Het Amsterdam Museum heeft besloten de deuren van zijn nieuwe, tijdelijke onderkomen in het Hermitage-gebouw aan de Amstel op woensdag 9 maart toch te openen. De opening, die aanvankelijk gepland stond voor zaterdag 5 maart, was door het museum opgeschort vanwege de oorlog in Oekraïne en het sentiment over deze aangrijpende gebeurtenissen in het hele land en de stad. ’De oorlog in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor heel veel mensen’, zo meldde het museum vorige week op de website. ‘Wij vinden een feestelijke opening daarom niet gepast.’
Waternet meldt bevindingen onderzoek olievervuiling Wittenburgervaart
Waternet laat in een brief aan bewoners weten dat het saneren van de olievervuiling rond de Oostelijke Eilanden nog wel even op zich zal laten wachten. In juni 2021 namen bewoners van de Oostelijke Eilanden contact op met Waternet in verband met geconstateerde olievervuiling in de Wittenburgervaart. Waternet beloofde een onderzoek naar de zaak (zie het eerdere bericht hierover ) . Daarna bleef het stil totdat Waternet in februari 2022 in een brief aan bewoners en ondernemers van de Oostelijke Eilanden rapporteerde over de bevindingen.
Het februarinummer van 1018 Magazine is uit
In het eerste nummer van 2022 onder meer aandacht voor:
• Ester Wouthuysen en haar boek over het Panoramagebouw in de Plantage
• Geen inspraak bewoners bij plannen Dijksgracht-Oost
• Een primeur: een kater in ‘1018 laat uit’
• Drie visies op de stadsdeelcommissie en de komende verkiezingen
• Nieuwe Oostenburgers, deel 1 van een serie
• Mangora Acalypha, een spin die mensen kietelt
Concerten in de Oosterkerk in februari
StemWijzer stadsdeel Centrum legt twaalf partijen langs de meetlat
Centrum Begroot 2022
HeenenWeer komt naar Centrum
De HeenenWeer, het elektrische autootje waarin vrijwillige chauffeurs mindervalide medebewoners voor één euro per rit naar hun bestemming brengen, gaat later dit voorjaar ook in stadsdeel Centrum rijden. Dat is althans de ambitie van Vereniging HeenenWeer, die met de karakteristieke groene autootjes al een paar jaar actief is in de Pijp en de Rivierenbuurt.
Toch nieuw onderwijsgebouw op Roeterseiland
De Universiteit van Amsterdam gaat toch een tijdelijk onderwijsgebouw neerzetten op het grasveldje achter de Sarphatistraat. Ruim een jaar geleden werd een eerder plan voor een gebouw op de plek die in de buurt bekend staat als Petit Versailles, nog afgeblazen. De coronacrisis en de daarmee samenhangende sterke groei van digitaal onderwijs had volgens het college van bestuur de bouw van extra onderwijsruimtes overbodig gemaakt. Op dat standpunt komt de universiteit nu dus terug.
Buurtwandelingen herinrichting Kattenburgerstraat leveren mooie ideeën op
In januari van dit jaar konden bewoners van Kattenburg op uitnodiging van de gemeente via buurtwandelingen hun ideeën over de herinrichting en vergroening van de Kattenburgerstraat kenbaar maken. Deze suggesties zijn inmiddels besproken tijdens een slotbijeenkomst in buurtcentrum De Witte Boei [klik hier voor de notulen]. Het projectteam van de gemeente heeft goed geluisterd naar de bewoners en veel van de voorstellen zijn dan ook overgenomen.
Gorillas zorgen in Weesperbuurt voor overlast
De opening van een vestiging van flitsbezorger Gorillas in een voormalige covid-testlocatie aan de Weesperstraat heeft bij bewoners van de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Kerkstraat voor onrust gezorgd. Vooral het feit dat de bezorgers de binnentuin achter het pand gebruiken als laad- en losplaats zorgt voor problemen omdat die ruimte grenst aan de slaapkamers van verschillende omwonenden.
Zicht op heropening Oosterdoksdraaibrug
Oosterspeeltuin wordt veiliger
Het valzand in de betonnen eilanden van de Oosterspeeltuin in het Funenpark wordt zo snel mogelijk vervangen door een rubberen ondergrond of door houtsnippers. Die maatregel, die eind januari door het bestuur van stadsdeel Centrum werd aangekondigd in een vergadering van de stadsdeelcommissie, moet een einde maken aan het grote aantal ongelukken in de speeltuin.
