Het Nationaal Holocaustmuseum aan de Plantage Middenlaan is door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA) gekozen tot Gebouw van het jaar 2025. Volgens het juryrapport hebben de architecten van Office Winhov de bestaande gebouwen met begrip en gevoel voor de context zorgvuldig getransformeerd tot museum. ‘De voormalige Hervormde kweekschool, die na de oorlog tot kantoor was verbouwd, is weer herkenbaar gemaakt als zodanig. Zo zijn de kapconstructie en lokalenstructuur teruggebracht. Op de naastgelegen kavel is een markant entreegebouw gerealiseerd, met een lichte, opengewerkte baksteengevel.’
Beeld: BO1018
De vakjury vindt dat dit ingewikkelde project, mede door het zware onderwerp, met begrip en gevoel voor de context zorgvuldig is uitgevoerd. ‘Los van de expositie, die aangrijpend is, laat het gebouw je de geschiedenis voelen, bijvoorbeeld in de aangebouwde erker, die uitkijkt op de tuinmuur naast de school.’ In het juryrapport klinkt overigens ook kritiek door en wel op de gemeente. ‘In het ontwerp was een voorstel opgenomen voor de openbare ruimte met de tramhalte, als verbindend element in het verhaal. Het is jammer dat het belang van deze ingreep niet gezien is.’ Deze gedachte is overigens bij de gemeente wel ooit aan de orde geweest, maar vanuit verkeerstechnische overwegingen heeft men die optie laten varen.
Het Holocaust Museum was dit jaar een van de zeven genomineerden voor de prijs van de BNA. Behalve de vakjury kon ook het publiek online zijn oordeel over de kandidaten uitspreken. De Publieksprijs ging naar ‘Kantoor vol Afval’, een gerenoveerd defensiegebouw op het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk. Een aanmoedigingsprijs was weggelegd voor twee woongebouwen in het Gelderse Hattem.
Het was dit jaar de twintigste keer dat de BNA het beste gebouw van het jaar koos. Eerdere winnaar waren onder meer station Rotterdam Centraal en het vernieuwde Singer Laren. Vorig jaar ging de prijs naar de Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation van de Universiteit Twente.