Begin september verzamelde zich de crème de la crème van de Amsterdamse freerun gemeenschap voor een demonstratie van deze acrobatische sport op het Lepelpleintje achter theater Carré. Deze plek, vanwege de muurschildering bij freerunners beter bekend als Johnnyspot, is dankzij de hoogteverschillen tussen de muurtjes zeer geschikt voor de sprongen en salto’s van de freerunners. Bij omwonenden is de sport echter minder populair. Zij klagen over geluidsoverlast en een gebrek aan respect voor buurtbewoners en stellen dat kinderen door de activiteiten van de freerunners worden verjaagd van hun speeltoestellen.
Op Oostenburg-Noord: geen voorrang voor jongeren uit de buurt
Jongeren van de Oostelijke Eilanden en omgeving krijgen van woningcorporatie Stadgenoot geen voorrang bij de toewijzing van woningen voor jongeren op Oostenburg- Noord. Dat deelde stadsdeelbestuurder Lotte Terwel de stadsdeelcommissie begin september mee. Op verzoek van commissielid Neeria Oostra en stichting Over de Brug had zij bij Stadgenoot op zo’n voorrangsregeling aangedrongen.
Inschrijving jongeren- en seniorenwoningen Oostenburg geopend
In november wordt kavel 6 op het Oostenburg-Noord opgeleverd met daarin 203 sociale huurwoningen. Vanaf begin september kan men zich inschrijven. Het gaat om 173 studio's voor jongeren en 30 tweekamerwoningen voor senioren die geen zorg nodig hebben. Wie in Amsterdam woont, tussen de 18 en 28 jaar is en ingeschreven staat bij WoningNet, krijgt voorrang bij de toewijzing van de studio’s.
Ramses Shaffy straalt weer
Het portret van Ramses Shaffy op de buitenmuur van het Sarphatihuis is dinsdag 29 augustus na een grondige opknapbeurt door burgemeester Halsema ‘heronthuld’. De muurschildering van de legendarische zanger, componist en acteur die lange tijd woonde in het verzorgingshuis aan de Roetersstraat, was door graffiti bijna onherkenbaar geworden.
Inspraak concept Terrassenplan Oostenburg Noord
De gemeente heeft een concept Terrassenplan Oostenburg Noord opgesteld voor stadswerf Oostenburg (het gebied dat tot voorkort Oostenburg Noord werd genoemd). In het terrassenplan worden de regels vastgelegd voor de toekomstige terrassen in dit gebied. Het plan is vrijgegeven voor inspraak. Tot en met maandag 18 september kunnen reacties worden ingediend.
De schietbaan op het Marineterrein is omgevormd tot een nieuwe plek
De voormalige schietbaan op de kop van het Marineterrein, tegenover Nemo, heeft een ander uiterlijk en een andere bestemming gekregen. Er is een nieuwe stalen constructie gemaakt, en de trap die toegang geeft tot het dak met de daktuin dient meteen ook als tribune voor activiteiten die straks rond het gebouw van de schietbaan gaan plaatsvinden, zoals voorstellingen en tentoonstellingen. Beneden komt een broodbakker en er is ruimte voor een klein terras. Donderdag 12 oktober eind van de middag wordt de nieuwe plek geopend.
Schutters speeltuin Wittenburg veroordeeld
De Amsterdamse rechtbank heeft begin augustus twee mannen tot hoge straffen veroordeeld voor de ‘vergismoord’ in januari 2018 op Mohamed Bouchikhi. Voor het neerschieten van de 17-jarige stagiair in speeltuin Wittenburg kreeg de dertigjarige Emylio G. levenslang. Zijn handlanger Randall D. (41) moet van de rechter 29,5 jaar de cel in.
