Plantagebuurt

33 kanshebbers voor Centrum Begroot 2021

Een voorstel van het Huis van Verbinding in de Oosterkerk voor financiële ondersteuning van de talloze buurtgerichte projecten in en om de kerk is in de jaarlijkse subsidieronde Centrum Begroot door 153 bewoners van Amsterdam Centrum ondersteund. Ook 32 andere voorstellen kregen voldoende ‘likes’ om door te gaan naar de volgende ronde, waarin een bedrag van in totaal 300.000 euro op de winnaars ligt te wachten.

Nationaal Holocaust Museum: de verbouwing begint aan het eind van de zomer

nationaal holocaust museum.png

In augustus zal men beginnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het Nationale Holocaust Museum in de voormalige kweekschool aan de Plantage Middenlaan.

In september begint de bouw in de tuin van de kweekschool met het aanleggen van de pijpleidingen voor de Warmte- Koude Opslag De leidingen zullen worden geboord met behulp van een grote boorinstallatie die is gemonteerd op een grote vrachtwagen. Om te zorgen dat die vrachtauto in de tuin kan komen zal tijdelijk de gevel worden verwijderd en de vloer worden verstevigd. Zo kan de boorinstallatie op de vrachtwagen dóór het pand heen in de tuin terecht komen. Vanaf november zal de truck met boorinstallatie enige tijd in de tuin staan.

Vanaf januari 2022 wordt een begin gemaakt met de overige bouwwerkzaamheden. Men hoopt dat in het najaar van 2022 de verbouwing van de Hollandsche Schouwburg klaar zal zijn en de Kweekschool in het voorjaar van 2023. Daarna wordt het museum ingericht. De opening van het nieuwe museum is gepland in de eerste helft van 2023.

Meer informatie, de nieuwsbrief ontvangen of informatiebijeenkomsten bijwonen?
Mail naar project-nhm@jck.nl

Wandelboekje "Een wandeling door de Plantage – Van wandelpark tot woonbuurt" nu te koop

De Vereniging Vrienden van de Plantage organiseert normaliter allerlei culturele activiteiten maar wordt daarin natuurlijk nu ook door Corona gehinderd. Daarom is energie gestoken in een prachtig boekje waarmee iedereen zelf een historische wandeling door de Plantage kan maken. De leden van de Vereniging hebben inmiddels een exemplaar van het boekje cadeau gekregen, en nu is het ook voor iedereen te koop.

Voornemen van de gemeente voor herinrichting Plantage Parklaan

Begin december stuurde de gemeente plannen met betrekking tot de herinrichting van de Plantage Parklaan naar direct omwonenden, met een 14 dagen termijn om een antwoordformulier met 3 vaste vragen in te sturen (zie nieuwsbericht van 16 december). Dit was voor de gemeente voldoende als inspraaktraject. Het PWO was in het geheel niet geinformeerd over de plannen, en de tijd was te krap om een overleg te organiseren.

Op 14 januari vond op verzoek van de voorzitter van het PWO een gesprek plaats met het DB. Er werd afgesproken dat de gemeente antwoord zou formuleren op de eind december binnengekomen reacties, waarna het PWO op basis daarvan nog een keer zou kunnen spreken. Wel stelde de gemeente de inspraaktermijn niet zou worden verlengd. In hoeverre de gemeente zich wat wil aantrekken van de wensen of de bevindingen van het PWO is niet duidelijk.

Op 19 februari ontving het PWO de reactie van de gemeente op de binnengekomen formulieren, en tevens een iets beter gedetailleerde kaart van het plan dan eerder was verspreid. [link] Het PWO zal op 8 maart in een ZOOM-vergadering over de plannen spreken. De gemeentelijk projectleider zal ook aanwezig zijn.

Start verhuur nieuwbouw Sint Jacob Plantage Middenlaan 2e kwartaal 2021

De ontwikkelaar van ‘De Nieuwe Sint Jacob’ aan de Plantage Middenlaan meldt dat de 325 woningen in het eerste kwartaal van 2022 worden opgeleverd. In het tweede kwartaal van dit jaar start de verhuur. De woonoppervlaktes variëren van circa 58 tot 147 vierkante meter en u kunt kiezen voor een woning met 1, 2, 3 of 4 slaapkamers. De woningen worden opgeleverd met een luxe keuken en een complete badkamer. Alles is gelijkvloers.