Alan Turingschool is ‘excellent’
De Alan Turingschool aan de Poolstraat op Wittenburg heeft van de Onderwijsinspectie het predicaat ‘excellente school’ gekregen. Scholen krijgen die onderscheiding als ze niet alleen uitstekend onderwijs aanbieden, maar als ze bovendien excelleren met een specifiek profiel. Voor de Alan Turingschool is dat met name het feit dat de leerkracht er centraal staat, aldus het juryrapport. De Alan Turingschool, die zich nu tot en met 2025 excellente school mag noemen, was een van de 55 Nederlandse scholen die dit jaar het keurmerk van de Onderwijsinspectie verdienden.
Verder uitstel voor knip Weesperstraat
De kans dat de pilot met een knip op de Weesperstraat doorgaat, wordt steeds kleiner. Nadat de proef eerder al was uitgesteld tot 2023, heeft de gemeenteraad vorige week besloten dat er voordat van een pilot sprake kan zijn, eerst een volledig en wetenschappelijk verantwoord verkeers- en kentekenonderzoek op de Wibautas moet worden gehouden. Dat tijdrovende onderzoek moet bovendien plaatsvinden in normale verkeerstechnische omstandigheden. Dat betekent dat er pas mee kan worden begonnen nadat de Piet Heintunnel later dit jaar weer open is gegaan, mits corona tegen die tijd tot het verleden behoort.
Omwonenden Dijksgracht Oost maken bezwaar tegen aantasting foeragegebied dwergvleermuis
Op 25 januari 2022 dienden omwonenden van de Dijksgracht Oost een bezwaar in tegen de ontheffing die de provincie aan de gemeente heeft verleend om het foeragegebied van de dwergvleermuis aan te tasten. Deze ontheffing was nodig om op die plek een fietspad èn aanlegsteigers voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten te realiseren.
Maak van het Marineterrein een klein Venetië
In het koor van organisaties met commentaar op de gemeentelijke plannen voor het Marineterrein heeft zich ook de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) gevoegd. In haar inspraaknotitie sluit de vereniging zich voor een deel aan bij ook door anderen geopperde bezwaren. Een nog niet eerder in het inspraaktraject gehoord geluid is het krachtige pleidooi van de vereniging voor een meer op het water gerichte oriëntatie van de nieuw te bouwen woonwijk.
Stevige kritiek op gemeenteplannen Marineterrein
De Nota van Uitgangspunten (NvU) van de gemeente Amsterdam voor de herinrichting van het Marineterrein stuit van verschillende kanten op kritiek. Zowel de Werkgroep Ontwikkeling Marineterrein (WOM) als de nieuwswebsite Marinekwartier.com en Erfgoedvereniging Heemschut doen in een inspraakreactie voorstellen voor aanpassing van de in de nota uiteengezette plannen.
Protestantse Kerk Amsterdam en Balletorkest samen huurders van Oosterkerk
Als de gemeente Amsterdam de Oosterkerk volgens plan verkoopt aan Stadsherstel zullen het Balletorkest en de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) allebei huurder worden. Wel moeten er duidelijke garanties komen ten aanzien van het gebruik van de kerkruimte voor buurtactiviteiten en voor activiteiten van de stichting Oosterkerk. Dat is al een oude belofte van het college en is ook het standpunt zoals dat op dinsdag 11 januari werd verwoord door de stadsdeelcommissie Centrum.
Buurtwandelingen vergroening Kattenburgerstraat blijken toch door te gaan
De gemeente liet ons weten dat eerdere berichtgeving op deze site niet helemaal accuraat was.
Op 15 december had de gemeente tijdens de eerste participatiebijeenkomst over de geplande verbetering van het groen in de Kattenburgerstraat laten weten dat men buurtwandelingen zou gaan organiseren.
De wandelingen waren gepland op woensdag 5 januari en vrijdag 7 januari. BO1018 was ervan uitgegaan dat de wandelingen wegens de coronamaatregelen waren uitgesteld. Dit bleek echter niet het geval. De wandelingen hebben wel degelijk plaatsgevonden.
Decembernummer 1018 Magazine is verschenen
Vlak voor Kerstmis rolde het laatste nummer van 2021 van Buurtmagazine 1018 van de persen, met onder meer aandacht voor:
Ellen Schokker-Metz, een jeugd op de Kadijken
Molen De Gooyer, de hoogste houten stellingmolen van Nederland
De Weesperstraat, ooit een gezellige winkelstraat
Nog steeds geen duidelijkheid over de Oosterkerk
TruColours biedt hulp aan verslaafden
Sapromyza Halidayi, een ongevaarlijke vlieg