2½ jaar isolement voor Dijksgracht en Marineterrein door afsluiting Oosterdoksdraaibrug

Nieuwbouwplan Booking.com aan de Oosterdokskade

Nieuwbouwplan Booking.com aan de Oosterdokskade

In verband met de nieuwbouw van Booking.com op het Oosterdokseiland wil projectontwikkelaar BPD de Oosterdoksdraaibrug en de Oosterdokskade ten noorden van de NEMO-brug voor 2,5 jaar volledig afsluiten, tussen januari 2018 en medio 2020. Een draconische maatregel waardoor isolement dreigt voor de Dijksgracht en het Marineterrein. Voor fietsers heeft de Commandantsbrug over de Dijksgracht dan geen nut meer, want ze kunnen er niet komen, Voetgangers kunnen er alleen komen via CS en de trap vanaf de Piet Heinkade. Hanneke's Boom en de Scheepskameel worden slecht bereikbaar. Dit zal geen impuls geven aan de organische toename van het gebruik van het Marineterrein, waar Defensie in de loop van 2018 geheel gaat verdwijnen.
Het zuidelijk deel van de Oosterdokskade blijft vanaf de NEMO-brug bereikbaar via een brede steiger.

Waarom deze afsluiting? De ondergrondse parkeergarage moet tot aan de waterkant onder de weg doorlopen , waardoor de aanlanding van de Westerdoksdraaibrug eindigt in een bouwput. De aanvoer van bouwmaterialen gaat over het water en de hijskranen draaien over weg en Oosterdoksdraaibrug. Veiligheid is daarom het voornaamste motief voor afsluiting. De Omgevingsvergunning voor het bouwplan is al verleend, maar die voor de tijdelijke maatregelen en bijbehorende Verkeersbesluiten nog niet.