Groen

Uitkomsten groenschouw Oostelijke Eilanden 3 september

Twee groepen bewoners en ambtenaren hebben op 3 september in de stromende regen probleempunten en vraagpunten rond openbaar groen en zelfbeheergroen bekeken. Daarvan is een mooi verslag gemaakt, geillustreerd met foto’s. Lees hier het verslag.

Dit zijn de voornaamste aandachtspunten:

  • Boom op de Kattenburgerkade bevrijden van zijn ketting. 

  • Watervoorziening zelfbeheertuinen zoals het Windroosplein 

  • Verwaarloosd plantsoen Windrooskade 

  • Grond losmaken tussen de bomen bij de Blankenstraat

  • Onkruid op aangegeven plekken weghalen (Kattenburg en Kadijken) 

  • Dode bomen verwijderen Kattenburg en dode Fluweelboom in Sibbelpark

  • Herstel pad en plaatsen vuilnisbak bij Sibbelpark 

  • Uitzoeken wat regels zijn voor op publieke ruimte overhangend hinderlijk groen en wie daarop aangesproken moet worden zodat dit verwijderd wordt.

Nieuw in Centrum. De eerste containertuintjes in het Touwbaanpark op Oostenburg

De Amsterdamse stadsdelen zetten een nieuw wapen in tegen afval dat naast vuilcontainers wordt geplaatst: tuintjes. Bovenop de stortkoker worden speciaal voor Amsterdam ontwikkelde plantenbakken geplaatst. Bij het legen van de ondergrondse vuilcontainer gaan die bakken voortaan mee de lucht in.

Het gaat om een proef met zeventien ‘containertuintjes’. De eerste containertuintjes in stadsdeel Centrum komen aan het Touwbaanpark op Oostenburg.
De gemeente heeft van een eerdere proef met kunstgras geleerd dat een voorwaarde voor succes is dat de containers worden geadopteerd door buurtbewoners. Een groep bewoners van Oostenburg-zuid met als grote inspirator Kees Kruijthof heeft hiervoor het initiatief genomen en gaat zich ontfermen over het beheer. Zij spreken mensen persoonlijk aan die hun afval naast de containers dumpen, bellen en mailen met Stadswerken om grofvuil op te halen of containers die vol zijn te legen. Dat gebeurt heel regelmatig. Kees is de man in het rode overhemd die op één foto de plantjes water geeft.

Daar is trouwens meteen een probleempje: De beherende bewoners hebben een contract getekend om de tuintjes bij te houden, maar nu willen ze graag dat de gemeente voor een kraan ter plaatse zorgt.

Over drie maanden wordt bekeken of het experiment een vervolg krijgt. Dan moet blijken of er inderdaad minder vuilnis of grofvuil wordt achtergelaten, of dat de tuintjes vuilnismannen hinderen bij het legen van de containers.

Groenvisie 2050 in inspraak t/m 25 juni

Op 12 mei hebben B&W de Groenvisie 2050 vrijgegeven voor inspraak. Verantwoordelijk wethouder is Laurens Ivens.
De gemeente neemt het grote belang van groen voor gezondheid, het sociale welzijn, hittedemping en biodiversiteit als uitgangspunt.
De gemeente geeft aan wat ze daarvoor gaat doen in de hele stad, en voor welk type groen. Ze leggen nieuw groen aan op daken en gevels, langs straten, op pleinen, en maken nieuwe stadsparken en een stadsbos. Ze zorgen ervoor dat het bestaande groen aantrekkelijker wordt voor meer mensen en dieren, door daar de waarde voor natuur, gezondheid, sociaal welzijn en klimaatadaptatie te vergroten. Dat doen we door in binnentuinen tegels weg te halen, door in stadsparken het eigen karakter te versterken, door groene gebieden zoals volkstuinparken toegankelijker te maken, en door landschapsparken te ontwikkelen in het landschap direct om de stad. De grotere groene gebieden in en om de stad worden met elkaar door groene wandel- en fietsroutes.
Iedere Amsterdam moet binnen tien minuten wandelen een park of groengebied kunnen bereiken. Bewoners worden aangesproken om het groen mede te beheren en moestuinen aan te leggen.

