Cultuur

Zijn joden wit? Een nieuw evenement van het Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier geeft vanaf 12 maart aandacht aan de positie van joden in de samenleving. In een groot onderzoek in 12 EU-lidstaten geeft 90 procent van de ondervraagde joden aan dat antisemitisme toeneemt. En bijna de helft van Europese joodse jongeren heeft de afgelopen vijf jaar met antisemitisme te maken gehad. Toch worden joden en jodenhaat zelden genoemd in deze tijd, terwijl antiracisme-bewegingen en andere emancipatiebewegingen juist steeds meer solidair met elkaar worden. Hoe komt dat?

Stemmen op favoriete lichtkunstwerk van het Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival bestaat de komende winter 10 jaar. Welke kunstwerk zou je nog eens terug willen zien? Van 10 maart t/m 20 maart ’21 kun je op website van het Amsterdam Light Festival stemmen op je favoriete lichtkunstwerk van de afgelopen negen edities. Je stem is ook met één druk op de knop online te delen, zodat je anderen kunt oproepen ook op jouw favorieten te stemmen.

Twaalf sterke vrouwen op het Waterlooplein

Tot en met 10 maart is op het Waterlooplein langs de Amstel een fototentoonstelling te zien met portretten van twaalf invloedrijke Amsterdamse vrouwen. Het zijn vrouwen die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de stad. De expositie, die in februari al te zien was in drie andere stadsdelen, vindt plaats in het kader van Internationale Vrouwendag met dit jaar als thema Invloed met Impact

Wees moedig!

Ter gelegenheid van ‘80 jaar herdenking van de Februaristaking’ ontwikkelde het Verzetsmuseum een tentoonstelling en een serie podcasts.
‘Wees Moedig!’ heet die nieuwe tentoonstelling. Je maakt kennis met drie mensen die meewerkten aan de organisatie van de staking van 25 februari 1941: Coba Veltman, voor de oorlog typiste bij de communistische krant, Willem Kraan stratenmaker, en Joop IJisberg tramconducteur.

Luther Museum presenteert podcast over ‘Kerken en Slavernij’

Het Luther Museum aan de Nieuwe Keizersgracht heeft begin februari een podcast online gezet, waarin naar aanleiding van de tentoonstelling Kerken & Slavernij wordt ingegaan op de houding van de verschillende kerken tegenover de slavernij. Het programma belicht de geschiedenis vanaf het moment waarop zending en missie van start gingen tot aan de afschaffing van de slavernij in 1863. In de podcast wordt met name ingegaan op de ontwikkelingen in Suriname.

Bekijk opname Stichting Oosterkerk van lockdownconcert Joodse volksmuziek

Helaas duurt de lockdown nog even voort en kunnen opnieuw veel concerten niet doorgaan. Om alles wat dragelijker te maken in deze donkere en concertloze dagen van de lockdown spelen klarinettist Michel Marang en accordeonist Peter van Os Joodse volksmuziek in de Oosterkerk voor iedereen die thuiszit. Het concert is gratis te bekijken maar een donatie wordt op prijs gesteld. Alle donaties gaan naar de musici.
Bekijk de opname via de website van de Oosterkerk

19 t/m 30 december Expositie non-virtual reality in de ramen van Dokhouse Gallery, Plantage Doklaan 8

Van 19 t/m 30 december presenteert Electric Circus in de ramen van Plantage Doklaan 8 een bijzondere tentoonstelling: non-virtual reality, een installatie met mechanisch / elektrische figuren die kleine verhalen in beweging laten zien. Bezoekers kunnen door verschillende vensters delen van de installatie bekijken.. Ook leuk voor kinderen. De vol-automatische installatie draait dag en nacht

Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier het filmpje over Electric Circus.

