Marine

Marineterrein: eerst overleg met Defensie, dan in 2019 nieuwe Nota van Uitgangspunten

Tijdens de bijeenkomst van Bureau Marineterrein ‘Bijpraten met de Buurt’ op 18 september heeft de gemeentelijke projectmanager, Marlene Rienstra, uitgelegd dat de gemeente nog in overleg is met Defensie welk deel van het terrein precies beschikbaar is voor ontwikkeling en welk deel Defensie zelf houdt. De hier afgedrukte blauwe stippellijn op de kaart is voorlopig de scheidslijn. De ondergrond met lichtroze blokken is het schetsplan van de gemeente voor het hele terrein van vóór juni 2018.

In december volgt een ‘GO - NO GO-besluit op bestuurlijk niveau en als dat goed afloopt wordt in de eerste helft van 2019 een nieuwe Nota van Uitgangspunten uitgewerkt, met inspraak en besluitvorming daarover in de tweede helft van 2019.

De gemeent en Bureau Marineterrein zijn nu al bezig om de wensen op te halen. Dan gaat bijvoorbeeld om meer wonen en minder bedrijven, behoud groen en maritieme functies, hoogbouw met mate. Lees hier het verslag van de bijeenkomst op 18 september.

Bekijk hier de hele presentatie van projectmanager Marlene Rienstra.

6 oktober Open dag CODAM op het Marineterrein, ICT-school voor iedereen

Op zaterdag 6 oktober houdt de nieuwe CODAM-ICT-opleiding op het Marineterrein een open dag van 13:45 - 16:00 uur in gebouw Ijsfontein op het Marineterrein, Kattenburgerstraat 7. Volg de pijlen op de grond met ‘Codam’

Iedereen tussen 18 en 30 jaar kan zich aanmelden voor CODAM, een full-time opleiding van 3,5 jaar waain je leert programmeren. Ervaring of vooropleiding is niet nodig. Je betaalt geen lesgeld.. Lees meer over Codam op www.codam.nl

Lees hier over de toelatingsprocedure.

Op deze open dag en check-in, hoor je alles over de aanmeldingsprocedure, Codam en het opleidingsprogramma.

P.S. Er zijn snacks en drankjes aanwezig.

Petersburgjournaal #08, augustus 2018

Uitgave Stadsdeel Centrum i.s.m. Stadgenoot.

Artikelen in Petersburgjournaal #08:

  • Waar gebeurt wat?

  • Interview met Danny Konings, nieuwe gebiedsmakelaar

  • Eilandenboulevard: afsluitingen, hulp van buurtmaatjes, app Eilandenboulevard en spreekuur

  • Website www.opoostenburg.nl over de nieuwbouw; opgravingen

  • Voetbalkooi opgeknapt; groenplan, Plukbos, hondenuitlaatstrook Kattenburg, mobiele koffievoorziening Wittenbugerplein, verbouw speeltuingebouw voor 14+

  • Bezoek burgemeester Halsema

  • Marineterrein: boardwalk, bijpraten buurt 18 september 18:00 u; NEMO opent in 2019 interactief lab

  • Haringman Nico en bloemenman Rinus verhuizen tijdelijk naar Wittenburgerplein

    Klik hier om het complete nummer te lezen.

Defensie wil groot deel Marineterrein toch behouden

Het Parool van 3 juli bericht dat Defensie erop terug wil komen om het Marineterrein vrijwel geheel te verlaten. Defensie wil toch een groot deel van het terrein zelf blijven gebruiken. Dit wegens 'veranderde omstandigheden', d.w.z. de toegenomen terrorismedreiging. De gemeente is al twee jaar bezig met planontwikkeling voor het terrein en gaat nu in  gesprek met Defensieminister Ank Bijleveld. Lees hier het hele Parool-artikel van 3 juli.

ICT-school voor kansloze jongeren start na de zomer op het Marineterrein

(Bericht overgenomen van www.marineterrein.nl)

Op het Marineterrein opent na de zomer een onorthodoxe programmeerschool: Codam (Coding in Amsterdam). Na onder andere Parijs en Silicon Valley wordt Amsterdam de volgende hotspot voor iedereen, jongens én meisjes, die de skills van de toekomst wil leren. Met garantie op een goede baan. De opleiding is extra bijzonder, omdat alle lessen plaatsvinden in een gebouw zonder docenten. Er zijn bovendien geen vaste lestijden. Verder is de opleiding gratis en studenten die het nodig hebben, krijgen ook nog hulp bij het vinden van een slaapplek.

