Ouderen

17 december 12:00 u Buurtlunch voor ouderen Plantage en Weesperbuurt bij Swift

Op maandag 17 december om 12 uur is er in het clubhuis van Swift, Plantage Parklaan 20A, een buurtlunch voor 65-plussers uit de Plantage en Weesperbuurt.

Korfbalvereniging Swift heeft de ambitie om meer maatschappelijk betrokken te worden en wij dit is opgepakt door drie ergotherapie-studenten van de Hogeschool Amsterdam. Het doel is om mensen samen te brengen, met als accommodatie het clubhuis van Swift! Ondanks dat Swift een sportvereniging is hoeft het niet te betekenen dat het om sportactiviteiten gaat.

Omdat het clubhuis op maandagen overdag leeg staat, is dit een geschikte dag om mensen samen te laten komen. Wat voor activiteiten er ondernomen zullen worden is afhankelijk van de wensen van de groep. Voor de eerste bijeenkomst hebben de studenten iets bedacht.

Kent of bent u iemand die hier bij wilt zijn, of wilt u met iemand samen komen? Laat het weten via meike.ploem@hva.nl of via 06-14872412.

Agenda SOOP t/m 6 december

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

Zondag 28 oktober 14:00 u SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Film over een jongeman die de opdracht krijgt om een professor te vermoorden. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes 3,50 euro verkrijgbaar bij de bar.

 • T/m 5 december SOOP - EXPOSITIE. “Ontmoeting tussen Natuur en Cultuur” van Buurtgenoot Vera Amende.

 • Donderdag 8 november 16:30 u SOOP -  SALON: piano-recital. Caesar Uwono speelt Mozart, Chopin, Liszt en Brahms.

 • Zondag 25 november 14:00 u SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Vier Britse gepensioneerden vertrekken naar India om daar in een luxe hotel de oude dag door te brengen. Dat pakt anders uit! Kaartjes 3,50 euro verkrijgbaar bij de bar.

 • Donderdag 29 november 16.30 uur: SOOP - UUR: Hans van Dalfsen organiseert lezing over de geschiedenis van de Z-krantBuurtgenoot René Mentink vertelt over geschiedenis en doelstelling van het Koninklijk Instituut van de Tropen..

 • Donderdag 29 november vanaf 17.30 uur SOOP - BUURTBORREL i.s.m. de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

 • Donderdag 6 december 16:30 u: Vernissage opening SOOP - EXPOSITIE fotograaf en buurtgenoot Annelies Rigter

  SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Agenda SOOP t/m 28 oktober

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

 • Donderdag 4 oktober, 16.30 uur: SOOP - EXPOSITIE. Feestelijke opening van de expositie “Ontmoeting tussen Natuur en Cultuur” van Buurtgenoot Vera Amende. Muzikale begeleiding: Trio Blue Band.

 • Donderdag 11oktober 16:30 u SOOP -  SALON: concert i.s.m. Conservatorium Asd.

 • Donderdag 25 oktober, 16.30 uur: SOOP - UUR: Buurtgenoot René Mentink vertelt over geschiedenis en doelstelling van het Koninklijk Instituut van de Tropen..

 • Donderdag 25 oktober, vanaf 17.30 uur SOOP - BUURTBORREL i.s.m. de Plantage-Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

 • Zondag 28 oktober SOOP - CINEMA deur open om 13.30 uur. Film over een jongeman die de opdracht krijgt om een professor te vermoorden. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes ad 3,50 euro en meer info verkrijgbaar bij de bar van de SOOP.

  SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Agenda SOOP in september en nieuwe cursussen

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 u.

 • Donderdag 20 september 16:30 uur SOOP-salon. Verrassingsconcert i.s.m. Conservatorium Amsterdam

 • Donderdag 27 september 16:30 uur Film Amsterdam Wildlife over natuur in Amsterdam (Lezing René Mentink over het Tropeninstituut UITGESTELD NAAR 27 OKT)

 • (Aansluitend) Donderdag 27 september 17:30 uur: Maandelijkse buurtborrel i.s.m. PWO/Vrienden v.d. Plantage.