Concerten in de Oosterkerk t/m 29 december

Reserveren is voor elk concert noodzakelijk. Het reserveren van een stoel gaat per persoon: je kan maar één stoel reserveren. De stoelopstelling is met vaste looppaden en 1,5 meter ruimte tussen elke stoel, ook twee personen uit één huishouden moeten op afstand van elkaar zitten en je kan niet zelf een stoel uitkiezen. Er is geen pauze, geen koffie en thee en het is niet mogelijk gebruik te maken van de toiletten. Reserveren is uiteraard gratis, maar ben je ziek of kan je om een andere reden toch niet komen, geef het dan zo snel mogelijk door zodat iemand anders kan genieten van het concert. reserveer via https://www.oosterkerk-amsterdam.nl/reserveren/

1 december 20:00 u: Jong talent uit Portugal speelt een programma dat draait om Portugese muziek. Harp, contrabas, viool; en mezzosopraan.
14 december 20:00 u: Oratorium Stille Nacht am Silbersee, met actrice Ariane Schluter. Zang, dans en piano komen samen in een meditatief concert over hoop en wanhoop, twijfel en troost.
18 december 14:30 u en 16:30 u: Vrijdagmiddagconcert: fluitist Bartholomeo Audisio speelt muziek van o.a. Telemann en Sigfrid Karg-Elert.
20 december 15:00 u en 17:00 u: Trio Bardac - Les amours d’Emma Bardac. Muziek van o.a Fauré en Debussy met zangeres Emma Bardac. Toegang € 25. Bestel hier kaarten voor 15.00 u en hier voor 17:00 u.
29 december 13:00 u en 15:00 u: Zaterdagmiddagconcert Helena Basilova (piano) & Florian de Backere (verteller) brengen een kerstverhaal. ook geschikt voor kinderen.

Voor meer informatie zie https://oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/

Light Walk van Amsterdam Lightfestival gaat niet door wegens corona

Op 25 september meldden wij de sterk ingekrompen opzet van het Amsterdam Ligh Festival. Nu moeten wij melden dat ook die opzet komt te vervallen wegns de coronamaatregelen. De Light Walk over het Roeterseiland gaat niet door.

Amsterdammers treffen deze winter nog wél lichtkunst aan in de stad. Deze lichtkunstwerken komen voort uit bijzondere samenwerkingen met partners, zoals de Gemeente Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, de Provincie Noord-Holland en vele anderen. De lichtkunst zal vooral gezien worden door omwonenden en passanten, maar de verhalen van Lucas De Man en de kunst verlichten online een veel breder publiek.
Samen met de kunstenaars en hun partners steken de organisatoren nu al hun energie in deze nieuwe benadering, zodat ze toch verlichting kunnen brengen in donkere dagen.

Light Walk van Amsterdam Lightfestival gaat niet door wegens corona

Op 28 september plaatsten wij onderstaand bericht. Op 6 november werd echter bekend dat dit programma komt te vervallen als gevolg van de corona-maatregelen.

Ons bericht van 28 augustus dat het komende Amsterdam Lightfestival zou lijken op dat van vorig jaar, klopt niet meer. Het festival is kleiner - 10 in plaats van 20 kunstwerken - en korter: 3 weken in plaats van 8 weken. Het programma is volledig Corona-proof. Geen vaarroute, maar alleen een wandelroute. Geen route door de hele oostelijke binnenstad, maar alleen in de Plantagebuurt rond het Roeterseiland. Het festival duurt van 10 december t/m 3 januari en is geopend tussen 17:30 en 23:00 uur. Bezoekers zullen online een tijdslot moeten reserveren en een kaartje moeten kopen voor € 12,50 (geen cash-betaling).

De start is bij het CREA-gebouw op de Nieuwe Achtergracht. Alle informatie ontvangen de bezoekers via een app. Er zijn geen informatieborden. en de route wordt niet vermeld op de website. Om hinder voor omwonenden te voorkomen , moeten de bezoekers gebruik maken van oordopjes. De kunstwerken maken ook geen geluid.
Klik hier voor meer informatie.

De omwonenden zijn al per brief geinformeerd . Na de lichttest worden de bewoners opnieuw uitgenodigd voor een digitale informatieavond (op 29 oktober). Op 3 en 4 december om 16:30 en 20:00 uur zijn er try-outs voor genodigden. Mensen die langs de route wonen ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. Wie als vrijwilliger wil meewerken, kan zich melden bij vrijwilligers@amsterdamlightfestival.com.

23 t/m 27 september expositie OPEN OOST in de Oosterkerk van kunstenaars uit onze buurt

Van woensdag 23 t/m zondag 27 september 2020 presenteert OPEN OOST nieuw werk van kunstenaars op de Oostelijke Eilanden, Kadijken en Entrepotdok in de Oosterkerk. Toegang gratis.
Woensdag 23 t/m zaterdag 26 september 11:-18:00 u (m.u.v. vrijdag 13:30 - 15:30)
Zondag 27 september 15:00-17:30 uur.
Bekijk hier wie de deelnemende kunstenaars zijn.

