Nieuw boek ‘Jong in de oorlog’ geeft indringend beeld van de Plantage-Weesperbuurt in oorlogstijd

De Plantage-Weesperbuurt was in de oorlog een bijzondere plek. Een joodse buurt waar heel veel is gebeurd. Hier stond de Hollandsche Schouwburg waarvandaan tienduizenden Joden zijn weggevoerd. Hier stonden de Joodse ziekenhuizen die werden leeggehaald. Artis herbergde onderduikers. En hier vond de aanslag op het Bevolkingsregister plaats. En nog veel meer.

Notitie Dijksgracht Oost : een dossier waarin te veel mis is

Werkgroep Dijksgracht Oost en Buurtorganisatie 1018 doen een dringend beroep op de gemeente om het besluit om 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten een ligplaats te geven in de Dijksgracht Oost te heroverwegen. In een gezamenlijke notitie geven de twee organisaties een gedetailleerd overzicht van wat er allemaal mis is in dit complexe dossier. Zie ook de berichten op deze website van 26 maart 2021, en 27 april en 11 mei 2022.

Dijksgracht Oost: broedende vogels en foerageergebied van de dwergvleermuis (voorlopig) veiliggesteld

Eind januari diende werkgroep Dijksgracht Oost (WDO) bezwaar in tegen het besluit van de provincie Noord Holland om ontheffing te verlenen aan de gemeente Amsterdam waardoor het foerageergebied van de dwergvleermuis aan de Dijksgracht Oost mag worden aangetast. Met deze ontheffing op zak kan de gemeente een fietspad aanleggen en aanlegsteigers bouwen voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten voor de wateraannemers.

Bezwaar buurtbewoners tegen aantasting foerageergebied dwergvleermuis

Eind januari diende werkgroep Dijksgracht Oost (WDO) bezwaar in tegen het besluit van de provincie Noord Holland om ontheffing te verlenen aan de gemeente Amsterdam waardoor het foerageergebied van de dwergvleermuis aan de Dijksgracht Oost mag worden aangetast. Met deze ontheffing op zak kan de gemeente een fietspad aanleggen en aanlegsteigers bouwen voor 40 rondvaartboten en 30 dekschuiten voor de wateraannemers.

Muiderpoortbrug wordt Henriëtte Pimentelbrug

Burgemeester Femke Halsema heeft op 19 april de brug tussen de Muiderpoort en het Koninklijk Instituut voor de Tropen officieel herdoopt in Henriëtte Pimentelbrug. Al in december 2021 was bekend gemaakt dat de brug uit 1902, die tot op dat moment door het leven ging als brug 265, genoemd zou worden naar de verzetsvrouw die in de oorlog als directeur van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg het leven van ongeveer zeshonderd Joodse kinderen heeft gered.

Knowledge Mile mikt op Floating Park rondom Weesperstraat

De stichting Grachten van Smaragd wil samen met alle water- en walbewoners rondom de Knowledge Mile de daken van de woonboten in de grachten aan weerszijde van de Weesperstraat omtoveren tot een drijvend park. Met het idee voor zo’n bloemrijk Floating Park won de stichting onlangs een aanmoedigingsprijs van € 2500 die door de Knowledge Mile was uitgeloofd in het kader van de wedstrijd Voor en Door.

Omwonenden zoeken medestanders voor beroep tegen woningbouw Koning William

Hoewel de gemeenteraad in februari met ruime meerderheid heeft ingestemd met de bouw van een woontoren en een appartementencomplex op het terrein van de voormalige werf Koning William aan de Hoogte Kadijk 145B, geven omwonenden hun verzet niet op. Zij overwegen een beroep tegen het raadsbesluit bij de Raad van State en zoeken bewoners die zo’n beroep via een groepsactie willen ondersteunen.

Weinig interesse voor Centrum Begroot in de Plantage-Weesperbuurt en de Kadijken

In de lijst van 103 aanvragen voor geld uit de subsidiepot van Centrum Begroot staan dit jaar maar twee projecten uit de Plantage en één afkomstig van de Kadijken. Aanvragen uit de Weesperbuurt ontbreken zelfs volledig in de lijst. Op de Oostelijke Eilanden is de belangstelling voor geld uit de pot van Centrum Begroot aanzienlijk groter. Daar dingen in totaal 16 projecten mee naar een deel van de 450.000 euro die stadsdeel Centrum dit jaar voor Centrum Begroot beschikbaar heeft gesteld.

Rapport "wijken waar gepraat wordt"

Op 22 maart verscheen het rapport van de politie en HvA “Wijken waar gepraat wordt” over de zwijgcultuur op de Oostelijke Eilanden. Voor deze definitieve versie is nog gebruik gemaakt van de inbreng die bewoners hadden tijdens een bijeenkomst waar de concept versie van het rapport is besproken, daar waren ook professionele partijen als de gemeente, Welzijnsinstellingen, het OM en een rechter aanwezig. Zie het verslag van die bijeenkomst.

Op het komende Eilandenoverleg van woensdag 13 april in de Witte Boei zal dit rapport besproken worden waarbij Heleen Verschuren een inleiding zal verzorgen.

Stichting Oosterkerk neemt afscheid

Na ruim 35 jaar beheerder van de Oosterkerk te zijn geweest nam de Stichting Oosterkerk eind maart afscheid van deze taak en van de kerk met een week vol concerten. Henk Verhoef, voorzitter van de stichting en organist, leidde op 30 maart het slotconcert in, en vertelde in een volle kerk het hele verhaal in een notendop, hoe ze waren begonnen, hoe het was gegaan, en hoe het nu allemaal tot een eind is gekomen.

Sanering olievervuiling Oostelijke eilanden

Donderdag 24 maart spraken de vertegenwoordigers van het Eilandenoverleg met Waternet en gebiedsmakelaar Danny Konings naar aanleiding van de brief van Waternet over de geplande saneringswerkzaamheden van de bodem van het insteekhaventje voor de Werkspoorhal (zie ook nieuwsbericht van 2 maart). De werkzaamheden waren inmiddels al gestart. Aan de orde kwam dat de brief, gericht aan ‘bewoners en ondernemers van de oostelijke eilanden” nooit de omwonenden van het insteekhaventje heeft bereikt. Waternet liet tijdens het gesprek weten dat zij ervan uit waren gegaan dat het informeren van 150 bewoners op Oostenburg wel voldoende zou zijn.

GroenLinks grootste in stadsdeel Centrum

Met 9614 stemmen is GroenLinks de winnaar geworden van de verkiezingen voor de stadsdeelcommissie Centrum. Met bijna een kwart van alle uitgebrachte stemmen veroverden ze drie van de het nieuwe totaal van 11 zetels. D66, VVD en PvdA krijgen allemaal twee zetels. Nieuwkomers in de stadsdeelcommissie met allebei één zetel zijn Amsterdam BIJ1 en de enige niet aan een politieke partij verbonden lijst, Bewoners Amsterdam.