 • 30 september 14:00 u (zaal open 13:30 u) SOOP-Cinema: Oh brother where art thou van Joel en Nathan Coen uit 2000. Toegang € 3,50.

SOOP organiseert tegen geringe kosten zeer veel cursussen. Over kunst en cultuur, talen, schrijven en computer- en tabletcursussen. Klik hier. voor info en aanmelding.

Agenda SOOP 31 mei t/m 28 juni 2018

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

De zomersluiting dit jaar is van 16 juli tot en met 3 augustus. Dan zijn wij open van 11.00 tot 14.00 uur en van 6 augustus tot en met 24 augustus zijn wij 's middags open van 14.00 tot 17.00 uur.

Zie voor info en aanmelding voor nieuwe cursussen de SOOP-Nieuwsbrief. Klik hier.

Wooncoach adviseert ouderen over langer zelfstandig thuis wonen

Is uw woning geschikt om oud in te worden? Denkt u er wel eens over om uw woning aan te passen óf te verhuizen naar een meer geschikte woning? 

Een wooncoach is een vrijwilliger in uw buurt die werkt onder begeleiding van een !WOON medewerker. Samen met u kijkt de wooncoach graag naar uw wensen en de mogelijkheden.. Heeft u interesse in een bezoek van een wooncoach bij u thuis?
Vraag dan een bezoek van een wooncoach aan bij !WOON via 020 52 30 130 of mail naar wooncoach@wooninfo.nl

De wooncoach in uw buurt kan u adviseren over:

 • Prettig en veilig wonen: advies op maat over hoe u uw woning met aanpassingen veiliger kunt maken
 • WoningNet: advies op maat over uw profiel op WoningNet, en hoe u kunt zoeken naar en reageren op geschikte woningen.
 • Verhuisregelingen:
  De ‘Van Hoog naar Laag’ regeling: u kunt – onder voorwaarden – van een hooggelegen woning naar een benedenwoning, een woning op de eerste etage of een woning met lift verhuizen. Alle woningcorporaties in Amsterdam doen mee aan deze regeling. Zie ook ons eerdere bericht over de mogelijkheden bij De Key
  De ‘Van Groot naar Beter’ regeling: deze regeling is bedoeld voor mensen die groot wonen en liever verhuizen naar een kleinere, passende woning.

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Bericht voor huurders De Key 65+ die willen verhuizen naar een meer geschikte woning

Huurders van De Key van 65 jaar en ouder die in aanmerking komen voor de regeling 'Van hoog naar laag' of - ongeacht leeftijd - voor de regeling 'Van groot naar beter', kunnen zich per brief melden bij De Key als ze op zoek zijn naar een meer geschikte woning binnen stadsdeel Centrum (soms ook daarbuiten). De Key zal dan actief proberen om een geschikte woning aan te bieden als die vrijkomt.

Wie komen in aanmerking voor de regeling 'Van hoog naar laag'? Bewoners van 65 jaar en ouder die op de tweede verdieping of hoger wonen zonder lift. Bewoners van 70 jaar en ouder krijgen de garantie dat zij de aangeboden woning tegen dezelfde huur kunnen huren als de woning die ze achterlaten. Deze laatste regel geldt niet bij oplevering van nieuwe woningen. De voorrangsregeling geldt alleen bij verhuizing binnen het eigen stadsdeel.

Wie komen in aanmerking voor de regeling 'Van groot naar beter'? Huishoudens van maximaal drie personen met een woning met vijf of meer kamers met een oppervlakte van tenminste 70 m2. De huur van de nieuwe woning zal niet hoger zijn dan die van de achtergelaten woning. Voor deze regeling geldt niet de beperking tot het eigen stadsdeel. Een tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten kan bij de gemeente Amsterdam worden aangevraagd met het declaratieformulier Van groot naar beter. Dit formulier is te vinden via deze link

Deze informatie kwam naar voren in een gesprek dat de Werkgroep Ouderenhuisvesting Centrum voerde met De Key op 22 januari 2018.
De Key is ook bereid om bewoners van vierkamer maisonnettes op Kattenburg actief aan een andere, kleinere woning te helpen, maar dan geldt niet automatisch het behoud van de oude huur.