Codam wil laten zien dat programmeren vooral ook een kwestie is van creativiteit en intensief samenwerken. Codam wordt een school waar in principe iedereen terechtkan. Het maakt niet uit wat je vooropleiding is of hoeveel affiniteit je hebt met technologie. Via een voor iedereen toegankelijke online test worden de eerste kandidaten geselecteerd.

Codam is gebaseerd op het gedachtegoed en lesprogramma van het vermaarde Ecole42 in Parijs. Al honderden studenten, afkomstig uit alle hoeken van de samenleving, hebben inmiddels goede banen gevonden na het afronden van de programmeerschool. Deze programmeerschool staat bekendstaat als de beste ter wereld.

Codam komt naar het Marineterrein op initiatief van de goededoelenstichting van Corinne Vigreux, co-founder van TomTom. Website: codam.nl

Artikel in de Volkskrant van 9 maart 2018
Collegegeld en vooropleiding zijn niet nodig; wel talent, creativiteit en doorzettingsvermogen. Op het voormalige Marineterrein in Amsterdam verrijst de ideële ict-school Codam van TomTom-topvrouw Corinne Vigreux.”  Dit schrijft de Volkskrant op 9 maart  in een interview met Corinne Vigreux, initiatiefnemer van de ideële school Codam, en Liesbeth Jansen, directeur van Bureau Marineterrein in Amsterdam.

Lees hier het hele artikel >>>

Nog meer afsluitingen rond Oosterdoksdraaibrug

Nadat per 1 januari de Oosterdoksdraaibrug en de Oosterdokskade voor 2,5 jaar voor alle verkeer zijn afgesloten ten behoeve van de nieuwbouw van Booking.com op het Oosterdokseiland (zie ons eerdere bericht), wordt per 1 april nu ook de Oosterdoksstraat aan de oostzijde afgesloten voor alle verkeer tot augustus 2019.

Oosterdoksdraaibrug nu echt dicht; antwoord B&W raadsadres Eilandenoverleg

Per 1 januari is de Oosterdoksdraaibrug tussen Dijksgracht-West en Oosterdokskade voor 2,5 jaar afgesloten vanwege de bouwwerkzaamheden voor het gebouw van Booking.com op het Oosterdokseiland. Het Marineterrein is daardoor via de Commandantsbrug nauwelijks nog bereikbaar. Hetzelfde geldt voor Hanneke's Boom.

Bureau Marineterrein organiseert interessante bijeenkomsten voor de buurt

Op de agenda van Bureau Marineterrein staan vier interessante bijeenkomsten voor bewoners uit de omgeving. Bureau Marineterrein gaat in 2018 een serie 'meet-ups' (=bijeenkomsten) organiseren rondom onderwerpen als slimme waterhuishouding, adaptieve woningen, het leren van nieuwe vaardigheden en flexibele sportfaciliteiten. Doel is om samen met experts, omwonenden en andere geïnteresseerden ideeën verder te brengen en uit te testen. iedereen kan daarheen, maar wel aanmelden via info@marineterrein.nl o.v.v. de naam en datum van de bijeenkomst.

Woensdag 17 januari 19:00 - 21:00 uur in de Commandantswoning:
Meet-up: Meer slimme daken voor de stad
Smart Roof 2.0, het blauw-groene onderzoeksdak boven op gebouw 002 op het Marineterrein, is een groot succes. Het dak vangt regenwater op, voedt het hele jaar door de planten en koelt het gebouw. De kennis en de techniek die met dit project is opgebouwd, is ook goed inzetbaar op andere plekken. Uitdaging: kunnen we een tweede blauw-groen dak realiseren op Kattenburg?

