Op donderdag 3 juni wordt het definitieve ontwerp voor de vergroening van het Hortusplantsoen aan bewoners en ondernemers uit de omgeving gepresenteerd. Dit nu nog vrij kale plantsoentje achter de Hortus moet in het kader van de vergroening van de Knowledge Mile een facelift krijgen. Eerder dit jaar was commotie ontstaan omdat de projectorganisatie voor dat doel een plan had gepresenteerd zonder daarover met de buurt te overleggen. In dat plan waren struiken, heesters en gezellige bankjes voorzien, maar volgens verschillende bewoners zouden die elementen een ongewenste aantrekkingskracht uitoefenen op zwervers en junks.
Presentatie van de krant Het Perspectief
n aantal bewoners en bewonersgroepen rondom de Wibautas heeft de eerste editie uitgebracht van de krant ‘Het Perspectief voor een blije buurt’. De initiatiefnemers zetten zich in voor een leefbare en gezonde buurt, met minder verkeer en minder vervuiling. Eind mei wordt de krant bij bewoners rond de Weesperstraat en Valkenburgerstraat in de bus gedaan.
Uitvaart Jeroen Verhulst
Op vrijdag 21 mei is door familie, vrienden en buurtgenoten afscheid genomen van Jeroen Verhulst. Na een plechtigheid in de Oosterkerk werd de rouwstoet op weg naar De Nieuwe Ooster door enkele honderden aanwezigen met applaus uitgeleide gedaan. De livestream van de plechtigheid is nog twee weken te bekijken via https://start.memoriam.tv/N9XV-YJH5
2e inbreng BO 1018 discussie bestuurlijk stelsel: Van frustratie naar participatie
Museum 't Kromhout zoekt vrijwilligers
Buurtgenote Helcia Cino overleden
Op woensdag 12 mei overleed Helcia Cino. Helcia woonde sinds 1993 met haar partner Anne op een woonboot op Oostenburg waar hun beide kinderen werden geboren, Later verhuisde zij naar een ark op Wittenburg.
Zij was een veelzijdig kunstenaar en daarbij zeer nauw betrokken bij het wel en wee van de mensen om haar heen, in het bijzonder richtte zij zich op de rechten van kinderen en het onderwijs. Zij was daarnaast nauw betrokken bij de ingrepen aan de Eilandenboulevard door de gemeente en de oprichting van de Vereniging de Nieuwe Vaart. Als toegewijd tuinier is haar verzet tegen de nutteloze vernietiging van groen niet voor niets geweest.
Helcia is afgelopen donderdag begraven op begraafplaats de Nieuwe Ooster
Jeroen Verhulst overleden
Ons bereikte het verdrietige bericht dat Jeroen Verhulst zaterdag 15 mei is overleden. Hij was al geruime tijd ziek maar hij bleef tot het allerlaatst betrokken. Een fijn mens met een enorme inzet.
Jeroen was al actief in de buurt vanaf de sloop en de nieuwbouw op Wittenburg en was een drijvende kracht bij de vele bewonersinitiatieven die in de jaren daarna zouden volgen. Hij stond aan de wieg van Buurtorganisatie 1018, de stichting die in 2014 werd opgericht nadat de gemeente het Wijkcentrum Oostelijke Binnenstad had opgeheven. De nieuwe stichting was bedoeld om ook in de toekomst bewonersparticipatie te faciliteren en de leefbaarheid in de buurten te bevorderen.
Jeroen vervulde sinds de oprichting van BO1018 de functie van secretaris en was ook degene die de website bijhield, de nieuwsbrief verzorgde, contact onderhield met alle actieve werkgroepen en die volgde wat er overal in de buurt, en op politiek niveau, gebeurde. Daarbij was hij ook secretaris van het Eilandenoverleg.
Eind januari werd Jeroen verrast toen hij (digitaal) uit handen van Wethouder Groot Wassink de zilveren Amsterdamspeld ontving vanwege zijn jarenlange belangeloze inzet voor de stad, in het bijzonder de Oostelijk Eilanden. Een buurtpionier, zo werd hij bij die gelegenheid gekarakteriseerd. Een bijzonder woord voor een bijzonder mens, zoals er helaas maar weinig bestaan. Zeer velen zullen hem heel erg missen.
Wij wensen zijn vrouw, kinderen, broer en zussen veel kracht en sterkte toe bij dit grote verlies.
Petra Catz, namens het bestuur van Buurtorganisatie 1018
Bart Uitdenbogaart, namens het Eilandenoverleg
De afscheidsbijeenkomst vindt plaats vrijdagmiddag 21 mei in de Oosterkerk, maar zal wegens de corona-maatregelen een besloten karakter hebben.
Aansluitend aan de bijeenkomst zullen wij, als buurtbewoners, Jeroen een laatste eer bewijzen.