Lever uw oude kerstboom in

Van 4 januari tot en met 1 februari 2021 kunt u uw kerstboom elke dag neerleggen op 1 van de meer dan 1000 inzamelpunten.
Haal alle versieringen uit de boom, en leg hem kaal op de inzamelplek. Dan kan de gemeente uw kerstboom duurzaam verwerken tot o.a. compost.
Klik hier om de dichtstbijzijnde inzameleingslocatie te vinden. Er zijn er nog meer dan u op bovenstaande kaart ziet staan.

Brief van HVO-team Plantage Muidergracht 14 (ongedocumenteerden)

Beste buren van de Plantagebuurt,

Al weer 7 maanden wonen wij in uw prachtige buurt, wat inmiddels ook als onze buurt voelt, want wat hebben wij ons welkom gevoeld (en nog steeds!) Wij willen u dan ook allemaal heel erg bedanken voor de afgelopen tijd.
Velen van u hebben ons benaderd met de vraag of u iets kan betekenen en bijna dagelijks mogen wij kleding en andere spullen in ontvangst nemen. Dit wordt enorm gewaardeerd!

Wij hadden u allemaal heel graag willen uitnodigen om samen met ons kerst te vieren, helaas laten de omstandigheden dit niet toe.
Voor de kerstdagen organiseren we met de bewoners kleinschalige activiteiten om deze dagen toch zo gezellig mogelijk te maken.
Op 1e kerstdag zullen wij een bingo organiseren. Een leuke activiteit en dubbel zo leuk natuurlijk omdat de bewoners kleine cadeautjes kunnen winnen.
Heeft u nog producten uit bijv. uw kerstpakket die u niet gebruikt, dan houden wij ons zeker aanbevolen. Mocht u zelf een kleinigheidje willen kopen en donere,n denk dan bijv. aan een lekkere reep chocolade, douche gel, warme wanten etc. Een zelfgemaakte bon om een keer met één van onze bewoners een wandeling te gaan maken of mee te nemen voor een kop koffie o.i.d. kan natuurlijk ook. Praktisch alles is welkom.

Wij wensen u allen een fijne kerst en een heel mooie einde van dit bewogen jaar en hopen u volgend jaar vaker te kunnen verwelkomen aan de Plantage Muidergracht 14!

Hartelijke groet, HVO Team Plantage Muidergracht

Monnie overleden, de legendarische uitbater van de avondwinkel in de Roetersstraat

Monnie, de legendarische eigenaar van avondverkoop Holland-Belgie in de Roetersstraat, is op 86-jarige leeftijd overleden.
Samen met zijn vrouw Stientje stond hij 57 jaar in de winkel, met altijd een grap en de lekkerste patat.
In juni 2010, na een gewapende overval, sloot de avondwinkel.

Lees hier ‘Tenslotte’ uit Het Parool van 15 december.

Inspraak over herinrichting Plantage Parklaan en omgeving t/m 24 december

De Plantage Parklaan, de Anne Frankstraat, de Roetersstraat, de Pantage Kerklaan, en het tussengelegen deel van de de Plantage Middenlaan worden ingericht als 30 km per uur-zones. Dat gebeurt door aanleg van verkeersdrempels. Verder wil de gemeente op de Plantage Parklaan de rijbaan - van Anne Frankstraat richting Plantage Middenlaan - verschuiven naast de huidige rijbaan richting de Anne Frankstraat. Hierdoor ontstaat er ruimte om het Wertheimpark te vergroten. De vrijgekomen ruimte wordt ingezaaid met gras. Als meer duidelijk is over de definitieve parkuitbreiding worden de buurtbewoners betrokken bij het ontwerp.
Om de vrijgekomen ruimte mogelijk te maken verdwijnen op de Plantage Parklaan en in de Anne Frankstraat in totaal 15 parkeerplaatsen. Alle bomen blijven behouden.

Klik hier voor de kaart in kleur van het ontwerp. Helaas ontbreekt hier de maatvoering.
U kunt per punt (A-B-C) uiterlijk 24 december reageren naar omgevingsmanager Geesje Albrecht, g.albrecht@amsterdam.nl

19 t/m 30 december Expositie non-virtual reality in de ramen van Dokhouse Gallery, Plantage Doklaan 8

Van 19 t/m 30 december presenteert Electric Circus in de ramen van Plantage Doklaan 8 een bijzondere tentoonstelling: non-virtual reality, een installatie met mechanisch / elektrische figuren die kleine verhalen in beweging laten zien. Bezoekers kunnen door verschillende vensters delen van de installatie bekijken.. Ook leuk voor kinderen. De vol-automatische installatie draait dag en nacht

Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier het filmpje over Electric Circus.