Woensdag 31 januari 19:00 - 21:00 uur in de Commandantswoning:
Presentatie Erfgoed op het Marineterrein.
Presentatie voor buurtbewoners, gebruikers en instellingen met aansluitend een vragenronde.
Binnenkort verschijnt een nieuwe Cultuurhistorische verkenning over de laatste decennia van het Marineterrein. Sinds de aanleg van de IJ-tunnel (1958-1962) is een hele reeks gebouwen aan het complex toegevoegd. Hoe kijken we tegen die – relatief nieuwe – bebouwing aan?

Dinsdag 13 februari 19:00 - 21:00 uur Commandantswoning:
Meet-up: Sport, spel en beweging
Er wordt veel gesport op het Marineterrein en dat zal ook zo blijven. Op het publieke deel zijn fitnesstoestellen, een hardlooproute en een sprintbaan in gebruik. Het militaire deel – dat  in de zomer van 2018 vrijkomt – heeft een sportzaal, een sintelbaan, een voetbalveld en twee tennisbanen Uitdaging: hoe kunnen we optimaal en flexibel gebruikmaken van deze sportvoorzieningen? En welke kansen liggen er voor innovatie?
Tijdens deze meet-up presenteren Vincent Kompier en Daniel Casas Valle (Urban Dynamics) de resultaten van een onderzoek naar de kansen voor sporten, spelen en bewegen op het Marineterrein. 

Dinsdag 20 februari 19:00 - 21:00 uur in de Commandantswoning
Bijpraten met de buurt
Informele informatiebijeenkomst, speciaal voor mensen die in de buurt van het Marineterrein wonen. Doel is om betrokkenen in de directe omgeving van het Marineterrein als eerste bij te praten over stand van zaken en ontwikkelingen. ‘Bijpraten met de buurt’ vindt in 2018 vier keer plaats. De volgende informatiebijeenkomsten zijn gepland in het voorjaar (na de gemeenteraadsverkiezingen), in de zomer (rondom de overdracht van Defensiegebouwen aan het Rijksvastgoedbedrijf) en in het najaar.
In deze eerste bijeenkomst geeft de gemeente een update over de politieke besluitvorming en een vooruitblik naar 2018. De laatste tien minuten is er gelegenheid voor vragen en antwoorden.

Vergeet niet aan te melden via info@marineterrein.nl o.v.v. de naam en datum van de bijeenkomst.
U kunt op de hoogte blijven van wat er op het Marineterrein gebeurt door u op te geven voor de Nieuwsbrief van het Marineterrein op https://www.marineterrein.nl/nieuwsbrief/ of via Facebook.

Verkeersbesluit 2,5 jaar afsluiting Oosterdoksdraaibrug

In ons bericht van 10 november meldden wij dat projectontwikkelaar BPD In verband met de nieuwbouw van Booking.com op het Oosterdokseiland de Oosterdoksdraaibrug en de Oosterdokskade ten noorden van de NEMO-brug voor 2,5 jaar volledig wil afsluiten, waardoor isolement dreigt voor de Kop Dijksgracht en het Marineterrein. Stadsdeel Centrum heeft nu twee verkeersbesluiten gepubliceerd waarin deze afsluiting wordt geformaliseerd.

Amsterdam Light Festival 14 december t/m 7 januari op het Marineterrein

Na vijf succesvolle edities in de Plantagebuurt vindt de landexpositie van Amsterdam Light Festival dit jaar voor het eerst plaats op het Marineterrein Amsterdam.
Van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018 wordt deze unieke historische plek verlicht door verschillende lichtobjecten. De expositie is gratis toegankelijk en de kunstwerken zijn dagelijks van 17:00 tot 22:00 uur verlicht (alleen op Oudejaarsavond tot 20:00 uur). 

De kunstwerken en het bijzondere gebied kunnen op eigen gelegenheid worden verkend. Met een groep is het ook mogelijkom een gids te boeken! Op het Marineterrein kun je bovendien lezingen bijwonen, artist talks beluisteren en performances ervaren. Daarnaast is het mogelijk om een hapje te eten en op te warmen met glühwein en chocolademelk. Benieuwd naar wat er te doen en te zien is tijdens de land expositie? Bekijk dan de agenda.

De waterexpositie is net als andere jaren op en rond de grachten. Diverse rondvaartrederijen bieden vaartochten aan.

