27 mei 20:00 u Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) in het Hyatt hotel
May
27
8:00 PM20:00

27 mei 20:00 u Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) in het Hyatt hotel

Op maandag 27 mei 20:00 uur wordt het Plantage Weesperbuurtoverleg gehouden in het Hyatt Regency hotel, Sarphatistraat 104. Inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur.

Op de agenda staan onder meer

Lees hier de complete agenda voor 27 mei, het PWO-verslag van 1 april en het actieoverzicht

View Event →
30 mei Voetbaltoernooi jeugd 6-15 jaar en buurtfeest op Hemelvaartsdag
May
30
9:30 AM09:30

30 mei Voetbaltoernooi jeugd 6-15 jaar en buurtfeest op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag donderdag 30 mei 9:30 - 23:00 uur organiseert Stichting Curinesa met ondersteuning van Sciandrl het jaarlijkse multiculturele voetbaltoernooi en buurtfeest. Het voetbaltoernooi is voor de jeugd van 6-15 jaar van de Oostelijke Eilanden, Czaar Peterbuurt en Kadijken. Ze spelen in poules van jongens en meiden 6-10 jaar en 11-15 jaar in teams van 5 tegen 5.Locatie: speeltuiin Wittenburg. Kosten € 2 per persoon, inclusief versnaperingen en warme maaltijd, te betalen tijdens het evenement. Afsluiting met maaltijd voor kinderen 17:30-18:30 uur en Ramadanmaaltijd 21:30-23:00 uur in De Witte Boei.

Geef je op via curinesa@gmail.com of bel naar Michel Odjo 06-84259218. Aanmelden voetbaltoernooi bij redouan.sciandri@gmail.com

View Event →
2 juni 15:00 u Theatraal Liedprogramma 'LEF' in Zuidhal Vierwindenhuis
Jun
2
3:00 PM15:00

2 juni 15:00 u Theatraal Liedprogramma 'LEF' in Zuidhal Vierwindenhuis

Op zondag 2 juni om 15:00 uur presenteren Nien Besslink en Sjoerd Brouwer in de Zuidhal van het Vierwindenhuis (via de binnenplaats van het Windroosplein te bereiken) hun theatraal liedprogramma ‘LEF’. Een mix van komische cabaretliedjes en het betere luisterlied van o.a. Annie M.G. Schmidt, Jenny Arean, Brigitte Kaandorp, Wim Sonneveld en Jasperina de Jong. Vrijwillige bijdrage na afloop.

View Event →
8 juni 13:30 u Touwtrekken Kattenburg tegen Wittenburg op de Kippebrug
Jun
8
1:30 PM13:30

8 juni 13:30 u Touwtrekken Kattenburg tegen Wittenburg op de Kippebrug

Op zaterdag 8 juni 13:30 uur wordt de traditionele touwtrekwedstrijd gehouden tussen Kattenburg en Wittenburg op de Kippebrug bij het Wittenburgerhoofd. Ansluitend is er een feestelijke afsluiting in De Witte Boei en om 18:00 uur een gez,menlijke maaltijd.

View Event →
22 juni opening Luther Museum in De Wittenberg
Jun
21
4:00 PM16:00

22 juni opening Luther Museum in De Wittenberg

Het Luther Museum opent op 22 juni zijn deuren; Het tijdstip van de openingsceremonie is nog niet bekend. Het museum wordt gevestigd in de bestuurskamers, gang en aanpalende kerkzaal van gebouw De Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht 570. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie. Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen. 

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking Luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed. 

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Het Luther Museum is nog op zoek naar vriendelijke, enthousiaste vrijwilligers. Als het u leuk lijkt om betrokken te zijn als gastheer of gastvrouw, stuur dan een mail naar info@luthermuseum.nl.

Het museum is open van donderdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Website: http://www.luthermuseum.nl/

View Event →
23 juni Slotfestival We Make The City op het Kattenburgerplein
Jun
23
9:30 AM09:30

23 juni Slotfestival We Make The City op het Kattenburgerplein

Zondag 23 juni 9:30 - 12:30 uur: Het vernieuwde Kattenburgerplein en het Scheepvaartmuseum vormen het unieke decor voor het We Make The City slotevent. Een festival waarin je kunt genieten van een 30 tal bijzondere smaakmakers met en zonder rollende keukens. Daarnaast een hele uiteenlopende markt van makers en curators in fashion, ideeen, design, groen, gezondheid en cultuur. Binnen in het Scheepvaartmuseum is een regiomarkt waar regionale producenten de rijke oogst uit de regio hebben uitgestald. Maak kennis met deze ondernemers en kijk hoe zij de stad voorzien van vers, goed, gezond voedsel. Tevens vindt hier de manifestatie De Nieuwe markt plaats, waarin 150 regionale ondernemers, betrokken burgers, beleidsmakers en kennisdragers met elkaar gaan werken aan de Nieuwe markt. Centraal staat onverwachtse ontmoetingen, uitwisselen van kennis, ideeën en ervaring om te komen tot duurzame kennismaking. Er wordt een regio brunch aangeboden door de chefs uit de buurt met producten uit de regio.