Er worden geen gebiedsgerichte uitspraken gedaan. Het kan voor de Oostelijke Eilanden van belang zijn om in een inspraakreactie het belang van een parkachtige invulling van het Marineterrein te benadrukken.

Lees of download hier de inspraakversie van de Groenvisie 2050.

Tot donderdag 25 juni 2020 kunt u uw reactie geven op het voorstel voor de Groenvisie Amsterdam 2050. Bij alle Stadsloketten is de Groenvisie op afspraak in te zien. U kunt een afspraak maken door te bellen met 14 020.
U kunt uw reactie sturen via het digitaal formulier of schriftelijk.naar Gemeente Amsterdam, t.a.v. de directeur Ruimte en Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Voorstellen Eilandenoverleg voor gebiedscyclus/jaarplan stadsdeel Centrum gereed

Na digitale raadpleging van het Eil;andenoverleg op basis van een concept-wensenlijst is nu een definitieve lijst met voorstellen voor de gebiedscyclus / het jaarplan van stadsdeel Centrum klaar voor overleg met het stadsdeel. Bespreking van een concept in een vergadering van het Eilandenoverleg was deze keer niet mogelijk. Wie ernstige tekortkomingen signaleert, kan mailen naar eilandenoverleg@buurtorganisatie1018.nl

Het gaat in totaal om 39 voorstellen, ingedeeld in vier hoofdtukken:

  1. Wonen: o.a. om het woningtoewijzingsbeleid van De Key voor uitsliuitend jonge starters met vijfjaarcontracten te stoppen.

  2. Sociaal: o.a. behoud van de Oosterkerk als cultureel en sociaal middelpunt van de buurt, dus geen verkoop aan Stadsherstel. Steun voor Stichting ‘Kom over de brug’ bij het ontwikkelen van ‘Bob Helpt’ , een werkgelegenheidsproject voor jongeren.

  3. Openbare ruimte, verkeer en overlast: o.a. dat de Kattenburgerstraat veiliger, schoner en groener moet worden. Geen nachtstalling aan de Dijksgracht-Oost. Bewaken groenfunctie voor het Marineterrein.

  4. Biodiversiteit en groen: o.a. inheemse plantensoorten aanplanten, watervoorziening voor zelfbeheergroen, groene daken voor warmteisoltaie van woningen verbindingen maken naar andere groengebiieden buiten de buurt.

Lees hier de complete lijst met voorstellen.

Trek Raaigras (grasaren) eruit!

Het schiet weer overal op langs stoepranden en gevels: Raaigras. Het ziet er grappig uit, maar wist je dat het gevaarlijk kan zijn voor je hond of kat? De grasaren hebben een geweldig vermogen zich vast te haken en vervolgens omhoog te klimmen. Niet zo fijn als ze hun weg omhoog werken in hondenoren of kattenneuzen. Maar ook kunnen ze zich in honden en katten pootjes dringen. Je dier kan daardoor bij de dierenarts belanden. Trek de grasaren daarom bij jou in de straat uit de grond!

De Werkgroep Groen Oostelijke Eilanden heeft de gemeente gevraagd om haast te maken met de verwijdering van het Raaigras. Binnen enkele weken zullen de zaden zich verspreiden, zodat er steeds meer Raaigras zal komen. Het is dus belangrijk om het Raaigras nu zo snel mogelijk te verwijderen.

Definitief ontwerp Kattenburgerkruisstraat is aangepast volgens buurtwensen

Het Definitieve Ontwerp van de herinrichting Kattenburgerkruisstraat is begin maart door stadsdeel Centrum vastgesteld. Dankzij zienswijzen van 70 Kattenburgers en het Eilandenoverleg blijft de grote stoep van ongeveer 150 m2 langs de noordzijde van de tegelwand bestaan. Daar wil de buurt een pleintje als ontmoetingsruimte ten behoeve van buurtkoffies e.d. om de sociale cohesie in de buurt te versterken. Er waren eerst vijf parkeerplaatsen gepland, maar die komen er dus niet.