Overigens kunt u ook via Woningnet reageren op geschikte woningen van andere corporaties als u van deze regelingen gebruik wilt maken. Geschikte woningen voor 'Van Hoog naar Laag' zijn woningen op de begane grond, eerste verdieping of aan lift. U kunt via Woningnet reageren als u zorgt dat uw etage op Woningnet correct is ingevuld. U krijgt op Woningnet dan ook woningen te zien die anders voor uw inkomen te duur zouden zijn.
Geschikte woningen voor 'Van Groot naar beter' zijn  woningen van maximaal 60 m2, seniorenwoningen of WIBO-woningen. U moet wel tevoren bij uw corporatie een aanvraag hiervoor doen.

Brieven met verzoeken om binnen het woningbezit van De Key gebruik te kunnen maken van deze regelingen  kunnen gericht worden aan:
Woningcorporatie De Key
Postbus 2643
1000 CP AMSTERDAM

Agenda SOOP in januari en februari 2018

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

 • Dinsdag 16 januari 16:30 u SOOPsalon. Het gitaarduo Silvan de Smit en Iason Daskalakis, speelt naast eigen composities van Iason Daskalakis muziekstukken van E. Gismonti,  Pixinguinha, E. Granados en A. Piazzolla.
 • Donderdag 25 januari 17:30 u Buurtborrel i.s.m. Plantage-Weesperbuurtvereniging en Vrienden van de Plantage.
 • Zondag 28 januari 14:00 u SOOPcinema Pane e Tulipani. Toegang € 3,50.
 • Donderdag 1 februari 16:30 u Feestelijke opening expositie 'Op muziek gezet'van beeldend kunstenaar en illustrator Corri Janssen.
 • Donderdag 8 februari 16:30 u SOOPsalon Pianist Max van Platen 
 • Zondag 25 februari 14:00 u SOOPcinema: De Noordelingen van Alex van Warmerdam. Toegang € 3,50

Zie voor info en aanmelding voor nieuwe cursussen de SOOP-Nieuwsbrief. Klik hier.
Nieuwe cursussen:
Beginnerscursus Spaans
Duits: gedichten van Gertrud Kolmar
Geschiedenis van de Islam
Cursus Feldenkrais en Zen
Bridge cursus voor beginners
Cursus Fitness dans
Open middag computercursussen woensdag 24 januari, vanaf 13.00 uur
De computercursussen bij de SOOP zijn vernieuwd. In plaats van lange cursussen gaan we juist korte workshops geven. Wij presenteren het nieuwe cursusprogramma op de open middag op woensdag 24 januari, vanaf 13.00 uur. Je kunt er ook inschrijven voor een cursus.

Cineville-groep op donderdagmiddag. Met een kleine groep samen naar de film

Agenda SOOP in december 2017

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

De SOOP is van maandag 25 december t/m maandag 1 januari gesloten.

 • Donderdag 7 december, 16.30 uur: Feestelijke opening van de expositie “DAGBOEKFRAGMENTEN” van Gerda Roodenburg. Tegelijkertijd vindt ook de opening plaats van een tentoonstelling van de SOOP-Fotoclub.Muzikale begeleiding door het Trio Blue Band.
 • Donderdag 14 december, 16.30 uur: SOOPSALON Muzieklezing door Harald Kunst, “Heine op muziek”. Veel van Heines gedichten zijn door diverse componisten op muziek gezet. Harald vertelt er over en laat fragmenten horen.
 • Zondag 17 decemeber, 14.00 uur: SOOPCINEMA The Polar Express, een echte kerstfilm met een bijzondere mix van animatie en echte acteurs. Toegangskaarten € 3,50, verkrijgbaar aan de bar.