Zie voor meer informatie https://amsterdamlightfestival.com/

Raadsadres Eilandenoverleg over 2,5 jaar afsluiting Oosterdoksdraaibrug

In ons bericht van 10 november meldden wij dat projectontwikkelaar BPD In verband met de nieuwbouw van Booking.com op het Oosterdokseiland de Oosterdoksdraaibrug en de Oosterdokskade ten noorden van de NEMO-brug voor 2,5 jaar volledig wil afsluiten, tussen januari 2018 en medio 2020. Een draconische maatregel waardoor isolement dreigt voor de Kop Dijksgracht en het Marineterrein. Het Eilandenoverleg heeft nu een adres aan de gemeenteraad gestuurd waarin het ernstig bezwaar maakt hiertegen.

2,5 jaar isolement voor Dijksgracht en Marineterrein door afsluiting Oosterdoksdraaibrug

In verband met de nieuwbouw van Booking.com op het Oosterdokseiland wil projectontwikkelaar BPD de Oosterdoksdraaibrug en de Oosterdokskade ten noorden van de NEMO-brug voor 2,5 jaar volledig afsluiten, tussen januari 2018 en medio 2020. Een draconische maatregel waardoor isolement dreigt voor de Dijksgracht en het Marineterrein.

Buurtsucces: gemeenteraad stopt behandeling Principenota Marineterrein

Op 31 oktober vergaderde de gemeenteraadscommissie Ruimtelijke Ordening over het Marineterrein. Dankzij de steun van coalitiepartij SP kreeg de Principenota van B&W over de invulling van het Marineterrein geen meerderheid. De behanedling van zowel de Principenota als het initiatiefvoorstel van GroenLinksraadslid Jorrit Nuijens wordt aangehouden tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Verschillende partijen hebben gesproken over de reacties uit de buurt. Dus de e-mails van buurtbewoners hebben hun uitwerking gehad.

In een brief bedankt het Buurtplatform Kattenburg/Marineterrein de gemeenteraadsleden voor hun inzet en kritische vragen. Onduidelijk is nog wat op dit moment de status is van de Projectnota, want deze is niet ingetrokken door de wethouder. Jorrit Nuijens heeft aangekondigd in deze geest ook een motie in te gaan dienen, waarin de punten 1) pas op de plaats, 2) nieuw projectplan gehoord de opmerkingen van de Raad, 3) na de gemeenteraadsverkiezingen, worden opgevoerd.  Deze motie zou kunnen rekenen op een meerderheid van de Raad.

Lees onze eerdere nieuwsberichten over de Principenota onderaan onder 'Nieuws' op webpagina  http://www.buurtorganisatie1018.nl/kattenburg-marineterrein-1/

Buurt laat van zich horen bij avond over Marinetterrein 4 oktober in Pakhuis De Zwijger

Op 4 oktober vond in Pakhuis de Zwijger een afrondende avond plaats over de Principenota Marineterrein.van B&W. Daar waren circa 200 geinteresseerden op afgekomen, waaronder ook een flink aantal van het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein. Er zijn honderden reacties binnengekomen op de Principenota, maar die kwamen die avond nauwelijk aan de orde. Er waren drie presentaties zonder enige mogelijkheid voor vragen en discussie.
Stedenbouwkundige Veronika Meijer van de gemeente Amsterdam vertelde dat er geen eindbeeld is, maar dat het terrein adaptief wordt ontwikkeld. Toch bevatte haar verhaal een aantal heel concrete, nog niet eerder genoemde elementen:

  • Een gemiddelde bouwhoogte van 30 meter, met enkele hogere uitschieters. Lagere bebouwing richting Kattenburgerstraat.
  • De kade van de Dijksgracht blijft niet openbaar, want wordt tot de rand van het water bebouwd met panden van 20 m breed.Geen gesloten wand.
  • Watertrap in de binnenhaven

Suzanne in 't Veld van het Rijksvastgoedbedrijf zette uiteen waarom Innovatie als hoofdthema was gekozen voor de ontwikkeling. Innovatie trekt talent aan en dat is weer aantrekkelijk voor bedrijven. En dat is goed voor de stad en voor Nederland. Er wordt gemikt op kleine startende of doorontwikkelende bedrijven, beslist geen hoofdkantoren. Trefwoorden: 'sustainable desing' en 'digital innovation'.