De organisatoren willen zoveel mogelijk de makers uit de buurt erbij betrekken en de kans bieden van het podium gebruik te maken. Zij krijgen daarbij voorrang. Daarmee is het We Make the City festival ook een festival van en met de buurt. Een van de idealen is te komen tot markten met regionale producenten van agrarische producten. Info en aanmelden bij Jeffrey Spangenberg spang31@gmail.com

View Event →
15 t/m 19 juli Summer Camp voor jongeren 12-17 jaar op het Marineterrein: zelf sneakers maken
Jul
15
to Jul 19

15 t/m 19 juli Summer Camp voor jongeren 12-17 jaar op het Marineterrein: zelf sneakers maken

Speciaal voor jongeren 12-14 en 15-17 jaar is er van 15 t/m 19 juli op het Marineterrein weer een Summer Camp. Dit jaar draait alles om het maken van je eigen sneaker; van ontwerp tot prototype.

Kosten: € 175. Met Stadspas € 30..

Voor aanmelden, filpmpje en info zie: https://www.marineterrein.nl/summercamp/

View Event →
23-25 augustus Amsterdamse Waterspelen in de binnenhaven van het Marineterrein
Aug
23
to Aug 25

23-25 augustus Amsterdamse Waterspelen in de binnenhaven van het Marineterrein

 • Binnenhaven Marineterrein (map)
 • Google Calendar ICS

In het laatste weekend van de zomervakantie, van 23–25 augustus, vinden op initiatief van Pension Homeland voor het eerst de Amsterdamse Waterspelen plaats: een water arena in de binnenhaven, met sport en spel op het water. Denk aan kanorugby, schoonzwemmen, zeepkistenraces, kanoën, suppen, zeilen, allemaal gratis en in de eerste plaats voor buurtbewoners. Samen met professionele organisaties worden ruimvan tevoren allerlei workshops opgezet, voor de sportactiviteiten, maar ook voor het bouwen van de zeepkisten.

Voor en door buurt en community: Kiki Stoffels, programmeur, is zelf buurtbewoner, en is al met allerlei organisaties en mensen aan de slag. Er is ook een stagiaire uit de buurt gevonden en organisaties als Dock en Sciandri doen mee. Ook Clubhouse/La Bolleur en AMS Institute op het Marineterrein dragen bij, bijvoorbeeld in de opgave hoe we het water met zijn allen (op een leuke manier) schoon kunnen houden.

Meedoen: Vrijwilligers uit de buurt kunnen zich melden; mensen die kunnen lassen, kunnen bouwen, mensen die jongeren uit de buurt kunnen enthousiasmeren; iedereen is welkom! Mail naar Kiki@amsterdamsewaterspelen.nl .

View Event →

22 mei 19:00 u Overleg met bewoners over stand van zaken Zeeburgerpad op het stadhuis
May
22
7:00 PM19:00

22 mei 19:00 u Overleg met bewoners over stand van zaken Zeeburgerpad op het stadhuis

Op woensdag 22 mei 19:00 - 20:30 uur is er een overleg van bewoners met gebiedsmakelaar Eefke van Lierop het stadshuis, kr. 1.C10 over de stand van zaken Zeeburgerpad en de transitie naar woon-werkgebied.

De bewoners hebben de volgende agendapunten voorgesteld:

 • wildgroei van het groen, 

 • geluidsoverlast door het spoor (ProRail wordt ook uitgenodigd)

 • overlast door verkeersdrempels die voor stapvoets rijden (5 km/h) zijn bedoeld

 • voorbereiding inspraakavond SPvE Transitie naar woon-werkgebied en streven naar energieneutrale buurt. Ook een vertegenwoordiger van bouwinitiatiefnemer Van Keulen wordt uitgenodigd en de ondernemer van Kop van Oost.

Bewonersw die willen deelnemen moeten zich aanmelden bij Eefke.van.Lier@amsterdam.nl

View Event →
19 mei Expeditie Oosterdok: open dag 20 culturele instellingen en bedrijven Marineterrein en Oosterdok
May
19
11:59 AM11:59

19 mei Expeditie Oosterdok: open dag 20 culturele instellingen en bedrijven Marineterrein en Oosterdok

Op zondag 19 mei 2019, van 12:00 tot 18:00 uur is het feest in het Oosterdok! Maar liefst 20 culturele instellingen en bedrijven van Expeditie Oosterdok organiseren 75 gratis activiteiten en workshops voor iedereen.

