De al enige tijd geleden aangekondigde herinrichting van de Czaar Peterstraat krijgt het komende jaar zijn beslag. Doel van de operatie is om in de smalle straat meer ruimte te creëren voor fietsers en ook de tram meer bewegingsvrijheid te geven. De herinrichting van de straat maakt deel uit van het project Binnenring, in het kader waarvan eerder ook al de Sarphatistraat en de Weteringschans werden getransformeerd tot fietsstraten.
Rectificatie : bewonersavond kunstwerken in de buurt
Vorige maand riepen wij bewoners op (OPROEP OPROEP OPROEP) om gedachten, herinneringen of meningen over kunstwerken in de buurt te komen delen met buurtgenoten. De datum was onjuist in het bericht terechtgekomen. De juiste datum is woensdag 25 juni. De oproep staat nog steeds – er is nog plaats! De lijst met kunstwerken is ook wat langer geworden. Klik hier voor de complete lijst.
Medewerkers maken podcast over Sarphatihuis
Sinds april van dit jaar is via Spotify een podcast te beluisteren over de geschiedenis van het Dr. Sarphatihuis aan de Roetersstraat. In zeven afleveringen doen medewerkers van het verpleeghuis de kleurrijke geschiedenis uit de doeken van het rijksmonument dat zijn leven in 1872 begon als werkhuis voor zowel dakloze Amsterdammers als voor dieven die er hun straf moesten uitzitten. Het nieuwe pand moest bestaande werkhuizen vervangen en bood plaats aan 600 à 700 bewoners.
Museum ’t Kromhout viert 50-jarig bestaan
Op 14 juni viert Museum ’t Kromhout zijn 50-jarig jubileum met een groot evenement. Bezoekers worden meegenomen door de ontwikkeling van scheepsvoortstuwing, van spier- en windkracht tot de nieuwste innovaties op het gebied van elektrische motoren en motoren op waterstof. Museum ‘t Kromhout heeft een legendarische collectie kromhoutmotoren. Deze motor is oorspronkelijk ontwikkeld voor schepen en werd door zijn robuustheid en betrouwbaarheid ook gebruikt in vrachtwagens, bussen en landbouwvoertuigen, in gemalen en bij industriële toepassingen. Tijdens het evenement kunnen bezoekers historische Kromhoutmotoren in actie zien.
Kinderbeest-feest Artis dit jaar al op 23 mei
Dit jaar vindt het Kinderbeest-feest Artis niet begin juni maar al op vrijdag 23 mei plaats. Ook nu weer zal dit evenement grote impact hebben op de buurt. Lange rijen politiewagens, ambulances en brandweerwagens brengen gehandicapte kinderen uit Noord-Holland, Flevoland en Leiden vanaf een verzamelpunt aan de rand van de stad naar Artis. Artis doet speciaal voor deze kinderen en hun families ‘s avonds de poort open. De ervaring leert dat men die middag in en om de buurt rekening moet houden met veel afsluitingen en met aanzienlijke verkeerschaos.
Diamantbewerkersbrug keert deze zomer terug
Deze zomer komt eindelijk een einde aan de periode van meer dan twee jaar waarin bewoners van de Nieuwe Achtergracht en naburige straten het moesten doen zonder de Diamantbewerkersbrug achter Carré. Op de plaats van de brug lag gedurende die tijd alleen een metalen houder voor de kabels over het water. De gemeente Amsterdam heeft omwonenden laten weten dat medio juni wordt gestart met het terugplaatsen van brug 252, zoals de monumentale voetgangersbrug tussen de Onbekendegracht en de Nieuwe Achtergracht officieel heet. Tussen 16 en 18 juni juni is de Nieuwe Achtergracht drie dagen gestremd vanwege het storten van schuimbeton ter hoogte van de brug, terwijl de straat medio augustus nog eens enige tijd wordt afgesloten om Liander de gelegenheid te geven de spanningskabels terug te plaatsen.
Herdenken en vrijheid vieren in 1018
Overal in de stad zijn 4 en 5 mei bijzondere dagen en vol van herdenkingsbijeenkomsten, vrijheidsmaaltijden, culturele manifestaties, voorstellingen, alles in het teken van herdenken en vrijheid. Op 4en5meiamsterdam.nl staan alle activiteiten in de hele stad bij elkaar, in verschillende rubrieken. Op 4 mei zijn er herdenkingen en stille tochten, bijeenkomsten en verhalen in open joodse huizen en huizen van verzet, voorstellingen in het kader van Theater na de Dam. Op 5 mei zijn er vrijheidsmaaltijden, bevrijdingspodia en ook culturele bijeenkomsten.
