Gevlekte jaguar werpt twee zwarte welpen in Artis

[Overgenomen van de website van Artis]

Vroeg in de ochtend van 28 juni zijn er twee jaguarwelpen geboren in ARTIS. Voor de gevlekte jaguar (Panthera onca) is het haar eerste worp. Om 0.24 uur werd de eerste welp geboren, en om 4.37 uur de tweede.en jaguar krijgt na een dracht van ruim drie maanden één tot vier welpen per worp, maar meestal zijn het er twee. De twee welpen in ARTIS zijn zwart van kleur. De kleur zegt niets over het geslacht van de welpen: de zwarte kleur ontstaat door een specifiek gen. De ogen van jaguarwelpen zijn bij geboorte nog dicht en gaan pas na ongeveer twee weken open. De moeder zoogt haar welpen zo’n zes maanden. Totdat ze de leeftijd van anderhalf à twee jaar hebben bereikt, zijn de jonge jaguars afhankelijk van de zorg en bescherming van de moeder.
In de eerste, kritieke periode na de geboorte is het belangrijk dat er rust heerst rond het jaguarverblijf. Mocht de jaguarmoeder te veel onrust ervaren, dan bestaat de kans dat zij haar jongen verstoot. Enkele paden bij het verblijf zijn daarom tijdelijk niet toegankelijk voor bezoekers. 

Bekijk hier het filmpje van de geboorte.