Stap in een sloep en vaar het Oosterdok over, of roei jezelf naar Brouwerij Homeland voor een rondleiding langs de glimmende ketels. Geniet van cocktails en bites met panoramisch uitzicht over de stad bij Double Tree by Hilton Amsterdam Centraal. Neem de kids mee op speur-expeditie door het Oosterdok. Of ontdek de eigenaardige en speciaal ontworpen muziekinstrumenten uit het SoundLAB van het Muziekgebouw in NEMO. Het is maar een greep uit het uitgebreide programma, kijk op expeditieoosterdok.nl voor alle activiteiten.

Vanaf het Marineterrein vaart een speciale boot van Defensie naar de overkant. Opstapplaats: Commandantswoning (gebouw 001, waterkant).

Programma Marineterrein:

 • Pimp My Sneaker (12+, workshops) van 12.00 – 13.30 en 15.00 – 16.00 uur. Locatie: entree via Clubhouse, gebouw 027 E

 • Virtual Reality Racen, van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: entree via Clubhouse, gebouw 027 E.

 • Live Muziek van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: Pension Homeland, gebouw 006

 • Rondleiding Brouwerij Homeland, doorlopend van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: nieuwe locatie van Brouwerij Homeland in gebouw 027 O

 • De Amsterdamse Waterspelen, demo, van 13.00 – 16.00 uur. Locatie; binnenhaven van het Marineterrein.

View Event →
14 mei 11:30 u Buurtoverleg van het Eilandenoverleg in De Witte Boei
May
14
11:30 AM11:30

14 mei 11:30 u Buurtoverleg van het Eilandenoverleg in De Witte Boei

Op dinsdag 14 mei 11:30 – 12:30 u is er weer Buurtoverleg van het Eilandenoverleg in buurthuis De Witte Boei.

Iedereen kan binnenlopen met vragen, klachten of suggesties over de woon- en leefomgeving op de Oostelijke Eilanden en Kadijken.

Speciaal onderwerp is deze keer: wensen en ideen voor het Gebiedsplan Centrum-Oost 2020. Lees hier meer.

View Event →
11 mei 12:00- 16:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het Wittenburgerplein (gewijzigde begin- en eindtijd!)
May
11
12:00 AM00:00

11 mei 12:00- 16:00 u Plantjesmarkt en Lentefeest op het Wittenburgerplein (gewijzigde begin- en eindtijd!)

Let op: gewijzigde begin- en eindtijd!

Op 11 mei 12:00 - 16:00 uur wordt de uitvoering van het Groenplan gevierd met de hele buurt op het plein achter de Oosterkerk. Lentefeest met o.a. plantjesmarkt, sport en spel, ACCU fanfare, Put & Pits muziek..

Lees hier het complete programma.

View Event →
Vrijheidsmaaltijden en activiteiten in 1018 op 5 mei
May
5
1:30 PM13:30

Vrijheidsmaaltijden en activiteiten in 1018 op 5 mei

Zie ons eerdere bericht over de Vrijheidslunch Kadijken 12:30 uur t/o nr. 50.

Vrijheidslunch Verzetsmuseum 12:00 - 14:00 uur voor mensen met een visuele beperking. Kosten € 15. Met cabaretvoorstelling. Lees hier meer.

Vrijheidslunch in het Holocaust Museum 12:30- uur. Entree € 7,50. Aanmelden via evenementen@jck.nl. Er is plek voor 50 personen. 

Artis 14:00 u vanaf de Olifantenstal: rondleiding Artis in oorlogstijd

Scheepvaartmuseum 12:00-16:00 uur: Lezing over passagiersschip Oranje in oorlogstijd en vrijheidsmaaltijd. Tickets via website.

Vrijheidsmaaltijd Wereldhuis in de Hoftuin (Hermitage) 17:00 - 21:00 uur. Kosten € 10. Zie website.

Kriterion 13:00, 14:00 en 15:00 u Hulp en verzet op de Roetersstraat. Lezingen en film. Lees hier meer.

Vrijheidsmaaltijd Museumhaven 17:00 uur op de kade van het Oosterdok. Luister naar verhalen over schippersfamilies. Vrijwillige bijdrage en eigen drankje meenemen. Lees hier meer.