Patrick Spaans van 'Grond en ontwikkeling'van de gemeente gaf aan dat het wonen nadrukkelijker geintegreerd zal worden dan op de Zuid-as, anders ontstaat geen levendig milieu en dat is slecht voor de innovatie. Horeca hoort er ook bij, maar kleinschalig. Het nieuwe beleidsuitgangspunt van de gemeente van 40 % sociale huur, 40 % middenhuur en 20 % vrije sector kan hier ook toegepast worden, maar is op dit moment niet de eerste zorg. het proces moet flexibel blijven.  De doelgroep is divers, maar in elk geval horen daar de talenten bij die er komen te werken.

Om te voorkomen dat het Marineterrein met de rug naar de Oostelijke Eilanden komt te staan wordt een Gebiedsuitwerking Oostelijke Binnenstad gemaakt, om te zorgen voor inpassing in het hogere schaalniveau. Daar hoort ook de Prins Hendrikkade bij en de brug over het IJ.
Na het Principebesluit volgt het Projectbesluit en daarna het Investeringsbesluit. Een bestemmingsplan komt er voorlopig niet. 
Op 18 oktober komt de Principenota in de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening.
Bekijk hier een videoverslag van de inleidingen en interviews. 

Vervolgens werd aan kleinere tafels over een aantal themas's met het publike gediscussieerd. Enkele opvallende punten die daaruit naar voren kwamen:

  • Doordat er geen bestemmingsplan wordt gemaakt is onduidelijk hoe de participatie en inspraak van burgers vorm moet krijgen. Er zal duidelijk aangegeven moeten worden op welke momenten dat kan plaatsvinden.
  • Er leven veel zorgen over het verkeer in de Kattenburgerstraat en de barrierewerking die daarvan uitgaat.
  • Aan een gesprekstafel bleek dat het niet de bedoeling van de ontwikkelaars is om de bestaande sportvelden te handhaven. Wel zou er evntueel een sportveld op een dak aangelegd kunnen worden.
  • Planoloog Eric Buursema kon zich wel vinden in de suggestie om bij de ontwikkeling niet te beginnen met het volbouwen van het groen, maar eerst het bestaande groen goed te gebruiken en pas in een later stadium te overwegen wat er verder mee gedaan wordt.

Het Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein liet in de tafelgesprekken flink van zich horen en verzamelde aan het eind veel geinteresseerden aan een eigen tafel.

Buurtplatform Kattenburg-Marineterrein: Marineterrein moet innovatiever

Sinds september 2014 komen de leden van het Buurtplatform Kattenburg / Marineterrein (15 buurtbewoners) regelmatig bijeen om te praten over de inpassing van het Marineterrein in het weefsel van de Oostelijke Eilanden en de invulling van het Marineterrein. Van tijd tot tijd wordt er in het Eilandenoverleg gesproken over de voortgang.

Het Buurtplatform maakt gebruik van de inspraak in september om duidelijk te maken dat de uitgangspunten van het Buurtplatform onvoldoende terug te vinden zijn in de Principenota Marineterrein, die het College van B&W in samenwerking met het projectburau Marineterrein heeft opgesteld. 

Het Buurtplatform ziet zijn uitgangspunten wel terug in het initiatiefvoorstel van gemeenteraadslid Jorrit Nuyens van GroenLinks

Het Buurtplatform vraagt om:

  • Stadspark: ruim baan voor een groot stadspark als een oase van rust, water, groen, oude en nieuwe bomen. Geen: opgeknipte stukjes groen tussen de bebouwing. Ruimte voor sport, spel en culturele activiteiten voor iedereen.
  • Duurzaam: Duurzaamheid niet langer als één van de velethema’s die op het marineterrein onderzocht wordt door de creatieve industrie, maar nu meteen toepassen. Het is nu de tijd om onze stadswijk vanuit de basis duurzaam te ontwikkelen.
  • Marineterrein = Kattenburg: De inrichting van het Marineterrein kan niet los gezien worden van de inrichting van de rest van Kattenburg (de woningen). Dat levert wederzijds profijt op. Geen eiland op een eiland, de muur overwonnen.    