Twaalf projecten in 1018 krijgen geld van Centrum Begroot
Het bedrag van ruim 109.000 euro dat stadsdeel Centrum in het kader van Centrum Begroot beschikbaar had gesteld voor de Plantage-Weesperbuurt, de Kadijken en de Oostelijke Eilanden gaat naar twaalf van de een en twintig ingediende plannen. Negen voorstellen voor projecten op de Oostelijke Eilanden / Kadijken vielen buiten de boot omdat in die buurt de meeste stemmen gingen naar vier andere plannen waarmee het budget voor de buurt op was. Van die negen projecten hadden de indieners er zes overigens al tussentijds ingetrokken. In heel Amsterdam-Centrum kunnen vijftig plannen worden uitgevoerd.
Waternet: vervuiling van wateren rond oostelijke eilanden ernstiger dan gedacht
Onderzoek door Waternet heeft uitgewezen dat de vervuiling in de wateren rond de Oostelijke Eilanden ernstiger is dan eerder werd gedacht. Het blijkt dat de sliblaag bijna overal (Wittenburgervaart, Oostenburgervaart, Oostenburgerdwarsvaart en de Dijksgracht Oost) sterk verontreinigd is door zware metalen en PAK (teerproducten).
Dijksgracht-Oost: meer helderheid over nut en noodzaak en een brede belangenafweging
De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) schaarde zich op 4 juli unaniem achter een advies [ klik] om in het dossier Dijkgracht Oost een ‘extra traject’ te doorlopen waarin bewoners, gemeente en relevante andere belanghebbenden zullen gaan deelnemen. Doel van dat traject, in handen van het Dagelijks Bestuur (DB) samen met de afdeling democratisering van de gemeente, is om alle relevante informatie te verzamelen en vervolgens te komen tot een brede belangenafweging. Eerst zal samen met bewoners worden vastgesteld op welke punten onhelderheid bestaat en welke informatie nodig is. Er zal daarbij onder meer aandacht gegeven worden aan de onderbouwing van nut en noodzaak van de ligplaatsen, mogelijke alternatieven (zoals spreiding en/of fasering) en ook zal een belangrijk punt van aandacht zijn de bredere impact van stedelijke ontwikkelingen op de geluidsoverlast en de leefbaarheid op de Oostelijke Eilanden.
Het zomernummer van buurtkrant 1018 is uit
Met in dit nummer onder meer:
Groot interview met speeltuinbeheerder Rinus Dussel
De Gouden Gewoontes van Ykje Vriesinga
Stemmen voor Centrum Begroot
Geen Plantage-Weeesperbuurtfeest
Tuinen in plaats van parkeerplaatsen
En niet in de laatste plaats: De boeiende voortplantingsrituelen van de grote slijkhaft
Stichting Curinesa krijgt prijs
De Richter Roegholtprijs van 2023 is dit voorjaar door de afdeling Amsterdam-Centrum van de PvdA uitgereikt aan voorzitter Michel Odjo van Stichting Curinesa. De prijs is in 2005 ingesteld ter nagedachtenis aan de in dat jaar overleden Amsterdamse stadshistoricus Richter Roegholt en bestaat uit een geldbedrag van € 500,-. Hij wordt toegekend aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale cohesie van de stad Amsterdam.
Protest Kattenburgers leidt niet tot voortijdig beëindigen pilot knip
De vreedzame demonstratie van de Kattenburgers tegen de enorme drukte, tegen de files en de overlast in de Kattenburgerstraat heeft niet geleid tot het voortijdig stopzetten van de pilot. Dat was de uitkomst van een door de VVD aangevraagd spoeddebat in de gemeenteraad. Een groot deel van de oppositie vond de dichtslibbende stad een reden om de pilot per direct te beëindigen maar kreeg daarvoor onvoldoende steun van de andere fracties in de raad. Het debat werd vooral beheerst door de vraag of de knip heeft geleid tot onaanvaardbare vertraging bij de nood- en hulpdiensten. De wethouder bleek op dit punt niet over de juiste informatie te beschikken en had de raad dan ook fout geïnformeerd.