View Event →
5 mei 12:15 u Vrijheidslunch Kadijken (verplaatst naar Museumwerf 't Kromhout)
May
5
12:15 PM12:15

5 mei 12:15 u Vrijheidslunch Kadijken (verplaatst naar Museumwerf 't Kromhout)

Op 5 mei organiseren bewoners van de Kadijken een vrijheidslunch. Deze zal niet plaatsvinden op de steiger aan het Entrepotdok, tegenover nr. 50, zoals eerder aangekondigd, maar im Museumwerf ‘t Kromhout..

Aanmelden voor deze Vrijheidsmaaltijd kan alleen als je woont of werkt op de Kadijken of bij de buren, in het postcodegebied 1018. Stuur een mailtje naar vrijheidslunchkadijken@gmail.com Er is plek voor 80 personen, alle leeftijden. Entree gratis. Op dit moment - 2 mei - zijn er noge enkele plaatsen beschikbaar.

Neem een hoofdgerecht mee, dat je aan tafel deelt. Kijk om je heen of er mensen zijn die dit niet kunnen en maak ook voor hen een hoofdgerecht.

De organisatorenj zorgen voor soep vooraf en een toetje. Neem serviesgoed mee (niet om te gooien), bestek en je eigen drank.

Troubadours en andere muzikanten zijn welkom en mogen met de hoed rond!

View Event →
May
4
7:30 PM19:30

Dodenherdenking 4 mei in de Plantage- en Weesperbuurt

19:30 uur Hollandsche Schouwburg met vioolmuziek door Sarah Kapustin en toespraak door Frank Diamand, overlevende, documentaremaker en dichter. Verder: gedichten, gebeden en na 20:00 u kranslegging.

19:30 uur Stille tocjht Plantagebuurt. Start: Lau Mazirelbrug.

19:30 korte herdenkingsplechtigheid bij het Monument Scaduwkade. Muziek vanaf 19:30 u.

Na afloop tot 21:30 uur is iedereen van harte welkom in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61.

View Event →
Maandag 15 april 20:15 u Eilandenoverleg in De Witte Boei (nieuwe datum!)
Apr
15
8:15 PM20:15

Maandag 15 april 20:15 u Eilandenoverleg in De Witte Boei (nieuwe datum!)

Onder andere wegens Juventus -Ajax op 16 april is het Eilandenoverleg verzet naar maandag 15 april 20:15 uur. Vanwege het voorafgaande buurtrestaurant beginnen we een kwartiertje later dan anders.   Voornaamste agendapunten:

 • Zeven actiepunten Buurtinitiatief Oostenburg-Noord met steun van Stadgenoot

 • Stand van zaken Groenplan Oostelijke Eilanden

 • Voorbereiding 2e Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden 18 april 19:00 u. Onderwerp: sociale cohesie

Lees hier de complete agenda.

View Event →
11 april 19:00 uur Presentatie Groenplan Oostelijke Eilanden in de Oosterkerk
Apr
11
7:00 PM19:00

11 april 19:00 uur Presentatie Groenplan Oostelijke Eilanden in de Oosterkerk

11 april 19:00 - 21:30 uur in de Oosterkerk presentatie ‘Groenplan Oostelijke Eilanden in woord en beeld’. Aanmelden kan bij c.azarhoosh@amsterdam.nl onder vermelding van ‘11 april’.

De afgelopen maanden hebben bewoners van Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg hun groene ideeen ingediend voor buurttuintjes, plantenbakken, watertuinen, vergroenen van nieuwe ondergrondse vuilcontainers, etc. De realisatie zal in twee perioden gebeuren: april/mei en oktober/november.

View Event →
4 april 17:00 - 20:00 u Informatiemarkt over herinrichting Kattenburgerkruisstraat in de Oosterkerk
Apr
4
5:00 PM17:00

4 april 17:00 - 20:00 u Informatiemarkt over herinrichting Kattenburgerkruisstraat in de Oosterkerk

Op donderdag 4 april tussen 17:00 - 20:00 uu organiseert stadsdeel Centrum in de Oosterkerk een inloop-informatiemarkt over de groene herinrichting van de Kattenburgerkruisstraat. Er zijn projectmedewerkers aanwezig om de inhoud van de ontwerpen toe te lichten.

Op de avond kunt u de eerste ontwerpen van een mogelijk nieuwe inrichting van de openbare ruimte bekijken.

Omdat het hier om uw leefomgeving gaat vindt de gemeente het belangrijk dat u hierover meepraat en denkt. Het doel van deze avond is om wensen en ideeën vanuit de omgeving op te halen en om zicht te krijgen op wat u als bewoner van de varianten vindt.

Er zijn tijdens de informatieavond reactieformulieren aanwezig om uw mening of ideeën duidelijk te maken. Wij hopen u te ontmoeten op 4 april 2019 in de Oosterkerk. Kunt u echter niet aanwezig zijn of heeft u na de inloopavond nog vragen? Neem dan contact op met oOmgevingsmanager Rutger de Klerk, tel. 06-15050914, e-mail rutger.de.klerk@amsterdam.nl .

