Oostenburg

Ontwerp-bestemmingsplan Oostenburg-Noord (met hoge torens) klaar voor tervisielegging

Plankaart ontwerpbestemmingsplan Stadswerf Oostenburg december 2014

Plankaart ontwerpbestemmingsplan Stadswerf Oostenburg december 2014

Op 6 januari 2015 beslist de Bestuurscommissie van Amsterdam-Centrum of het Ontwerp-bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg ter visie gelegd kan worden. Alle stukken, tijdstip en plaats van behandeling zijn te vinden op de website van stadsdeel Centrum

Omdat de nieuwe planversie pas vlak voor Kerstmis bekend is gemaakt, heeft de Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord van het Eilandenoverleg nog geen gelegenheid gehad om het omvangrijke plan - alleen al de Toelichting telt 136 bladzijden - te bestuderen en erover te vergaderen. De Buurtwerkgroep heeft wel een korte, voorlopige reactie gestuurd naar de Bestuurscommissie om de leden te informeren wat er met enkele hoofdpunten uit de inspraakreactie van de Buurtwerkgroep van april 2014 gedaan is in deze nieuwe versie.

De buurtwerkgroep is geschrokken van de toename van het aantal hoge gebouwen ten opzichte van de vorige planversie, die de Buurtwerkgroep toen al te hoog vond. Er zijn nu zes torens voorzien langs de spoorbaan en de Wittenburgervaart van 42-51 meter hoog (14-17 lagen),  terwijl ook de overige bebouwing voor een groot deel 26 meter hoog (ca. 8 lagen) mag worden. Lees hier de complete voorlopige reactie van de Buurtwerkgroep.

Zie voor meer informatie het dossier Oostenburg-Noord op deze website.

Parool-artikel over Langhouthallen Storkterrein Oostenburg

Op 22 december stond in het Parool een artikel over de Langhouthallen op het Storkterrein op Oostenburg. Het gebouw staat ook bekend als Theaterfabriek. Buurtbewoner Titus Dekker heeft ontdekt dat de hallen in 1931-1933 gebouwd zijn en een typisch voorbeeld zijn van de Nieuwe Zakelijkheid. Ze waren onherkenbaar in een modern jasje gestoken van metalen platen en daarom door de gemeente als naoorlogs ingeschat. Intussen heeft de Commissie Welstand en Monumenten geconcludeerd dat deze hallen monumentwaardig zijn, zowel vanwege de bouwperiode als vanwege de bijzondere staalconstructie met lichtdoorlaten plofdak, waardoor bij een explosie de muren blijven staan.

Een probleem is wel dat de eigenaar, woningcorporatie Stadgenoot, de woningen had willen slopen om er 150 nieuwbouwwoningen te bouwen. Het alternatief is nu om er een hotel in te vestigen. Volgens de gemeentelijke hotelloods is dat vanuit de hotelwereld grote belangstelling voor.

Lees hier het complete artikel.

Heien Wienerterrein Oostenburg januari en februari vanaf 7 uur

In januari en februari gaat bouwbedrijf Heijmans heien op het Wienerterrein aan de Oostenburgervoorstraat van 7:00 tot 17:00 uur van maandag t/m vrijdag.

Heijmans heeft alleen de direct omwonenden hierover geïnformeerd.  Dat betekent dat veel bewoners van Oostenburg en Wittenburg die overlast zullen ondervinden, dit nog niet weten. 

De oplevering van de woningen wordt verwacht tussen maart/april 2016 (waterwoningen) en januari 2017 (straatwoningen). Informatie over de verkoop van de woningen is hier te vinden. De verkoop van de 28 appartementen in Blok A (vanaf € 175.000) aan de Oostenburgervoorstraat start binnenkort. 

Eilandenoverleg akkoord met monumentenstatus Langhouthallen

Langhouthallen Oostenburg.jpg

De Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord en het Eilandenoverleg hebben op 8 oktober een hoorzitting georganiseerd om voor- en tegenstanders van de monumentenstatus te horen. Daarna is besloten om een brief aan het stadsdeelbestuur te sturen om steun te betuigen voor de monumentenstatus, onder de voorwaarden dat elders niet extra hoog gebouwd wordt, dat de totale hotelcapaciteit beperkt wordt en dat geen vertraging optreedt in de planvorming. Er is interesse van een Amerikaanse hotelketen om zich in de hallen te  vestigen, met behoud van het monumentale karakter.

Cuypersgenootschap vraagt monumentenstatus aan voor Langhouthallen op Oostenburg

Woningcorporatie Stadgenoot, eigenaar en ontwikkelaar van het voormalige Storkterrein op Oostenburg, wil de industriehal waarin de Theaterfabriek gevestigd was slopen en vervangen door een appartementencomplex. Volgens het Cuypersgenootschap zit achter de blikken omhulling van het gebouw een monumentale gevel en is ook de constructie het behouden waard. Een Amerikaanse hotelketen zou belangstelling hebben om een hotel in te bouwen in de hallen. Volgens Stadgenoot is rendabele exploitatie niet mogelijk en heeft geen enkele investeerder aantoonbare belangstelling getoond.