Zie voor info en aanmelding voor nieuwe cursussen de SOOP-Nieuwsbrief. Klik hier.
Nieuwe cursussen:
Workshop schrijven met Maarten Borger
Beginnerscursussen Spaans en Frans
Duits: gedichten van Gertrud Kolmar
Boetseren in klei
Grafiek-atelier

Agenda SOOP in november

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

 • Tot en met woensdag 6 december: Expositie “BOURBONNAISE IMPRESSIES” van Josee Voormans. 
 • Donderdag 7 december, 16.30 uur: Feestelijke opening van de expositie “DAGBOEKFRAGMENTEN” van Gerda Roodenburg. Tegelijkertijd vindt ook de opening plaats van een tentoonstelling van de SOOP-Fotoclub.Muzikale begeleiding door het Trio Blue Band.
 • Donderdag 9 november, 16.30 uur: SOOP-salon: Duo concert door violistes Natálie Kulina en Francisca Portugal. Op het programma staan Fuga g klein van Bach, Danse Rustique van Ysaye, Elegie van Holacky, Sonata for two violins van Prokofiev en Chau Paris van Piazzola.
  In samenwerking met het Conservatorium Amsterdam.
 • Donderdag 14 december, 16.30 uur: Muzieklezing door Harald Kunst, “Heine op muziek”. Veel van Heines gedichten zijn door diverse componisten op muziek gezet. Harald vertelt er over en laat fragmenten horen.
 • FILM OP ZONDAG (SOOPCINEMA). Op zondag 26 november, 14.00 uur: Een heerlijke, zomerse Franse komedie. Meer informatie en kaartjes (3,50 euro)  zijn te verkrijgen bij de bar van de SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124.
 • LEZINGEN (SOOP-UUR) Op donderdag 30 november, 16.30 uur: Ontmoeting tussen twee zeer bekende Plantagebuurtbewoners: Ko van Geemert in gesprek met Karel Warmenhoven. (Onder voorbehoud).
  In samenwerking met de Vrienden van de Plantage
 •  SOOP-EXTRA: Op donderdag 30 november, 17.30 uur: Maandelijkse buurtborrel. 
  In samenwerking met de  Plantage- Weesperbuurtvereniging en de Vrienden van de Plantage.

Agenda SOOP in oktober

Programmma SOOP, Nieuwe Kerkstraat 124 hs. De SOOP is als ontmoetingsruimte geopend maandag t/m vrijdag 11:00 - 17:00 uur.

 • Donderdag 12 oktober 16:30 uur SOOP-salon. Nicolea Stiuca, klassiek accordeonist, speelt muziek van Bach, Rameau, Arkhipovsky, Amihalachioaie, Voytenko en Bizet.
 • Dinsdag 17 oktober 16:30 uur: Extra SOOP-uur. Vertoning van de bijzondere film 'Adieu a G.' over de beeldend kunstanaar Ger van Elk (1941-2014), ingeleid door filmer Jeroen Visser. Vanaf 17:30 uur bar open en napraten.
 • Donderdag 26 oktober 16:30 uur: SOOP-uur. Buurtgenoten Marijke Janssens en Olaf Hoonhout vertellen over het ontstaan van en woen in het VIERWINDENHUIS op het Windroosplein op Wittenburg. In samenwerking met de Vrienden van de Plantage.
 • (Aansluitend) Donderdag 26 oktober 17:30 uur: Maandelijkse buurtborrel.
 • Zondag 29 oktober14:00 uur SOOP-Cinema: Il Postino, film over de vriendschap tussen een postbode en de dischter Pablo Neruda op een klein Italiaans eilandje. Kaarten € 3,50 verkrijgbaar aan de bar van de SOOP. Zaal open 13:30 uur.

Tweede Ramses Shaffyhuis op Oostenburg

Het Ramses Shaffyhuis aan de Oostelijke Handelskade is een woon-zorgcentrum voor jonge en oude kunstenaars.
In Laren is een soortgelijk huis, het Rosa Spierhuis, maar veel oudere kunstenaars uit Amsterdam blijven liever in hun eigen stad. Woningcorporatie Stadgenoot verhuurt hier 24 woningen voor ouderen en 12 studio's voor jonge, pas afgestudeerde kunstenaars..Er zijn gezamenlijke  ateliers en expositieruimtes. Wie zorg nodig heeft, kan terecht op het wekelijkse spreekuur en er wordt nauw samengewerkt met Zorggroep Amsterdam. In de kunstenaarssocieteit op de begane grond worden lezingen, ballet- en muziekvoorstellingen gehouden.