View Event →
2 april 17:30-20:30 u inloopinspraakavond ondergrondse afvalcontainers Kadijken en Kazerneterrein in 't Kromhout
Apr
2
5:30 PM17:30

2 april 17:30-20:30 u inloopinspraakavond ondergrondse afvalcontainers Kadijken en Kazerneterrein in 't Kromhout

 • Museum 't Kromhout, ingang Kruithuisstraat (map)
 • Google Calendar ICS

In 2020 worden er ondergrondse afvalcontainers geplaast op de Kadijken, op het Oranjenassaukazerneterrein en de Kazernestraat e.o..

Op dinsdag 2 april 17:30 - 20:30 uur in Museum ‘t Kromhout (ingang Kruithuisstraat) kunt u vragen stellen of uw reactie geven of een alternatieve locatie voorstellen. Daarna wordt een voorlopig ontwerp opgesteld dat medio 2019 bestuurlijk wordt vastrgesteld. Daarna kunt u formeel bezwaar maken. Het DB van stadsdeel Centrum neemt eind 2019 een besluit over de definitieve locaties.

Uk kunt ook bellen naar 06-28030381 of mailen naar inzamelvoorzieningen.centrum@amsterdam.nl

Bekijk hier de kaart met alle locaties

View Event →
1 april 20:00 u Plantage Weesperbuurtoverleg in het Hyatt Hotel, Sarphatistraat 104
Apr
1
8:00 PM20:00

1 april 20:00 u Plantage Weesperbuurtoverleg in het Hyatt Hotel, Sarphatistraat 104

Op maandag 1 april 20:00 - 22:00 uur vergadert het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) niet zoals eerder gemeld in het Dr. Sarphatihuis. maar in het Hyatt Regency Hotel, Sarphatistraat 104.

Op de agenda staan twee hoofdonderwerpen:

 • Voorstel en onderzoek ‘buurtparkeren’ in met name de Weesperbuurt. Ontwikkelen van een voorstel aan stadsdeel Centrum.;

 • Gesprek met de stadsdeelcommissieleden Centrum-Oost over hun bevindingen over de afgelopen periode. Bewoners kunnen hun wensen, ideeen en zorgen inbrengen.

Lees hier de complete agenda.

View Event →
26 maart 18:00 u Bijpraten met de Buurt over het Marineterrein in het Codam-gebouw (0.39)
Mar
26
6:00 PM18:00

26 maart 18:00 u Bijpraten met de Buurt over het Marineterrein in het Codam-gebouw (0.39)

Op dinsdag 26 maart 18:00 uur ‘Bijpraten met de buurt’ over het Marineterrein. Niet in de Commandantswoning, maar in het CODAM-gebouw, gebouw 0.39. In tegenstelling tot ons eerdere bericht zal er dan nog geen duidelijkheid zijn over de afspraken tussen gemeente en Defensie over de gebiedsafbakning. De avond is gewijd aan nieuwe ontwikkelingen in de tijdelijke functies op het terrein, o.a. sport..

View Event →
19 maart 18:30 uur overleg met bewoners om te komen tot groenplan Kattenburgerstraat
Mar
19
6:30 PM18:30

19 maart 18:30 uur overleg met bewoners om te komen tot groenplan Kattenburgerstraat

Op dinsdag 19 maart 18:30 - 21:00 uur organiseert Carlinde Adfriaanse, projectleider Groenplan namens stadsdeel Centrum, een werkatelier om samen met de bewoners te komen tot een plan voor de vergroening van de Kattenburgerstraat. Locatie: De Witte Boei, zaal 1,04 (1e verdieping)

Wie hiervoor ideeen wil aangragen, wordt van harte uitgenodigd.
Wil je om 18:00 uur mee eten met een pizza (:vegetarisch ja/nee), geef dit dan bij je aanmelding door aan Charlotte, c.azarhoosh@amsterdam.nl

 Programma:
1) Informatie over de gemeentelijke kaders en plannen die er zijn voor de straat op korte en langere termijn.
2) Atelier 'Vergroening Kattenburgerstraat' 
3) Bespreken concept-plan voor hondenspeelveld.
4) Conclusies en vervolgafspraken  

Mocht je tijd en zin hebben om vooraf alvast op zoek te gaan naar foto's of ander beeldmateriaal die als inspiratie kunnen dienen voor de vergroening van de straat, neem dit dan gerust mee!

