Monumentenstatus aangevraagd voor werfterrein Koning William, Hoogte Kadijk 145 B

Werkplaats / botenloods Koning Willam 

Werkplaats / botenloods Koning Willam 

Buurtorganisatie 1018 heeft in overleg met de Buurtwerkgroep Wakkere Kadijkers de monumentenstatus aangevraagd voor drie onderdelen van Hoogte Kadijk 145 B, de voormalige scheepswerf Koning William. Deze onderdelen hebben op dit moment de status 'Orde 3':

  • Werkplaats / botenloods
  • Schuur tegen de muur Hoogte Kadijk
  • Kantoor

Een dergelijke aanvraag kan alleen worden ingediend door een rechtspersoon. De Stichting Buurtorganisatie 1018 voldoet daaraan en heeft als één van haar doelstellingen in de statuten staan 'Het bevorderen van het natuur- en stadsschoon en het behoud van historisch erfgoed'.

De Wakkere Kadijkers verzetten zich tegen de nieuwbouwplannen op het terrein van Koning William: "Met de voorgenomen kolossale nieuwbouw vervalt een groot deel van het cultuurhistorisch landschap. De monumentale brug (nr. 80) biedt zicht op de twee werven (de grote monumentale werf Het Kromhout en werf Hoogte Kadijk 145 B) en de monumentale Oosterkerk. Bezoekers en bewoners genieten van dit unieke stukje oud Amsterdam. Vanaf de toekomstige Eilandenboulevard is dit het laatste mooie beeld van de geschiedenis van de eilanden, dat verder bestaat uit een veelheid aan grote panden."

Lees meer over de plannen in ons eerdere nieuwbericht.

Lees hier de complete aanvraag monumentenstatus.