Wiener & Co winnaar Zuiderkerkprijs 2017

wiener-co.jpg

Het woningbouwproject 'Wiener &Co' aan de Oostenburgervoorstraat is de winnaar geworden van de Zuiderkerkprijs 2017. Op 6 december is voor de 20e keer de Zuiderkerkprijs uitgereikt voor het beste woningbouwproject van het jaar in Amsterdam. De prijs werd in ontvangst genomen door architectenbureau Arons en Gelauff en Heijmans Vastgoed. Dat gebeurde tijdens het Prijzenfestival dat de gemeente elk jaar in december organiseert, een netwerkbijeenkomst voor 600 architecten, opdrachtgevers, bouwers en ambtenaren. Dit keer vond het Prijzenfestival plaats in de Kromhouthal in het Hamerstraatkwartier in Amsterdam-Noord.

De jury van de Zuiderkerkprijs bestaat uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. Uit het juryrapport: "De afwisseling in hoogte breekt de uniformiteit van de gevel, en horeca in de plint zorgt voor levendigheid op straatniveau. (...) De woningen zelf voelen zeer ruim aan dankzij de hoge plafonds en de grote ramen. Ook beschikken zij over een dakterras dat op verzorde wijze is ingericht op initiatief van de bewoners. (...). Blikvangers zijn de opvallende gezionswoningen aan de Oostenburgergracht met zink- en koperkleurige gevelplaten. (...) Via een hek is het binnenterrein te bereiken. De jury is vol lof over deze geraffineerd ontworpen oase in de binnenstad.(...). Het hof wordt aan de waterzijde ontsloten door een steiger, zodat er plek is om te zwemmen of om aan te meren met een boot. (...). De jry betreurt dat dit terrein op verzoek van de bewoners afgesloten is voor niet-bewoners - iets dat de architect en de opdrachtgever ook liever anders hadden gezien. Zou de gemeente niet meer controle moeten houden over dergelijke publieke ruimte in de binnenstad?'

Lees hier de informatie van de gemeentelijke website.