is, zo benadrukken bewoners, het besef gegroeid dat juist ook gemeentes een belangrijke taak en verantwoordelijkheid hebben om te zorgen voor méér bomen: tiny forests in stedelijke gebieden.

Maar de kap van de 62 bomen gaat dus door. De gemeente schrijft nu:

‘Doel van het project is om de toegangsvoorzieningen (loopbrug, vlonder) te vervangen en het contact met het water te herstellen. Wat de beplanting betreft komt er meer ecologisch waardevol groen dat ook in de toekomst goed te beheren is. Om dit werk te kunnen uitvoeren, moeten er eerst bomen worden gekapt. Waar mogelijk is gekozen voor behoud van bomen, bijvoorbeeld vanwege de ecologie of een verzoek van woonbootbewoners.

Het beleid van de gemeente is dat alle gekapte bomen moeten worden gecompenseerd. Omdat niet alle bomen in het talud terug kunnen komen, worden er op andere plaatsen in de stad nieuwe bomen geplant.’

De bewoners vinden het onzin.