Stadgenoot gaat deel grond Oostenburg-Noord verkopen

Artists impression VOC-kade Oostenburg. Dat een van de Werkspoorhallen blijft staan is hierin nog niet verwerkt.

Artists impression VOC-kade Oostenburg. Dat een van de Werkspoorhallen blijft staan is hierin nog niet verwerkt.

Het Parool bericht dat Stadgenoot van plan is om circa 150.000 m2 aan woningen, bedrijfsruimte en horeca te realiseren op Oostenburg. Daarvoor worden nu partijen aangetrokken. 'Vanwege de nieuwe Woningwet die zegt dat corporaties alleen nog sociale huurwoningen mogen bouwen mogen we dat niet meer zelf doen', zegt woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot. 

Stadgenoot wil in Oostenburg nog wel zelf 250 kleine sociale huurwoningen bouwen, bedoeld voor starters of juist ouderen, maar besteedt de rest uit aan 'partijen die de visie van Stadgenoot op de transformatie van het eiland delen'. Zo'n 135.000 vierkante meter blijft voor hen over. De verkoop gaat na de zomer van start.

Het moet vooral geen vinexwijk worden, zegt De Ruiter. 'We willen de typisch Amsterdamse mix van wonen, werken en horeca behouden. Zodat mensen die 's ochtends naar hun werk gaan de boel niet doods achterlaten. Bovendien zal je dat oude karakter, het terrein was tweehonderd jaar thuisbasis van de VOC, nog terugzien.' 
Wat er met horecagelegenheid Roest gaat gebeuren is nog onduidelijk. Volgens Stadgenoot is het een van de partijen die zou kunnen kopen.