Pieremachocheltocht door 1018
In het kader van Sail Amsterdam zal op 21 augustus 2025 een ludieke Pieremachocheltocht plaatsvinden. Het is een vaartocht door de Amsterdamse grachten van zelfgemaakte, opgetuigde, aangeklede vaartuigen, vaak zelf gebouwd door particulieren of organisaties. Het is niet alleen een parade, het moet volgens de organisatoren ook gaan om creativiteit, eigenzinnigheid en verbondenheid. Er is dan ook een prijsvraag aan verbonden, met drie prijzen, één voor de mooiste pieremachochel, één voor de origineelste en één voor de boot met de meeste pech. Direct omwonenden worden uitgenodigd om per buurt gezamenlijk één jurylid te kiezen. De tocht start om 13.00 uur en duurt tot 16.00 en de boten varen dwars door gebied 1018, onder meer door de Oostenburgergracht en Entrepotdok. Prijsuitreiking vindt plaats om 18.00 op het dak van Nemo.
Het lentenummer van 1018-Magazine in 2025 is uit
Met in dit nummer onder meer:
Oud-staatssecretaris Jacob Kohnstamm over de Schaduwkade
Bibi de Vetter begeleidt creatieve jongeren
Sluiting dreigt voor buurtcrèche De Kleine Plantage
Is er genoeg stroom voor verduurzaming in 1018
De Oosterkerk: een mooi verdraaid en een verdraaid mooi gebouw
De rouwende gouden tor: een slome kever
Ballenlint beschermt Schaduwkade
Sinds half april maakt een lint van rode ballen het voor plezierboten en andere vaartuigen onmogelijk om nog aan te meren aan het grootste deel van de Schaduwkade, het oorlogsmonument langs een deel van de Nieuwe Keizersgracht. Vorig jaar had stadsdeel Centrum aanmeren aan de kade al gedurende een korte periode rond Koningsdag met een geel ballenlint onmogelijk gemaakt. De reden daarvoor was dat de passagiers van de aanmerende boten geen enkel respect voor het monument toonden. Omdat in dit gedrag na het weghalen van het ballenlint geen verandering bleek te zijn gekomen, heeft een groep bewoners van de huizen tegenover de Schaduwkade bij het stadsdeelbestuur met succes gepleit voor het permanent invoeren van de maatregel. Omdat men de gele ballen nogal vond detoneren met de omgeving is deze keer gekozen voor kleinere, rode ballen.
Centrum Begroot: Oostelijk deel van 1018 vraagt veel street-art, Plantage alleen twee boomspiegels
In het kader van Centrum Begroot, het subsidieprogramma van stadsdeel Centrum voor voorstellen vanuit bewoners, dingen vanuit de oostelijke binnenstad (postcodegebied 1018) in totaal negentien plannen mee naar geld uit de subsidiepot die dit jaar € 460.000 bevat. Vorig jaar waren dat er ruim dertig. Achttien van deze negentien plannen komen van bewoners op de Kadijken en de Oostelijke Eilanden en daarvan betreffen liefst vier een plan voor muurschilderingen. Die moeten komen op Kattenburg, in de Tweede Leeghwaterstraat en in het Funenpark. Voorstellen voor het vergroenen van de buurt, die vorige jaren vaak in de meerderheid waren, zijn er dit jaar juist veel minder. De Plantage Weesperbuurt, één voorstel, is niet ingedeeld in hetzelfde gebied als de rest van 1018, maar gevoegd bij buurten aan de andere kant van de Amstel. De belangstelling voor Centrum Begroot loopt over de hele linie terug. In totaal werden dit jaar 115 plannen ingediend tegen vorig jaar 129.
Buurtfestival ‘Bij ons aan boord’ in de museumhaven
De Vereniging Museumhaven Amsterdam (VMA) bestaat 40 jaar en viert dat op zaterdag 24 mei met een klein festival voor buurtbewoners. Tijdens het festival ‘Bij ons aan boord’ laten bootbewoners zien hoe het is om op een historisch schip te wonen. Stap aan boord voor lezingen, muziek, een poeziëbar, een rondvaart of kinderactiviteiten.
Broedplaats De Kweek opent in de Nieuwe Kerkstraat
Vanaf eind maart is in het gebouw Nieuwe Kerkstraat 126 De Kweek gevestigd, een broedplaats voor kunstenaars en creatievelingen. Het oude schoolpand is verbouwd om er een creatieve gemeenschap onder één dak samen te brengen. In de zomer van 2023 werd een stichting opgericht door initiatiefnemers Quico Touw en Quirijn Zijlmans met het doel een plek te creëren waar kunstenaars kunnen samenwerken en ook verbinding gemaakt kan worden met de buurt.