Wij komen samen om 16.45 op het Marie Altelaarplein achter de Oosterkerk.
ADMB wint Curinesa voetbaltoernooi
Het uit spelertjes van Ajax en Zeeburgia bestaande team van ADMB heeft op Hemelvaartsdag het jaarlijkse jeugdvoetbaltoernooi op Wittenburg gewonnen. In een spannende finale was ADMB met 2-1 te sterk voor JZZWWZ (Je Ziet Zelf Wie We Zijn). Andere deelnemende teams droegen al even fantasievolle namen, zoals Team Sarcasme en Pak Slaag.
Aprilnummer 1018 Magazine is verschenen
Met deze maand onder meer:
• Een monument voor een Joods meisje
• De brieven van Lene Gravesen aan haar overleden geliefde
• OOPOEH-hond Bobby
• De Muiderpoort heeft zijn klok terug
• Ondernemen in tijden van corona
• Frank’s Smoke House
• De nieuwe serie ‘Geef me je hand’
Lees hier het complete aprilnummer
Koffiewandelingen van Marine tot Czaar: Wandelen met een bijzondere buurtgenoot
Werkgroep verzet zich tegen nachtstalling voor rondvaartboten aan de Dijksgracht Oost
Op 14 april vond digitale informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden, ondernemers en rederijen over de plannen van de gemeenten voor het afmeren van 30 dekschuiten en 40 rondvaartboten aan de Dijksgracht Oost. Hoewel duidelijk werd dat geen van de drie partijen er iets in ziet, zet de gemeente de plannen toch gewoon door.
Omwonenden vrezen overlast, en dan vooral tijdens de vroege en laten uren van de dag, van in en uit parkerende rondvaartboten en dekschuiten. Bij het manoeuvreren van de boten wordt gebruik gemaakt van boegschroeven die bekend staan om het doordringende gierende geluid dat ze maken. De ondernemers voelden zich overvallen door de plannen en de reders constateren dat de plek onvoldoende faciliteiten biedt.
De vraag aan de gemeente waarom dit nu eigenlijk allemaal moet in een woonwijk, werd niet beantwoord, en ook kwam er geen antwoord op vraag wie er binnen de gemeente eigenlijk opkomt voor de belangen van de bewoners. Tot nu toe blijkt alleen de dwergvleermuis serieus genomen te worden genomen. Zijn foerageergebied dreigt te verdwijnen en dat verplicht de gemeente elders in de buurt compensatie te bieden.
Bekijk of downoad hier de gemeenteijke presentatie over de plannen.
Omwonenden hebben zich georganiseerd in de werkgroep Dijksgracht Oost als onderdeel van het Eilandenoverleg. Mail voor meer informatie naar: dijksgrachtoost@buurtorganisatie1018.nl
Nieuwe Subsidieregeling “Integraal maatschappelijk initiatief”
Er is een nieuwe subsidieregeling vastgesteld die u kunt gebruiken om een aanvraag te doen als u een goed idee hebt voor de buurt, een initiatief waarmee u bewoners wilt verbinden en Amsterdam beter wil maken. Het is de subsidieregeling integraal maatschappelijk initiatief.
Het doel van de regeling is het faciliteren van initiatieven die bijdragen aan meerdere maatschappelijke thema’s in de stad zoals armoede, duurzaamheid, groen in de stad en werkgelegenheid. Ook activiteiten ter versterking van de eigen organisatie kunnen worden gesubsidieerd.
Knip Weesperstraat pas in 2023
De proef met een knip in de Weesperstraat zal pas op zijn vroegst in 2023 worden gehouden. Dat heeft wethouder De Vries eind maart besloten. Aanvankelijk was de proef gepland voor dit voorjaar, maar van dat idee was vanwege het als gevolg van corona veel geringere verkeersaanbod op de Wibautas, al eerder afgezien.
Petersburgjournaal #18, april 2021
Uitgave Stadsdeel Centrum i.s.m. Stadgenoot.
Waar gebeurt wat?
- Het voorgenomen participatie- en ontwerptraject voor het Wittenburgerplein gaat voorlopig niet door, bij gebrek aan budget. Wel wordt er gezocht naar nieuwe bewonersinitiatieven: activiteiten, meer groen of een mobiele kiosk. Aanmelden bij danny.konings@amsterdam.nl
- In juli beginnen de werkzaamheden voor het tweede deel van het Touwbaanpark, grenzend aan de nieuwe kopwoningen.
Het talud Eilandenboulevard is voor twaalf woonboten gereed. In het najaar volgen er nog twaalf. In 2022 nog eens vijf.. Bewoners missen structuur en het duurt te lang.