De Volkskrant schrijft hierover op  1 september. In het artikel wordt gemeld dat er een tweede Ramses Shaffyhuis gaat komen in de nieuwbouw op Oostenburg-Noord, het voormalige Storkterrein. Het gaat 'Het Leven Lief-huis' heten. Stadgenoot zal daar extra ruimte maken voor kunstenaars met (beginnende) dementie. Maar ook hier is de uitwisseling met jonge kunstenaars belangrijk. Het duurt nog een paar jaar voor het wordt opgeleverd, maar de intentieovereenkomsten zijn getekend.

Programma SOOP vanaf september 2017

Programma SOOP (Nieuwe Kerkstraat 124 hs) vanaf september:

21 september 16:30 u SOOPsalon met pianiste Joke Muller

Expositie van eigenj werk van leden van de SOOP.

Cursusprogramma:
Kunstgeschiedenis 2017 - 2018 in vogelvlucht. Tien bijeenkomsten. Start 7 november elke dinsdag 11:00 - 13:00 uur. Docent: Irene Hertel. Kosten € 22,50 incl. reader.

Heinrich von Kleist: toneelstukken en verhalen. Tien bijeenkomsten vanaf 3 oktober dinsdags 11:00 - 13:00 uur. Duits gesproken. Docent: Harald Kunst. Kosten € 17,50.

Cursus Engels vasaf 8 september 6 lessen 14:00 - 16:00 u. Kosten € 10,50.
Beginnerscursus Frans vanaf donderdagmiddag 13:30 - 14:30 uur 5 lessen. Docent: Els Pietserse. Kosten €12.
Cursus Frans voor gevorderden vanaf 7 september donderdagochtend 11:15 - 13:00 uur. € 17.
Cursus druktechniek 9 lessen vanaf 6 september € 30.
Cursus Totempalen vanaf 6 september 14:00 - 16:00 u 8 lessen. € 30.

SOOP Cinevilleclub: maximaal 12 deelnemers bezoeken  vanaf 1 september elke eerste en derde maandagmiddag van de maand circa 16:00 uur een bioscoop.

Korte wandelingen (5-6 km) 5 september, 3 oktober en 7 november.
Middellange wandelingen (8-10 km) 19 september, 17 oktober en 31 oktober.

Computercursussen
Inloopspreekuur eerste woensdag van de maand 14:00 - 15:00 uur. € 2,50.
Computervaardigheden voor Windows 7 vanaf 29 augustus 14:00 u 3 lessen.
Cursus Ipad vanaf 4 september 4 lessen
Leren omgaan met Windows 10 vanaf 13 september 14:00 u, 5 lessen of vanaf 14 september op donderdag.
Leer de Android tablet kennen vanaf 8 november 14:00 u 5 lessen.
Leer Facebook kennen vanaf 8 november 14:00 u 5 lessen.
De Samsung smartphone in de praktijk: vanaf 9 november 14:00 u 4 lessen.
Cursus Fotoalbum maken vanaf 27 november 11:15 u 4 lessen.
Kerst- en Nieuwjaarskaarten maken vanaf 12 december 14:00 u 2 lessen.

Leer de Iphone kennen vanaf 8 januari 11:15 u 4 lessen.

Zie voor meer details, meer cursussen en aanmelding
http://www.soopnet.nl/activiteiten.htm

Nog woningen vrij voor 55-plussers in wooncooperatie Akropolistoren Zeeburgereiland

Het is voor ouderen in stadsdeel Centrum die op zoek zijn naar een zonder trap bereikbare woning erg moeilijk om een betaalbare huurwoning te bemachtigen in het middensegment. Dat is nog wel mogelijk In de Akropolistoren op het Zeeburgereiland. Daar gaan  55-plussers vanuit een humanistische visie met elkaar wonen met behoud van zelfstandigheid. De bewoners bepalen onderling wat ze gezamenlijk willen doen en wat niet.  

De woningen worden op dit moment opgeleverd. Er zijn nog woningen vrij in het middensegment. Het gaat om ruime driekamerwoningen van 77 tot 84 m2, allemaal voorzien van een ruim balkon. De woningen bieden een prachtig uitzicht over Waterland en de Oranjesluizen. Huurprijzen € 850- 880 exclusief servicekosten. Parkeerplaatsen zijn  te huur voor ca. € 45 per maand. Bewoners huren van De Alliantie.