Gebiedsplan Centrum-Oost 2021 is op 3 november behandeld in de stadsdeelcommissie

De stadsdeelcommissie Centrum heeft al in de zomer input geleverd voor de Gebiedsplannen. Op 3 november besprak de commissie het voorlopig resultaat. In de volgende vergadering. Op 17 november zal ze advies uitbrengen over de concepten.

Focus opgaven in het Gebiedsplan Centrum Oost 2021:

  1. Aanpak Binnenstad: vooral gericht op tegengaan van overlast en drukte, met name in het Wallengebied. Ook: aanpak overlastgevende horeca, o.a. met extra avondcomntroles. De taxi aanpak is gericht op pop-up standplaatsen en regeulering.;

  2. Verbetering openbare ruimte: terugdringen van het overwicht van auto’s en meer ruimte voor langzaam verkeer, met name ten oosten van de Amstel. Daarbij worden knip Weesperstraat en herinrichting Kattenburgerstraat genoemd;

  3. Wonen: woningen geschikt maken ovor ouderen, geculsterd wonen voor ouderen. Uitbreiden verbod op vakantieverhuur naar de hele binnenstad, behalve de Oostelijke Eilanden;

  4. Aanpak Oostelijke Eilanden: meer ambulant jongerenwerk, meerdere buurtschouwen samen met bewoners, preventieprogramma jeugdcriminaliteit ‘Kapot Sterk’ op twee basisscholen, opvoedgesprekken met migrantenvaders en -moeders, inzet flexibel cameratoezicht, uitvoeren groeninitiatieven in zelfbeheer, lichtkunst in tunnel Kattenburgerstraat, nieuw ontwerp voor het Wittenburgerplein, communitybuilding op Kattenburg en Wittenburg en verduurzaming Groot Kattenburg. Voor dit laatste worden gesprekken gevoerd met VVE en corporatie.

  5. Groen en Duurzaamheid: aanleg van meer groen in de binnenstad, vergroenen van gevels en daken, zonnepanelen en energiebesparing, vergroening Knowledge Mile, samenwerking met de culturele instellingen verenigd in de ‘Duurzame Planatage’., duurzaam vervoer per ferry (start gepland in zomer 2021), waterberging en vergroening op het Marineterrein.

Lees hier het complete Gebiedsjaarpan 2021 Centrum Oost

Vuilcontainerplekken Plantagebuurt in stadsdeelcommissie 20 oktober

Er is in 2019 inspraak geweest over de plek van de ondergrondse afvalcontainers in de Plantagebuurt. De reacties zijn zoveel mogelijk verwerkt in het voorlopig ontwerp. Dit ontwerp, met in totaal 16 containerplekken voor in totaal 45 containers, heeft ter inzage gelegen. Alle 26 zienswijzen zijn beantwoord in een nota. Ook is er een nieuw ontwerp gemaakt waarin, mede door de zienswijzen, zeven containerplekken zijn aangepast. Op vijf plekken zijn wel zienswijzen van bewoners ontvangen maar past het stadsdeel de containerplek niet aan. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum laat tien plekken uit het nieuwe plan vaststellen. Voor de zeven overige plekken wordt binnenkort een nieuwe inspraakprocedure gestart.

Klik hier naar de plattegrond met containerlocaties.

Light Walk van Amsterdam Lightfestival gaat niet door wegens corona

Op 25 september meldden wij de sterk ingekrompen opzet van het Amsterdam Ligh Festival. Nu moeten wij melden dat ook die opzet komt te vervallen wegns de coronamaatregelen. De Light Walk over het Roeterseiland gaat niet door.

Amsterdammers treffen deze winter nog wél lichtkunst aan in de stad. Deze lichtkunstwerken komen voort uit bijzondere samenwerkingen met partners, zoals de Gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Provincie Noord-Holland en vele anderen. De lichtkunst zal vooral gezien worden door omwonenden en passanten, maar de verhalen van Lucas De Man en de kunst verlichten online een veel breder publiek.
Samen met de kunstenaars en hun partners steken de organisatoren nu al hun energie in deze nieuwe benadering, zodat ze toch verlichting kunnen brengen in donkere dagen.