Oproep Oproep Oproep
Buurtorganisatie 1018 organiseert op donderdag 26 juni een avond over kunstwerken in de buurt. BO1018 nodigt alle bewoners en gebruikers van de buurt van harte uit om op die avond iets over een kunstwerk in de eigen buurt te komen vertellen. Dat kan over alles gaan. Een jeugdherinnering aan een kunstwerk als speel- of hangplek. Of misschien heeft een kunstwerk een bijzondere rol gespeeld in je leven? Heeft iemand een mening over een kunstwerk? Voegt het iets toe aan de openbare ruimte? Is het juist een aanwinst of eerder een aantasting? Of wat is het verhaal achter een kunstwerk?
Roest is terug
Na zes jaar afwezigheid is Roest, grondig verbouwd, terug op Oostenburg. De eigenaren richten zich op de nieuwe werkelijkheid en dus op de nieuwe bewoners, veelal expats, van het gegentrificeerde Oostenburg. Er wordt een nieuwe koers gevaren met een grootstedelijk restaurant met een grote bar en lange tafels en met een keus uit honderden wijnen, in een nog altijd industriële setting van staal en beton.
De Knowledge Mile krijgt er nog wat groen bij
De vergroende Knowledge Mile, de stads-as langs de Weesperstraat en de Wibautstraat tussen de IJtunnel en het Amstelplein, wordt door het bestuur van stadsdeel Centrum gepresenteerd als een ‘cadeau aan de stad’.De afgelopen jaren is de Knowledge Mile stap voor stap aangepakt ten behoeve van een betere biodiversiteit, een gezonder stadsklimaat en een aantrekkelijke leefomgeving. Sinds 2020 zijn er binnen dit gebied 35 extra grote geveltuinen aangelegd, 10 groene terrassen gecreëerd en is 7500 m² openbaar groen toegevoegd. Op de kaart is goed te zien waar dit allemaal is gebeurd. De komende maanden komt daar nog meer bij, onder andere in de Valkenburgerstraat, op het Weesperplein en in de Wibautstraat bij het Cygnus Gymnasium en The Social Hub.
Gemeente laat bewoners meedenken over het J.W. van Overloopplantsoen
In verband met de voor komend najaar voorziene opknapbeurt van het J.W. van Overloopplantsoen in de Plantage, vraagt de gemeente ten aanzien van een aantal ingrepen naar de voorkeur van bewoners. Op de website van Amsterdam staat voor dat doel een korte enquête bestaande uit vijf vragen die door middel van duidelijke plaatjes worden toegelicht. Als reden voor de opknapbeurt noemt de gemeente het feit dat een aantal bomen en planten in het plantsoen ziek zijn.
Kunstenaar Sheng-Wen Lo één jaar ‘ARTISt-in-Residence’
Kunstenaar Sheng-Wen Lo is de nieuwe ‘ARTISt-in-Residence’. Gedurende twaalf maanden onderzoekt hij in Artis de verrijking in dierenverblijven, afvalrecycling en de bezoekerservaring. Lo zal zijn atelier inrichten in één van de Salmhuisjes, één van de 26 rijksmonumenten in Artis. Het residency-programma is een hedendaagse invulling van een lange samenwerking tussen Artis en de Rijksakademie.
Uitspraak schadevergoeding ivm schietpartij 2018 op Wittenburg
Welzijnsorganisatie Dock is in januari door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een stagiaire. Zij raakte tijdens de dodelijke schietpartij in januari 2018 in de speeltuin op Wittenberg gewond aan haar been en heeft nog altijd last van zenuwpijn en een posttraumatische stressstoornis. Dock stelde tijdens de rechtszaak alles te hebben gedaan wat van de organisatie verwacht kon worden om haar werknemers te beschermen. Uit risico-evaluaties in 2016 en 2017 waren geen speciale aanbevelingen gekomen, er was op de dag van de schietpartij voldoende personeel aan het werk en de speeltuin had een agressieprotocol.
Droppie op Marineterrein verwerkt afval en spaart het milieu
Wie op een milieuvriendelijke manier af wil van zijn of haar afval, kan daarvoor sinds kort terecht bij de container van Droppie waste lab op het Marineterrein. De container zit vol sensoren, scan- en sorteerapparatuur die er samen voor zorgen dat het afval, mits thuis gescheiden en schoongemaakt, automatisch wordt verwerkt. Het systeem herkent wat er wordt ingeleverd en verwerkt het op de juiste manier. Zo kan iedereen zonder hulp afval inleveren en er ook nog wat aan verdienen, want voor elke ingeleverde kilo betaalt Droppie een bescheiden vergoeding van gemiddeld 15 cent.