Verder krijgt de straat een wadi voor opvang van regenwater, ondergrondse afvalcomntainers en veel nieuw groen en nieuwe bomen. Bekijk hier het ontwerp.

Het zelfbeheergroepje heeft inmiddels toegang gekregen tot de grote parkeergarageruimte voor opslag van spullen die ze op het pleintje willen gaan gebruiken.

Indieningstermijn Centrum Begroot wordt verlengd. Veel nieuwe plannen ingediend

Wat is dat nou?

Op de hoek van de Panamalaan en deCruquiuskade waar tot voor kort kippen en geiten liepen, wil projectontwikkelaar VORM tegen de zin van de Funenbewoners het hoogbouwplan Fibonacci uitvoeren. Maar VORM wacht nog op vergunningen. Om te voorkomen dat vogels nesten bouwen in de bomen en zo de bouw zouden kunnen vertragen, heeft VORM de bomen ingepakt met netten.

Nieuwsbrief Groen Oostelijke Eilanden februari 2020 is verschenen

Nieuwsberichten in de Nieuwsbrief Groen Oostelijke Eilanden van februari:

  • Regentonactie 2020

  • Zaterdag 14 maart NL Doet. Kom oude geveltuinen opknappen met nieuwe aanplant.

  • Dinsdag 10 maart 19:00 u geveltuinenworkshop in De Witte Boei.

  • Zaterdag 7 maart 11:00 uur snelcursus snoeien in De Witte Boei.

  • Leg een containertuintje aan rond een ondergrondse container met steun van de gemeente

  • 16 mei Groene markt op de Eilandenboulevard

  • Gezocht: duurzame & groeninitiatieven om op 16 mei in de Oosterkerk te presenteren..

  • Groenliefhebbers gezocht die mensen willen helpen die zelf hun tuimntje niet meer kunnen onderhouden.

  • Tegels eruit, GROEN erin. De gemeente geeft gratis tuinadvies en kan ondersteuning bieden.

  • Tuingereedachapkist tegen de gevel van de Witte Boei voor het lenen van tuingereedschap..

Lees hier de complete nieuwsbrief.

Regenton voor half geld bij DOCK

Met een regenton in je (gevel)tuin heb je water bij de hand om aan je planten te geven. Bovendien draag je met een regenton bij aan een ‘rainproof’ stad: tijdens flinke regenbuien, die door klimaatverandering steeds vaker voorkomen, stroomt er door jouw regenton minder water direct af naar het riool en tijdens droge periodes ben je voorzien van water voor de planten.

Stichting DOCK houdt in 2020 een inkoopactie voor een regenton. De inkoopactie wordt ondersteund door Tonnellerie Den Oude uit Soest. Hierdoor kun je een ton en toebehoren zoals een vulautomaat kopen met 50% korting. Bovendien hoef je voor de meeste tonnen geen verzendkosten te betalen. En ze worden gewoon bij jou thuisbezorgd. Je kunt zelf kiezen welke regenton het meest geschikt is voor jouw tuin en budget. We hanteren een maximumbedrag van 150 euro per regenton. Meer informatie? neem contact op met bheij@dock.nl

Lees meer groen nieuws in het februarinummer van de Nieuwsbrief van de Werkgroep Groen

Kritische reactie op Terrassenplan Knowledgemile

Quinten Niessen, actief in bewonersgroep 'Buurtdiamant' rond het Weesperplein, heeft een uitgebreide en gedegen reactie geschreven op het Terrassenplan voor de Knowledgemile, dat tot 3 februari ter visie heeft gelegen. Hij beperkt zich daarbij tot zijn directe omgeving: Weesperplein en Weesperstraat.
Een greep uit de vele vraag- en kritiekpunten:

  • In het terrassenplan wordt verwezen naar een catalogus van mogelijkheden, maar die is nergens te vinden op de gemeentelijke website. Alleen dat de standaard afmeting van een geveltuin 3,50 x 0,45 metre is, en dat na aanleg van de geveltuin 1,50 m stoep moet overblijven.