Marineterrein moet geen ‘bubbel’ worden
Zowel het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum als de voltallige stadsdeelcommissie (SDC) zijn het met de Werkgroep Ontwikkeling Marineterrein eens dat de nieuw op het terrein te bouwen woonwijk in nauwe verbinding moet staan met de directe omgeving. De werkgroep, waarin zich een aantal bewoners van de Oostelijke Eilanden heeft verenigd, is bang dat het gemeentebestuur van het terrein een soort innovatiedistrict wil maken met dure woningen voor expats en veel ruimte voor bedrijven en kantoren, een bubbel van hoogopgeleiden zonder relatie met de directe omgeving. Zowel het DB als de commissie maakten duidelijk die vrees van de bewoners te delen.
Knip Weesperstraat fleurig van start
Bezoekers van de Weesperstraat keken vorige week hun ogen uit. De normaal zo grauwe snelweg door de Weesperbuurt was herschapen in een fleurige bloemenzee, waarvan iedereen blij werd behalve de automobilisten die pas op het laatste moment doorkregen dat zij op een gesloten slagboom afreden. Dat waren er nogal wat in de eerste dagen van de zes weken durende proef met een knip op de Weesperstraat. Ook op de drie andere plekken met slagbomen, de Anne Frankstraat, de Hoogte Kadijk en de Eilandenboulevard, was het druk.
Dijkgracht Oost: Bestuur voert de druk op en stadsdeelcommissie aarzelt.
Op 6 juni lag in de stadsdeelcommissie Centrum (SDC) opnieuw de vraag voor in het dossier ligplaatsen in de Dijkgracht Oost, of de leden kunnen instemmen met het besluit van het college om het concept bestemmingsplan nu formeel in procedure te brengen. Op 21 februari had de SDC diezelfde vraag beantwoord met een advies aan het college, waarin men schreef dat eerst belangrijke aspecten van het plan verduidelijkt zouden moeten worden (zie het bericht van 24 april op deze site). Die verduidelijking is nooit gekomen, maar de commissie werd nu wel opnieuw om instemming gevraagd. Tot een uitspraak kwam het nog niet. Op 4 juli wordt de bespreking vervolgd.
Pleidooi voor nood-aanpassing knip Eilandenboulevard
De stadsdeelcommissie Centrum (SDC) pleitte er in de vergadering van 6 juni voor om tijdens de zes weken durende proef met een knip op de Weesperstraat rekening te houden met de verkeersdrukte in de Kattenburgerstraat. In die straat is de stroom auto’s vanwege de afsluiting van de Oostertoegang en werkzaamheden op de Prins Hendrikkade nu al zo groot dat het verkeer in de straat bijna voortdurend vaststaat. De Oostertoegang zal tot en met najaar 2024 afgesloten zijn.
Petersburgjournaal #27, juni 2023
In dit nummer onder meer:
Vakantie aan de vaart
Keti Koti tafel op Oostenburg
Plan voor terrassen op Oostenburg
Nieuw groen op oude parkeerplaatsen
Lees het nummer hier
Walter Süskindbrug tot nader order gestremd
De Walter Süskindbrug is gestremd en niemand weet hoe lang dat nog gaat duren. Op 13 april werd de brug ‘tijdelijk afgesloten” omdat, zo staat op de website van de gemeente, één van de twee aandrijvingen kapot is. Meer informatie is er niet - de webpagina waarnaar verwezen wordt voor meer informatie bestaat niet meer. Omwonenden constateren dat er de afgelopen 6 weken maar heel af en toe even aan de brug gewerkt wordt. AT5 meldde eind mei dat de gemeente heeft laten weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van het probleem en dat er een plan wordt gemaakt om het defect zo spoedig mogelijk te herstellen.
Bewoners starten petitie tegen plannen Dijksgracht Oost
Omwonenden van de Dijksgracht Oost zijn een petitie gestart waarin de gemeente wordt gevraagd te stoppen met de plannen voor dit gebied. In de petitie geven zij als onderbouwing onder andere dat de plannen niet nodig zijn omdat de reders na het winnen van de rechtszaken in de binnenstad zullen blijven. Ook stellen zij dat stapeling van gemeentelijke en ProRail plannen in de buurt te ver gaat. De overlast van de haven komt bij die van de horeca, de van Gendthallen en de ProRail fly-over.
De petitie is te vinden op https://petities.nl/petitions/stop-dijksgracht-oost