U kunt een afspraak maken voor een bezichtiging van de woningen in de Akropolistoren aan de John Blankensteinstraat met makelaar Van der Steege, tel. 020-4357008 of via het contactformulier op https://www.benopzoek.nl/huren/amsterdam/john-blankensteinstraat-5h/

De woningen worden in volgorde van aanmelding op voordracht van de Cooperatie door de Alliantie toegewezen. Stuur voor aanmelding een e-mail naar zowel cvakropolistoren@gmail.com als sdraaisma@de-alliantie.nl. Om uw aanmelding geldig te laten zijn dient u daarnaast lidt te worden van de Vereniging Akropolis Amsterdam voor € 12 per jaar. Aanmelden via het contactformulier op www.vereniging-akropolis-amsterdam.nl onder vermelding van : 'Lidmaatschap vanwege de Akropolistoren'

Programma SOOP in juli en augustus

Vanaf maandag 17 juli tot en met vrijdag 1 september is de SOOP (Nieuwe Kerkstraat 124) alleen in de middag open vanaf 14:00 uur. 

10, 11, 12 en 13  juli 11:00 u en 14 juli 14:00 u Cursus Duitse dichteressen: Van Sibylla Schwarz (1621 – 1638) tot Nora Bossong (1982 - ). In deze zomercursus lezen en bespreken we oude en nieuwe gedichten van Duitse dichteressen. Naast bekende namen, zoals Annette von Droste-Hülshoff, Ingeborg Bachmann en Sarah Kirsch, zullen ook diverse (vaak ten onrechte) minder bekende namen langskomen. Hoewel de gedichten Duits zijn, is de voertaal dit keer Nederlands. Hoewel de auteurs vrouwelijk zijn, heten we ook heren van harte welkom. Het cursusmateriaal wordt in kopievorm tijdens de cursus verstrekt..Aanmelden bij de contactpersoon Aartje van Zwieten de Blom (aartjezb@hetnet.nl

3 t/m 7 juli: 11: - 16:00 uur en 10 t/m 14 juli voor gevorderden: Cursus speksteen snijden. Onder het tentdak of in de zon rasp en vijl je en schuur je net zo lang aan de steen tot je een beeld overhoudt. Aanmelden bij contactpersoon Gerard Calis: ghcalis@kpnplanet.nl

4+6 juli 11:00-12:30 u en 1+3 augustus 14:00 - 15:30 u Bewegingslessen voor ouderen.
Aanmelden bij contactpersoon Jessy Wijzenbeek wyzvoet@zonnet.nl

18 juli t/m 21 juli 14:00 - 18:00 u Cursus Impressionisme in de tuin. Ook: 25 t/m 28 juli. Aanmelden bij Aaltje Scheffer ascheffer@hetnet.nl

In julki en augustus is er ook een groot aantal computercursussen. Zie voor het programma http://www.soopnet.nl/nieuwsbrief124.pdf

Penningmeester gezocht voor SOOP

De Stichting Ontmoetingsruimte voor en door Ouderen in de Plantage – Weesperbuurt (SOOP) is een vrijwilligersorganisatie die in haar gebouw in de Nieuwe Kerkstraat 124 lezingen, cursussen, tentoonstellingen en andere activiteiten voor ouderen organiseert. De stichting is op zoek naar een penningmeester die alle voorkomende financiële zaken van de SOOP beheert en coördineert. Tot de werkzaamheden behoren onder meer het opstellen van de begroting, het maken van een financieel jaarverslag, het betalen van rekeningen en het controleren van de boekhouding. Ook is de penningmeester lid van het bestuur en woont uit dien hoofde de maandelijkse bestuursvergaderingen bij.