  • Er zijn geen normen aangegeven voor de hoogte van plantenbakken. Het gevaar dreigt dat ze als te hoge afscheiding van terrassen gaan dienen.

  • Twee meter doorloopruimte is te weinig. Op deze zeer brede stoepen moet meer doorloopruimte mogelijk blijven.

  • Toegepast op de vijf bestaande horecagelegenheden op het Weespoerplein en de Weesperstraat zijn de voorwaarden en regels onduidelijk. Bij de Cantahrell op het Weesperplein is de doorloopruimte nu maar 1.20 meter. Het terras van Café Noir staat op de hoek van de Valckeniersstraat constant 50 cm over de vloerpinnen heen. Er is daar en op veel andere plekken geen ruimte voor geveltuinen.

  • Er loopt een aparte vergunningprocedure op het Weesperplein om de bestaande groenstrook met terrasplanken te betimmeren voor een terras van Capital C. Dit zou integraal bekeken moeten worden in het kader van de vergroening van de Knowledgemile.

  • Horecaondernemers moeten precario betalen voor hun terras. Er zal geen ondernemer te vinden zijn die precario gaat betalen voor bakken op zijn terras; die kunnen dus uitsluitend buiten het terras komen.

De reactie eindigt met de roep om een integraal plan voor vergroening (waar terrassen deel van uit kunnen maken). Er is voor het Namenmonument nogal wat groen gesneuveld en er zal voor de plaatsing van het Monument van Erkentelijkheid op het Weesperplein nog groen verdwijnen. In het integrale plan kan de gemeente laten zien waar de vergroening daadwerkelijk gaat plaatsvinden en dan tevens alle andere functies een plek geven zoals laden en lossen, parkeren en fietsen stallen. Lees hier de complete zienswijze van Quinten Niessen op het terrassenplan.

Gratis voorjaarsbollen nog t/m 23 december in De Witte Boei

De buurthuizen van DOCK geven een aantal pakketten met biologiosche voorjaarsbollen weg zolas tulpen, narcissen en crocussen.

Tot en met 23 december kun je nog bollen komen halen, stuur een mailtje naar bheij@dock.nl om een afspraak in te plannen. Buurttuinen en geveltuinen hebben voorrang.

In de vroege zomer van 2020 sluit DOCK de actie af met een fototentoonstelling van de mooiste tuintjes en bakken met voorjaarsbloemen.

Green Mile Park: groene terrassen langs Weesperstraat-Wibautstraat

Een terrassenplan voor Knowledge Mile Park (tussen Amstelstation en IJtunnel) biedt ondernemers de mogelijkheid om groen toe te voegen aan hun terras. Om vergroening op een terras te realiseren zijn uitzonderingen gewenst op het huidige terrassenbeleid van stadsdeel Centrum en Oost. De wijzigingen staan in het terrassenplan Knowledge Mile Park. Concreet betekent dit dat horecaondernemers in het Knowledge Mile Park-gebied het terras maximaal 3 meter, gemeten van de gevel af, kunnen plaatsen om het aanleggen van een geveltuin mogelijk te maken. Daarnaast wordt het mogelijk om groenobjecten, zoals bloem- en/of plantenbakken toe te voegen in de bestaande terrasafmetingen en maximaal 1 meter buiten de terrasafmeting van de horecaondernemers. De groenobjecten zijn niet onderhevig aan de opruimplicht in het winterseizoen.

Lees of download hier het terrassenplan. Tot 3 februari kunt u zienswijzen indienen op dit terrassenplan via info@knowledgemilepark.nl .Zie ook de webpagina.De planning is om het terrassenplan Knowledge Mile Park in het eerste kwartaal van 2020 definitief te maken.

