Verzet tegen plannen Marineterrein trekt aandacht media

Drie kranten hebben de afgelopen weken kort achter elkaar buurtbewoners aan het woord gelaten over hun verzet tegen de plannen voor een Vinex-achtige woonwijk op het Marineterrein. Aanleiding voor de plotselinge media-aandacht is het feit dat de Amsterdamse gemeenteraad binnenkort een besluit zal nemen over de toekomst van het nu nog betrekkelijk groene gebied.

Afbeelding: SjoerdMTA CC BY-SA 4.0

Afbeelding: SjoerdMTA CC BY-SA 4.0

Wat de gemeente betreft wordt het deel van het terrein dat niet in handen van Defensie blijft, de komende jaren ontwikkeld als ’stedelijk innovatiegebied’, zo blijkt uit een eerder dit jaar gepubliceerde nota van uitgangspunten. Er komen kantoren en daarnaast achthonderd woningen met een bouwhoogte van twintig tot dertig meter met daartus­sen enkele woontorens van veertig meter. Om het stedelijk karakter van het ge­bied te benadrukken komen de woon­blokken aan straten te staan die uitlo­pen op een wandelboulevard langs het water.

Wat de bewoners van onder meer Kattenburg en de Dijksgracht vooral stoort, is de massaliteit van de geplande woonwijk. Weliswaar is in de plannen ook voorzien in een stadspark, maar volgens de bewoners gaat het groen geen veertig procent van het gebied omvatten, zoals de gemeente beweert, maar slechts 23 procent. Zij spreken smalend van sjoemelgroen. “In plaats van een groen stadspark met ademruimte voor de bewoners van de binnenstad, gaat de gemeente door middel van grootschalige woningbouw mee met de gekte van de verdienmodellen”, zegt Marlou Visser namens de actiegroep Kattenburgerstraat in het Parool.

De bewoners maken omstandig duidelijk absoluut geen bezwaar te hebben tegen woningbouw. Sterker nog, ze hebben een alternatief plan ontwikkeld voor evenveel woningen waarin de sfeer op het terrein echter niet wordt aangetast. “Natuurlijk heeft Amsterdam woningen nodig”, zegt buurtbewoner Lars Duursma in NRC Handelsblad. “Maar deze plek, in combinatie met wat hier nu gebeurt, is uniek. De gemeente wil er een gewone Vinex-wijk van maken met allemaal nieuwbouw en met rechttoe, rechtaan straten en stoepen. Het bijzondere karakter van deze enclave gaat verloren als de bestaande gebouwen worden gesloopt en er woontorens voor in de plaats komen. Alles wat deze plek bijzonder maakt wordt platgebulldozerd om plaats te maken voor generieke woningbouw. Dat zou een historische vergissing zijn.”

Voordat de nota van uitgangspunten definitief wordt vastgesteld kan er later dit jaar nog door bewoners over worden ingesproken. De omwonenden hebben wethouder Financiën en Economische Zaken Victor Everhardt echter opgeroepen om al eerder met hen rond de tafel te gaan zitten om nog eens goed naar de plannen en naar hun alternatieve voorstel voor het terrein te kijken. Een woordvoerder van de wethouder heeft het Parool laten weten dat de plannen nog niet definitief zijn. “We kennen de onvrede van de omwonenden. Er wordt gesproken met de mensen. Tegelijkertijd is het lastig alle wensen te vervullen. We hebben ook een forse opgave voor de woningbouw in de stad.”