Light Walk van Amsterdam Lightfestival gaat niet door wegens corona

Op 28 september plaatsten wij onderstaand bericht. Op 6 november werd echter bekend dat dit programma komt te vervallen als gevolg van de corona-maatregelen.

Ons bericht van 28 augustus dat het komende Amsterdam Lightfestival zou lijken op dat van vorig jaar, klopt niet meer. Het festival is kleiner - 10 in plaats van 20 kunstwerken - en korter: 3 weken in plaats van 8 weken. Het programma is volledig Corona-proof. Geen vaarroute, maar alleen een wandelroute. Geen route door de hele oostelijke binnenstad, maar alleen in de Plantagebuurt rond het Roeterseiland. Het festival duurt van 10 december t/m 3 januari en is geopend tussen 17:30 en 23:00 uur. Bezoekers zullen online een tijdslot moeten reserveren en een kaartje moeten kopen voor € 12,50 (geen cash-betaling).

De start is bij het CREA-gebouw op de Nieuwe Achtergracht. Alle informatie ontvangen de bezoekers via een app. Er zijn geen informatieborden. en de route wordt niet vermeld op de website. Om hinder voor omwonenden te voorkomen , moeten de bezoekers gebruik maken van oordopjes. De kunstwerken maken ook geen geluid.
Klik hier voor meer informatie.

De omwonenden zijn al per brief geinformeerd . Na de lichttest worden de bewoners opnieuw uitgenodigd voor een digitale informatieavond (op 29 oktober). Op 3 en 4 december om 16:30 en 20:00 uur zijn er try-outs voor genodigden. Mensen die langs de route wonen ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. Wie als vrijwilliger wil meewerken, kan zich melden bij vrijwilligers@amsterdamlightfestival.com.

Maandoverzicht culturele activiteiten van Buurtnetwerk de Plantage

In de nieuwsbrief van Buurtnetwerk De Plantage van september staat het volgende overzicht van culturele activiteiten voor deze maand:

26 november t/m 17 januari Amsterdam Lightfestival opnieuw in 1018

Stichting Amsterdam Light Festival vraagt een evenementenvergunning aan voor de negende editie van het Amsterdam Light Festival.. Tijdens het evenement kunnen op diverse locaties in de binnenstad 25-30 lichtkunstwerken worden aanschouwd. Daarnaast worden enkele andere objecten geplaatst. Er is een vaarroute en een wandel/fietsroute.

Het evenement wordt gehouden van 26 november 2020 tot en met 17 januari 2021 en vindt dagelijks plaats van 16:30 – 23:00 uur, met uitzondering van 31 december (16:30 – 20:00 uur). Dit jaar kan, indien noodzakelijk door ontwikkelingen op het gebied van Corona, het evenement worden ingeperkt tot alleen een wandelroute of beperkt tot ‘een noodsituatie’ waarin een viertal lichtkunstwerken wordt geplaatst in gebied Roeterseiland.

De vaarroute loopt van het Oosterdok naar de Oudeschans, Zwanenburgwal, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, r0ndom Artis, Entrepotdok, Schippersgracht en terug naar het Oosterdok.

De wandelroute loopt van het Wertheimpark via het JW van Overloopplantsoen, de Roeterstraat, Nieuwe Achtergracht, de Plantage Muidergracht, terug over de Sarphatistraat, via de Nieuwe achtergracht door de lepelkruisstraat, Manegestraat, Nieuwe Kerkstraat, brug over de Weesperstraat, Nieuwe Keizersgracht, Hortusplantsoen terug naar het Wertheimpark.

Tijdelijk extra openbare toiletten, o.a. bij Wertheimpark

Amsterdam biedt maar weinig openbare toiletten. Zeker als je het aan het aantal bezoekers relateert.

Vanwege de 'corona omstandigheden', dus ook minder gelegenheid om in een café een toilet te bezoeken, heeft Amsterdam een aantal tijdelijke openbare toiletten geplaatst. Deze zijn voorlopig tot eind september in bedrijf en worden 3x maal daags schoongemaakt..

Zie https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/openbare-toiletten/

In postcodegebied 1018 is een openbaar toilet geplaatst bij het Wertheimpark. Wat verder weg ook in het Flevopark en de Bogor Tuinen.

Verder hebben deze openbare toiletten niets met het buurtverzoek te maken voor een structurele voorziening. Die is overigens wel al toegezegd en gereserveerd. Dit openbaar toilet zal, naar verwachting, in het najaar bij parkeerterrein Artis worden geplaats.