Back to All Events

4 mei 19:30 u Programma Dodenherdenking en Open Joodse Huizen

  • Plantage en Weesperbuurt Plantage Middenlaan Amsterdam, NH Netherlands (map)
Hollandsche Schouwburg

Hollandsche Schouwburg

Op vrijdag 4 mei 19:30 uur vinden in de Plantage en Weesperbuurt drie dodenherdenkingen plaats:

19:30 u Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24, met vioolmuziek, toespraak door Alexander Rinnooy Kan, gedichten, herdenkingsgebeden en kranslegging

19:30 u Stille tocht Plantagebuurt vanaf de Lau Mazirelbrug (Plantage kerklaan/Roetersstraat) langs het Auschwitzmonument in het Wertheimpark, gedenkplaat Pl. Middenlaan 27,  Gedenksteen Pl. Kerklaan 36 en Monument voor Gerrit van der veen inen het kunstenaarsverzet in het Plantage Westermanplantsoen

19:30 u Korte herdenkingsplechtigheid bij het Monument Schaduwkade, Nieuwe Keizersgracht nabij de Hermitage. Lees hier meer over de achtergrond van de Schaduwkade.

Deelnemers aan deze drie herdenkingen zijn na afloop tot 21:30 uur van harte welkom voor een nazit in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 24.

Tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. In Open Joodse Huizen staan de verhalen van voormalig joodse bewoners van de stad centraal, in Huizen van Verzet wordt verteld over het verzet. Dit jaar openen 36 locaties in Amsterdam hun deuren voor ruim 60 herdenkingsprogramma’s.

Alle bijeenkomsten zijn op 4 en 5 mei tussen 10.00 – 18.00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig, maar houd rekening met een beperkt aantal plaatsen per locatie. 
Ook het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan 27 doet mee met het volgende programma op 4 mei: 

12.00 Oorlogswees Marco de Groot (1939) verdrong het verleden het grootste deel van zijn leven. Uiteindelijk ging hij de confrontatie toch aan, o.a. als mede-aanklager in het proces tegen Demjanjuk (2009-2011).

13.00 Het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. Stel al je vragen over het Nationaal Holocaust Museum in oprichting aan Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier.

14.00 Frank Hemminga over de gevolgen van het gepubliceerde Vrij Nederland onderzoek over een fotoalbum van de joodse crèche. Frank gaat in gesprek met met crèchekind Lies Fresen-Ferron en fotografie conservator van het Joods Cultureel Kwartier, Bernadette van Woerkom.

15.00 Een introductie en workshop over het digitale Joods Monument met Lonnie Stegink en Anat Harel van het Joods Cultureel Kwartier.

16.00 Jantien van Hall, rechter en lid raad van toezicht van de Hollandsche Schouwburg, over het verzet door haar grootvader ‘de bankier van het verzet’ Walraven van Hall.

Bekijk hier het programma van exposities en evenementen in de komende maanden in het Holocaust museum