Anderhalf miljoen voor vier culturele organisaties in 1018

Vier in postcodegebied 1018 gevestigde culturele instellingen krijgen de komende vier jaar een subsidie van in totaal ruim anderhalf miljoen euro. De subsidies werden in de eerste week van augustus toegekend door het landelijke Fonds voor de Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

‘Grootverdiener’ in de jongste subsidieronde is het vanuit het Entrepotdok opererende NBprojects, dat tussen 2017 en 2020 meer dan een half miljoen euro mag besteden aan het ontwikkelen en uitvoeren van performances en experimentele dansproducties. Twee aan de Plantage Kerklaan gevestigde organisaties, het Verzetsmuseum en ZEP theaterproducties, kunnen de komende vier jaar beide rekenen op 450.000 euro. De Rijksakademie van Beeldende Kunsten aan de Sarphatistraat krijgt een ton voor activiteiten die specifiek zijn gericht op het Amsterdamse publiek

NBprojects werd in 2009 opgericht om de projecten van de Duitse choreograaf en theatermaakster Nicole Beutler te realiseren. Naast het produceren van voorstellingen, organiseert NBprojects ook lezingen, debatten en workshops om zo bij te dragen aan het debat over dans. De meest recente voorstelling van Nicole Beutler ‘The Square’ ging dit voorjaar in Utrecht in première tijdens Spring 2016.

ZEP werd in 1998 opgericht door artistiek leider Peter Pluymaekers met zoals de website vermeldt: ‘als doel gedurfd, spraakmakend en kwalitatief hoogwaardig theater te maken voor een jong-van-geest-publiek’. ZEP krijgt vooral lof voor de creatieve manier waarop men probeert om met de voorstellingen actief bij te dragen aan een betere integratie van migranten in de Nederlandse samenleving.

Een kenmerkend voorbeeld van de werkwijze van ZEP is de Canal Tour, een nog tot en met 21 augustus op zondag georganiseerde grachtentocht op een vissersboot uit Lampedusa, waarbij Amsterdam als migrantenstad wordt getoond. Diezelfde boot zal volgend jaar worden gebruikt in de voorstelling ‘Lampedusa Express’, waarbij middelbare scholieren op de boot naar verhalen van migranten kunnen luisteren. 

Het Verzetsmuseum krijgt van het AFK het volledige aangevraagde bedrag van 450.000 euro om de vaste presentatie te vernieuwen en de entree te verbeteren. Ook wil het museum de komende jaren een reizende expositie ontwikkelen waarmee men de wijken in kan trekken om jongeren duidelijk te maken hoe belangrijk het verzet in de Tweede Wereldoorlog is geweest. Het museum zegt in zijn aanvraag te streven naar een intensivering van de samenwerking met andere oorlogsmusea en herinneringscentra zoals de Hollandse Schouwburg aan de Plantage Middenlaan.