3 december 20:00 u Stadsdeelcommissie vergadert in De Witte Boei over de Oostelijke Eilanden

Op dinsdag 3 december 20:00 uur vergadert de Stadsdeelcommissie Centrum op de Oostelijke Eilanden, in De Witte Boei over onderwerpen van de Oostelijke Eilanden.

Iedereen is welkom om deel te nemen aan deze vergadering en in gesprek te gaan met de Stadsdeelcommissie. Agenda:

  1.  Aanpak Oostelijke Eilanden
    Een korte toelichting op de aanpak. Daarna in gesprek over de huidige stand van zaken (waaronder locatie Jongerenwerk).

  2. .Herinrichting Kattenburgerkruisstraat
    Adviseren aan het dagelijks bestuur over de herinrichting.

  3. Buurtfunctie Wittenburgerplein/Oosterkerk
    Gesprek over de (mogelijke) buurtfunctie van plein en kerk. Bij dit punt een advies van dhr. Brink over het Wittenburgerplein.

  4. Groen. Hoe zit het met het groen in de buurt? Dhr. Brink heeft een advies opgesteld over de Witte Boei.

  5. Overige punten Oostelijke Eilanden
    Mogelijkheid voor eenieder om nog iets in te brengen wat nog niet aan de orde is geweest.

Regentonadvies op maat? Groennieuws Oostelijke Eilanden

Van 4 oktober t/m 6 november worden de Groene Najaarsweken gehouden in de drie buurthuizen in Centrum: De Witte Boei, het Claverhuis en De Boomsspijker, met gratis cursussen en workshops, bijvoorbeeld over een regentonadvies op maat.

Programma in De Witte Boei - Kleine Wittenburgerstraat 201 - inschrijven via bheij@dock.nl

  • zo 13 okt, 14:00-20:00 Oogstfeest Plukbos - opgeven via plukbos@hotmail.com

  • ma 14 okt, 19:30-21:00 Vergroen je buurt - Buurtgroen020

  • woe 16 okt,19:30-21:00 Regentonadvies op maat -Groene Buurten

  • vrij 18 okt, 10:30-12:00 Snoeicursus - Gert Snoei

  • ma 21 okt, 09:30-13:00 Eten uit de natuur - Wies Teepe

  • vrij 25 okt, 19:30-21:30 Fermenteercursus Rode Zuurkool - Toos Tuin

Inschrijven via b.heij@dock.nl. Bekijk hier het hele programma voor alle buurthuizen.

Dit nieuws is te lezen in de zojuist verschenen tweede Nieuwsbrief Groen Oostelijke Eilanden. Ander nieuws:

  • Wie heeft er interesse in een containertuintje?

  • Lily Lou en haar liefde voor groen

  • Wie organiseert de volgende lentemarkt?

  • De tuingereedschapskist bij de Witte Boei

  • Groenploeg in actie

Lees of downoad hier de Nieuwsbrief Groen en abonner je via oostelijkeeilandengroen@outlook.com

Groenplan Oostelijke Eilanden is afgerond en wacht gedeeltelijk op uitvoering

In juli 2019 heeft Carlinde Adriaanse haar werkzaamheden aan het Groenplan beeindigd. Er kwamen meer dan 25 aanvragen binnen. Inmiddels is een aantal initiatieven uitgevoerd, onder meer de watertuinen in de Kattenburgervaart, de plantenbakken aan het Waaigat, bij de Oosterkerk, in de Admiraliteitstraat en aan de Kattenburgerkruisstraat. Ook werd er een gereedschapskist bij de Witte Boei geplaatst waar alle groene doeners gereedschappen kunnen lenen via Brenda Heij van Dock.

Voor het najaar van 2019 staan onder meer gepland een buurttuin en een groene gevel aan de Bootstraat bij het jongerencentrum, een buurttuin + groene gevel aan de Kattenburgervaart/Kattenburgerkruisstraat, diverse (uitbreidingen van) geveltuinen op alle drie de eilanden en de vergroening van de Kattenburgerstraat.

