Teleurstellende rechtsgang bij bezwaar Wakkere Kadijkers tegen afwijzing Monumentenstatus voor werf Koning William

Scheepswerf Koning William met historische loods aan de Hoogte Kadijk

Scheepswerf Koning William met historische loods aan de Hoogte Kadijk

Op 18 februari j.l. was de hoorzitting over het bezwaar tegen de afwijzing van de monumentenstatus voor Scheepswerf Koning William. Buurtorganisatie 1018 had enkele Wakkere Kadijkers gemachtigd om namens haar het woord te voeren, onder toeziend oog en luisterend oor van de overvolle publieke tribune.

De Commissie heeft het bezwaar van Stichting Buurtorganisatie 1018 ongegrond verklaard en blijft bij het besluit van 7 november 2018 om Koning William geen monumentenstatus te verlenen. Het belangrijkste argument is dat er “geen nieuwe feiten” aan het licht zijn gekomen. Stadsdeel Centrum heeft dit advies overgenomen.

De commissie negeert het feit dat de Wakkere Kadijkers door het stadsdeel destijds verkeerd zijn voorgelicht waardoor de Buurtorganisatie zelf geen bezwaar heeft gemaakt, maar wel ca. tachtig buurtbewoners. De Commissie schrijft hierover:

“De commissie realiseert zich dat zowel bezwaarde als omwonenden het gevoel hebben dat hun de mogelijkheid is ontnomen om inhoudelijk bezwaar en beroep aan te tekenen. De voorgaande (juridische) overwegingen zullen dat gevoel niet wegnemen. Uit de bezwaarschriften en tijdens de hoorzitting is duidelijk gebleken dat zij begaan zijn met hun omgeving en vrezen voor het verlies van de voormalige scheepswerf en de ontwikkeling die daarvoor terugkomt “.

Het is voor de Wakkere Kadijkers onbegrijpelijk dat huneen normale rechtsgang is ontnomen, en dat de argumenten die een gemachtigde Wakkere Kadijker in het bezwaar én in de hoorzitting heeft aangevoerd, van tafel worden geveegd en er niet meer toe doen.

De Wakkere Kadijkers hebben de mogelijkheden onderzocht om beroep aan te tekenen bij de Rechtbank en juridisch advies ingewonnen. Op grond van de stukken en de uitspraak van de Commissie is de advocaat tot de conclusie gekomen “dat er waarschijnlijk geen mogelijkheid meer is om inhoudelijk op te komen tegen het besluit van het stadsdeel om niet te starten met een procedure tot aanwijzing van gemeentelijk monument…”. Op grond hiervan, en vanwege de hoge kosten die dat met zich mee brengt, kunnen de Wkkere Kadijkers niet verder in beroep gaan, hoe graag ze dat ook zouden willen. Het is nu aan de buurtbewoners om de aanvragen van omgevings- en sloopvergunning goed in de gaten te houden. Het aanvragen van een sloopvergunning is waarschijnlijk in de maak, maar voor zover we weten nog niet officieel aangevraagd. De Wakkere Kadijkers zullen dit scherp in de gaten houden en buurtbewoners hierop attenderen, zodat ze zienswijzen kunnen indienen.

Opvallend is dat er begin april - zes weken na de hoorzitting -  een omgevingsvergunning is aangevraagd voor het vernieuwen en wijzigen van de steigers en het uitbreiden van het aantal ligplaatsen op de werf. Dit is alleen nog een kennisgeving; er is nog geen besluit kenbaar gemaakt.