Sinds april van dit jaar is via Spotify een podcast te beluisteren over de geschiedenis van het Dr. Sarphatihuis aan de Roetersstraat. In zeven afleveringen doen medewerkers van het verpleeghuis de kleurrijke geschiedenis uit de doeken van het rijksmonument dat zijn leven in 1872 begon als werkhuis voor zowel dakloze Amsterdammers als voor dieven die er hun straf moesten uitzitten. Het nieuwe pand moest bestaande werkhuizen vervangen en bood plaats aan 600 à 700 bewoners.
Beeld: BO1018
De podcast ‘Hoor eens hoe het begon…’ neemt je mee in het verleden van deze bijzondere plek, die al 25 jaar na de opening een andere bestemming kreeg, toen Franse troepen er vanaf 1797 hun gevangenen en zieke militairen in onderbrachten. In 1809 dacht koning Lodewijk Napoleon er zelfs over om van het gebouw een Paleis voor de Kunsten te maken, maar na het vertrek van de Fransen werd het weer een werkhuis voor bedelaars, armen en dieven, waar ook ongeneeslijk zieke ouderen werden verzorgd en zogenaamde ‘idioten’ worden opgevangen. In 1933 besloot de gemeente het huis tot een verzorgingstehuis voor ouden van dagen te maken. Maar tot 1957 bleef werken er verplicht.
In de jaren ’70 van de twintigste eeuw werd het Nieuwe Werkhuis grootschalig verbouwd. Aan het eind van die verbouwing kreeg het de naam `Dokter Sarphatihuis´. Het gebouw is vernoemd naar Samuel Sarphati. Deze arts uit Amsterdam leefde aan het begin van de negentiende eeuw. Hij heeft veel betekend voor de sociale en economische ontwikkeling van Amsterdam. Hij zette zich in voor verbetering van woonomstandigheden en voeding. Ook bedacht hij een systeem voor het ophalen van het vuilnis. Een van de meest bekende bewoners van het Dr. Sarphatihuis was Ramses Shaffy.
De podcast over het dr. Sarphatihuis is te vinden op www.amsta.nl/podcast. Inmiddels staan vier van de zeven afleveringen online. De resterende drie volgen begin mei. Op dit moment zijn ze alleen nog te beluisteren via Spotify. Later volgen Apple en Podimo.