Maandoverzicht culturele activiteiten van Buurtnetwerk de Plantage

In de nieuwsbrief van Buurtnetwerk De Plantage van september staat het volgende overzicht van culturele activiteiten voor deze maand:

26 november t/m 17 januari Amsterdam Lightfestival opnieuw in 1018

Stichting Amsterdam Light Festival vraagt een evenementenvergunning aan voor de negende editie van het Amsterdam Light Festival.. Tijdens het evenement kunnen op diverse locaties in de binnenstad 25-30 lichtkunstwerken worden aanschouwd. Daarnaast worden enkele andere objecten geplaatst. Er is een vaarroute en een wandel/fietsroute.

Het evenement wordt gehouden van 26 november 2020 tot en met 17 januari 2021 en vindt dagelijks plaats van 16:30 – 23:00 uur, met uitzondering van 31 december (16:30 – 20:00 uur). Dit jaar kan, indien noodzakelijk door ontwikkelingen op het gebied van Corona, het evenement worden ingeperkt tot alleen een wandelroute of beperkt tot ‘een noodsituatie’ waarin een viertal lichtkunstwerken wordt geplaatst in gebied Roeterseiland.

De vaarroute loopt van het Oosterdok naar de Oudeschans, Zwanenburgwal, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht, r0ndom Artis, Entrepotdok, Schippersgracht en terug naar het Oosterdok.

De wandelroute loopt van het Wertheimpark via het JW van Overloopplantsoen, de Roeterstraat, Nieuwe Achtergracht, de Plantage Muidergracht, terug over de Sarphatistraat, via de Nieuwe achtergracht door de lepelkruisstraat, Manegestraat, Nieuwe Kerkstraat, brug over de Weesperstraat, Nieuwe Keizersgracht, Hortusplantsoen terug naar het Wertheimpark.

Concerten Oosterkerk t/m 28 november

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.

T/m 26 november Expositie 'Groeten aan Griekenland', groepsexpositie van diverse kunstenaars Openingstijden zie hier..

  • Zondag 5 november 14:00 u Amsterdams Havenkoor - Jubileum Concert 25-jarig bestaan.

  • Donderdag 9 november20:30 u  City-Kerk StandUp Theology FOOD met borrel na. Kaarten € 15 hier bestellen.

  • Dinsdag 7 november 20:00 u Jong Talent: CVA-SAX, de klassieke saxofoonklas van het Conservatoriumo.l.v. docent Arno Bornkamp speelt Ravel en Rimski-Korsakov.
  • Zaterdag 11 november 2017 20:15 - 21:30 u Barokensemble Eik en Linde o.l.v. Franc Polman: 'Vivaldi in de herfst'. Sopraan Saskia van der Wel zingt twee cantates van Vivaldi. Tenslotte een concert voor twee violoncello's.
  • Zondag 12 november 12:00 - 13:30 u Koffieconcert: Harpiste Sandrine Chatron en tenor Michael Bennet presenteren 'A British Promenade' met o.a werk van Britten, Bowen, Berkeley en Engelse Folk Songs. Nederlandse premiere van Lynne Plowman 'Songs of tehe Sea Dreamer' op gedichten van Russel Hoban.
  • Vrijdag 17 november 14:30 - 15:15 u CVA-BRASS (koperensemble Conservatorium Amsterdam) speelt muziek van alle perioders, van Reniaissance tot hedendaags.
  • Dinsdag 28 november 20:00 - 21:30 uur: Jong Talent: Yana Borisowa, Klavecimbel, speelt werk uit de Franse klavecimbelschool van de 18e eeuw.
  • Woensdag 29 november 17:45 - 19:30 uur CityKerk met City Soul met stiltemoment, inspirationals en een goede maaltijd. Kaarten € 25 hier bestellen.

Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden  http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

Concerten Oosterkerk t/m 7 november

Alle concerten toegang gratis/vrijwillige bijdrage tenzij anders vermeld.

  • Dinsdag 3 oktober 20:00 - 21:20 u: Jong Talent: harpist Julian Stivas Cardenas en fluitiste Sherezada Navarro spelen 20e eeuwse muziek van Damaste, Borne, Piazzola en Fauré.

  • Zondag 8 oktober 12:00 u Koffieconcert saxofonist Vitaly Vatulya en pianiste Maria Nemtsova spelen Michat, Schumann, Hindemith en de Nederlandse componistb Jacob ter Veldhuis.