View Event →
5 maart 20:00 u Actie-avond voor betere luchtkwaliteit en tegen doorgaand verkeer
Mar
5
8:00 PM20:00

5 maart 20:00 u Actie-avond voor betere luchtkwaliteit en tegen doorgaand verkeer

Op dinsdag 5 maart 20:00 uur organiseren Wijkcentrum d’Oude Stadt en het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) een actie-avond in de nieuwe locatie van het wijkcentrum, Kerkstraat 123, voor vertegenwoordigers van buurt-/straatorganisaties die zich bezig houden met verkeer. Thema van de avond is ‘Luchtkwaliteit moet beter - geen doorgaand verkeer’. Het is de bedoeling om tijdens de avond acties in gang te zetten op korte termijn.

De avond is vooral gericht op belangengroepen rond de Weesperstraat-Wibautstraat, S100 en Overtoom. Meer info en aanmelden (uiterlijk 1 maart): klik hier.

View Event →
19 februari 20:00 u Lezing over omstreden monument voor Joodse Erkentelijkheid
Feb
19
8:00 PM20:00

19 februari 20:00 u Lezing over omstreden monument voor Joodse Erkentelijkheid

Dinsdag 19 februari 20:00 uur in Huis de Pinto, St. Antoniesbreestraat 69, lichten twee deskundigen achtergronden toe van het monument aan de Weesperstraat waar nu het Namenmonument moet komen.

Het Monument van Joodse Erkentelijkheid staat aan de Weesperstraat, op de beoogde plek van het omstreden Holocaust Namenmonument van architect Libeskind. Dit monument heeft vanaf de onthulling in 1950 vooral schaamte en weerstand opgeleverd. Het toont de dankbaarheid van de Joodse burgers voor wat de Nederlandse bevolking in de Tweede Wereldoorlog voor de Joden heeft gedaan. Architectuurhistoricus Gerrit Vermeer licht het ontstaan en de achtergrond van dit monument toe. 
Kunsthistoricus Roel Hijink zal dit monument en andere Joodse en herinneringsmonumenten plaatsen in een bredere herdenkingscultuur van na WOII. In de omgeving van Huis De Pinto zijn vele kleine en grotere van dit soort monumenten te vinden.

Zaal open 19:30 | toegang 5 euro (contant, geen pin aanwezig) | studenten 3,5 euro
reserveren via sprekendmokum@huisdepinto.nl (reserveringen vóór 19:50 afhalen) 

View Event →
13 februari 19:00 u Eilandenoverleg in De Witte Boei
Feb
13
7:00 PM19:00

13 februari 19:00 u Eilandenoverleg in De Witte Boei

Op woensdag 13 februari 19:00 - 21:00 uur vergadert het Eilandenoverleg in De Witte Boei, Kleine Wittenburgerstraat 201. LET OP! De vergadering begint om 19:00 uur, een uur eerder dan normaal vanwege Ajax-Real Madrid om 21:00 uur.

Hoofdonderwerpen ziijn:

 • bewonersacties rond verkeersoverlast Kattenburgerstraat,

 • nabespreking Open Informatieplatform 15 januari over Jeugd en Veiligheid,

 • voorbespreking overleg met stadsdeel en woningcorporaties over verkamering en de overmaat aan starterswoningen.

  Lees hier de complete agenda van 13 februari.

View Event →
10 februari 14:00 - 19:00 u Opening expositie 'On the road again' Pl. Middenlaan 19-21
Feb
10
2:00 PM14:00

10 februari 14:00 - 19:00 u Opening expositie 'On the road again' Pl. Middenlaan 19-21

Zondag 10 februari 14:00 - 19:00 u opening van de expositie ‘On the road again’ in de voormalige Renault-garage (900 m2), Plantage Middenlaan 19-21. Beelden, schilderijen en foto’s van Jan Willem Maris, Juuls Kiryanova, Rein Schoondorp, Thijl Wijdeveld, Ruud Broersma, Sasja Wagenaar, José Samson, Michel van Zinnicq Bergman, Ria Schimmelpennink, Hetty Huisman.

Elke vier weken een nieuwe expositie met 8-10 kunstenaars.

View Event →
4 februari 20:00 u Plantage Weesperbuurtoverleg in het Sarphatihuis
Feb
4
8:00 PM20:00

4 februari 20:00 u Plantage Weesperbuurtoverleg in het Sarphatihuis

Op maandag 4 februari 20:00 - 22:00 uur vergadert het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) in het Dr. Sarphatihuis (Atrium), Roetersstraat 2. Inloop vanaf 19:45 uur

Deze avond zal een presentatie worden verzorgd door gemeentelijke projectleiding over de "Herinrichting Plantage Middenlaan e.o.". Tijdens het bezoek van 5 december 2018 van wethouder Dijksma aan de Plantagebuurt, is een werkatelier afgesproken. Als startpunt voor het werkatelier, geeft het projectteam van de gemeente Amsterdam een presentatie van de uitgangspunten, knelpunten, wensen en eisen  en de afwegingen van de belangrijkste varianten die hebben geleid tot het huidige ontwerp. Na deze vergadering wordt het ontwerpatelier ingepland.

