Amsterdam Museum op het Marineterrein?

Amsterdam Museum, ingang vanaf de Kalverstraat

Amsterdam Museum, ingang vanaf de Kalverstraat

Maak een historisch Museumkwartier door naast het Scheepvaartmuseum het Amsterdam Museum te vestigen. Dat is de suggestie die Kees van Twist, oud-directeur Groninger Museum en bestuurder Nederlandse Museumvereniging, doet in de Volkskrant van 23 december 2015.

Zojuist is Judikje Kiers benoemd als de nieuwe directeur van het Amsterdam Museum. Zij heeft aangekondigd op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor het Amsterdam Museum in plaats van het kruip-door-sluip-doormuseum ingeklemd tussen Kalverstraat en Nieuwezijds. Omdat voor de schuttersstukken geen plaats was, zijn ze ondergebracht in de Hermitage.

De combinatie van musea kan ook een impuls geven aan het Scheepvaartmuseum. Na een succesvolle start zijn de bezoekersaantallen sterk teruggevallen en verkeert het museumbestuur in crisis. Paulien Krikke, nog maar net aangetreden als directeur, is zojuist opgestapt. Een gedegen heroriƫntatie op de invulling van het museum is nodig.