Nieuwbouw Sint Jacob, Plantage Middenlaan

Op 4 november 2015 organiseerde  de projectontwikkelaar  van de nieuwbouw die in plaats komt van voormalig verpleeghuis Sint Jacob een informatieavond voor omwonenden. De Tijgerzaal van Artis zat vol. Architect Pi de Bruijn van de ArchitectenCie lichtte het ontwerp toe: 325 luxe vrijesectorhuurwoningen voor senioren in 7 verdiepingen, 32 wooneenheden  met PG-zorg, een parkeerkelder voor 220 auto's (in- en uitrit Plantage Muidergracht) en een fietsenstalling. De kapel op het binnenterrein wordt gerestaureerd; het is een monument. Op de eerste verdieping ligt een theaterzaal van 1000 m2 die behouden blijft.  Er is ruimte voor voorzieningen en de buurt wordt gevraagd om met ideeën te komen voor een mogelijke invulling (mail naar jimmy@mooilostop.nl). Het bestemmingsplan staat geen winkels toe in het complex.
De tuin op het binnenterrein wordt openbaar toegankelijk via de centrale entree aan de Plantage Middenlaan. 
De sloop start medio 2016. De nieuwbouw zal eind 2019 afgerond zijn.

Kritiek vanuit de zaal was er op het te hoge (22m) en te massale bouwvolume), de locatie van de in- en uitrit van de parkeergarage en de te geringe breedte ervan, het ontbreken van sociale huurwoningen, de kleur van de baksteen en de 16 niet-aanpasbare maisonnettewoningen .
Bekijk hier de presentatie die tijdens de informatieavond werd vertoond.