Bijgevoegd is een 'Overzicht actie- en activiteiten in de buurt'. De status van een aantal zaken zal - kort - worden toegelicht. De vergadering biedt gelegenheid voor aanvullende vragen, suggesties of inbreng 'nieuwe' zaken.

Lees hier de complete PWO-agenda van 4 februari

View Event →
29 januari start buurtnetwerk De Plantage
Jan
29
3:00 PM15:00

29 januari start buurtnetwerk De Plantage

Dinsdag 29 januari 2019 15:00 - 17:00 uur: Proosten op de start van het buurtnetwerk De Plantage in de Hermitage, Amstel 51.

Daarmee zorgen culturele instellingen, ondernemers, hotels, studenten, bewonersverenigingen en gemeente samen voor een sfeervolle en groene buurt. Kom luisteren naar de plannen en word lid.

Programma
14:45 u Inloop
15:00-15:30 u Rondleiding door ‘De Hollanders van de Gouden Eeuw’, portrettengalerij van het Amsterdam museum
15:45 u Introductie door voorzitter Cathelijne Broers, directeur Hermitage, van het buurtnetwerk De Plantage

tot 17:00 u borrel met hapjes uit de Plantage.

Meld je hier aan op de website van Eventbrite via de groene knop ‘registreer’’

View Event →
27 januari 16:30 u As Divas Portuguesas. Opera en Fado in de Dokzaal
Jan
27
5:30 PM17:30

27 januari 16:30 u As Divas Portuguesas. Opera en Fado in de Dokzaal

Op zondag 27 januari 16:30 uur wordt in de Dokzaal, Plantage Doklaan 8-12, ‘As Divas Portuguesas’ opgevoerd, een burlesk spektakel van opera en fado. Uitvoering door Maria Alves, Silvia Martinha, twee klassieke zangeressen, en Maria Fernandes, fadista.

Kaarten € 15,50 via asdivasportuguesas@mail.com. Kaartverkoop aan de zaal € 20.

View Event →
26 januari 17:00 u Herdenking moord op Mohamed Bouchikhi en onthulling gedenksteen
Jan
26
4:00 PM16:00

26 januari 17:00 u Herdenking moord op Mohamed Bouchikhi en onthulling gedenksteen

Op 26 januari is het precies een jaar geleden dat Mohamed Bouchikhi bij de schietpartij in speeltuingebouw Wittenburg om het leven kwam.

Op zaterdag 26 januari 16:00 - 17:00 uur organiseert de gemeente Amsterdam een herdenking in de Oosterkerk. Alle direct betrokkenen, waaronder de familie van Mohamed, zijn hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Ook andere buurtbewoners zijn welkom.

In het bijzijn van onder andere burgemeester Femke Halsema wordt in de Oosterkerk stilgestaan bij deze noodlottige gebeurtenis. Aansluitend wordt in de gevel van het speeltuingebouw een gedenksteen onthuld, als blijvende herinnering aan het overlijden van de onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi.

 • 15.30 uur: inloop in de Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1

 • 16.00 uur: herdenkingsbijeenkomst met onder andere burgemeester Femke Halsema

 • 16.30 uur: stille tocht naar speeltuingebouw Wittenburg, Fortuinstraat 4

 • 16.45 uur: ceremonie bij gedenksteen voor Mohamed Bouchikhi

 • 17.00 uur: gelegenheid om na te praten in de Oosterkerk

Wilt u bij de herdenking aanwezig zijn? Aanmelden is gewenst en kan via aanmelden26januari@amsterdam.nl.

View Event →
23 januari 14:00 u Groenschouw Oostelijke Eilanden vanaf café Daan & Daan
Jan
23
2:00 PM14:00

23 januari 14:00 u Groenschouw Oostelijke Eilanden vanaf café Daan & Daan

Woensdag 23 januari 14:00 uur: Groenschouw Oostelijke Eilanden vanaf café Daan & Daan, Kattenburgerplein 39.
Alle bewoners en gebruikers van de Oostelijke Eilanden die ideeën of opmerkingen hebben over het groen in de buurt zijn van harte welkom om mee te gaan. Samen brengen we in kaart waar er groenonderhoud nodig is en waar er kansen liggen voor meer of ander groen. Ook kijken we of er plekken zijn waar groen voor overlast zorgt en wat daaraan te doen is..Stadecologe Els Corporaal is erbij om advies te geven hoe groen kan bijdragen aan de biodiversiteit.

