Voor Centrum Begroot hoort de Plantage-Weesperbuurt niet meer bij 1018

Centrum Begroot is in de stemfase beland. Bewoners van stadsdeel Centrum kunnen tussen 17 juni en 16 juli stemmen op de plannen die door de stadsdeelcommissie als “haalbaar” zijn beoordeeld. In totaal is er voor stadsdeel Centrum 460.000 euro te verdelen. Het stadsdeel is voor Centrum Begroot opgedeeld in 5 deelgebieden en voor ieder gebied is dus 92.000 euro beschikbaar, onafhankelijk van het aantal ingediende plannen. Maar die verdeling is voor een deel van 1018 niet erg gelukkig.

Beeld: Centrum Begroot Gemeente Amsterdam

Werd postcodegebied 1018 tot voor kort voor Centrum Begroot als één gebied beschouwd, sinds vorig jaar is van dit geheel een stukje afgeknipt. 1018 is nog bijna helemaal één gebied maar alleen de Plantage-Weesperbuurt is nu samengevoegd met alle buurtjes rond de Weteringschans en de Leidsestraat. Nu bewoners alleen mogen stemmen op plannen in het gebied waarin zij zijn ingedeeld, en omdat dit jaar vanuit de Plantage-Weesperbuurt geen plannen zijn ingediend, is nu de merkwaardige situatie ontstaan dat de bewoners van de Plantage-Weesperbuurt alleen kunnen stemmen op plannen in het deel van de stad waar zij geen binding mee hebben. Dat is waar zij het voor hen bestemde budget aan kunnen besteden. Zij kunnen nu bijvoorbeeld stemmen op een kerstboom of vergroende lantarenpalen op het Kleine-Gartmanplantsoen, of een schoonmaakmachine voor de Leidsebuurt. Stemmen op feitelijk en gevoelsmatig veel nabijere plannen van de Oostelijke Eilanden en de Kadijken is door de gehanteerde gebiedsindeling voor hen onmogelijk geworden.

Het is niet goed te begrijpen waarom het stadsdeel tot deze indeling is gekomen. Postcodegebied 1018 kent immers, ondanks dat het uit nogal wat verschillende buurten bestaat, als Centrum Oost toch een grote samenhang. De Oostelijke Eilanden, Kadijken en de Plantage Weesperbuurt zijn nauw met elkaar verbonden. Zij grenzen niet alleen aan elkaar, maar delen informatie met een gemeenschappelijke website en een Magazine, bewoners hebben gemeenschappelijke bijeenkomsten, er zijn brede initiatieven voor ouderen en wat al niet meer. Vroeger beschouwde Centrum Begroot de Plantage-Weesperbuurt en de Oostelijke Eilanden dan ook als één geheel, en konden de bewoners zo dus ook stemmen op plannen weliswaar even verderop, maar die toch rechtstreeks van belang waren voor hun eigen leefomgeving. De Weteringschans en Leidsebuurt zijn echt een heel ander verhaal.

Vanuit Buurtorganisatie 1018 is in een mail aan het bestuur van het stadsdeel en aan de stadsdeelcommissie gevraagd waarom men meent dat deze verdeling recht doet aan de belangen van de bewoners van postcodegebied 1018. De mail leidde niet tot enige reactie, noch van het stadsdeelbestuur noch vanuit de stadsdeelcommissie.

Ieder deelgebied krijgt zoals gezegd hetzelfde bedrag van € 92.000 om te besteden aan mooie plannen voor de buurt. Opmerkelijk is hoeveel verschil er is in het aantal ingediende plannen per buurt. Bij de Weteringbuurt / Leidsebuurt/ Plantage-Weesperbuurt zijn er in totaal 9 plannen om op te stemmen. De Oostelijke Eilanden hebben 13 plannen om op te stemmen, net zoveel als de Jordaan. Het deelgebied Burgwallen nieuwe zijde, Grachtengordel west en Haarlemmerbuurt dienden 29 plannen in waarvan er uiteindelijk 21 te stemming voorliggen. Het gebied Nieuwmarkt / Burgwallen oude zijde en Grachtengordel zuid spant de kroon, met 40 ingediende plannen waarvan er uiteindelijk 28 overblijven. In totaal dus 84 plannen van buurtbewoners voor hun buurt.

De plannen vanuit 1018 zijn dit jaar onder andere gericht op de pluktuin, op verschillende muurschilderingen - onder andere met het oog op de geschiedenis van Kattenburg - een kerstconcert, regentonnen, de Omgekeerde Supermarkt in de Czaar Peterstraat, koudwaterzwemmen bij het Marineterrein, een lichtjestocht en een tijdelijke lijnbaan op het Marineterrein. Stemmen kan tot 16 juli.