T/m 17 april tentoonstelling over Van Gogh's Amsterdamse periode in Stadsarchief, Vijzelstraat

Der Tod als Freund. Van Gogh vond de oude man lijken op de koster van de Oosterkerk.

Der Tod als Freund. Van Gogh vond de oude man lijken op de koster van de Oosterkerk.

T/m 17 april is er een tentoonstelling in het Stadsarchief, Vijzelstraat 32, over de 400 dagen die Van Gogh in Amsterdam doorbracht. In het begin logeerde hij bij zijn oom, die als Schout bij Nacht de commandant was van het marineterrein op Kattenburg.

Een van de deel-onderwerpen van de tentoonstelling is Vincent’s kerkbezoek. Men heeft bij de verschillende kerken die hij bezocht afbeeldingen gezocht, en voor de Oosterkerk zijn dat er drie, waaronder een houtsnede van Alfred Rethel (1816-1859) met als titel ‘Der Tod als Freund’ uit 1851. In een brief aan zijn broer brengt Vincent deze prent ter sprake omdat hij de oude man erop associeerde met de toenmalige koster van de Oosterkerk, Jacobus Cornelis Kroese (1829-1899). In 1877 was hij al dertien jaar koster en hij zou deze functie nog eens tweeëntwintig jaar bekleden.

Elke zondagmiddag om 13:00 u is er een 'Van Gogh' stadswandeling vanaf het Stadsarchief. Opgeven uiterlijk vrijdags tel. 020-2511511 of info@stadsarchief.amsterdam.nl. Kosten: € 12,50 p.p.