Programma Uitmarkt 25-27 augustus rond Oosterdok-Marineterrein

Nog nooit was er zoveel cultuur te beleven zo dichtbij de Oostelijke Eilanden. Driehonderd optredens op vijfentwintig podia in drie dagen van vrijdag 27 augustus t/m zondag 29 augustus op het Marineterrein, Scheepvaartmuseum, Nemo, OBA, Conservatorium en Muziekgebouw.

Het programma is per dag, genre en podium te vinden op www.uitmarkt.nl/programma.

Op vrijdagavond presenteert Jörgen Raymann de opening van de 40ste editie van de Uitmarkt. Live vanaf het I Amsterdam Podium dat in het water van het Oosterdok ligt. Op het programma staan Di-rect, Tania Kross, Pink Oculus, NDT, Tamino, Dolf Jansen, Dio ft. Idaly, Nora Fischer en Marnix Dorrestein, Wende en Boris. Een feestelijke en opwindende mix van cabaret, dans en muziekoptredens onder begeleiding van de meest swingende big band van Nederland: New Cool Collective.

Een greep uit het overige aanbod: Afrobeat met Zitakula, overnachten met ontbijt in de OBA, Polo de Haas met Canto Ostinato, Jan Rot, Marinierskapel Koninklijke Marine, Introdans, Denker des Vaderlands René ten Bos, ASKO/Schonmberg en Joseph Puglia, Herman van Veen, Cappella Estense, Ronals Snijders, Dolf Jansen en Musical Singalong 'De Marathon'.

Initiatiefvoorstel GroenLinks voor duurzame ontwikkeling Marineterrein met stadspark en sociale huur

Op 11 juli 2017, nog voordat B&W met hun principebesluit voor het Marineterrein kwamen, heeft gemeenteraadslid Jorrit Nuijens van GroenLinks een initiatiefvoorstel uitgebracht met als titel 'Nieuw Kattenburg. Het Marineterrein als Creatieve Oase en Lofzang op de Gemengde Stad'.. GroenLinks pleit voor een sturende overheid die tegengas geeft aan de markstontwikkeling. De gemeente moet zich sterk maken voor de functies die in de binnenstad het meest onder druk staan: groene verblijfsruimte, niet-commerciële creatieve en maatschappelijke ruimte en betaalbare woonruimte. Het is niet aannemelijk dat de gemeente in het Centrum, of zelfs binnen de Ring, ooit nog de kans zal hebben om op enige schaal groene of creatieve ruimte en betaalbare woonruimte toe te voegen.

GroenLinks komt met zeventien voorstellen  een greep daaruit:

  • Garandeer een groen autovrij stadspark en leg een bebouwingspercentage van maximaal 50 % nu al vast.
  • Het Marineterrein moet een huiskamer worden voor de stad en voor de buurt.
  • Dit vergt investeringen en een actieplan om de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers op zo kort mogelijke termijn te verbeteren. 
  • De Kattenburgerstraat moet 'aangeheeld' worden.
  • Kies voor een volledig klimaatneutraal terrein met een lokale energievoorziening. Maak van het Marineterreiin een 'duurzaam voorbeeldproject'.
  • Kies voior zo weinig mogelijk kantoren en zoveel mogelijk maatschappelijke en creatieve functies.
  • Stel alle sportfuncties open voor buurtbewoners en initiatieven zodra het terrein open is, en investeer in de bekendheid van de sportfunctie van het Marineterrein onder Amsterdammers.
  • Laat woonsegment geen sluitstuk van de grondexploitatie zijn: investeer in de gemengde stad en kies vroeg voor merendeels sociale huur, aangevuld met middenhuur tot 1,5 modaal.
  • Schep in de bestaande gebouwen ruimte voor broedplaatsen en atelierwoningen.
  • Reserveer in de vrijkomende gebnouwen ruimte voor onderwijs- en zorgvoorzieningen en doe een buurt- en stadsinventarisatie om te zien aan welke voorzieningen behoefte is.
  • Maak met de woningcorporatie een verbeterplan voor de Kattenburgerstraat en omgeving en onderzoek dubbelgrbruik van de parkeergarage.
  • Kies voor een participatietraject voor stad én buurt.

Lees hier het volledige initiatiefvoorstel.

B&W nemen principebesluit toekomst Marineterrein als internationale toplocatie. Inspraak volgt.

