Uitbreiding Bridge Hotel mag doorgaan

De Amsterdamse rechtbank heeft in februari 2021 ten onrechte een streep gezet door de uitbreiding van het Bridge Hotel. Met die uitspraak in hoger beroep heeft de Raad van State in december 2022 de weg vrijgemaakt voor de verbouwing van het complex aan de Amstel en de Nieuwe Prinsengracht tot luxe vijfsterrenhotel met restaurant, spa/fitness en vier woningen. Het hoger beroep was ingesteld door de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) omdat de gemeente eigenaar Plan 7, een dochteronderneming van vastgoedinvesteerder Aedes, in april 2021 ondanks het verbod van de rechtbank toch toestemming had gegeven voor de uitbreiding van het hotel.

Grote overlast door verbouwing universiteitsgebouw

De Universiteit van Amsterdam verduurzaamt, en het moderne gebouw P aan de Plantage Muidergracht wordt ingrijpend verbouwd. Aan de oostkant van het gebouw is een stukje open, en daarnaast staat een klein appartementengebouw. De overlast voor die bewoners is enorm, de informatievoorziening is belabberd, en overleg levert eigenlijk nooit iets op. De UvA en de aannemer verschuilen zich achter elkaar en achter de gemeente die toestemming verleende voor logistieke zaken rond de bouw. Bewoners voelen zich niet serieus genomen.

Het winternummer van buurtkrant 1018 is uit

Met in dit nummer onder meer:

• De strijd om de Sibbelwoningen, een thriller

• Protest op het Entrepotdok tegen verkoop sociale huur

• Liefde voor drukwerk aan de Plantage Doklaan

• Drieklimatenkas in de Hortus krijgt Zuid-Afrikaans klimaat

• Buurt vreest voor megalomane plannen Marineterrein

• Onze vrienden uit het dierenrijk: Sydney en Dicyrtomina Saundersi

lees ‘m hier

Dijksgracht Oost: Memo DB laat zien dat besluit ontbreekt

Het dagelijks bestuur van stadsdeel centrum (DB) stuurde op 13 december een Memo naar de Stadsdeelcommissie (SDC) om inzicht te geven in het hele besluitvormingsproces over de geplande haven met rondvaartboten en dekschuiten in de Dijksgracht Oost. (zie ook nieuwsbericht van 30 oktober raadscommissie mist de kern). De notitie was al in juli aan de SDC beloofd, en later ook aan de gemeenteraad.

Het Memo geeft een lijst met 9 documenten die als ”relevante genomen besluiten” zouden moeten aantonen dat het project gebaseerd is op adequate besluitvorming. Het is echter de vraag of de informatie in die stukken genoeg is voor de conclusie dat er sprake is geweest van een behoorlijk en zorgvuldig traject van politieke besluitvorming.

Bouwoverlast Oostenburg

Omwonenden hebben zeer veel overlast van alle bouwwerkzaamheden op Oostenburg Noord en constateren daarbij een totaal gebrek aan communicatie van de kant van de bouwers en projectontwikkelaars. Ze worden met hun klachten van het kastje naar de muur gestuurd en worden niet serieus genomen. Het lijkt wel, zeggen ze, dat zij, als bewoners van de omliggende eilanden, door de bouwers niet als direct betrokkenen worden beschouwd. Op 23 december heeft een van de omwonenden als inspreker het Dagelijks Bestuur en de Stadsdeelcommissie van problemen op de hoogte gebracht.

Knowledge Mile in het donker

Veel kantoren en bedrijven langs de Wibautstraat, Weesperstraat en Valkenburgerstraat hebben op 21 december gehoor gegeven aan een oproep van de organisatie achter de Knowledge Mile om tussen middernacht en zes uur ’s ochtends de lichten in hun panden te doven. Wat de initiatiefnemers betreft ging het niet om een eenmalige actie. Zij hopen dat de deelnemende bedrijven en kantoren voortaan iedere nacht tussen de genoemde tijdstippen in duisternis gehuld zullen zijn.

Scheepvaartmuseum wint ton

Het Scheepvaartmuseum heeft dit jaar beslag gelegd op de VriendenLoterij Museumprijs ter waarde van 100.000 euro. Met dit bedrag wil het Amsterdamse museum zijn band met de buurt versterken. De VriendenLoterij Museumprijs, een jaarlijkse publieksprijs, had dit jaar als thema ‘Beste Buur’. Met veertig procent van de stemmen was het Scheepvaartmuseum de overtuigende publieksfavoriet. Het bleef de andere twee genomineerden, het Centraal Museum Utrecht (32%) en Stadsmuseum Harderwijk (28%) ruim voor.

Alliantie blijft bij verkoop woningen Entrepotdok

Woningcorporatie de Alliantie heeft negatief gereageerd op een verzoek van het bestuur van stadsdeel Centrum om af te zien van de voorgenomen verkoop van 140 sociale huurwoningen in het Entrepotdok. Dat heeft bestuurslid Lotte Terwel de leden van de stadsdeelcommissie in een memo laten weten. Zij zegt in het memo de verkoop van sociale huurwoningen in stadsdeel Centrum ‘echt onwenselijk’ te vinden en kondigt aan te streven naar een verbod in 2023.