Naast ruime financiële ervaring wordt van de nieuwe penningmeester de bereidheid verwacht om zich in te zetten voor de SOOP en zich op de hoogte te stellen van de gang vanzaken binnen de stichting. De werkzaamheden kunnen zowel in het pand van de SOOP als thuis worden verricht. Gerekend moet worden op een werktijd van één tot anderhalve dag per week, op tijdstippen naar keuze. Er geldt een wederzijdse proeftijd van twee à drie maanden. Belangstellenden kunnen zich melden bij de huidige penningmeester Vera Amende (d.amende@simpc.nl) of bij voorzitter Aaltje Scheffer (ascheffer@hetnet.nl

Nog plaatsen vrij middenhuurwoningen 55+ Akropolistoren Zeeburgereiland

In de Akropolistoren op het Zeeburgereiland komt een 55+woongemeenschap op humanistische grondslag. Bewoners huren van De Alliantie. De bewoners zijn georganiseerd in een beheercoöperatie en allen lid van de Vereniging Akropolis Amsterdam. Het enthousiasme voor het op deze wijze wonen op een prachtige plek is groot.

Echter: er zijn nog een aantal woningen beschikbaar in het middensegment huur.

In de Akropolistoren zijn in totaal 86 woningen, waarvan 43 in het middenhuursegment. Huren in dit segment van € 900 tot € 972 per maand. Inkomensgrenzen tussen € 38.000 en € 55.000. Zie voor verdere details: http://www.akropolistoren.nl/veel-gestelde-vragen-faq/

De Akropolistoren wordt in juni 2017 opgeleverd voor bewoning. In april houdt de Alliantie voor de kandidaatbewoners een informatiebijeenkomst en een bezichtiging van een aantal woningen. In mei volgt het tekenen van de huurcontracten, in juni de verhuizing.

De toewijzings- en verhuurprocedure is in volle gang. Het is kort dag. Wij raden een ieder die mogelijk interesse heeft aan om snel te reageren.

Aanmelding: http://www.vereniging-akropolis-amsterdam.nl/contactformulieren/ U moet zich aanmelden zowel voor de Vereniging Akropolis Amsterdam als voor de Akropolistoren. U wordt vervolgens uitgenodigd voor de entreeprocedure, waarna u besluit of u in de toren wilt gaan wonen. Waarna uw gegevens worden doorgegeven aan de Alliantie voor de toewijzings- en huurcontractprocedure.

Bewonersprotest tegen nieuwbouw Sint Jacob

Een jaar geleden is er een informatieavond geweest over de nieuwbouwplannen van het Sint Jacob, onder de naam De Nieuwe Plantage. Intussen is er al veel gebeurd om het gebouw heen dat wijst op een spoedige start van de sloop. Tot nog toe is alleen een omgevingsvergunning voor het tijdelijk verwijderen van tien bomen aan de Plantage Middenlaan gepubliceerd.

De Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum vergadert op 7 februari over de tervisielegging van de omgevingsvergunning voor het hele nieuwbouwcomplex. Dat is nodig omdat op een aantal punten wordt afgeweken van het bestemmingsplan Oostelijke Binnenstad, o.a. de aanleg van een ondergrondse parkeergarage voor 222 auto's en een ondergronmdse fietsenstalling voor 560 fietsen, de zorgfunctie van ruim 3000 m2 in het te handhaven monument op het binnenterrein en de poort vanaf de Plantage Middenlaan naar het binnenterrein.. Alle bouwtekeningen en enkele artits impressions zijn hier te vinden (onder agendapunt 8, pijl ernaast aanklikken).

Een aantal bezorgde omwonenden organiseert zich vanwege bezwaren tegen het plan:

 • aantasting van het karakter van de buurt door de hoogte en de massieve omvang,
 • parkeergarage met in- en uitgang op de Plantage Muidergracht, in een woonbuurt,

 • consequenties van de parkeergarage voor de grondwaterhuishouding,

 • de bouwlogistiek, met geplande in- en uitrit aan de Plantage Middenlaan, waarvoor tien bomen ('tijdelijk') moeten wijken en aantastong van het Plantage Westermanplantsoen.

In memoriam Leon Deben

Leon Deben, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Plantage en van Stadsdorp Centrum Oost en redactielid van buurtmagazine 1018 is op 4 augustus aan de gevolgen van een hartstilstand overleden. Deben werd 74 jaar.