Verzamelen 14:00 uur bij café Daan & Daan, Kattenburgerplein 39, daar eenkopje koffie met iets lekkers en vanaf 14:30 uur wandelen over alle drie de eilanden met einde in de Czaar Peterstraat .

Graag aanmelden bij carlindeadriaanse@balance.nl

Als je niet meekunt kan je ideeen of plannen voor groen(beheer) of zelfbeheer ook naar dit e-mailadres sturen.

View Event →
22 januari 18:00 - 19:30 u 'Bijpraten met de buurt' op het Marineterrein GAAT NIET DOOR
Jan
22
6:00 PM18:00

22 januari 18:00 - 19:30 u 'Bijpraten met de buurt' op het Marineterrein GAAT NIET DOOR

De eerder aangekondigde bijeenkomst ‘Bijpraten met de buurt’ op dinsdag 22 januari 18:00 uur GAAT NIET DOOR. Uitstel is nodig omdat de onderhandelingen tussen gemeente en Defensie over de onderlinge verdeling van het Marineterrein nog niet zijn afgerond.

View Event →
Zondag 20 januari 13:00 u Buurtlunch met verhalen in De Witte Boei
Jan
20
1:00 PM13:00

Zondag 20 januari 13:00 u Buurtlunch met verhalen in De Witte Boei

Op zondag 20 januari 13:00 - 14:30 uur is er weer een buurtlunch met verhalen in de Witte Boei. Inloop vanaf 12:30 uur.

Het thema is vakantie. Het is januari en op internet en in kranten schieten de vroegboekkortingen voorbij. Veel mensen gaan nadenken over hun vakantie en dat willen we ook gaan doen met jullie samen. Hoe ga jij op vakantie? Hoe ging je vroeger op vakantie? We vertellen elkaar over persoonlijke ervaringen aan kleine tafels, genietend van een driegangenmenu. Kosten € 5. Aanmelden via buurtlunch1018@gmail.com

View Event →
15 januari 19:30 u Eerste bijeenkomst Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden - thema Jeugd en Veiligheid
Jan
15
7:30 PM19:30

15 januari 19:30 u Eerste bijeenkomst Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden - thema Jeugd en Veiligheid

Bewoners, jongerenwerk, politie, stadsdeel Centrum en andere instanties zijn samen het Open Informatieplatform Oostelijke Eilanden gestart. Hier gaan de verschillende partijen met elkaar in gesprek. Bij elke bijeenkomst staat een thema centraal. De eerste bijeenkomst is op

dinsdag 15 januari 19:30 uur in De Witte Boei (inloop vanaf 19:15 uur)
Thema: Jeugd en veiligheid op de Oostelijke Eilanden.

Op de bijeenkomst zijn veel professionals aanwezig die dagelijks te maken hebben met dit thema, zoals jongerenwerk, straatcoaches en politie. Wilt u weten wat deze organisaties op de Oostelijke Eilanden doen? Heeft u vragen voor deze instanties die werken met jeugd of voor veiligheid? Dan is op deze avond alle ruimte om uw vraag te stellen.  En neem ook uw buurman of buurvrouw mee naar de bijeenkomst.

In het eerste halfuur houden de professionals van diverse instatnties korte pitches over wat hun opdracht is , hoe ze ddie uitvoeren en wat bewoners daarvan merken. Daarna kunt u in twee rondes van elk 25 minuten deelnemen aan gesprekken in kleine groepen over ‘Zorg’, ‘Veiligheid op straat’ of ‘Samen activiteiten’. Tenslotte volgt een plenaire terugkoppeling in interviewvorm.

Aanmelden bij danny.konings@amsterdam.nl

View Event →
15 januari 18:00 - 19:30 u Rondleiding Marineterrein voor buurtbewoners MOGELIJK VERVALLEN
Jan
15
6:00 PM18:00

15 januari 18:00 - 19:30 u Rondleiding Marineterrein voor buurtbewoners MOGELIJK VERVALLEN

MOGELIJK IS DEZE RONDLEIDING VERVALLEN WANT STAAT NIET MEER OP DE WEBSITE VAN HET MARINETERREIN. Informeer hiernaar bij Bureau Marineterrein 020-2613656.

Dinsdag 15 januari uuris er een speciale rondleiding voor de buurt langs een aantal organisaties op het Marineterein en projecten in de openbare ruimte, voorafgaande aan ‘Bijpraten met de buurt’ op 22 januari 18:00 u. Er is tijdens de rondleiding alle gelegenheid voor het stellen van vragen. Aanmelden hiervoor kan via aanmelden@marineterrein.nl o.v.v. Rondleiding op 15 januari.

View Event →