Plannen voor de Dijksgracht-Oost: nachtstalling 40 rondvaartboten (gereed 2024), fietspad (2025 en spoorpark op het talud ()2025). In april start de inspraak.
Het INNTEL Hotel op Oostenburg opent in april. Via Bob Helpt! gaat het hotel mensen uit de buurt werk bieden.
Consultatie Marineterrein - terugblik en vervolg.
Nieuwe gebiedsmakelaar voor de Kadijken, Kazernebuurt en Zeeburgerpad: Sjokle Tilstra
Nieuwe kiosk voor bloemenhandel Rinus op het Czaar Peterpleintje. Daarmee verdwijnt de kiosk voor de Oosterlkerk.
Twee digitale informatiebijeenkomsten over nachtstalling 40 rondvaartboten Dijksgracht Oost
Op dinsdag 6 april 19:00 - 20:30 uur organiseert de gemeente een digitale informatiebijeenkomst voor bewoners over ontwikkelingen rond de Dijksgracht-oost: aanleg van een nachtstalling voore 40 rondvaartboten, herstel kademaar, herordening dekschuiten en aanleg fietspad.. Na 2025 komt hrer ook een spoorpark.
Op woensdag 14 april 19:00 - 20:30 uur vindt een tweede informatiebijeenkomst plaats, waarbij de bewoners met de reders rondvaartboten en waterbouwkundige aannemers in gesprek kunnen gaan.
Aanmelding via dijksgrachtoost@amsterdam.nl is voor beide bijeenkomsten verplicht. Als u als bewoner deelneemt, geef dat dan aan.
Twee bewoners kunnen deelnemen aan een klankbordgroep die meedenkt en adviseert over de keuzes die moeten worden gemaakt. U kunt zich daarvoor ook opgeven op dijksgrachtoost@amsterdam.nl.
Wandelboekje "Een wandeling door de Plantage – Van wandelpark tot woonbuurt" nu te koop
De Vereniging Vrienden van de Plantage organiseert normaliter allerlei culturele activiteiten maar wordt daarin natuurlijk nu ook door Corona gehinderd. Daarom is energie gestoken in een prachtig boekje waarmee iedereen zelf een historische wandeling door de Plantage kan maken. De leden van de Vereniging hebben inmiddels een exemplaar van het boekje cadeau gekregen, en nu is het ook voor iedereen te koop.
Bewoners gaan meepraten over Hortusplantsoen
Bewoners en omwonenden van het Hortusplantsoen krijgen alsnog de gelegenheid om mee te praten over de voorgenomen vergroening van het plantsoen. Deze toezegging doet programmamanager Carla van der Linden van het Knowledge Mile Park na protesten van bewoners tegen het in februari gepresenteerde plan voor de vergroening.
Na vier jaar eindelijk zonnepanelen op het Entrepotdok
Sinds 4 maart liggen er zo’n 230 zonnepanelen op het Rijksmonument het Entrepotdok. Aan de historie van het monumentale en grootst bewoonde pakhuizencomplex van Amsterdam (sinds 1708) wordt met de installatie van de zonnepanelen een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Na een complex proces van vier jaar, kan nu eindelijk de vlag uit.
De coöperatie telt op dit moment zo'n 44 leden (huishoudens) en op de platte daken van DOK-1, wordt er met 230 zonnepanelen momenteel al genoten van duurzame zonne-energie. Er is momenteel slechts een klein deel van het dak gevuld met panelen. Het bestuur ziet het liefst dat het hele dak vol komt te liggen. Momenteel start de inventarisatie bij bewoners van het Entrepotdok om mee te doen aan een volgend project: DOK-2. Bent u bewoner van het Entrepotdok en heeft u interesse in zonnepanelen? Mail naar zonophetdok@gmail.com voor meer info.
Centrum begroot 2021
In 2021 is er weer een nieuwe editie van Centrum Begroot. Dit jaar is € 300.000,- beschikbaar voor plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Amsterdam Centrum.
Vanaf maandag 22 maart tot en met 26 april kan men bij Stadsdeel Centrum een plan indienen voor een mooier, groener, gezelliger of leefbaarder stadsdeel.
Zijn joden wit? Een nieuw evenement van het Joods Cultureel Kwartier
Het Joods Cultureel Kwartier geeft vanaf 12 maart aandacht aan de positie van joden in de samenleving. In een groot onderzoek in 12 EU-lidstaten geeft 90 procent van de ondervraagde joden aan dat antisemitisme toeneemt. En bijna de helft van Europese joodse jongeren heeft de afgelopen vijf jaar met antisemitisme te maken gehad. Toch worden joden en jodenhaat zelden genoemd in deze tijd, terwijl antiracisme-bewegingen en andere emancipatiebewegingen juist steeds meer solidair met elkaar worden. Hoe komt dat?