Coalitieakkoord 2018-2022 is klaar. Nieuw DB stadsdeel Centrum

Coalitieakkoord 2018.JPG

Op 24 mei hebben GroenLinks, D66, PvdA en SP hun coalitieakkoord gepresenteerd. Titel: "Een nieuwe lente en een nieuw geluid'.
Interessante punten voor postcodegeied 1018:

(blz. 11) We zetten flink in op jongerenwerk, met name in buurten waar jongerenwerkers nu capaciteit tekort komen. In buurten waar met veel kinderen uit kwetsbare gezinnen zetten we ecxtra in op naschoolse activiteiten.

(Blz. 28) Bewoners en ondernemers krijgen meer zeggenschap over de veiligheid in hun buurt. (...) We versterken netwerken in de wijk en op school om vroegsignalering van problematisch gedrag mogelijk te maken.. (...) We onderzoekn of jongeren kunnen worden opgeleid tot buurthandhavers.

(Blz. 32) Van de 7.500 jaarlijks te bouwen woningen worden 2500 (33 %) gebouwd als sociale huurwoningen van corporaties.. Dit maakt het mogelijk om jaarlijks 1300 corporatiewoningen te verhuren in het middensegment (tot 971 euro). Ook worden er jaarlijks 1670 woningen nieuw gebouwd in het middensegment. Het middensegment is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen tot 60.000 euro.
Wanneer in een buurt (= een van de 22 gebieden in Amsterdam) het percentage sociale huur onder de 45 % daalt, dan is liberalisatie van corporatiewoningen in idie buurt niet mogelijk.
Huiseigenaren mogen hun huis niet langer dan dertig dagen per jaar verhuren aan toeristen. Er komt een vergunningstelsel voor Bed & Breakfast. Short-stay verdwijnt

(Blz. 35) Voor het verbeteren van de leefbaarheid in ontwikkelbuurten wordt 40 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Het Marineterrein wordt de komende jaren in samenspraak met het rijk ontwikkeld. Er is ruimte voor wonen, recreeren, culturele voorzieningen, innovatie en ondernemen. Het wordt een plek met een internationaal karakter waar bedrijven kunnen ontstaan en doorgroeien..

(Blz. 36) Wijkaanpak: We versterken de netwerken in de buurten en creeren voldoende fysieke plekken voor buurtbewoners om samen te komen.

(Blz. 42) Er komt een stedelijke visie voor groen in de stad (...) Groen en parken worden verbonden door netwerken van groene stadsstraten en groene verbindingen. (...)
Er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor meer uitlaat- en losloopgebieden voor honden.

(Blz. 46) Er komt een ambitieuze agenda 'Amsterdam Autoluw' met knips in plus- en hoofdnet auto en onderzoek naar de mogelijkhedi om in acht jaar tijd 7000- 10.000 parkeerplaatsen op te heffen. Er komt meer geld voor de fiets; het huidige Meerjatrenplan Fiets wordt aangescherpt.

(Blz. 58) Democratisering: Zeggenschap van bewoners vergroten, niet door nieuwe stelsels, maar door het gesprek en debat aan te gaan. Beleidsstukken krijgen standaard een participatiepagraaf. We leggen buurtrechten vast. Buurtbegroten wordt ingevoerd en er komt per buurt een buurtbudget waarover het stadsdeelbestuur in overleg met de buurt beslist.

Lees hier het complete coalitieakkoord.

Nieuw DB stadsdeel Centrum
Stadsdeelvoorzitter wordt Mascha ten Bruggencate (nu gemeenteraadslid D66).
GroenLinks levert de twee andere portefeuillehouders: Mischa Mos, tot voor kort bestuurscommissielid stadsdeel Centrum, en Ilse Griek, nu nog directeur van de stichting Foodwatch, die opkomt voor gezond voedsel.