Na een studie sociologie in Utrecht kwam Leon Deben in 1970 naar Amsterdam, waar hij tot zijn pensionering in 2007 als stadssocioloog werkte bij de Universiteit van Amsterdam. Aanvankelijk legde hij zich vooral toe op de sociologie van bouwen en wonen, maar gaandeweg verbreedde hij zijn interesse naar de sociologie van de openbare ruimte. Zo verrichtte hij uitvoerig onderzoek naar dak- en thuislozen in Amsterdam en liet hij zijn studenten 's nachts door de binnenstad wandelen om zwervers te tellen.

Ook na zijn pensioen bleef Leon Deben college geven en scripties begeleiden. Daarnaast werd hij nog actiever in de buurt dan hij al was. Van 2002 tot 2006 was hij fractieleider van de PvdA in Centrum, het stadsdeel waarvan hij volgens het Parool als de architect kan worden beschouwd. In 2013 richtte hij Stadsdorp Centrum Oost op met als doel om ouderen de kans te geven zo lang mogelijk actief, gezond en veilig in hun eigen buurt te blijven wonen.

De buurt was belangrijk voor Leon Deben. Hij zag de grote behoefte aan buurtverenigingen, juist op het moment dat ze een kwijnend bestaan leidden. Vandaar dat hij actief lid was van de Plantage/Weesperbuurtvereniging. Daarnaast organiseerde hij de maandelijkse lezingen van de SOOP, de Ontmoetingsplek voor Ouderen in de Nieuwe Kerkstraat.

Ook speelde hij een belangrijke rol bij het samengaan in 2014 van de Eilander en de Plantage/Weesperbuurtkrant in het nieuwe buurtmagazine 1018. In dat nieuwe blad verzorgde hij de UIT-agenda en schreef hij artikelen over bijzondere gebouwen en kunstwerken in de buurt. 

Leon Deben was niet alleen bijzonder actief tot het einde van zijn leven, hij was ook een buitengewoon aimabel mens. De website van de UvA noemt hem ‘een zeer geziene collega, niet in de laatste plaats vanwege zijn ‘onvermogen om ruzie te maken’: hij was gedreven, maar vooral ook beminnelijk, zachtaardig, en humorvol.’ In de Plantage/Weesperbuurt zal Leon Deben erg worden gemist. 

Samenvatting Buurtenquete Plantage en Weesperbuurt stadsdeel Centrum

Stadsdeel Centrum heeft de Buurtenquete gehouden in april 2016. De resultaten worden gebruikt voor het gebiedsjaarplan 2017. Lees hier het volledige rapport. Hieronder volgt een samenvatting van de uitkomsten.

 • Meest gebruikt vervoermiddel 75% fiets, 13 % lopen, 6% OV, 3 % auto, 1 % bromfiets/scooter.
 • Meest onveilige verkeerssituaties: rond Mr. Visserplein, Weesperstraat, Weesperplein/Rhijnspoorplein, en Alexanderplein en de kruising Plantage Middenlaan-Plantage Parklaan. Als oorzaken worden genoemd: te druk en overlast scooters en toeristen op fietsen.
 • Voor de kwaliteit van de openbare ruimte moeten schoonhouden van de straat en handhaven fout aangeboden huisvuil voorrang krijgen.
 • 38% geeft de voorkeur aan Amsterdammertjes om parkeren op de stoepen tegen te gaan.
 • 62% van de bewoners van de Plantagebuurt en 41 % in e Weesperbuurt vindt de balans tussen wonen, werken en vrijetijdsbesteding in orde. In de Plantagebuurt vindt 26% dat er meer ruimte mag komen voor wonen en in de Weesperbuurt 36%. De behoefte aan vrijetijdsfuncties zoals horeca, cultuur en winkels is resp. 10 en 20%. Opmerkelijk is dat 35% van de Plantagebewoners en 28% van de Weesperbuurtbewoners zegt nooit een horecagelegenheid te bezoeken.
 • In de Plantage/Weesperbuurt ervaart 12% geen drukte. 25% vindt het gezellig druk en 19% in de Plantagebuurt en 34% in de Weesperbuurt vindt het vervelend druk. Voor het Centrum als geheel is dit 45%.