Plantage en Knowledge Mile gaan duurzaam inkopen

Vanaf 1 december kunnen bedrijven, organisaties en culturele instellingen in de Weesperbuurt en de Plantage hun duurzame inkopen tegen aantrekkelijke voorwaarden doen op een ‘Collectief Circulair Inkoopplatform’. Het platform wordt gerund door Product for Product, een webshop en groothandel in circulaire producten met een assortiment van meer dan 30.000 artikelen.

Win een lunchbon op de Knowledge Mile

Ook dit jaar heeft de BIZ Knowledge Mile langs de Wibautstraat en de Weesperstraat weer vijftien grote kerstbomen geplaatst ‘om de twee straten in de donkere decembermaanden wat gezelliger te maken’. Maar als extraatje heeft de organisatie er deze keer ook een wedstrijd aan verbonden. In elke boom hangt namelijk een letter. De vijftien letters vormen samen een woord en onder degenen die dat woord uiterlijk 11 januari opsturen naar straatmanager@knowledgemile.biz worden op 12 januari tien lunchbonnen van 50 euro verloot.

Bewoners Kattenburgerstraat mogen meedenken over vergroening van hun straat

De gemeenteraad is vorige maand akkoord gegaan met de vanwege geldgebrek sterk gewijzigde plannen voor de herinrichting van de Kattenburgerstraat. Dit is gebeurd zonder opnieuw een mogelijkheid van inspraak aan bewoners te bieden. Enkele raadsleden maakten hier tijdens de raadsvergadering ernstig bezwaar tegen, en uiteindelijk is er een motie aangenomen die ervoor moet zorgen dat voor en tijdens de verdere uitvoering van de herinrichting van de Kattenburgerstraat ‘zorgvuldige participatie’ zal plaatsvinden.

Rondleidingen Cycadeeën in de Hortus

De Hortus heeft een bijzondere collectie cycadeeën, een oeroude plantengroep die ruim 240 miljoen jaar geleden ontstond. Het tijdspad dat cycadeeën hebben doorlopen is fascinerend en onvoorstelbaar lang. De Hortus bezit enkele unieke exemplaren, waaronder de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom (Encephalartos altensteinii), in 1850 door de Hortus gekocht uit de collectie van Koning Willem II.

Herinrichting Alexanderplein en noordelijk deel Sarphatistraat vertraagd

In april van dit jaar vond een informatiebijeenkomst plaats over de plannen van de gemeente voor de herinrichting van het Alexanderplein en het noordelijk deel van de Sarphatistraat. De planning was dat in het najaar de uitgewerkte schetsontwerpen klaar zouden zijn. De gemeente liet onlangs weten dat het schetsontwerp voor de Sarphatistraat in hoofdlijnen klaar ligt, maar dat voor het Alexanderplein meer tijd nodig is.

Plantage Parklaan: gemeente geeft na acht maanden onbeweeglijkheid haar ongelijk toe

Een week nadat was gebleken dat de gemeente had verzuimd om, zoals aan de buurt was beloofd, het plan herinrichting Plantage Parklaan met commentaar vanuit de buurt voor te leggen aan de Centrale Verkeerscommissie (CVC) , bleek verrassend genoeg dat die commissie het eens is met de buurt: het voorliggende plan voldoet niet aan de normen van verkeersveiligheid.

Themabijeenkomst 24 november afgelast

In verband met de corona-maatregelen is besloten de themabijeenkomst over partcipatie af te gelasten. Om bewoners toch te informeren over de nieuwe vormen van participatie die de stad in 2022 zal kennen, zal Buurtorganisatie 1018 een videofilmpje maken als een paar mensen met elkaar over dit onderwerp in gesprek gaan. Het filmpje zal vervolgens op de website beschikbaar komen. Meer informatie volgt.