Op 18 juli heeft het College van B&W een principebesluit genomen over de toekomst van het Marineterrein op Kattenburg. Het moet een internationale toplocatie worden voor innovatie en kennisuitwisseling.op het gebied van onderwijs, wetenschapo en bedrijfsleven. Daarnaast komen er ook woningen, sportfaciliteiten en culturele en maatschappelijke voorzieningen. . Gezocht wordt naar vormen van woningbouw die een relatie hebben met de innovaties of innovators, bijvoorbeeld door de toepassing van nieuwe vindingen of door wonen en werken te combineren. 

Uiterlijk op 1juli 2018 verlaat Defensie het terrein. De Principenota gaat ervan uit dat de helft van het terrein onbebouwd blijft en de andere helft bebouwd wordt. Van die helftkrijgt 60-70% een werkfunctie. De openbare kades aan het Oosterdok, een intiem plein aan de binnenhaven, kleinere openbare ruimtes elders op het terrein en de groene Voorwerf zijn voor iedereen toegankelijk. Gekozen wordt voor fietsers en voetgangers op het terrein en geen auto’s. Een extra fiets- en voetgangersbrug naar NEMO zal de sfeer en de verbinding met de binnenstad versterken.

Het principebesluit is de start van een maatschappelijke informatie- en reactieronde.  Meer informatie is te vinden op www.marineterrein.nl/planvorming. Lees hier de volledige Principenota en het Principebesluit.  Informatiebijeenkomsten zijn gepland van eind augustus tot eind september 2017.
Op 8, 9 en 10 september 2017 organiseert het Projectbureau Marineterrein Ontdekdagen en kan iedereen  komen kijken wat er nu gebeurt op het terrein en reageren op de plannen voor de toekomst. U kunt ook schriftelijk reageren via het reactieformulier. De uitkomsten worden verwerkt in zowel de nota van uitgangspunten (de gezamenlijke afspraken tussen Rijk en gemeente) als de vervolgnota in het kader van de ruimtelijke plan- en besluitvorming van de gemeente Amsterdam (de projectnota).

De nota van uitgangspunten wordt rond oktober 2017 verwacht. De gemeenteraad neemt, naar verwachting, in februari 2018 een besluit over de projectnota. Daarna starten gesprekken met belangstellenden voor de huur van de gebouwen die per 1 september 2018 vrijkomen na het vertrek van Defensie.

Brandweer IJtunnel tijdelijk naar Marineterrein

[Bericht ontleend aan http://marineterrein.blogspot.nl/

Vanaf maandag 3 juli wordt de brandweerkazerne IJ-tunnel tijdelijk op het Marineterrein gehuisvest. Het huidige kazernegebouw wordt vervolgens grondig verbouwd en de planning is dat men in januari 2018 weer terug zal keren naar gebouw IJtunnel..
Door de tijdelijke aanwezigheid van de spuitgasten op het (militaire deel van) het terrein zullen de bewoners van Kattenburg enige maanden overlast gaan ondervinden van sirenes en geluid van het materieel.

Booking.com tegenover Marineterrein op Oosterdokseiland

Booking.com gaat over vier jaar een nieuw kantoor betrekken op het Oosterdokseiland. Het wordt gebouwd op de lege kavel waar ooit het TPG-gebouw stond. 

Het college van B&W heeft op 27 september jl. ingestemd met een ontwikkelingsovereenkomst met ontwikkelaar Oosterdokseiland Ontwikkeling Amsterdam cv (00Acv). Tevens onderdeel van deze ontwikkeling zijn koopwoningen, een publiekstoegankelijke plint met winkels, restaurants en de definitieve inrichting van het maaiveld van het Oosterdokseiland. Het conservatorium gaat naar achteren uitbreiden over de weg. Nog niet duidelijk is hoeveel kantoren en appartementen in het complex komen.

Het restaurant krijgt een prominent terras dat uitziet over het Oosterdok richting Marineterrein. Het geheel wordt ontworpen door Ben van Berkel (UN-studio)

Hiermee wordt de ontwikkeling van het Oosterdokseiland, waarvan tot nu toe een derde deel nog onbebouwd was, volledig afgerond in 2020.