Stadsdeelcommissie vergadert in de Oosterkerk

De Stadsdeelcommissie Centrum (SDC) was op 8 november ‘op locatie’ in de Oosterkerk om daar met bewoners en organisaties op de oostelijke eilanden van gedachten te wisselen. Er werd uitvoerig gesproken over de sociale cohesie en de veiligheid in de buurt, maar ook kwamen onderwerpen aan bod zoals verkeersveiligheid, geluidsoverlast van het spoor, parkeren en het noodzakelijk onderhoud van garages aan de Kattenburgerstraat. Er waren zo’n 35 mensen aanwezig.

Bewoners gaan meepraten over terrassenplan Oostenburg

Voorafgaand aan de officiële inspraak over het terrassenplan voor Oostenburg-Noord zal het bestuur van stadsdeel Centrum begin volgend jaar een of twee bijeenkomsten organiseren met een vertegenwoordiging van bewoners van de Oostelijke Eilanden. Dat deelde stadsdeelvoorzitter Alexander Scholtes dinsdag 22 november mee in vergadering van de stadsdeelcommissie. Hij reageerde daarmee op een vraag die twee weken eerder door een bewoner was gesteld tijdens een speciale vergadering van de stadsdeelcommissie in de Oosterkerk.

Petitie tegen verkoop sociale woningen van het Entrepotdok-complex

Petitie tegen verkoop sociale woningen van het Entrepotdok-complex

De Bewonerscommissie Entrepotdok is een petitie gestart tegen het voornemen van woningcorporatie de Alliantie om 140 sociale woningen van het Entrepodok-complex te verkopen. De bewonerscommissie had in 2021 negatief geadviseerd over dit voornemen (zie www.bcentrepotdok.nl ). De bewoners menen dat verkoop slecht is voor de gemeenschapsopbouw, dat de diversiteit van de bewoners zal afnemen bovendien dat de koopprijs voor de meeste huurders niet op te brengen is.

Raadscommissie mist de kern bij debat over Dijkgracht Oost

Op 27 oktober sprak de Raadscommissie Mobiliteit Openbare Ruimte en Water (MOW) over het na de zomer ingestuurde Raadsadres met betrekking tot de Dijksgracht Oost (DGO). Daarin vragen omwonenden de gemeente om pas op de plaats te maken en een behoorlijk participatietraject over het basale “besluit” DGO in te gaan. Er werd over veel aspecten gediscussieerd maar de kern van de zaak bleef eigenlijk onbesproken, namelijk het feit dat er nooit een behoorlijk politiek besluit is geweest is en dat er expres nooit een inspraakmogelijkheid is geboden.

Stadsdeelcommissie pleit voor versmalling Weesperstraat

De stadsdeelcommissie Centrum adviseert de gemeenteraad om ervoor te zorgen dat de Weesperstraat al medio 2023 in beide richtingen nog maar één rijbaan telt. Als dat gebeurt kan in de straat in het najaar van 2023 net als in de rest van de stad een maximumsnelheid van 30 km/uur worden ingevoerd. Bij een vierbaansweg is dat verkeerstechnisch gezien niet mogelijk. In afwachting van een latere, meer definitieve herprofilering van de straat kan de gewenste versmalling al op korte termijn met relatief eenvoudige middelen worden bereikt, aldus de commissie.

Hermitage en Hortus besparen fors op energie

Hermitage en Hortus besparen fors op energie

De Amsterdamse Hortus en het naburige museum Hermitage hebben dankzij de uitwisseling van warmte en koude tussen 2017 en 2021 samen bijna een half miljoen euro bespaard. Dat meldt de tweewekelijkse nieuwsbrief van het buurtnetwerk De Plantage. In die nieuwsbrief wordt verwezen naar een analyse die de twee instellingen hebben gemaakt van het resultaat van de samenwerking die zij in 2016 op energiegebied zijn aangegaan.

Groen licht voor renovatie clubhuis Swift en PST

Groen licht voor renovatie clubhuis Swift en PST

Korfbalvereniging Swift en tennisclub PST hebben van de gemeente toestemming gekregen voor een ingrijpende renovatie van hun gezamenlijke clubhuis aan de Plantage Parklaan. Dat melden de verenigingen in een persbericht. In afwachting van de goedkeuring door de gemeente had een architectenbureau al een ontwerp gemaakt voor een modern en duurzaam clubhuis. De twee verenigingen hopen nog voor het einde van het jaar met de verbouwing te kunnen starten.

Hoofdprijs geveltuintjeswedstrijd naar bewoners Plantage Muidergracht

Saskia Rinsma en Maarten Troost hebben op zondag 2 oktober de hoofdprijs gewonnen in de geveltuintjeswedstrijd van de Plantage-Weesperbuurt en de Kadijken. Zij kregen de prijs voor hun tuintje op de hoek van de Plantage Muidergracht en de Plantage Badlaan, waar zij volgens het juryrapport een deel van de stoep hebben omgetoverd tot een groene oase.