College van B en W geeft plannen Marineterrein vrij voor inspraak

Het college van B en W heeft op 16 november de concept Nota van Uitgangspunten (NvU) Marineterrein Amsterdam vrijgegeven voor inspraak. De nota is opgesteld door de gemeente Amsterdam samen met het Rijk en vormt het kader voor de ontwikkeling van het gebied. In de nieuwe wijk zal ruimte zijn voor ongeveer 800 woningen en 2300 arbeidsplaatsen voor innovatieve bedrijven. Door de komst van verschillende opleidingsinstituten ontstaan er bovendien werkplekken voor ongeveer 1400 studenten en onderwijspersoneel. De nieuwe buurt wordt autovrij, met een park aan het water van het Oosterdok. 70 procent van het terrein zal onbebouwd blijven.

Gemeenteraad akkoord met gewijzigde plannen herinrichting Kattenburgerstraat

De gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met de vanwege geldgebrek gewijzigde plannen voor de herinrichting van de Kattenburgerstraat. Dit betekent dat de verlegging van de rijbanen richting Marineterrein, de fietstunnel onder het spoor en de fietsbrug over de Dijksgracht definitief van tafel zijn. De versmalling van de rijbanen en de invoering van een maximumsnelheid van 30 km/u in de Kattenburgerstraat gaan wel door.

Herinrichting Kattenburgerstraat deels van de baan

Het plan voor herinrichting van de Kattenburgerstraat, dat begin dit jaar door de bewoners met instemming werd begroet, wordt maar zeer ten dele uitgevoerd. Vanwege geldgebrek bij de gemeente gaat de verlegging van de rijbanen richting Marineterrein niet door. Ook een nieuwe fietstunnel onder het spoor en een fietsbrug over de Dijksgracht zijn geschrapt. De versmalling van de rijbanen en de invoering van een maximumsnelheid van 30 km/u in de Kattenburgerstraat gaan wel door.

Bewoners zetten vraagtekens bij curieuze gang van zaken Plantage Parklaan

Was het een slinkse actie van het stadsdeel centrum om het eigen plan voor de herinrichting van de Plantage Parklaan door te duwen? Was het omdat het dagelijks bestuur (DB) van het stadsdeel hoopte dat het plan zonder een inhoudelijk advies van de Centrale Verkeerscommissie (CVC) een positief advies van de stadsdeelcommissie zou kunnen krijgen? Dat vragen omwonenden van de straat langs het Wertheimpark zich af nadat op 3 november duidelijk was geworden dat het stadsdeel, tegen uitdrukkelijke beloftes in, noch het commentaar van het PWO noch het betwiste gemeentevoorstel voor advies naar de CVC had gestuurd.

Buurtavond open innovatieplatform "samenwerken en verbinden" afgelast i.v.m. Coronamaatregelen

In verband met de strengere Cororamaatregelen heeft het Stadsdeel besloten om de buurtavond van aankomende donderdagavond 4 november helaas af te gelasten. Met het naleven van de 1,5-meter is het lastig om het doel van de avond, “Samenwerken en Verbinden”, vorm te geven. Ook het verplichte scannen van de QR-code bij de ingang kan er voor zorgen dat sommige mensen niet kunnen deelnemen, die wel graag bij de avond aanwezig hadden willen zijn.

Stand van zaken herinrichting Plantage Parklaan. Gemeente breekt belofte – commentaar van PWO niet doorgeleid aan CVC.

Moet de Plantage Parklaan op de schop, en komen beide - versmalde - rijbanen naar één kant van de tram – met onveilige situatie voor fietsers als gevolg? Dat is wat de gemeente wil. Het Plantage Weesperbuurt Overleg (PWO) wil veel minder vergaande aanpassingen. Het formuleerde een commentaar met alle bezwaren, en de gemeente had uitdrukkelijk beloofd dat commentaar mee te sturen als op 2 november de Centrale Verkeerscommissie (CVC, de adviescommissie verkeerszaken van de gemeente) over deze plannen zou praten. Maar de gemeente liet na het commentaar aan de CVC mee te sturen.