Klik hier voor de kaart met alle nieuwe groenitiatieven die sinds de start van het Groenplan project in oktober 2018 tot de afronding in juli 2019 zijn opgehaald. Omdat de letters nogal klein zijn kunt u hier klikken voor een lijst met alle projecten die op de kaart staan.

Carlinde Adriaanse draagt het project over aan gebiedsmakelaar Danny Konings en groene opbouwwerkster Brenda Heij van Dock (email: bheij@dock.nl). Gebiedsbeheerder Jeroen van Kemenade begeleidt de uitvoering en zorgt voor ondertekening van de zelfbeheerovereenkomsten.

Het budget dat voor het Groenplan beschikbaar was, is nu op. Nieuwe initiatieven kunnen nog wel worden aangemeld maar de uitvoering ervan zal niet meer kunnen plaatsvinden via het Groenplan-project. U kunt uiteraard wel gebruik maken van de reguliere subsidies van de gemeente via de volgende link:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/zelfbeheer/

Nieuwe opening voor behoud kastanjeboom Entrepotdok

In ons bericht van 11 juli 2019 meldden wij het voornemen van de gemeente om de monumentale Kastanjeboom aan het Entrepotdok te kappen in verband met de kadevernieuwing. Op 11 juli is daarover een informatiebijeenkomst gehouden.. Veel bewoners maakten bezwaar tegen de kap.

In ons bericht van 11 augustus berichtten wij dat het besluit over de kapvergunning was uitgesteld tot na de zomervakantie en plaatsten wij een link naar de uitgebreide brief van bewoners met een pleidooi voor maatwerk door het opschuiven van de kademuur, waardoor de kastanjeboom zou kunnen blijven staan..

Enkele woonbootbewoners en bewoners van het Entrepotdok hebben op 19 augustus een gesprek gevoerd met Waternet, want Waternet hield deze optie tegen vanwege het belang van doorstromingscapaciteit. Waternernet bleek in dat gesprek bereid om af te zien van hun bezwaar tegen het naar buiten plaatsen van de nieuwe kademuur, mits elders compenserend wateroppervlak beschikbaar zou komen. De bewoners stelden voor om een ongebruikte, met planten begroeide betonnen bak in een hoekje aan de overkant van het Entrepotdok te verwijderen. De gemeente zou moeten onderzoeken of dit mogelijk is.

De gemeente heeft zich intussen bereid verklaard om dit te onderzoeken en verwacht binnen twee weken een haalbaarheidsonderzoek te hebben afgerond. De deelnemers aan de informatiebijeenkomst van 11 juli zullen hierover worden geinformeerd.

Besluit kapvergunning monumentale kastanjeboom Entrepotdok uitgesteld

In ons bericht van 11 juli 2019 meldden wij het voornemen van de gemeente om de monumentale Kastanjeboom aan het Entrepotdok te kappen in verband met de kadevernieuwing. Op 11 juli is daarover een informatiebijeenkomst gehouden.. Veel bewoners maakten bezwaar tegen de kap.

Vooralsnog houden gemeente en Waternet voet bij stuk, maar debeslissing over de kapvergunning is wel uitgesteld tot na de zomervakantie.

Twee woonbootbewoners hebben de gemeentelijke projectleider na de informatiebijeenkomst een uitgebreide brief gestuurd, waarin ze het technisch onderzoek kritiseren en bepleiten om gebruik te maken van de bestaande fundering van houten palen. Houten funderingspalen hebben het euwige leven zolang ze maar onder water staan. Er is geen onderzoek gedaan naar de staat van de fundering van het afgebroken kadedeel, terwijl dat achter de damwand goed mogelijk zou zijn.. Dat geldt ook voor het deel van de kademuur ter hoogte van de kastanjeboom, dat nog stevig overeind staat. Zij pleiten voor maatwerk met een kleine verberding bij de ter hoogte van de kastanjeboom. Lees hier de complete brief.