  • WSoensdag 18 oktober 17:45 uur CityKerk: De kunst van (niets) hebben. Inclusief dinner-to-go € 25

  • Vrijdag 20 oktober 14:30 - 15:15 u Accordeonist Nicolae Stiuca speelt Bach, hedendaags klassiek en balkanmuziek.

  • 29 oktober 16:00 u openingexpositie: Groeten aan Griekenland. Dertien beeldende kunstenaars exposeren t/m 26 november hun werk.

  • Zaterdag 4 november 15:15 u AUK Kamerkoor - Licht uit licht. Lux aeterna van Morten Lauridsen, omlijkst met zestiende eeuwse muziekvan De Cleve, Guerrero en Gabrieli.. Toegang € 12, met korting € 10.

  • Zondag 5 november 14:00 u Amsterdams Havenkoor - Jubileum Concert 25-jarig bestaan.

  • Dinsdag 7 november 20:00 u Jong Talent: CVA-SAX, de klassieke saxofoonklas van het Conservatoriumo.l.v. docent Arno Bornkamp.

Zie voor meer info en het programma voor de komende maanden  http://www.oosterkerk-amsterdam.nl/agenda/ 

  •  

Concerten in de Oosterkerk tussen 24 april en 7 juni

Concerten in de Oosterkerk tussen 24 april en 7 juni 2016 (gratis/vrijwillige bijdrage)

  • Zondag 24 april 15:00 - 18:00 u: De prille proeverij. De Czaar Peterstraat is dit jaar de leukste winkelstraat van Nederland. Dat wordt gevierd met een eerste gezamenlijke proeverij, een heus culinair festijn. In de Czaar Peterstraat zijn namelijk een tal van speciaalzaken te vinden: Fromagerie Abraham Kef, Worscht, Sprezzatura | Enoteca Italiana, Bruut Bier en Het Wilde Brood. 
    Entree is €10,- waarvoor u een groot assortiment aan wijn, bier, kaas en worst kunt proeven. Daarnaast zijn los te bestellen verschillende borrelplankjes in combinatie met wijn of bier.
    Wie wil deelnemen graag opgeven via het inschrijfformulier
  • Dinsdag 3 mei 20:00 u: Jong Talent - Intercontinental Ensemble Kamerorkest met werk van Bohuslav Martinu & Nino Rotak.
  • Zondag 15 mei 12:00 u Koffieconcert: Sons of Life and Death, liederen van Dowland, Coprario, Purcell en Webb. Sytze Buwalda, coountertenor en David van Ooijen, luitist/gitarist
  • Vrijdagmiddagconcert 20 mei 14:30 u: An afternoon with Bach and Biber.....
    Ryuko Reid, violist, en Zaynab Martin, violon.
  • Dinsdag 7 juni 20:00 u: Jong Talent -:Duo sopraan en luit en na de pauze orgel. 
    David Mackor, luit & Lizzie Hetherington, sopraan: Italie 17e eeuw.
    Nicholas Papadimitriou, orgel: F.Mendelssohn, Max Reger en eigen werk.

Concertagenda Oosterkerk 19 februari t/m 20 maart

Concerten in de Oosterkerk tussen 19 februari en 20 maart 2016 (gratis/vrijwillige bijdrage)

  • Vrijdagmiddagconcert 19 februari 14:30 u: Blaaskwintet De Nootzaak speelt werken van Sweelinck, Jongen en Ibert
  • Zondag 21 februari 12:00 u: Koffieconcert So el Encima. harpiste Sarah Louise Ridy en mezzo-sopraan Luciana Cueto - met het programma Ai flores:
  • Een reis door oude Spaanse romances, villancicos en ballades over liefde en verdriet...
  • Dinsdag 1 maart 20:00 u: Jong Talent - Alice Allegri Rodriguez & Alexandre Tkaboca met werken voor fluit solo en duo van Telemann, Bach, Mozart, Debussy, Kulhau en Bozza
  • Vrijdagmiddagconcert 18 maart 14:30 u: Trio aXolot, blokfluittrio met werken van Bartok, Hollander, Bach en Engelse en Hongaarse traditionals
  • Zondag 20 maart 12:00 u: Koffieconcert saxofonist Raaf Henkema met door hem voor saxofoon gearrangeerde Partito's van Bach